2016. december 06. 20:53 - Lord Picard

A Jurassic Park zenéje: 2. rész

jpcover2.jpg

A Jurassic Park elképesztő könyv- és filmsikere után nem is volt kérdés, folytatásra ítéltetett a történet. Az eredeti regény szerzője Michael Chrichton 1995-ben jelentkezett a folytatással, Az elveszett világgal (The Lost World), melynek címe utalás és tisztelgés Sir Arthur Conan Doyle azonos című, korszakalkotó regénye előtt. Részletek a tovább mögött!

A film rendezését Steven Spielberg bízták ismét, így nem is volt kérdés, John Williams is visszatér a kották mögé. A folytatásos filmek szokását felrúgva azonban a zeneszerző egy merőben más stílusú, sötétebb, kalandosabb stílusú zenét írt a filmhez, rímelve az új, elhagyatotabb helyszínen játszodó történetre. A Jurassic Park két főtéma, a Jurassic Park Theme és az ún. "Sziget" téma (mely a szigetre utazás alatt hallható) fel sem csendül a filmben egészen a végefőcímig, csupán a Jurassic Park Gate címre hallgató tétel elevenedik meg Az elveszett világ albumán. Az új főtéma egy sokkal inkább az ütőshangszerekre épült dallamsor, fojtogatóbb, dzsungelesebb atmoszférát teremt. Az album másik jellegzetes vonása, hogy több tételt egyenesen káoszba fullad, amely pompásan passzol a filmbéli jelenetsorokra, egy horror film aláfestésében is megállná a helyét az album.

The Lost World: Jurassic Park Original Motion Picture Score

jp2ost01.jpg

Az album mintegy két héttel a film megjelenése előtt jelent meg. A hagyományos, műanyagtokos kiadás helyett egy újszerű, papírból készült kiadást kapott a filmzenét tartalmazó cd, melyből 3D-s dioráma hajtogatható ki, nagyon menő! Az albumon a 14 tétel hossza azonban már nem került feltüntetésre. Viszont vannak rövid leírások a filmben felbukkanó állatokról!

The Lost World: Jurassic Park Original Motion Picture Score - Collector's Edition

jp2ost02.jpg

Az előző bejegyzésben említett 2000-ben, az Egyesült Államokban megjelent limitált díszdobozos dvd kiadásban Az elveszett világ dvd-je mellett a filmzenét is megtalálhatták a rajongók. A CD változatlan tartalommal, de csak ehhez a kiadáshoz készült, új borítóval jelent meg, mely természetesen ebben az esetben is hűen megidézi a dvd kiadás design-ját. Csak azok a fránya tétel hosszak maradtak le, megint...

jp2ost03.jpg

Az alábbi kiadványokról részletesebb fotókat nem tudok bemutatni, mivel még sajnos nincsenek birtokomba:

Kazetta, CD-k

jp2ost04.jpgMinthogy a kazetta kiadás még ekkoriban elterjedt volt, bár már túljutott virágkorán, ezt a filmzenét is megvehették a rajongók. A Jurassic Park-hoz hasonlóan készült egy promóciós CD is, melyen az új főtémát és a végefőcím tétel mellett még egy interjút is mellékeltek. A Jurassic Park-kal ellentétben azonban Az elveszett világ zenéje már sehol, semmilyen formában nem jelent meg vinyl (vagy bakelit) lemezen, legalábbis eddig, de a vinyl feltámadásának köszönhetően, talán már nem kell sokat várnunk rá.

Az első részhez kapcsolódik a következő kiadás, így szabadjon az előző bejegyzésből idéznem magam:

THE JOHN WILLIAMS JURASSIC PARK COLLECTION: LIMITED EDITION (4-CD SET)

jpost10.jpg

A La La Land kiadó, mely arról híres, hogy bővített, még soha ki nem adott tételekkel és a filmekhez igazítva ad ki filmzenéket ez év végére tartogatta egyik legnagyobb dobását: november 29. óta megvásárolható a Jurassic Park és Az elveszett világ: Jurassic Park 2-2 cd-s filmzenei változata. A kiadó rengeteg, még korábban soha meg nem jelent hangfelvételt szerzett meg, valamint az eredeti kották segítségével újra is vette a filmek zenéjét. A CD-ken ugyanazon sorrendben, új felosztásban hallgathatóak a tételek, mint a filmekben is. És, ha ez még nem lenne elég, 56 oldalas füzetet is mellékelnek a kiadáshoz. A négy cd összesen 3 óra 30 percet szórakoztatja az érzékeket. Remélhetőleg a közeljövőben én magam is beszámolhatok erről a limitált, exkluzív kiadásról!

Következő alkalommal a szigetről, az Isla Sorna-ról, nem mozdulunk, mivel a harmadik rész zenei kiadásai következnek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7912028937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása