2016. december 04. 19:40 - Lord Picard

A Jurassic Park zenéje: 1. rész

jpcover.jpg

Sokat gondolkoztam, mi is legyen az első, igazi posztom. A filmeket annyiszor játszották a televíziók, elérhetőek voltak VHS kazettán, LaserDisc-en (mondjuk nem itthon), még mindig kapható, több változatban DVD-n és Blu-Ray-en, sokat, ráadásul elfogulatlanul, nem tudnék mondani a filmekről kritikailag. Azért persze majd sort kerítek egy ilyen posztra is, de először is a filmzenékről ejtenék pár sort. Kezdjük is a Jurassic Park zenéjével! Képes ismertető a tovább mögött!

Jurassic Park: Original Motion Picture Soundtrack

jpost02.jpg

A film zenéjének ezen kiadása 1993. május 25-én látott napvilágot, valamivel több, mint két héttel a film premierje előtt. Ez volt Steven Spielberg és John Williams 11. közös munkája (az 1975-ös Cápa óta egészen 2016-ig bezáróan 27 Spielberg filmnél 25 alkalommal John Williams szerezte a zenét, ezen filmek közül 3 nyerte el a Legjobb Filmzenének járó Oscar-t, és még két másik Oscar-ral büszkélkedhet Williams). A zeneszerzőtől megszokott, magas színvonalú, több komoly témát is felvonultató filmzenét komponált a filmhez. A komponista 1993 februárjában állt neki a zene megírásához, de már régóta meglévő hátfájdalmai miatt tőle nem megszokott módon, nem ő vezényelt a tételek rögzítése során. A nagyzenekari műben hangsúlyos szerepet kapnak ütős hangszerek, hárfák, kürtök és a kórus is. A rendező most először nem tudott részt venni közvetlenül a zene elkészítésének munkálataiban, ugyanis épp Lengyelországban forgatta a Schindler listáját. Két hangsúlyos főtéma bontakozik ki a filmben és a cd-n is dominálnak ezek: a Jurassic Park Theme motívuma tökéletesen rímel a gyermeki rácsodálkozásra, mikor először pillanthatunk meg egy "élő" dinoszauruszt, a Brachiosaurust és egyik ámulatból esünk a másikba. A másik téma, mely a szigetre utazás alatt csendül fel, a Journey to the Island című tételben kell keresnünk. Az album leghosszabb tétele 8 perc 52 másodpercig tart és szinte jelenetről jelenetre leköveti a filmbéli szcénát. Természetesen a vészjosló zenei tételek (a Velociraptorok szinte a szemünk előtt törnek életünkre, pedig csak a zene szól!) is helyet foglalnak a lemezen, a 14. és 15. tétel a nagy finálé, a 16. tétel azonban ne csapjon be minket, bár ez viseli az End Credits címet, de a filmvégén hallható csodaszép dallamokat a 7. tétel, a Welcome to Jurassic Park alatt csendülnek fel. Fület és szívet melengető mestermű, mely akkora sikert aratott, hogy nem túl megszokott módon, újragyártásra is sor került. Az én cd-m, melyet 15 évesen, a zsebpénzemből sikerült megszereznem, és lassan a fél életembe jelen van, még az első kiadás, ugyanis a második kiadás hátoldalán a tételek hosszainak jelzése lemaradt. A film zenéjét sajnos nem jelölték Oscar-ra, pedig Williams-nél már nem egyszer előfordult, hogy egy évben két munkájával is elnyerte az Amerikai Filmakadémia jelölését, de így sem távozott üres kézzel a zeneszerző, hiszen a Schindler listájával elnyerte 4. Oscar-díját. A cd-n, akárcsak a következő kiadáson is, 1 óra 19 percnyi zenét találhatunk.

Jurassic Park: Original Motion Picture Soundtrack - Collector's Edition

jpost03.jpg
2000-ben végre dvd-n is megjelent a Jurassic Park és folytatása, Az elveszett világ: Jurassic Park (természetesen a film zenéjét ismét John Williams szerezte). Több közös kiadásuk közül a legjelentősebb az a díszdobozos kiadás volt az Egyesült Államokban, melyben a két film dvd változata mellett néhány fotó, 1-1 filmkocka, és a két filmzene egy csak ebben a kiadásban megjelent új csomagolást kapott. Mivel, nagy örömömre, ezzel a kiadással rendelkezem, így mindenképp érdekesnek tartottam megmutatni. A lemezen változatlan formában, de új szitázással és új körítésben kapott helyet a díszdobozban. A filmzene második kiadásához hasonlóan a tételek hosszát ezen a kiadáson sem tüntették fel. És lássuk, milyen jól mutat a dvd kiadás mellett (közepén a díszdobozból származó, és még bontatlan, amerikai dvd kiadás, szép, fényes borítóval, mellette a 2. hazai kiadás):

jpost05.jpg

Jurassic Park Original Motion Picture Soundtrack (Version A)

jpost04.jpg
A film 20. születésnapja alkalmából nem a film 3D-ben felkonvertált változatát tekinthettük meg a mozikban, hanem az amerikai Mondo cég dupla vinyl (vagy közismertebb nevén, bakelit) lemezen is megjelentette a csodálatos zenét, amely a kiadása óta hatalmas sikert aratott, azonnal felismerhető, dúdolható dallamai által. A 180 grammos lemezeken a lehető legjobb, stúdió forrásból dolgoztak, hogy összesen 4 oldalon az elérhető legjobb minőségben csendülhessen fel a muzsika. Elhiheti kedves olvasóm, párszor* meghallgattam a cd-t/cd-ket, de a bakelit lemezek egy egészen új, tisztább, fantasztikusabb hangzását mutatta meg John Williams mesterművének.

* milliószor

És néhány szó más kiadványokról, melyeket egyenlőre még nem tudhatok gyűjteményemben:

Kazetták, CD-k:

jpost07.jpg

Természetesen, a 90-es években teljesen szokványos módon, kazettán is megjelent a film zenéje, legalább három féle kiadásban. Az első képen látható kazetta két oldala tartalmazza a teljes filmzene albumot, azonban a másik két kazettán csupán két, 4 percnél rövidebb szám található: Theme from Jurassic Park és End Credits. Ezek a "single" kiadások főképp rádióknak, kritikusoknak szánták, de a gyűjtőkre is gondoltak, mint pl. a 4 matricát is tartalmazó kiadás. Hasonló módon az alább látható két kiadásban a cd-t is kapott "single" kiadást, a fentebb említett két tétellel, ajándékban posztert is kaphatott a kedves vásárló a színes borítójú változathoz:

jpost06.jpg

Vinyl, Picture Disc:

jpost08.jpg

Meglepő módon, Amerikában és a világ nagy részén nem, de néhány országban már 1993-ban jelent meg vinyl lemezes filmzenei kiadás. A főképp Európában forgalmazott Picture Disc kiadás (a teljes lemezt lefedő kép volt rányomtatva, de igazi bakelit lemez volt, kartontok viszont nem járt hozzá!). A zene a lemez mindkét oldalára felkerült, viszont mivel csak 1-1 oldal állt rendelkezésre, ezzel a tömörítéssel gyengébb minőségben kerültek fel a tételek, mint a 20. évfordulós Mondo kiadásra. Brazíliában szintén ugyanilyen módon jelent meg a filmzene, de már hagyomány körítésben. A Mondo a 20. évfordulóra egy limitált borítójú és lemezfestésű kiadást is kiadott a hagyományos kiadás mellett (a T. rex csontvázas kiadás).

Digitális kiadás:

jpost09.jpg

A 20. évfordulóra digitális formában, 4, korábban még soha ki nem adott tétellel bővítve is megvásárolható volt a filmzene.

És a végére hagytam a legtutibb, csupán néhány napja kapható változatot:

THE JOHN WILLIAMS JURASSIC PARK COLLECTION: LIMITED EDITION (4-CD SET)

jpost10.jpg

A La La Land kiadó, mely arról híres, hogy bővített, még soha ki nem adott tételekkel és a filmekhez igazítva ad ki filmzenéket ez év végére tartogatta egyik legnagyobb dobását: november 29. óta megvásárolható a Jurassic Park és Az elveszett világ: Jurassic Park 2-2 cd-s filmzenei változata. A kiadó rengeteg, még korábban soha meg nem jelent hangfelvételt szerzett meg, valamint az eredeti kották segítségével újra is vette a filmek zenéjét. A CD-ken ugyanazon sorrendben, új felosztásban hallgathatóak a tételek, mint a filmekben is. És, ha ez még nem lenne elég, 56 oldalas füzetet is mellékelnek a kiadáshoz. A négy cd összesen 3 óra 30 percet szórakoztatja az érzékeket. Remélhetőleg a közeljövőben én magam is beszámolhatok erről a limitált, exkluzív kiadásról!

A következő részben egy elveszett világ nagyon is meglevő filmzenéjéről ejtek pár szót.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7712022901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása