2021. december 30. 20:08 - Lord Picard

Jurassic World: Krétakori tábor - A negyedik évad - Kritika

s04.jpg
December 3-án debütált a Netflix-szen a Jurassic World: Krétakori tábor 4. évada, amely alaposan felrázta a Jurassic-rajongók közösségét, új impulzusokat váltva ki és tovább szélesítve a franchise határait. Kissé megkésve, de következzék az évad összegzése, ahogy én láttam.

A harmadik évad végén túlélőink, Darius, Kenji, Ben, Yaz, Sammy és Brooklynn végre útnak indultak a második évad orvvadászai által hátrahagyott hajóján, maguk mögött hagyva Isla Nublar és a dinoszauruszok világát. A hajókázás nem meglepő módon, nem tart azonban túl sokáig: először csak egy hínármező ejti foglyul a hajtót, hogy végül a szabadon engedett Mosasaurus csapjon le a hajóra, amelyet el is pusztít a hatalmas állat, hőseink pedig egy szigeten térnek magukhoz.

A rajongók várakozásaival ellentétben végül a kis csapat még sem Isla Sorna-n kötött ki (bár az egyik producer nemrég elárulta, egy ideig valóban így tervezték az évadot), hanem egy meg nem nevezett szigeten. A megszokott trópusi környezet helyett azonban száraz, sivatagos hely fogadja a srácokat, kiszáradt kanyonokkal, homokviharral és egy… Smilodon-nal!

A kardfogú macskák családjába tartozó állat (melynek helytelen, de gyakori elnevezése a kardfogú tigris) már csak azért is érdekes, mert nem is annyira régen, 10.000 évvel ezelőtt pusztult ki - őseink hathatós közreműködésével. A Jurassic-franchise-ban tehát most először találkozhatunk egy relatíve nem olyan ősi állat klónjával, pláne emlősállatéval, bár utalást már tettek rá: a Bukott birodalomban Benjamin Lockwood birtokán a fosszilis gyűjtemény része volt egy Smilodon koponyája, de a Krétakori tábor első évadában is volt szó szibériai mamutról, vagyis egy másik, jellegzetes jégkorszaki állatról.

vlcsnap-2021-12-13-22h50m08s047.png

Az, hogy miért is klónozták az állatot nem derül ki az évadból, ahogy sok más kérdésre sem kaptunk rögtön választ, a negyedik etappal a készítők és a gyerekszereplőink is új, ismeretlen útra léptek.

Már csak a rendkívül fejlett technológia háttér miatt is: ugyanis a második rész végén szembesülnek hőseink azzal, hogy egy ún. biodómba jutottak, és átjárókon keresztül további mesterséges élőhelyekre bukkannak: a sarkvidéket idéző terület még lakatlan, de a fenyvesekkel tarkított, a Sorna-szigetre emlékeztető biodómban nem is egy, rögtön két Tyrannosaurus rex-szel futnak össze. És itt futnak össze az évad egyik új szereplőjével: Dr. Mae Turner paleoneurobiológussal, akinek révén pedig többet tudhatunk meg nem csak a szigetről, de az egész mögött álló vállalkozásról is, amelyet a Mantah Corp. pénzel: az első két évadban felvezetett, az InGen riválisának számító vállalat végre előtérbe lépett.

Dr. Mae a dinoszauruszok agyába ültetett chip segítségével az állatok érzelmeit fordítja le és az állatokkal való kommunikációs eszközön dolgozik, ám arról neki sincs fogalma, hogy valójában milyen célokra is kívánják felhasználni a munkáját.

És ahogy az lenni szokott, a rosszakat is egy ember képviseli, Kash D. Langdon informatikus zseni, aki maga is a szigeten tevékenykedik, és a Mantah Corp. céljaira használja Mae kutatásait: az állatokba jutatott idegstimulánsok segítségével még anyát és lányát, a két T. rex-szet is képes rábírni arra, hogy akár halálig tartóan harcoljanak egymással – amit persze hőseink nem hagynak annyiban.

Azonban nem is a fent vázoltak voltak talán a legjelentősebb sztori elemek, amelyek felkorbácsolták a kedélyeket. Kash „kiskedvencei”,  a BRAD névre hallgató (Bio Robotic Assistance Droid), kutyaszerű „házőrzők” és az állatokat terelgető drónok ötlete és technológiája még a valóságtól nem is annyira elrugaszkodottak, nem úgy a később felbukkanó, raptort idéző drónok tucatjai: a BRAD-X névre hallgató eszközökkel az alkotók kissé túllőttek a célon.

vlcsnap-2021-12-29-22h59m01s661.pngNem ezeket a droidokat kerestük...

Habár már a Jurassic Park is egy science-fiction, azért az első három film még a realitás talaján mozgott, a Jurassic World pörgőgömbjei vagy hologram technológiája már túlhaladták a jelen tudományát - bár manapság, Dél-Koreában, a mély pénztárcával rendelkezők könnyedén klónozhatják szeretett kedvenceiket... Így ha dinó-szerű robotokkal nem is igen fogunk találkozni a valóságban, a kutyákra hajazó drónok szép lassan a mindennapok részei lesznek (tőlünk kissé nyugatabbra legalábbis). 

A BRAD-X-ek megjelenésével valószínűleg csak még hangsúlyosabban szerették volna aláhúzni az alkotók, hogy Kash és a Mantah Corp. számára a dinoszauruszok csak fogyóeszközök céljaikhoz:  illegális dinoszaurusz-csaták közvetítésével és persze a rájuk való fogadásokkal szeretnének nagy pénzt szakítani. Ezen motiváció még érthető is és gyakran látott sztori-elem, a droid raptorok nélkül is megállta volna a helyét, de szerencsére azért az évadra nem telepszenek rá ezek a kütyük sem.

A túlzott high-tech hátteret azért ellensúlyozzák a lenyűgöző dinoszauruszok, ugyanakkor most láthatjuk belőlük talán a legkevésbé változatos felhozatalt: a Mosasaurus csak az első részben köszön be, de a hajóra feljutó Compsognathus sem kapott túl nagy szerepet - sajnos. Annál inkább a kardfogú és egy Kentrosaurus: a Mae által Pierce-nek keresztelt állat elég sok képernyőidőt kapott, hogy az évad végére a csapattal együtt érte is aggódjunk, és hát ha olyan állatok vannak a szigeten, mint a Pteranodon-ok, Ceratosaurus vagy épp T. rex, van is ok az aggodalomra.

Az első három évadban hőseink megismerkedhettek közelebbről is Rexy-vel, viszont az új helyszínen két új  példánnyal is megismerkedhettek: az anya-lánya páros Nagy Hami (Big Eatie) és Kis Hami (Little Eatie), akiket Isla Sorna-ról szállítattak át valamikor.

Az számomra különösen tetszett, hogy nem csak deus ex machina-szerűen használták az állatokat, de láthattuk gondoskodó, vagy épp sérülékeny oldalukat is, számomra különösen tetszett a földalatti állatorvosi központ ötlete és Darius és Nagy Hami közös pillanatai.

És egy újabb ismerős fogadta a srácokat és a nézőket Isla Sorna-ról a sivatagi környezetben: nem csak a Rex-ek kerültek onnan a szigetre, de a Spinosaurus is, amelyet a 2001-es Jurassic Park /// óta nem találkozhattunk. A Bukott birodalom marketing kampánya során életre hívott DPG csoport oldala (az eredeti oldal ide kattintva, a még általam fordított oldal pedig ide kattintva olvasható)  szerint épp ez az állat volt a felelős a Sorna-sziget ökoszisztémájának felborulásáért, ami miatt számos állatot az akkor még építés alatt álló Jurassic World-be kellett áttelepíteni. A jelek szerint a Spinosaurus a Mantah Corp. kezére jutott, így 20 év várakozás után léphetett ismét színtérre (legalábbis számunka 20 év, az évad továbbra is 2016-ban játszódik). Ezúttal legalább egy T. rex sem szenvedett sérülést, de nem volt minden állat ilyen szerencsés… 

A nagy visszatérés mindenképp örömteli lehetett a dinó rajongói számára, még számomra is, aki lassan megbékélt a fajjal a 2001-es incidens óta, az viszont kicsit csalódást keltő, hogy bár nagyszerű akciójeleneteket kapott az állat, a jelek szerint az eredeti hangkeverés elveszett, mert nem egészen ilyen hangokat hallhattunk tőle legutóbbi megjelenése óta.

Kash oldalán, afféle testőrökként két Velociraptor szerepelt, amelyek Charlie-ra emlékeztettek, de a Mantah nem érte be a lopott dinoszauruszokkal: lopott DNS minták segítségével (amit még az első évadban Sammy által szereztek be) két, saját hibridet is alkottak.

Sinoceratops géneket Spinosaurus-szal vegyítve született meg a két kis kékség, a Spinoceratops-duó: Lázadó (Rebel) és Tündér (Angel).  A ragadozótól inkább csak a háti taréjt örökítették át a két kis cukiságba.

Ugyancsak a titkos labor területén csapódik szereplőinkhez egy kölyök Brachiosaurus, aki a találó Petárda (Firecracker) nevet kapta, de a kis virgonc dinoszauruszhoz köthető az évad legnyugtalanítóbb jelenete is (Kash demonstrációja...). A három kölyök dinó és Pierce is együttesen próbálják a Bumpy által hagyott űrt kitölteni.

Szükség is volt az ő megjelenésükre, mert hőseinkre amúgy is rájár a rúd: Yaz-nél a PTSD tünetei mutatkoznak (egy nagyszerűen kivitelezett rémálomban az első három évad összes ragadozója megjelenik), Ben az új környezetekben már korántsem olyan magabiztos, mint a Nublaron volt, és Darius sem mindent tudó, de jóval csapatjátékosabb mint eddig, míg Sammy-nek az ipari kémkedés okozta következményekkel kell számolnia.

vlcsnap-2021-12-29-21h48m27s626.png

Kenji és Brooklynn viszont botladozva, de egymásra találnak – meglepően színvonalasra és életszerűre sikerült a két tini egymásra találása és az odavezető út, még ha az első három évadban ennek sok jele nem is látszott.

Az utolsó epizódban pedig egy frissen átadott biodóm is bemutatásra kerül: a mocsaras területen pedig egy újabb, a franchise-ba visszatérő fajt köszönthettünk, rögtön egy kvartettben: a Dilophosaurus-szt! A rajongók 28 éve várták már, hogy a Dennis Nedry vesztét is okozó ragadozó ismét felbukkanjon: a Jurassic World-ben csak hologram formájában jelenítették meg, a Bukott birodalom nyitó jelenetében pedig csak a hangját hallatta egy példány.

A négy Dilopho felbukkanása így kellőképpen meglepetéssel teli volt, és bizonyára az ötödik évadban még többet láthatjuk a közönségkedvenc fajt, mindenesetre az évad összes negatívumát jócskán ellensúlyozzák a kis köpködők és a többi dinoszaurusz, rá is fért az évadra a 11 részre való bővítés.

 vlcsnap-2021-12-29-23h44m42s612.png

És természetesen lesz ötödik évad, az eredeti angol hangokkal már rögzítették is az első tekercseket, és lezáratlan is maradt ennek megfelelően a legújabb etap. Az elmúlt évadokban szintén felvezetett volt némiképp Kenji apjának felbukkanása, akiről aztán ki is derült, hogy a Mantah Corp. vezetője – és így talán választ kapunk arra is, hogy fél éven keresztül (a negyedik évad ennyi idővel játszódik a Jurassic World eseményei után még mindig) miért is nem kereste eddig a fiát…

vlcsnap-2021-12-29-23h44m35s814.png

Az évad megtekintése után arra számítottam, hogy a rajongókat jobban megoszthatja a negyedik évad, annál is kellemesebb a meglepetés, hogy összességében akik eddig szerették a sorozatot, továbbra is kitartanak mellette, és habár e sorok írója sem volt tejesen elragadtatva a BRAD-X-ektől, összességében elégedetten álltam fel a tévé képernyője elől. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8116799372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása