2019. október 10. 20:51 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Jurassic World - A társasjáték

tarsasjatek.jpg

Amióta 1993-ban az őslények feltámadtak a Jurassic Park révén, rengeteg játékfigura, videojáték, könyv, ruházati cikk… hosszasan lehetne sorolni a termékköröket, amelyet legalább egy film marketingje érintett. A társasjátékok sem maradhattak ki, és eddig mind az 5 film kapcsán jelentek meg ilyen játékok, volt olyan film, amelyikhez nem is egy. 26 évnek kellett eltelnie, hogy végre itthon is megjelenjen egy Jurassic-témájú társas, a tovább mögött mutatom be a Jurassic World – A társasjátékot.

Az 1993-as Jurassic Park Game hatalmas játéktáblával, egyszerű játékmenettel örvendeztette meg a rajongókat, és az őslények elöli menekülős játékmenet Az elveszett világ: Jurassic Park-ban is visszaköszönt, mindkét játék esetében, de főleg utóbbinál, egy igazán nagyszerű 3D-s játékot lehetett megvásárolni. A Jurassic Park /// hivatalos társasjátékaiban is visszaköszönt az őslények elüli menekülős játékrendszer. Ahogy teltek az évek, lettek egyébként egyre kisebbek a dobozok, de a játéktáblák szerencsére maradtak nagyok.

jp1-3_1.jpg

A 2015-ös Jurassic World esetében, kihasználva, hogy a filmben is egy (még) funkcionáló parkot láthatunk, a Monopoly-család tagjaként látott napvilágot társasjáték. A Bukott birodalom tavalyi bemutatójára azonban folytatódott a menekülős tematika, a The Volcano Escape-ben, bár talán ez az a társas, ami a leggyerekesebb, a megvalósítást tekintve is. Ugyanakkor 2018-ban jelent meg a Jurassic Park: Danger! társas is, ami a kaland tematikát már stratégiai játékelemekkel vegyítette, az eredeti film helyszínén és karaktereivel.

jw1-3.jpg

És ez az út vezetett ahhoz, hogy nemrégiben, immáron hivatalosan is, magyar nyelven elérhető a Jurassic-franchise történetében először egy társasjáték: a Jurassic World – A társasjáték!

A társast a JustGames adta ki, a hazai megjelenésért pedig a Reflexshop-nak rebeghetünk hálát, a kreatív játékokat árusító oldal áll ugyanis a hazai megjelenés mögött.

A társasjáték maga egy helytakarékos, elegáns fekete dobozban kapott helyett, de már a súlya alapján is sejthető, hogy nem spóroltak semmin a játék készítői. A doboz tetején és oldalán is felbukkanó Jurassic World logó egyébként nem a 2015-ös filmhez, hanem a tavalyi Bukott birodalomhoz készült, a megviselt, széttöredezett stílus árulkodó, holott maga a játék még a parkban játszódik, az előző filmhez kapcsolódik, de pl. a dinoszauruszok grafikai ábrázolása vagy épp a vulkánra való utalás is árulkodó jel, hogy friss játékról van szó.

A doboz tartalmához a masszív karton tetőt leemelve juthatunk, és bár elsőre aprónak tűnik, kiterítve már egy méretes, nagyon jó minőségű karton játéktáblán köszön vissza a Jurassic World-nek otthont adó Isla Nublar körvonala, ugyanazon stílusban, ahogy a filmben is láthattuk, mintha egy radarernyő tárulna a szemünk elé. Már a játéktáblán is azonnal szemet szúrnak a magyar nyelvű feliratok, a játék teljes egészében magyarított, ami mód felett örvendetes!

A Jurassic World – A társasjáték már teljes egészében stratégiai játék, itt most nem kell dinoszauruszok elől fejt vesztve menekülni, a feladat sokkal összetettebb: üzemeltetni kell a parkot, a játékostársakkal együtt, összehangoltan – itt magát a játékot kell „legyőzni”. 

A dobozban ott lapulnak a vastag kartonra nyomott játékfigurák, és játéktáblák is, némelyeket a keretből kell kipattintani (könnyedén), némely táblák pedig máris játékra készek. A játékosok sem bizonyos karaktereket, hanem szerepköröket válazthatnak, nevesítve csak John Hammond figurája van: az éppen aktív játékost jelző bábut kapta ő. A régebbi társasokhoz hasonlóan, itt is egy műanyag talpba kell illeszteni a játékosok által kiválasztott szerepkört jelző karakterek kartonpapír figuráit. A szerepkörökhöz ahhoz illő játéktáblák is adottak, amelyek a játékmenetet segítik, irányítják. Ezúttal nincsenek dinó figurák, legalábbis nem olyan értelemben, mint régen: ezúttal kis korongok jelenítik meg a park állatait.

0018_1.jpg 

Három darab, fából készült jelölő is akad a dobozban, amelyek a Veszélyt jelzik, valamint a dinoszauruszok számát és a park elégedettségi szintjét, és dobókockákat is találni. Természetesen egy pakli kártya is szolgálja a játékot: a Küldetések mellett a park fejlesztését is ezen kártyák utasításai szerint érhetjük el.

 Első látásra talán kissé bonyolultnak hathat a játék, főleg annak - mint jómagam -, aki még sosem játszott hasonló stratégiai jellegű társasjátékkal, de a magyar nyelvű  Szabálykönyv és egy bemelegítő játék után már sokkal tisztább a kép, és közben úgy érezhetjük, valóban mi magunk igazgatjuk a parkot – vajon jobban megy majd, mint Simon Masrani-nak vagy  Claire Dearing-nek ment?

008_4.jpg

A játékot 2-6 játékos játszhatja, és könnyen azon kapja magát az ember, hogy mind gyakrabban előkerül a játék, igazán szórakoztató és különösen dicséretes, hogy végre magyar nyelven is élvezhetünk egy Jurassic-társasjátékot, ha lassan is, de a Jurassic-sorozat stabil utat tört magának a hazai boltokba.

A társast egyenesen a kiadó oldaláról is meg lehet rendelni, az alábbi képre kattintva:

reflexshop.jpg

Nem is maradt más hátra, előkapni a dobozt, és

Isten hozta Önöket a Jurassic World-ben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1315216492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása