2017. január 05. 19:53 - Lord Picard

A filmek - Blu-Ray kiadások

bdcsik.jpg

Ahogy teltek-múltak az évek, és a dvd végleg kiszorította a VHS megjelenéseket, a televízió- és műsorgyártók egy új technológia felé fordultak. A Blu-ray szabvány már 2005-06-ban is megvolt, de igazán 2008-ban kapott lendületet és egyre több stúdió támogatta a formátumot, és bár kis késéssel (a Universal ugyanis a rivális technológiát, a HD-DVD-t támogatta eleinte), de a Jurassic Park filmek is bekékültek. A Blu-ray kiadásokat taglaló bejegyzésem első részében a hazánkban is megjelent kiadásokat mutatom be, a korábbiakhoz hasonlóan, előre véve a saját példányaimat.

Jurassic Park

jp1-bd.jpg

Az 1993-as mozisiker 2011-ben jelent meg először Blu-ray formátumban, szerte a világon, így Magyarországon is. A Universal stratégiája szerint (hasonlóan pl. a Vissza a jövőbe filmekhez), először csak gyűjteményes, mindhárom részt magába foglaló kiadással jelent meg a boltok polcain a trilógia (erről egy kicsit lentebb), míg a szimpla, külön-külön megjelenő kiadásokra 2013 elejéig kellett várni. Egy új, a Blu-ray lemezhez készült borítót kapott mindhárom epizód. A BD technológia határait feszegetve, soha nem látott kép- és hangminőségben jelenhettek meg a filmek, és mivel az eredeti kópiákról készültek el az ún. master anyagok, valószínűleg a mozis vetítések óta nem kerültek napvilágra ilyen jó minőségben a filmek. A kép egyszerűen fantasztikus, rendkívül részlet- és szín gazdag, a hang pedig botrány. Botrányosan jó. Nem is véletlen, a Jurassic Park volt a filmtörténelem első DTS hangzással kevert filmje, és ennek megfelelően az angol 7.1-es, DTS-HD hang büntet, olyan hangzásban hozza el a filmet, amire az 1993-as mozibemutató óta egyetlen házimozis formátum se tudott elhozni. Minthogy a magyar szinkront 5.1-re már felkeverték 2.0-ról egy korábbi dvd megjelenéshez, nem volt akadálya, hogy DTS hangkeverést kapjon, és bár hallgató, hogy nem mai a szinkron, a lehető legtöbbet kihozták belőle, de természetesen nem érheti el az angol hang erejét és részletességét. Extrák tekintetében is kitett magáért a Universal, nem csak az összes, a dvd-ken is megtalálható extra tartalmat megkapta a BD lemez (igaz, nem HD minőségben), hanem egy új, több részes dokumentumfilm is került a lemezre. Sajnos azonban, a Universal a magyar feliratot ezúttal lespórolta az extrákról, ami különösen az új anyagok tekintetében kár, de kárpótolhat minket a hihetetlen HD kép- és hangélmény.

Az elveszett világ: Jurassic Park

jp2-bd.jpg

Itt voltaképp csak az előző kiadáshoz írtakat tudnám megismételni, ahogyan a harmadik rész esetében is, a Universal a négy évvel későbbi folytatás esetében is a lehető legjobb kép- és hangélményt hozta el ezen a lemezen. A magyar szinkron is DTS keverést kapott, a dvd extrái is helyet kaptak a lemezen és folytatódik az új dokumentumfilm sorozat is, az eredeti alkotókkal, szereplőkkel való visszatekintés a film elkészültére, de sajnos magyar feliratot ezúttal sem találhatunk az extrákon.

Jurassic Park III

jp3-bd.jpg

Hasonlóan az előző két részhez, referencia kiadvány született minden téren a harmadik rész esetében, bár mivel fiatalabb filmről van szó, a dvd is már sokkal szebb kép- és hangminőséggel bírt, mint előzményei. Az extrák tekintetében sem változott semmit, éppúgy megtalálhatóak a lemezen a dvd-s extrák, mint az új, de ezúttal már csak egy részes, dokumentumfilm, és sajnos ugyanúgy felirat nélkül.

Jurassic World (BD3D+BD)

jp4-bd.jpg

A negyedik epizód tekintetében természetesen már alap volt, hogy a dvd-vel egy időben jön ki a Blu-ray kiadás, és az is megszokottá vált, hogy még inkább az új technológia felé tereljék a vásárlókat, hogy a dvd-re már jóval kevesebb extra tartalom került, illetve a kép- és hangminőség már szándékosan nem feszegeti a dvd szabvány határait. Új filmhez mérten, a magyar szinkron DTS keverésben került a lemezre, nagyon jó minőségben, de természetesen az eredeti, angol 7.1-es hang az uralkodó. A káprázatos kép- és hangminőség mellett azonban az előző részekhez képest már jóval soványabb az extra tartalom, ugyanakkor magyar feliratot már kapcsolhatunk rá. Minthogy az Avatar utáni korszakban megszokottá váltak a 3D-s vetítések, a Jurassic World is megtekinthető volt a mozikban térhatásban (utólagos konvertálással), és a 3D-t házimozin élvező rajongókra is gondolva, Blu-ray-en is kiadásra került a 3D-s verzió. Mint az a képen is látszik, a korábbi részekkel ellentétben belső borítót is kapott a kiadás, érdemes megjegyezni, a sima, csak a Blu-ray változatot tartalmazó kiadás belső borítóján egy másik kép látható, Claire a fáklyával a kezében.

Jurassic World (BD3D+BD) - Limitált fémdobozos változat

jp4-bdsteel.jpg

Habár korlátozott darabszámban itthon is megvásárolható volt a fémdobozos változat, és teljesen meg is egyezik az itt mutatott kiadással, ez a példány valójában egy cseh, díszdobozos változatból származik, a következő blogbejegyzésben részletesen bemutatásra kerül ez a kiadás is!

Jurassic World (BD3D+BD) - limitált, dinoszaurusz-szobros változat

jp4-bdst01.jpg

Mint ahogyan az majd lentebb is látszik, volt már itthon is egy szobros kiadás, a filmtrilógia BD változatához, de szerencsére idehaza is kapható volt a Jurassic World limitált, szobros kiadása, amely a filmvégi Indominus vs. Tyrannosaurus rex jelenetet mutatja be. Hivatalosan könyvtámasz, de hát kihasználná annak, önmagukban is gyönyörűek, gyönyörű részletességgel kidolgozott szobrok, főleg az Indominus, de a T. rex is nagyon szépre sikeredett, nem maradtak le azok a hegek sem, amelyeket a dinoszaurusz még a Jurassic Park végén szerzett a Velociraptorokkal való küzdelemben. A díszdobozban a film BD3D + BD kiadását találhatjuk, ezt fentebb már bemutattam, sajnálatos azonban, hogy idehaza semmilyen formában sem jelent meg az a gyűjteményes kiadás, amely már mind a 4 filmet tartalmazza (a Jurassic Park és World esetében a BD3D-s lemezeket is), és a legtöbb országban ezen kiadással együtt voltak kaphatók a szobrok is.

jp4-bdst02.jpg

Jurassic Park: A trilógia

jptri-bd.jpg

Azonban, mint azt fentebb említettem, nem a külön-külön megjelent BD lemezek voltak az első kiadásai a Jurassic Park első három részének, hanem még 2011-ben, egy digipack-os, gyűjteményes kiadás. A lemezek egy az egyben ugyanazok, amelyeket később a szimpla kiadásokba is kerültek, még a lemezek szitázása is teljesen megegyezik. A szép grafikájú külső papírdoboz és digipack maradéktalanul elégedetté tehette a vásárlóit. Azaz tehette volna, de sajnos némi gyártási hibára került sor a Select kiadónál, a külső papírfekni néhány miniméterrel rövidebb lett, mint a digipack, ezért sajnos az összhatás nem tökéletes, és bár a digipack-ban kialakításra került egy fülecske, a hozzájáró füzet (ami a külföldi kiadásokban meg is található), idehaza lemaradt. De nem is ez a kiadás volt a trilógia megjelenés koronája, hanem a ...

Jurassic Park: A trilógia - limitált ajándékdobozos kiadás

jptri-bdst.jpg

A "szimpla" kiadással egy időben, korlátozott darabszámban, de hazánkban is megvásárolható volt ez a limitált, ajándékdobozos, vagy inkább szobros kiadás. A digipack-os rész ugyanaz, még a mérethibával és füzethiánnyal együtt is, de egy szép díszdobozt és egy szobrot is kaptak a rajongók a pénzükért. Ugyan a szobor által megjelenített mozzanat a filmekben nem történt meg, de elég menő, ahogyan a T. rex áttöri a bezárt Jurassic Park kaput. Ugyan a szaurusz zöldes színben pompázik, holott barna-vöröses volt a film királya, de ez akár lehet egy másik példány is, nem feltétlen ugyanaz. A masszív szobor szép dísze lehet minden gyűjteménynek.

Jurassic Park (BD3D+BD)

jp1-bd3d.jpg

James Cameron Avatar c. filmje a 3D technológia egy új korszakát hozta el, bár egyezményes közvélekedés szerint, azóta sem tudta egy film sem Cameron filmjének térhatását tökéletesen megidézni, sem az utólag felkonvertált, sem az eleve 3D-ben forgatott filmek. 2013-ban, a Jurassic Park 20. évfordulójára a Universal is elkészítette a film 3D-s verzióját, melyet egy éven, képkockáról kockára konvertáltak át ugyanazok a szakemberek, akik egy évvel korábban a Titanic-ot is térhatásúvá tették. Nem csak a mozikban, a házimozikon is lenyűgöző látványt nyújt a film (beszámolók, és tesztek alapján, sajnos én nem rendelkezek sem 3D-s tévével, sem BD3D lejátszóval), igaz ennek ára az, hogy a kép és a színek is sötétebbek a hagyományos változathoz képest, cserébe azonban az egyik legjobb átkonvertálást láthatják a vásárlók. A kiadásban nem csak a BD3D lemezt, de a szimpla BD lemezt is megtaláljuk, amely tartalmát tekintve változatlan a korábbi megjelenésekhez képest, de a 3D-s lemezen egy rövid dokumentumfilm helyet kapott a film 3D-s világáról, magyar felirattal!

Mint látható, idehaza is több változat közül választhatnak a rajongók, de azért külföldön még bővebb választékban kerültek kiadásra a filmek. Addig is, amíg nem készül el a nemzetközi megjelenéseket bemutató bejegyzés, ajánlom kedves olvasóim figyelmébe a korábbi bejegyzéseket, amelyekben a filmzenék (első, második, harmadik és negyedik rész) mellett sorba vettem a filmek VHS és DVD megjelenéseit, utóbbit két bejegyzésben is (hazai és nemzetközi kiadások). 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4012102133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása