2019. december 30. 21:46 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Attack Pack Proceratosaurus

procerato_2.jpg

Az idei évi utolsó Mattel játékfigura bemutató alanya ugyan a filmekben csak említés szintjén szerepelt, annál jelentősebb maga a faj a paleontológiában, és azon belül is egy bizonyos faj családtörténetében.

A Proceratosaurus a legelső Jurassic Park-ban „bukkant fel”, a Dennis Nedry által kinyitott embrió hűtőkamrában láthattuk a faj DNS mintáit, amelyből Nedry magához is vett egy ampullával. A DPG oldaláról azóta tudjuk, az ott tárolt DNS minták elvesztek és nem élt a szigeten életképes klón a fajból, így az ismét kipusztultnak számít a filmek világában.

Képtalálat a következőre: „proceratosaurus jurassic park embryo”

A Proceratosaurus neve nem véletlenül ismerős, a Ceratosaurus után lett elnevezve, és korai ősének gondolták, innen a Pro- (előtt) előtag a nevében. Későbbi kutatások viszont megállapították, hogy a Proceratosaurus-szt helytelenül gondolták a névadó ősének, sokkal inkább egy coelurosaur, amely családfa csúcsán maga a Tyrannosaurus rex áll, tehát annak egyik legősibb, ismert elődje.

A figura már tavaly is megjelent, a most bemutatott példány viszont már az idei, Dino Rivals játékvonalon jelent meg, ami egy új festést is eredményezett.

Az előző, teljesen egyszínű(nek ható), csak a szarv részt kihangsúlyozó festést egy bátrabb színösszeállítást követett: világos barna, már-már szürke alapszínre narancssárga festés került, amelynek köszönhetően a szarv rész sem különül el úgy, mint korábban.

Az Attack Pack vonalnál már megszokott módon, az állat végtagjai mozgathatóak 360 fokban, valamint a farokrész, és nyitható-csukható az állkapocs is.

Az egészen vékony, raptor-szerű koponya, a három ujjban végződő mellső végtagok alapján az ember valóban nem a Tyrannosaurus-szra gondol elsőként, mint későbbi leszármazott, ráadásul a Proceratosaurus mérete is inkább raptort idéző.

A figura gyönyörűen kidolgozott, mást nem is várhattunk a Mattel-től, a bőr textúrái, a kifejező szempár és a szépen megfestett torokrész is magáért beszél.

Az idei vonalnál bevezetett, de a jelek szerint jövőre nem folytatódó kártya sem maradhat el:

0013_6.jpg

A Mattel pont ezekért az érdekességekért döntött úgy, hogy a dinoszauruszaik egy sorozaton belül jelennek meg, amelyben a fajok méretarányosak lesznek egymáshoz viszonyítva, így kitűnően szemléltethetőek a méretbeli különbségek, ugyanakkor megjelenésükben is törekednek a tudományos ismeretek által anatómiailag helyesen visszaadni az állatok külső jegyeit. Ez néhány esetben nem sikerült csak, nyomós okkal: sem a Velociraptor, sem a Spinosaurus figurák nem a mai ismeretek szerinti helyes módon és méretben vannak ábrázolva, hanem ahogy a Jurassic-filmekben megismertük őket.

0014_2.jpg

És eddig csupán egy dinoszaurusz jelent meg tollazatot idézően, a Mononykus, ez egyrészt köszönhető annak is, hogy itt mégis csak a Jurassic Park és Jurassic World filmek az iránymutatóak, illetve annak is, hogy sokszor csak feltevés egyes fajok esetében a tollazat megjelenése.

Mint a legtöbb, Mattel által megjelentetett figuránál, úgy a Proceratosaurus esetében is találkozhatunk a példány több színváltozatával is a Jurassic World: Evolution parképítő-szimulátoros játékban. Ugyanakkor azt fontos megjegyezni, a játék fejlesztői némiképp másképp gondolták el a dinoszaurusz orra felett található szarv ábrázolását és kapcsolódását a koponyához, mint azt a Mattel és több paleontológus is gondolja. 

proc.jpg

A 2019-ben megjelent új dinoszauruszokról, és saját kedvenceimről pedig majd külön bejegyzésben teszek említést még az idei évben!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5915374374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2020.01.02. 23:07:29

Nekem a régebbi változat van meg ebből, szerintem elég kis béndzsó figurácska lett szegényke. A digitális játékmodell sokkal érdekesebb, kár, hogy nem az lett megformázva.
A Velociraptorokról tudom (már '93-ban tudtam), hogy nem is ők szerepelnek a filmben, hanem egy másik faj, de a Spinosaurus téves modellje viszonylag új nekem. Tudsz egy képet mutatni arról, hogy utóbbinak mi most az általánosan elfogadott ábrázolásmódja?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.01.02. 23:19:13

@Anak: Nekem tetszik mindkét változat, bár tényleg elég jelentős az eltérés. Gondolom a Mattel és az Evolution készítői között nincs olyan szoros munkakapcsolat, nem egyeztetnek egymással.

A Spinosaurus-szról most már úgy tartják, hogy inkább négy lábon közlekedett:
qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-8dc376107928f319323047e5d02ebbaf
süti beállítások módosítása