2022. február 10. 21:46 - Lord Picard

Jurassic World: Világuralom - Előzetes #1 elemzés

trailer.jpg

Végre megérkezett, amire minden rajongó várt, és amit a vasárnap esti Super Bowl-ra várt: a Jurassic World: Világuralom 2 perc 51 másodperces előzetese minden elképzelést és várakozást felülmúlt, részletek a tovább mögött, de addig is, még egyszer a szinkronos előzetes:

Az előzetes első, narrált sorai a Jurassic Park-ból lehetnek ismerősek, azokat John Hammond-tól (Lord Richard Attenborough) hallhattuk - igazán szívet melengető őt hallani ismét, ráadásul, és ez nem az első plusz pont lesz, Velenczey István hangján a magyar nyelvű előzetesben. 

Az előzetes egy kopár, havas tájjal nyit, amelyen egy Parasaurolophus csordát terel Owen (Chris Pratt) és két társai lóhátról:

A Para-k némi ráncfelvarráson estek át, de azt hiszem kijelenthető, előnyükre vált a változás, az új színek, rajzolatok pedig csodásak, messze sokkal szebbek, mint a korábbi, téli olimpiára készült reklámban.

vlcsnap-2022-02-10-20h39m47s368.png

Egy rövid átvezetőben egy a havas tájon tévelygő Apatosaurus-szt és Maisie-t (Isabella Shermon) is viszontláthatjuk, hogy utána...

...megcsodálhassuk Blue-t és kicsinyét, Beta-t:

Már az előző két filmben sem volt csúnya a Velociraptor, de most még szebb, mint eddig bármikor, kölyke pedig máris másabb, mint ő volt - talán a parteogenezis miatt is.

Owen és Maisie, Claire-rel (Bryce Dallas Howard) kiegészülve gondoskodnak még mindig a raptorról és kölykéről, de kapunk egy csipetnyi Mosasaurus-szt és Rexy-t egyenesen az Előszóból. 

Hogy ezután rögtön felszálljunk a nosztalgiavonatra: Ellie Sattler (Laura Dern) látogatja meg egy ásatáson Alan Grant-et (Sam Neill), az egykori párost a 2001-es Jurassic Park /// óta nem láthattuk, de már csak rájuk nézve is mosolyra húzódik a rajongók szája:

Egy újabb, lenyűgöző felvételen ismét egy csapatnyi Parasaurolophus-szt láthattunk, ezúttal musztángok társaságában - az egyik legszebb felvétel, amit eddig láttam a Jurassic-filmekben:

vlcsnap-2022-02-10-20h42m50s104.png

Ian Malcolm (Jeff Goldblum) és dr. Henry Wu (B.D. Wong) is felbukkan, és persze a káosz is: Claire előbb egy növényevő, de így is elég veszélyes Therizinosaurus elől menekül, majd pedig egy Atrociraptor kergeti őt a máltai háztetőkön, míg Owen el nem csalogatja az immár párban mozgó állatot:

Bár nem csak a raptorok, de egy Carnotaurus és egy Allosaurus is támadás alá veszi a mediterrán városlakókat:

Egy pillanatra pedig jobban szemügyre vehető az albínó Atrociraptor, Ghost társa, Tiger is:

vlcsnap-2022-02-10-20h45m13s223.png

Alan eközben egy hatalmas épületkomplexumot vehet szemügyre, amelynek pontos helyét természetesen még most lehetetlen megmondani, de valószínűleg itt kerül szemtől szembe Owen és Kayla (DeWanda Wise) egy Pyroraptor-ral:

Az eddig látottak alapján is szépnek ígérkezett a dinoszaurusz, de "élőben" még fantasztikusabban néz ki:

vlcsnap-2022-02-10-20h44m24s972.png

Egy másik jelenetben - nyilvánvalóan a jelenetek az előzetesben nem időrendi sorrendben láthatóak - Owen, Claire és Kayla egy repülőgépen tartózkodik, amelyet egy hatalmas Quetzalcoatlus támad meg:

Kifogytam a jelzőkből, mennyire csodásan fest a hatalmas pteroszauria:

vlcsnap-2022-02-10-18h22m33s619_1.png

Az autókat borogató Nasutoceratops-szok és a fogságba ejtődött Beta-n kívül, viszont valószínűleg még "valaki" felbukkanása okozta a legnagyobb örömet a rajongóknak:

A Dilophosaurus az 1993-as Jurassic Park óta nem szerepelt filmen - és a Krétakori táborban is csak a tavalyi, negyedik évadban találkozhattunk ismét a fajjal -, ennek megfelelően sokan várták már visszatérését, és a jelek szerint nem hiába:

vlcsnap-2022-02-10-20h47m21s327.png
Ráadásul láthatóan nagyobb termetű is az állat, mint amekkora a Dennis Nedry életét kioltó állat volt.

vlcsnap-2022-02-10-20h47m35s461.png

És még néhány remek beállítás:

A végére pedig egy remek csoportfotó, és egy alig látható Giganotosaurus - no és egy frappáns Malcolm megszólalás jutott.

A rajongói reakciókat elnézve - és persze a sajátomén - a Jurassic World: Világuralom első előzetese csodálatba ejtette a rajongókat: nem csak az új trilógia, de főképp a régi trilógia három főszereplőjének újbóli felbukkanása, és tevékeny szerepe okán is - a dinoszauruszok pedig továbbra is csodásan festenek. Nagy ünnep lesz a négy hónap múlva esedékes, 2022. június 9-i premiernap. Az előzetes alkalmából egy új plakát is érkezett:

jurassic_world_dominion_ver4_xlg.jpg

Ahogy azt már a UIP Dunafilmtől megszokhattuk, az angol nyelvű előzetest követően azonnal megjelent a magyar szinkronos előzetes is és már az elején hatalmas örömet okozott John Hammond szavait a néhai Velenczey István hangján viszont hallani. Az új trilógia megszólaló szereplőinek hangja természetesen nem változott, de a régi trilógia szereplőit hallva sem csalódtam:

vlcsnap-2022-02-10-18h24m17s121.png

Sam Neill-t ismét Dörner György szólaltatja meg, csakúgy mint a Jurassic Park-ban és a Jurassic Park ///-ban, és Jeff Goldblum okoskodását is Szabó Sipos Barnabás tolmácsolásában hallhatjuk, csakúgy mint az első két Jurassic Park-ban és legutóbb, a Jurassic World: Bukott birodalom-ban. Laura Dern hangjának kiválasztása viszont okozhatott fejtörést a szinkronrendezőnek, hiszen ketten is megszólaltatták őt az eddigi két filmjében.

A Jurassic Park-ban még Vándor Éva, nyolc évvel később már Spilák Klára szólaltatta meg az amerikai színésznőt: mindketten remeknek bizonyultak, így nincs rossz választás sem, erre az előzetesre Spilák Klárát kérték fel, de akárhogyan is alakuljon a végső szinkron-szereposztás, rossz megoldás már nem születhet. 

Colin Trevorrow filmje tehát június 9-étől a hazai mozikban, és a régóta várt hype végre megérkezett! 

vlcsnap-2022-02-10-20h48m07s663.png

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5817380196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2022.02.11. 14:24:33

Hát számomra a legmeglepőbb és legnagyszerűbb pillanatot az okozta, hogy hallhattam újra az angol és magyar nyelvű előzetesekben a néhai Richard Attenborought és a néhai Velenczey István koprodukcióját. Ez igazán figyelmes volt az előzetes készítőitől. Illetve, hogy a jogtulajdonosok engedélyezték.

Anak 2022.02.11. 14:25:27

Mégvalami: én Vándor Évát szeretném Spilák Klára helyett, ha lehet.

Anak 2022.02.11. 14:27:39

Az előzeteshez pedig érkezett 3 új 2022-ben érkező LEGO készlet is. 2 a filmhez egy pedig a régi Jurassic Parkhoz.
https://brickset.com/article/70750/jurassic-world-sets-revealed!

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.02.11. 23:35:41

@Anak: Igen, ez gyönyörű, hogy így odafigyeltek, hogy jó legyen az a hangsáv, hatalmas pacsi érte.

Én most inkább Spilák Klára mellé tenném a voksomat, de mint írtam, nincs rossz választás :)
süti beállítások módosítása