2020. május 06. 22:12 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Attack Pack Dracorex

draco_2.jpg

Sajnos az idei évben csupán második alkalommal tudok új Mattel figurát bemutatni, amelyet egy olyan fajról mintáztak, amelyet élve nem láthattunk még a Jurassic World filmekben, vagy mégis? A tovább mögött kifejtem, mire gondolok.

Az egyetlen ismert típusfaj teljes neve Dracorex hogwartsia és már maga a Dracorex is az egyik leghangzatosabb elnevezés (sárkánykirály), a második neve is különleges: az indianapolisi gyermekmúzeum látogatói javasolták (itt kerültek kiállításra az ismert maradványok és az azok alapján készült rekonstrukció), amely J.K. Rowling könyvsorozatából, a Harry Potter könyvekből gyökeredzik: angolul ugyanis a varázslóiskola, amelyet a magyar olvasók és nézők Roxfort-ként ismernek, Hogwarts.

drex2.jpg

Ugyan élőben még nem bukkant fel a Jurassic-filmekben, a Jurassic World: Bukott birodalomban láthattuk egy fiatalabb egyed kitömött példányát a Lockwood-birtok kiállítótermében, ráadásul a háttértörténet szerint egyike volt az első fajoknak, amelyet ott klónoztak a birtokon, mielőtt Hammond és Lockwood útjai szét váltak volna.

Ugyanakkor viszont lehetséges, hogy mégis láthattuk már a fajt filmekben, nem véletlenül hasonlít a játékfigura is a Stygimoloch-ra: nem arról van szó, hogy a Mattel újrahasznosította volna a Stiggyhez készült elemeket, de a paleontológusok többsége szerint a két faj valójában egy és ugyanaz, csak a fejlődés különböző fázisaiban: a Dracorex a fiatalabb, a Stygimoloch az idősebb példány, de még ennél is összetettebb a dolog!

pachyss.jpg

A legfrissebb kutatások alapján ugyanis egyre elfogadottabb a nézet, hogy a Dracorex és a Stygimoloch nemcsak, hogy egy fajhoz tartoztak, nem is önálló fajok: a Pachycephalosaurus fiatal példányai! A testfelépítés mindhárom dinoszaurusz maradványainál nagyon hasonló, csak a méretek, de különösképp a koponya nem: a Dracorex-nél még a csontos kupola kevésbé jellegzetes, csak az orrnyergen és a tarkón jelentek meg nagyobb csontkinövések, szarvak, míg a Stygimoloch-nál ugyanezek a jellemzőek, egyes helyeken hosszabbra is nőttek a szarvak, de már jelegzetesebb a kupolacsont is. A Pachycephalosaurus eddig feltárt egyedeinél viszont a szarvak egészen kicsik, ellenben már egy nagyon masszív kupolacsont alakult ki. A paleontológusokat viszont az nyugtalanítja, hogy a Pachy-ból nem találtak még nagyon fiatal egyedeket, vagyis, úgy fest, hogy mégis: Dracorex-szként és a Stygimoloch-ként különálló fajokként írták már le őket, így viszont ezek a fajok elveszíthetik önálló besorolásukat is idővel - azt már csak én teszem hozzá, hogy talán a két kisebb dinoszaurusz különbözőségei a nemi eltérések számlájára is írható. A paleontológiai ismeretek folyamatosan bővülnek, változnak, erre már rengeteg példát láthattunk, amelyre mostanság a Spinosaurus teljes újragondolása is rámutatott.

A hosszabb, de talán érdekes kitérő után most lássuk is a szóban forgó játékfigurát, amely tavaly jelent meg először, a Dino Rivals játékvonalon, a jelen bejegyzésben bemutatott formában, a bejegyzés végén viszont más változatairól is ejtek pár szót.

A figura vonásai, sőt, mérete is, mint már említettem, nagyfokú hasonlóságot mutat a Stygimoloch figurával, amely 2018 óta több változatban is megjelent. A festését tekintve egy, számomra legalábbis, nagyon életszerű külsőt kölcsönöztek a figurának, többnyire a kitömött példányhoz igazodva, nagyszerűen visszaadva a külső jegyeit az ott szerepelt modellnek.

0013_8.jpg

Minthogy az alap, Attack Pack kategóriában jelent meg, csak a végtagok mozgathatóak a szokott módon, illetve a teljes fej, nyakkal együtt, de a növényevő szauruszoknál már sokszor tapasztalt módon, a szája nem nyitható, ellenben a koponya külön is finoman mozgatható, mint a Stiggy figurájánál. A kisméretű növényevők közül talán a Dracorex a legtöbbet mozgatható figura. 

A karok és a lábak a szokott módon mozgathatóak, a fej viszont, amely gömbcsuklón nyugszik, minden irányba forgatható, de az egész nyaka is fel-le állítható, így már akár öklelő pozíció is beállítható. Csak a fejet elnézve lehet előbb eszébe jut az embernek egy sárkány, mint egy dinoszaurusz, de az agresszív külső egy növényevőt takar.

0020_3.jpg

Az igazsághoz tartozik, hogy bár az egész Mattel játékszéria arra épült, hogy a figurák 1:18-as méretarányban passzolnak egymáshoz, mind a Stiggy, mind a Dracorex nagyobbnak tűnik, mint amekkorának kellene lennie a paleontológia jelenlegi állása szerint, igaz, a Bukott birodalomban is már nagyobb volt a Stiggy, mint a valóságban, de a Mattel Pachycephalosaurus játékfigurái is nagyobbak a kelleténél...

pachys.jpg

Ugyanakkor viszont ez nem csak a játékgyártó "sara", ugyan filmben Az elveszett világ óta nem igen kapott szerepet a faj, és ott nagyjából méretarányos is volt a szaurusz, sőt, talán kicsit kisebb is, a Jurassic World-ben csak egy pillanatra láthattunk elkábított példányokat, és azok bizony nagyobbnak tűntek, mint az 1997-es filmben. 

0025_3.jpg

A Mattel-nél a legújabb kutatások alapján formázták már meg a koponyát, a két figurát együtt elnézve pedig magunk is meggyőződhetünk arról, van a fentebbi paleontológiai fejtegetésben valami, ugyanakkor az összehasonlítást némileg nehezíti, hogy a Stiggy egy a szokványostól eltérő, dinamikus testhelyzetet kapott 2018-ban. A két dinoszaurusz másik jellegzetessége az öt ujjban végződő mellső végtagok, ez is a pachycephalosaurida család jellegzetessége.  

Ezen figurán kívül tavaly egy Deluxe Story Pack-ban is helyet kapott a Dracorex – természetesen újrafestve, Owen-nel és egy quaddal együtt, viszont maga a játékszett nem terjedt el széles körben. Az idei, Primal Attack vonalon is az Attack Pack alsorozatban jelent meg egy újabb, átfestett változat, itt a dinoszaurusz már mentazöld festést kapott:

Minthogy a figura első körben a Dino Rivals vonalon szerepelt, természetesen hozzá még járt a csak erre a vonalra kiterjesztett karakterkártya is: 

0028_4.jpg

Nagyon valószínű, hogy a Dracorex-szel, név szerint említve legalábbis, nem fogunk Jurassic-filmben találkozni, de ha egy Stigymoloch vagy egy Pachycephalosaurus felbukkan a harmadik Jurassic World-ben, vagy a nyárra ígért rajzfilmben, voltaképp őt is látni fogjuk, csak már kissé idősebb formában. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9315666150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása