2022. november 22. 20:05 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Strike 'N Roar Giganotosaurus

giganotosaurus.jpg

Végre hozzánk is megérkezett a Jurassic World: Világuralom "rosszfiújának", a Giganotosaurus-sznak a figurája. Ugyan ez a kiadás a várakozásokat nem teljesítette maradéktalanul, azért bőven a rajongók polcán a helye, részletek a tovább mögött.

"Nagyobb. Miért kell mindig nagyobbra nőniük?" - mondta Ian Malcolm a Jurassic World: Világuralom első előzetesében (amely végül nem is került a filmbe), de attól még helytálló megállapítás. Mint majd minden franchise-ban, a Jurassic-filmek esetében is részről részre növelték a tétet, és ez többnyire szó szerint igaz, már ami az antagonista dinoszauruszokat illeti: a Jurassic Park-ban és Az elveszett világban a T. rex-ek jelentették a legnagyobb fenyegetést, míg a Jurassic Park ///-ban a Spinosaurus múlta felől őket, hogy aztán a Jurassic World-ben beköszönjön a széria első hibridje, a még nagyobb Indominus rex is. A Bukott birodalomban ellenben nem lett a korábbiaknál nagyobb az új hibrid, az Indoraptor, viszont a méretbeli különbségét annál eszelősebb viselkedés váltotta fel.

apex.jpg

A Világuralomban pedig egy valóban a Tyrannosaurus rex méreteit is felülmúló ősállat mutatkozott be a franchise-ban. Igaz, túl sok mindent nem tudtunk meg a Giganotosaurus-szról (nem összekeverendő az óriási növényevő Gigantosaurus-szal, vagy a nem is létező Gigasaurus-szal), azaz hogy ki és hol teremtette újra a hatalmas dinoszauruszt, amely a Biosyn völgyben kapott helyet és kétszer is szembe találta magát Isla Nublar királynőjével, Rexy-vel. 

A jelen bejegyzésben tárgyalt változaton túl még egy Super Colossal figura készült egyelőre a dinoszauruszról, nagyobb méretben.

A Mattel-nél újabban megszokhattuk, hogy egyben kapjuk meg a figurákat, és ez most sincs másképp, az oka pedig ennek nagyon egyszerű: újabban a farokrészbe kerültek beépítésre egyes feature-ok vagy gombok. 

Az már a kézbevételkor szembetűnő, hogy kissé csálén áll szerencsétlen figura a dobozában: csak a játékgyártó tudja miért, de szokatlan és eddig példanélküli módon a Giganotosaurus alapból döntött törzsrésszel került kialakításra.

A Giganotosaurus-hoz természetesen teljesen új sculpt is készült, és igazán nagyszerűen sikerült is visszaadni a filmes megjelenést, a szemöldököt és szemet is, ámbár... a fogak a szokott módon lekerekítettek, másképp a Mattel nem is készíthetné el őket, első a gyerekek biztonsága. A fogak ráadásul gumiból készültek, de ami nagyon szembetűnő - hiszen alaphelyzetben zárt az állkapocs, hogy a fogak és a szájzár is nagyon Indominus rex hatású, pedig a filmben és persze a megépített animatronic roboton sem figyelhető meg ez a tulajdonság. 

A legnagyobb gond viszont nem is ez, hanem a fej mérete: az ugyanis túl széles a filmhez (és valódi állathoz) képest. Erre valószínűleg azért is volt szükség, mert az egész fej a vártnál kisebb, pedig köztudott, hogy a Giganotosaurus koponyája nagyobb, volt a T. rex-szé, de hasonló módon túl széles a korábban bemutatott Világuralomhoz megjelent Tyrannosaurus figura feje is (igaz, ott azért, hogy le tudja nyelni az ember figurát, de a Giganoto nem rendelkezik ezzel a képességgel). És a kisebb fej miatt tűnik az egész figura is kisebbnek, pedig azért szép hosszú példány, a T. rex-szel megegyező méretű, viszont kisebb, mint az Indominus rex figura:

indo_8.jpg

rexy2_16.jpg

Ami a mellső végtagokat illeti, a Mattel itt nem volt annyira pontos: tömzsi, három ujjban végződnek a karok, de a filmbéli példánynál sem ez, sem a csuklóízület nem ilyen hangsúlyos. És sajnos szokott módon, nem is festettek a karmok. 

arm_4.jpg

No nem úgy a lábon, de az sem tartogat sok újdonságot, hiszen ez már négy éve Mattel szokás, de túl széles és nagy a lábfej, ez persze a figura stabilitása miatt került így kifejlesztésre. Sajnos az állat jellegzetes, sarkantyú karma viszont nem kapott festést külön.

feet_3.jpg

Egy kézzel fogható figura esetében jobban szemügyre vehető a rajongók által leginkább kritizált rész is: a tarkótól egészen a farokrész végéig futó tüskesor - gerinccsigolya nyúlványok. Jelenleg ugyanis semmilyen bizonyíték nincs róla, hogy valóban rendelkezett e ilyen "dísszel" az állat, de igazából annyira hiányos a Giganotosaurus leletanyaga, hogy szerintem ennyi fantázia bele kell férjen, és az alkotók szándéka is nyilvánvaló: ezzel elkerülhető, hogy összekeverjék sokan a T. rex-szel (nevetségesnek hangozhat, de reális veszély). 

spine2.jpg

upper_1.jpg

Összességében ez a rész szépen kidolgozott, ráadásul nem csak egy gombot rejtettek el a sorban, de innen húzható ki az applikációhoz szükséges kódtábla is. Szembetűnő, hogy nem folytonos volt a tüskesor, de ki is található miért: ahhoz, hogy törzsben tudjon forogni az állat, ki kellett őket hagyni, hogy ne akadhasson fel az állat. Ugyanezen okból a hasi rész sem olyan szépen textúrált, mint más figura esetében.

app_4.jpg

Ami a polcon való elhelyezést semmiképp se fogja megkönnyíteni, az a dőlt testtartás: talán elegánsabb megoldás lett volna, ha több más figurához hasonlóan a farokrész tekergetésével lehetne ide-oda csapkodni a fejét a Giganoto-nak, így viszont a háton végig futó tüskesor alsó részén lévő gombbal tudjuk jobbra vagy balra átfordítani az állat teljes törzsét, miközben persze a száj is harapásra nyílik. Ez utóbbit feature-t a farokrész tövénél, alul elhelyezett gombbal is életre tudjuk hívni, és közben nem is dobálja magát a Giga. Persze beállítható ún. neutrális póz, de olyankor természetellenesen "eltörik" az állat gerince, persze a polcon, főleg ha nem látni felűlről, nem szembetűnő a probléma.

tails.gif

A farokrész maga sajnos nem gömbcsuklós kialakítású, mint a legtöbb Mattel dinoszaurusz esetében, és nem is vagyok nagy rajongója ennek a fajta megoldásnak, mert behajlítva közel sem nyújt olyan szép látványt, ellenben még csúnya is. 

spine3.jpg

humans_2.jpg

És szándékosan nem ejtettem eddig szót a festésről sem: az alap színe ennek és a Super Colossal figurának is az alap színe világos mentazöld, míg a csíkok, foltok pedig szürkészöld színűek. Azok még elég jól vissza is adják a filmes megjelenést, de nagyon elnyomja a világos zöld, amely ráadásul egyáltalán nem filmes, bár kétségtelen, elég nehéz visszaadni a filmes alapszínét az állatnak. Ugyanakkor az szép részlet, hogy testszerte láthatók vágás, karmolás okozta sérülések az állaton, pont úgy, ahogy a filmes modellen is. 

finale.gif

finale2.jpg

finale3.jpg

Összességében tehát mint játékfigura, elég szórakoztató darab, de a gyűjtők és rajongók számára azért csalódást keltő, de mindenképp kötelező darab, addig legalábbis míg nem készül belőle mondjuk egy Hammond Collection változat néhány éven belül, amellyel kiküszöbölhető számos hibája a figurának. 

bubaj_6.jpg

Az én figurámat ismételten a Bűbáj webshopból sikerült megrendelnem, ahol számos másik új, Világuralomhoz kapcsolódó figura rendelhető, így a termékbemutató sora sem most fog megszakadni, hamarosan ismét egy főszereplő figurájával jelentkezik a blog.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7817984474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása