2023. november 22. 21:05 - Lord Picard

The Lost World: Jurassic Park - Limited Edition 2CD filmzene album

tlwost.jpg

Tavaly a La-La Land Records egy új, 2 CD-s filmzene albummal lepte meg a Jurassic Park és filmzene rajongókat. John Williams csodálatos szerzeményei már 1993 óta meghatározzák a Jurassic-franchise zenei világát, viszont az 1997-es Az elveszett világ: Jurassic Park esetében egy merészebbet húzott. Az idén nyáron jelent meg a kiadó gondozásában a folytatásfilm 2 lemezes limitált kiadása, és most első kézből mutathatom be az albumot.

Szokásomhoz híven, először a korábbi kiadásokról egy pár mondat: a filmzene album először 1997. április 30-án jelent meg, néhány héttel a film premierje előtt (Az elveszett világot ugyanis nem júniusban, hanem május 23-án mutatták be az Egyesült Államokban). Az MCA kiadó meglepő módon hagyományos, műanyagtokos változatban nem adta ki az albumot CD-n, hanem egy kihajtható, úgynevezett 3D dinorámás, papírtokos kiszerelést választottak. Természetesen a kor hagyományaihoz mérten, kazettán is kiadásra került a filmzene, viszont a Jurassic Park-kal ellentétben vinyl lemezen sem ekkor, sem azóta sem jelent meg a lemez, ez egy régi adóssága a kiadóknak a rajongók felé.

tlwold.jpg

2000-ben az Egyesült Államokban és Kanadában került kiadásra a Jurassic Park / The Lost World Deluxe Edition díszdobozos kiadás, amely a filmek akkoriban megjelent DVD kiadásai mellett 1-1 sorszámozott filmképkocka, egy fotó portfolió mellett a két film csak ehhez a kiadványhoz tervezett, egyedi borítóval ellátva is kiadásra került - így ez az egyetlen hagyományos műanyagtokos CD kiadás Az elveszett világ eredeti filmzenéjéhez! 

lalajohn.jpg

2016-ban a La-La Land Records egy különleges kiadással örvendeztette meg a gyűjtőket: a The John Williams Jurassic Park Collection egy 4 CD-s kiadás, 2-2 CD-t szentelve a két film teljes kibővített, digitálisan felújított kiadásához. A kiadó ugyanis nem egyszerűen a korábban megjelent zenei tételeket kínálta, de teljes egészében újraszerkesztették az albumokat, és az eredetileg 1993-ban és 1997-ben rögzített, teljes zenei anyagból válogatva, a filmek cselekményét követő, soha sem publikált zenei tételekkel egészítették ki John Williams munkáit. Az ekkor megjelent kiadás gyorsan készlethiányos lett, azok pedig, akik most válnának meg tőle, jócskán meg is kérik az árukat. A kiadó pedig érzékelve az igényt, úgy döntött nem egyszerűen újra kiadja a 4 lemezes kiadást, de filmenként jelentetik azokat meg, és így is tartogatva újdonságokat, hiszen újraszerkesztették a zenei anyagokat, és újabb tételek kerültek fel, illetve néhány korábban felfedezett tétel rövidült meg vagy került le.

Így jutottunk el az ebben a bejegyzésben bemutatandó The Lost World: Jurassic Park Limited Edition (2-CD Set) kiadáshoz, amely augusztusban jelent meg, 5000 darabra limitálva. Jelen pillanatban már nem is rendelhető a kiadó oldaláról, de valószínűleg csak azért, mert kisebb adagokban kerül legyártásra a kiadás. 

jp12.jpg

A kiadvány borítója stílusában követi a tavalyi Jurassic Park kiadást, a logosaurus uralja a front oldalt, ugyanakkor ötletes és hivatalos kiadásnál ilyet még nem láthattunk a film kapcsán, de a dzsunglet idéző háttér helyett egy városi látkép jelenik meg, utalva természetesen a film végén látható san diego-i incidensre. 

tlw2_1.jpg

A CD hátoldalán természetesen a track list fogadja a vásárlót, míg a tokban ott találjuk a 28 oldalas booklet-et, vagy füzetet, amely többnyire a 2016-os kiadáshoz megjelent füzetet dolgozza fel (ugye annál a kiadásnál a két film zenei anyagát egyetlen, 56 oldalas füzet kísérte).

Ha részemről volt is apró negatívum a korábbi kiadásnál, az ugyanúgy érvényes Az elveszett világ-ra is: a CD lemezek címkéje a visszafogott logoszaurusz különböző variánsai helyett a filmből vett jelenetképek, ez számomra kevésbé illik az összképhez, de ez tényleg apróság, főképp, hogy igen hamar a lejátszóba is kerültek a lemezek.

tlw3_1.jpg

tlw4_1.jpg

A Jurassic Park-hoz hasonlóan, immáron a filmbéli elhangzás sorrendjébe szedték a tracklist-et, ez a korábbi hivatalos kiadásokra nem volt jellemző - igazság szerint ez manapság sincs másképp. 

Az első lemez 68:58 perc, a második lemez 66 perc filmzenét tartogat, azaz összesen 2 óra 15 perc erejéig merülhetünk el a Jurassic Park második részének zenei világában, ami nem kevesebb, mint 25 perccel több, mint a fentebb már emlegetett 4 CD-s kiadás nyújtott! Ugyan vannak tételek, amelyek pár másodperccel rövidültek ahhoz képest (főképp a hangzásvilág javítása céljából), ugyanakkor a 2. lemezen a főtéma és a vége főcím mellett további 4 tétel alternatív változatát hallgatjuk meg, olyan formában, ahogy még előtte sosem prezentálták őket.

the-lost-world-jurassic-park-wallpaper-preview.jpg

Az elveszett világ már hangulatában is gyökeresen más, mint a Jurassic Park: ahogy a film hangulata és képi világa, a zenei összhatás is sokkalta borúsabb, fenyegetőbb. John Williams munkássága, már ha folytatáshoz szerzett filmzenét (Star Wars, Indiana Jones, Cápa, Harry Potter), akkor számíthattunk arra, hogy az első filmek főtémái változatás formában térnek vissza, az 5-szörös Oscar-díjas zeneszerző munkásságára egyébként is jellemző az ún. leitimof azaz vezérmotívum használata, azaz amikor egy-egy személyhez, helyhez egy adott zenei témát társít a szerző. 

Ezért is volt meglepő, hogy Williams Az elveszett világ esetében jócskán visszavett ezekből, a Jurassic Park két zenei főtémája, a Journey to the Island (Utazás-főtéma) és a Theme of Jurassic Park (a főtéma) nagyon keveset lett használva, csak nagyon indokolt helyzetben, amikor is a film története is visszautal az első filmre. Eredetileg ráadásul a zeneszerző még kevesebbet is alkalmazta volna ezeket a motívumokat, mint ahogy végül a filmbe bekerültek.

tlw1_2.jpg

A The Lost World zenei tétel természetesen a film vezérmotívumát rejti, amely főképp kürtök, harsonák és hegedű csendül fel, a háttérben vonósok és ütősök kíséretével. Ez a téma is jellemzően az utazáshoz és természetesen a film végén csendül fel, de szétszórva más tételekben is pár taktusa fel-felismerhető. A többi tételben, Steven Spielberg kérésének megfelelőnek, azon szándékát kifejezendő, hogy megelevenítse a trópusi dzsungel hangulatát, olyan ütős hangszereket választott John Williams, mint kongákat, bongókat, rönkdobokat. Érezhetően nagyon élvezte a zeneszerző, hogy a korábbi munkáitól ennyire eltérő zenei világgal dolgozhat, későbbi munkáiban rendre vissza is köszönnek hasonló ütős zenei motívumok, a legnagyobb hasonlóságokat a Star Wars II. Rész: A klónok támadásában fedezhetünk fel. 

jurassic-lost-world-movie-screencaps_com-14435.jpg

Míg az első film a rácsodálkozást és a horror elemeket vegyíti, addig Az elveszett világ már egy fülledt, veszélyes dzsungelt kelt életre zeneileg is, és mivel ebben a filmben máris sokkal több, a dinoszauruszok jelentette veszéllyel találkoznak a szereplők, a gyors, heves tempójú zenei tételek is nagyobb hangsúlyt kaptak. Érdekesség, de itt a zeneszerző, hogy a káoszt érzékeltesse, még azt is megengedte a zenekar tagjainak, hogy rögtönözzenek egyes szólamokat, és visszatérő elem az is, hogy némely hangszercsoportok túlharsogják a többit.

Ahogy a Jurassic Park esetében is, a La-La Land Records nem is próbálta az eredeti partitúrák alapján újra felvenni a teljes zenei anyagot, rendelkezésükre állt a zenei archívum, így az 1997. március-április körül rögzített zenei anyagot használták fel, ahol kellett, a hangkeverést feljavítva. 

john_williams_conducting_1.jpg

Egy apró érdekesség, de a második CD 18-as tételének (vagy a 28. tétel, ahogy vesszük), a Tranquilizer Dart-nak egy kisebb részlete hosszú éveken át volt hallható az RTL Klub Híradója előtti visszaszámlálás során, így milliók emlékezetébe titkon bevésve magát, de azt hiszem, aki látta a filmet, megjegyezte annak nyüzsgő zenei világát. A 19. (vagy 29.) tétel, amely zárja is a film megzenésítését (hiszen a további tételek már alternatív variációk), már a Jurassic Park Theme, amely a két jól ismert főtémát idézi fel az 1993-as filmből. Érezhetően újra lett hangszerelve és a tempó is némiképp módosult, ez az átirat köszönt vissza később a Jurassic Park /// esetében is, amelyet viszont már nem John Williams hanem Don Davis komponált. Csak remélni lehet, hogy a La-La Land Records itt nem áll meg, és végre Davis műve is megkapja a jól megérdemelt újrakiadását, és akkor már Michael Giacchino Jurassic World-trilógiáját se felejtsék el, a hátra maradt négy filmre átültetve a zenei és arculati koncepciót egy igazán gyönyörű gyűjteményt tehetnének fel a rajongók a polcukra.

Minthogy személyesen nekem Az elveszett világ: Jurassic Park volt az első film a franchise-ból, amely a mozivásznon ért el, 1997 szeptemberében, a film mindig is különösen közel állt a szívemhez, de végig tekintve az immáron 6 filmből álló sorozaton, számomra még mindig könnyedén az első film utáni helyre sorolható, ha egyéni preferenciáról van szó. 

jurassicosts.jpg

Az 1997-es film azonban egy másik zeneszerző életére is nagy hatással volt: a részben Steven Spielberg által alapított DreamWorks stúdió játékfejlesztő részlege készítette el a film videójáték adaptációját, amelynek zenéjét egy fiatal zeneszerzőre, Michael Giacchino-ra bízták. Spielberg pedig annyira elégedett volt a zeneszerző munkájával, hogy javaslatára élő zenekarral rögzítették az egész művet - a videójátékok történetében először! Később a tehetséges, Oscar-díjas zeneszerző többször is John Williams örökébe lépett: a Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet mellett ő lett a Jurassic World-trilógia zeneszerzője is, és gyönyörűen idézte meg Williams eredeti főtémáit, a 2015-ös első filmben egy pár pillanatra pedig Az elveszett világ egyik témája is felcsendül a filmben (és saját videójáték albumáról is kölcsönzött pár taktust).

lalatlw.jpg

A The Lost World: Jurassic Park - Limited Edition 2CD filmzene album kizárólag a kiadó, a La-La Land Records oldaláról rendelhető, érdemes elmenteni a linket és időnként rátekinteni, mert remélhetőleg mihamarabb ismét rendelhetővé válik egy újabb adag John Williams egyik (magához) képest legformabontóbb munkájából. A képre kattintva azonnal a kiadó honlapján található adatlapra juthatunk. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6318257915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása