2024. május 26. 22:58 - Lord Picard

Jurassic World: Káoszelmélet - Az első évad - Kritika

jwct-kritika.jpg

Péntektől elérhetővé vált a Netflix-en a Jurassic World: Káoszelmélet, az öt évadot megélt Jurassic World: Krétakori tábor folytatása. Hőseinket egy tragédia hozza össze újra, nyomukban dinoszauruszokkal és emberekkel egyaránt. A tovább mögött az első évad - merthogy kapunk folytatást - összefoglalása, illetve véleményem olvasható. Figyelem, a bejegyzés SPOILER-eket tartalmaz!


Már két éve annak, hogy véget ért az első, kánonnak számító animációs Jurassic World-sorozat, a Krétakori tábor. Az első három évad, amikor hőseinknek egyedül kellett boldogulniuk Isla Nublar-on, még nagyon sikeres és közkedvelt évad volt, érezhetően a sorozat készítői előre, átgondoltan írták meg a cselekményt. A nagy sikert újabb, kevésbé sikerült két évad követett (a 2022 novemberében bemutatott, interaktív epizód nem számít kánonnak), de hőseink végül, leszámítva a lelki traumákat, épségben hazaértek. Ekkor a történet szerint 2016-ot írtunk, bár a befejező jelenet már 2018-ra ugrott, amikor is a Lockwood birtokról elszabadultak a dinoszauruszok. A Káoszelmélet hat évvel a Krétakori tábor sorozatzárója után veszi fel a vonalat, a legutóbbi mozifilm, a Jurassic World: Világuralom idején járunk, 2022-ben.

A nyitányban láthatjuk amint a Prehisztorikus Vadvédelmi Hivatal (angolul Department of Prehistoric Wildlife) két vadőre egy Pachyrhinosaurus-szal találja magát szembe, aki azonban nem viselkedik épp békésen, szerencsére azonban régi ismerősünk, Darius Bowman is a környéken van és kisegíti a vadőröket, ráadásul, mint kiderült, korábbna ő is a PVH alkalmazottja volt. A rövidke idillt egy fél szemére vak Allosaurus szakítja félbe, Darius pedig tőle szokatlan módon, nem véletlenül tartózkodott épp a környéken, bosszútól vezérelve próbálja ugyanis a nagyragadozót becserkészni.

Ahogy ugyanis azt az előzetesek is elárulták, a Nublar Hatos egyik tagja, az influenszer Brooklynn-t épp ez az példány ölte meg, Darius-szt pedig mardosta a lelkiismeret, hiszen az egy évvel korábbi esetnél neki is jelen kellett volna lenni. Amikor azonban Benjamin Pincus állít be Darius-szhoz, azzal a képtelen teóriával előállva, hogy Brooklynn halála nem véletlen volt, és valaki a csapat életére tör, beindulnak az események.

A Jurassic World: Világuralomban már látott Atrociraptor-csapat három tagja, Ghost, Panthera és Tiger ugyanis nem vadászösztönből, parancsra vadászik hőseinkre, akik pedig részről részre összeszedik egykori túlélőcsaládjuk tagjait: Sammy Gutierrez-t Texasban veszik fel, és nem mellesleg egy kellemes viszontlátás fogad nem csak minket, de a srácokat is, ugyanis a lány ranchén él Bumpy, vagyis Bütyök, az Ankylosaurus is. Mint azt a lány megemlíti, még mielőtt a Mantah Corp. szigetét átvizsgálták volna a hatóságok, sikerült a békés növényevőt kimenekíteni.

Nyomukban azonban az Atroci-trió és a rejtélyes, sőt, kifejezetten nyugtalanító kinézetű idomárjuk, így a csapat ketté is szakad: Darius-nak előbb ki kell békülnie Kenji Kon-nal, akit előbbi családja befogadott, miután apját, a Mantah Corp. vezetőjét börtönbe zárták, épp a nublari hatos hathatós közreműködésével. És míg a két fiatal felkeresi Daniel Kon-t, Kenji apját, addig Ben és Sammy utóbbi barátnőjét, Yasmine Fadoula-t keresi fel egy kifejezetten érdekes, a világtól egy híddal elzárt, dinómentes szigeten, ahol azonban nem minden a tervek szerint, alakul, sőt. Úgy tűnik, a PVH, legalábbis egy része, kompromittálódott, és nagyon is érdekeltek abban, hogy minél több dinoszauruszt a fekete piaci kereskedők kezére juttassanak, de nagyon úgy fest, a Darius-szék életére törő hölgyet és csapatát nem ők, hanem egy háttérben megbújó ellenség bérelte fel...

A Krétakori tábor nagy sikere után, amelynek a 4-5. évada már kevésbé volt friss és sokszor átlépte az irrealitás határát, a Káoszelmélet egy nagy ígéretet hordozott magában, amit a Jurassic World: Világuralom nem tudott kielégíteni: egy olyan világ bemutatását, amelyben az emberek és a dinoszauruszok együtt élnek, és ez bizony, rengeteg tragédiával, társadalmi súrlódásokkal jár. Persze, Colin Trevorrow majd két és fél órás filmjét nem szentelhették csak ennek a témának, de a 10 részes első évadával a Káoszelmélet a címében is ígért káoszt is bemutatja.

Ugyan mi, csak két éve búcsúztunk a táborlakóktól, időrendben mégis hat év telt el az utolsó kaland óta (leszámítva annak legvégét): hőseink immáron fiatal felnőttek, és láthatóan, mindannyian hordoznak lelki sebeket, nem csak társuk, Brooklynn elvesztése miatt, de ők is nehezen találják helyüket ebben az új világban. Valószínűleg lesznek, akiket a tinidráma kevésbé lenyűgöz majd, hiszen mindez természetesen a dinoszauruszok képernyőidejének csökkenéséhez vezet, de muszáj újra felépíteni a karaktereket és idő, mire a csapat is újra egyesül. Utána viszont nagyon élvezetes a csoport dinamika, igaz egészen az utolsó két részig kell várnunk arra, hogy egyesüljön a csapat, de Darius és Kenji, valamint Ben, Sammy és Yaz triója lendületes, és nem vagyunk híján a drámázáson túl a humornak sem. 

Ahogy egy barátom mondaná: "de kit érdekelnek az emberek?" Nos, a dinoszauruszok valóban kaphattak volna több teret, ez minden bizonnyal a folytatásban már változni fog, hiszen most már újra képbe kerültünk mi is, és a szereplők is, kivel mi történt az elmúlt években. Persze, azt hőseink csak nem is sejtik, hogy... igen, várható volt, hogyha egy szereplőt off-screen írnak ki, és csak visszaemlékezésekben láthatjuk viszont, akkor ott nem számíthatunk semmi véglegesre: Brooklynn él, bár egyelőre az még zavaros, hogy voltaképp ő most melyik oldalon áll, mindazonáltal, azért nem úszta meg azt a találkozást az Allosaurus-szal sértetlenül...

Az Allosaurus - amelyet sokan olyan antagonista szereplőnek gondoltunk előzetesen mint az Indominus rex-szet, Toro-t a Carnotaurus-szt vagy később a Scorpios rex-duót -, messze nem kapott akkora szerepet, mint vártuk Igaz, őt a történet szerint később még viszontláthatjuk: őt fogja Rainn Delacour-t szabadon engedni Máltán ( és korábban ugyanez a példány trappolt be a Big Rock nemzeti park kempingjébe is).

Rajta kívül, sőt, inkább rajta felül, az Atrociraptor-ok kaptak komoly játékidőhöz jutottak: a Krétakori táborban, egy kis Blue vendégszereplést leszámítva, hőseink nem nagyon találták magukat szembe Velociraptorral, leszámítva Kash idomított példányait, akik azért túl nagy szerepet nem kaptak. Most ezt a raptor-hiányt háromszorosan is bepótolhatják a túlélőink. A Világuralom (és most már a Káoszelmélet) kampányában is nevesített, de nevüket még egyszer sem kimondva eddig: Ghost, Panthera és Tiger visszatér, azaz inkább első akciójukat követhettük figyelemmel. Később a filmben egy negyedik társuk is volt, Red, ő most még nem a csapat tagja, de valószínűleg a folytatásban vele is találkozhatunk.

A sorozat előtti ismereteink szerint Soyona Santos nevelte fel őket, de most mégis, az egyelőre név nélküli, meg sem szólaló, furcsa hölgy irányítja őket, nem lézerrel, hanem síppal. Nincs kétségem, a pontokat össze fogják kötni még, és kifejezetten haragudnék a készítőkre, ha nem lépne elő Soyona karaktere a későbbiekben. Mindenesetre, a tim burton-i világot idéző, nyugtalanító hölgy még biztosan tartogat meglepetéseket.

Egy fontos, új tulajdonság is beépült az Atrociraptor-oknak: legalább ketten, Panthera és Tiger ugyanis szó szerint kaméleonként olvad a környezetébe, változtatja a színét! Sem a filmben, sem most a sorozatban, a játékidő nagyrészében erre nem volt szükségük, de most kétszer is szemtanúi lehetünk, ahogy megváltozik a színük, amikor is felbukkannak Daniel Kon háziőrizetes tartózkodási helyén.

Tiger:

tiger.gif

Panthera:

panthera.gif

Remélhetőleg a későbbiekben ezt a tulajdonságukat még kiemelik a sorozatban, eddig ugyanis csak az Indominus rex rendelkezett az álcázás képességével (de már Michael Crichton regényeiben, a Jurassic Park-ban és Az elveszett világban is olvashattunk ilyen képességgel bíró dinókról: előbbiben egy vadon született Velociraptor, utóbbiban pedig egy Carnotaurus íródott így meg).

Fontosabb szerepet kapott a sorozatban a Becklespinax, ráadásul az előzetesben ügyesen rejtegetve, rögtön két, eltérő színű példánnyal is találkozhatunk. Mindkét példány közepes méretű, jellegzetes megjelenéssel bíró, agresszív példányok, a Jurassic-franchise üdítő újításai.

A sorozatot magyar szinkronnal követők azonban kicsit zavarba eshettek, hiszen az egyik epizódban Altispinax-szként hivatkoztak rájuk: ez esetben azonban kizárólag a magyar nézőket zavarták össze, ugyanis az eredeti hangsávon Becklespinax néven emlegetik őket. Valószínűleg a sorozat fordítója utánanézett a dinoszaurusznak, és kissé megkavarodhatott. A faj 1884-ben megtalált fosszíliáit ugyanis Altispinax dunkeri néven ismert fajként katalogizálták, a későbbiekben viszont több más fajhoz párosították, mire 1991-ben egyszer s mindenkorra, Becklespinax altispinax néven rögzítették. Így tehát, ha a Mattel figurája is végre elérhető lesz itthon, és a Becklespinax név köszön vissza a csomagolásról, senki se lepődjön meg.

A Pachyrhinosaurus is új faj a franchise-ban (sokszor megénekeltem már, hogy eredetileg ez a faj szerepelt volna a Bukott birodalomban, ennek nyomán jelent meg hat éve egy Pachyrhino-figura, de Sinoceratops név alatt, amely faj végül bekerült a filmbe), de futólag láthatunk olyan, ismerős fajokat, mint a Sinoceratops-ok és Nasutoceratops-szok, ahogy a franchise egyik örökös statisztái, a Gallimimus-szok és Compsognathus-szok is felbukkannak, de akad még itt Stegosaurus, de akadnak Brachiosaurus-ok is, és ha csak futólag, láthatunk Dimorphodon-t és Pteranodon-t is.

Hosszabban elidőzhetünk a negyedik epizódban a Parasaurolophus-szok között, egészen lenyűgöző, amikor a fluoreszkáló csapatot láthatjuk, ezt a jelenetet jó lenne egyszer a mozivásznon is viszontlátni. 

A Stiggymoloch a Bukott birodalomban mutatkozott be, most pedig három példánnyal is hosszabban elidőzhetünk Bobby Nublar kizsákmányoló cirkuszában - nincs kétségem, sajnos ez a legreálisabb szcenárió ami a mai világban előfordulna, ha a dinoszauruszok hirtelen ismét köztünk élnének.

A Suchomimus is immáron elérte, hogy felkerüljön a franchise fajainak listájába (a Jurassic World térképe szerint éltek már a Nublar-szigeten, de látni még nem láthattunk egy példányt sem). Rövidke jelenléte ellenére, egészen bámulatos példányt láthattunk, reméljük nem utoljára.

És persze nem maradhat egy Jurassic-tartalom sem Tyrannosaurus rex nélkül sem: Rexy ugyan csak a főcímben kapott ezúttal helyet, de a fajt a Krétakori tábor 4-5. évadában megismert Nagy Hami (Big Eatie) képviseli. És bár kétségtelen, a franchise egyik, ha nem a legnagyobb pozőr jelenetét is megkapta, nekem személy szerint nagy öröm volt ismét látni, remélhetőleg Kis Hami (Little Eatie) is túlélte a Mantah Corp. sziget felszámolását.

Sajnos az utolsó részre, és a nagy fináléra kissé túl sok, vesztes helyzetet úsztak meg szereplőink, többek között a mindig jókor, jó helyen felbukkanó egykori PVH-s ügynök, Mateo is. A T. Rex és Allosaurus összecsapása ugyan rövid, de annál változatosabb, főleg a bekapcsolódó Atrociraptor-triónak köszönhetően. Az összecsapást meghatározta az Allo és az Atrocik későbbi felbukkanása a mozifilmben, de jó volt őket állatként viselkedve látni, de ez igaz a teljes sorozat állataira. Természetesen, elsősorban még mindig a fiatalok számára készített sorozatról beszélünk, így konkrétan nem láthatjuk, de számos emberéletet is követeltek a dinoszauruszok, a sötétebb tónus pedig egyértelműen jól állt ennek a tíz résznek.

vlcsnap-2024-05-25-22h12m34s644.png

Szerencsére, a már így is, szokottnál komorabb (vagyis felnőttesebb) hangvétel ellenére nem lépték meg a készítők, hogy Bumpy-nak baja essen, bár valószínűleg, most jó ideig nem látjuk viszont, hiszen főhőseink az ismeretlenbe (de nagyon valószínű, hogy Máltára) induló teherhajón folytatják a nyomozásukat. A háttérben pedig egyelőre még csak sejthető, hogy a Biosyn és annak vezetője, Dodgson áll - bár vele szereplőink már találkoztak, így könnyen elképzelhető, hogy a csapat vesztére törő ellenséggel még valóban nem találkozhattunk mi nézőnk sem. És bizonyára meg tudjuk azt is, hogy mégis miért hagyja Brooklynn, hogy egykori társai halottnak higgyék...

vlcsnap-2024-05-25-22h05m04s081.png

Két év sok idő, főleg egy olyan iparágban, mint az animációs filmek-és sorozatok világa, így az előd-sorozathoz képest sokkal szebb animációt kapunk, minden tekintetben: sokkal szebb és változatosabb a környezet is (bár, ez is az animációs tartalmak sajátja, sok az ismétlődés is), és az emberek is jobban néznek ki, az arckifejezések is sokkal jobbak. Kifejezetten pedig a vízzel kapcsolatos effektek azok, amelyek már a Krétakori táborban is lenyűgözőek voltak.

És persze, a dinoszauruszok. Fentebb már említettem, milyen új fajokkal bővült a franchise, de már ismert fajok egy-egy újraszínezett példányai is felbukkantak (a fentieken túl láthattunk még Velociraptor-t, Carnotaurus-szt is). Különösen a közeliek, szuperközeliek azok, amelyek szemkápráztatóak, a Pachyrhino és az Allosaurus összecsapása közben néha el is felejtettem, hogy egy animációs sorozatot nézek, kis túlzással. Apróság, de a sorozat végefőcíme is megváltozott, új, saját téma hallható John Williams klasszikus témája helyett, és minden epizódhoz egy-egy, az adott epizód meghatározó jelenetének látványterve látható, illik is a komolyabb stílushoz.

A szereposztást illetően, mint arról korábban én is írtam, két változás történt főszereplőink esetében: a Kenji-t eddig megszólaltató Ryan Potter-t lecserélték, Darren Barnet vette át szerepét. És sokak kedvence, Jenna Ortega sem tért vissza Brooklynn szerepében. Az amerikai IGN-nek nyilatkozó Scott Kreamer és Aaron Hammersley showrunnerek elárulták, hogy bár szerették volna, ha Jenna visszatér, de ő mostanra eléggé sokat foglalkoztatott, nagy sztár lett, sajnos nem volt elérhető, így a lány ezúttal Kiersten Kelly hangján szólal meg. A többiek esetében viszont az eredeti hangsávon a korábbi szereposztás változatlan.

Darius Bowman - Paul-Mikél Williams (Sándor Barnabás)
Benjamin Pincus - Sean Giambrone (Kálmán Barnabás)
Sammy Gutierrez - Raini Rodriguez (Hermann Lilla)
Yasmina 'Yaz' Fadoula - Kausar Mohammed (Rudolf Szonja)
Kenji Kon - Darren Barnet (Nagy Gereben)
Brooklynn - Kiersten Kelly (Vida Sára)

Mateo - Eugene Cordero (Harcsik Róbert)
Dudley Cabrera - Philip Anthony-Rodriguez (Varga Gábor)
Daniel Kon - Andrew Kishino (Dévai Balázs)
Bobby Nublar - Luis Bermudez (Kapácsy Miklós)
Ronnie - Carmen Moore (Sági Tímea)

Szerencsére a színészcserék a magyar változatot nem érintették, így ismert karaktereink megszokott hangjukon szólalnak meg. A magyar szöveget Fülöp Áron írta, a szinkront pedig Dóczi Orsolya rendezte. 

vlcsnap-2024-05-25-22h41m35s966.png

Természetesen a második évaddal kapcsolatos hírekről is számot adok, és remélhetőleg, most hogy már elérhető a sorozat a Netflix-en, végre megérkeznek a hozzákapcsolt Mattel játékfigurák, és talán még a második évad előtt elindul a McDonalds kampánya is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3318414049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása