2019. augusztus 29. 23:17 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Legacy Brachiosaurus

brachi_2.jpg

„Emlékszel rá, mikor először láttál dinoszauruszt?” – kérdezi Claire a Bukott birodalomban, és azt hiszem sok millió ember gondolatában villant fel a hatalmas Brachiosaurus a Jurassic Park-ból. Ez volt az első alkalom, hogy valódinak ható, élő dinoszauruszt láthatott a nagyközönség. A jelenet maga pedig filmtörténeti jelentőségű, legalább annyira, mint a hangos film megjelenése, az első színes film vagy az első speciális effekt megjelenése - és sok más újító film között találhatjuk a Jurassic Park-ot is. A Mattel-nél is jól tudták milyen jelentőséggel bír, amikor tavaly nyáron bejelentették, hogy a 2019-es év legkiemelkedőbb figura megjelenése a Brachiosaurus lesz. Az is lett. A tovább mögött pedig van szerencsém bemutatni őt testközelből.

A Brachiosaurus megjelenése 1993-ban a filmvásznon, - melyet aztán követett a Triceratops, a fenséges Tyrannosaurus rex, a Dilophosaurus és a vérszomjas Velociraptorok – a filmtörténet ikonikis szereplőjévé tette a hatalmas szauropodát, és később is láthattuk még a vásznon fajtársait. Az elveszett világban pihentek, a  Jurassic Park ///-ban viszont immáron megnövelt létszámmal idézték meg az első film jelenetét és kicsit változtattak is a megjelenésén, de ez jelentheti azt, hogy ekkor már hím példányokat láttunk. A Jurassic World-ben csak „háttérénekes” szerep jutott a fajnak (azaz csak a hangjukat hallhattuk Owen bungalós jeleneténél), de a Bukott birodalomban ismét megidézésre került a Jurassic Park klasszikus jelenete, kétszer is, hogy aztán kegyetlen ül szíven találja a rajongókat a Brachiosaurus halála azon a bizonyos mólón… Főleg, hogy a direktor elmondása szerint pontosan ugyanazt a példányt láthattuk a legutóbbi filmben, mint a Jurassic Park-ban…

brachios_2.jpg

A szauropoda tekintélyes méretei, 21,5 méteres hosszúság, 56 tonnás testsúly (és még ennél is nagyobbak lehettek) okán sem a Kenner-érában sem a Hasbro időszakban nem készült igazán érzékletes, a többi figurához méretarányban passzoló figura. A Kenner-nél csupán apró ólomfigura készült a fajról illetve egy kölyök példány Tim Murphy figurája mellé, míg a Hasbro-nál a Jurassic Park ///-hoz készült egy figura, 24 cm-es hosszúságával és 18,4 cm-es magasságával viszont legalább nem apró figura.

hasbro.jpg

A Mattel viszont 2018-tól kezdve az alap, a Legacy, a Battle Damage és az idei Dino Rivals vonalon is törekszik a dinoszauruszok egymáshoz és az ember figurákhoz méretarányos megjelenítésére, és így az eddig csak a Legacy vonalon megjelent (erről később) Brachiosaurus sem lehetett apró: a 106 cm hosszú és 71 cm magas figura viszont meglepő módon, nem is olyan hatalmas dobozban került összecsomagolásra:

A különleges figura pedig egyedi, a többi játékfigurához képest egészen művészi, gyönyörű, rajzolt art work-öt kapott, természetesen az emlékezetes jelenetet megidézve, mindkét hosszanti oldalán fekvő és álló helyzetben is.

d1.jpg

Szinte nem is szívesen nyúl hozzá az ember, annyira szép, de szerencsére könnyedén, sérülésmentesen kinyitható a doboz, amelynek méretei alapján sejteni is lehetett, darabokban van maga a figura, akárcsak a tavaly megjelent Mosasaurus. A lábak megfelelő helyre pattintásához természetesen az útmutató is segítséget nyújt, amely a doboz aljára került.

Az összeállított Brachiosaurus pedig egészen döbbenetes látványt nyújt, méretei okán pedig még a fényképezése sem egyszerű zárt térben. Már darabjaiban is megfigyelhettem a részletes, gyönyörű kidolgozását a figurának.

A dinoszaurusz bőre gazdagon textúrált, ahogyan a bőrredők és az izmok is rendkívül érzékletesen lettek megalkotva. Szívesen megnézném, hogyan készülnek ezek a figurák, csak képek alapján formálják meg a szauruszokat vagy bővebb betekintést is kapnak a játéktervezők az ILM és a Stan Winston Studio archívumába, mert a Brachiosaurus figurája (is) olyan részlet gazdag, mintha maga Stan Winston dolgozott volna rajta. 

b03.jpg

Természetesen a hatalmas test mellett a fej is aprólékosan kidolgozott, ahogyan az állat szeme is csillog, az egészen megkapó, de apró fogak, a száj belső része is igazán élethűre sikerült. Az állkapocs pedig természetesen nyitható és csukható is.

A figura mellső lábai csak előre állíthatóak, hátrafelé már nem, de a hátsó lábakkal teljes kört is le lehet írni.

b011.jpg

A Brachiosaurus farka korlátozottan mozgatható, a nyaki rész viszont…

bi01.jpg

már bővebben mozgatható, és nagyon igényesen lett kialakítva. A figura mellkasában egy vájat van elrejtve, ezen fel-le csúsztatható a teljes nyak. És igen, leszegett fejjel éri el a figura a 107 cm-es hosszúságot, de aligha sokan fogják így kiállítani a polcukra, de oldalirányba is elforgatható a nyak, ami viszont az állat többi, műanyagból készült testrészéhez képest kemény gumiból készült!

b04.jpg

A Mattel a figurák festése terén néha nagyon hadilábon áll a filmes színpaletta visszaadását illetően illetve a 2-3. szériás figurák esetében már a játéktervezők fantáziájára bízzák a designt. A Brachiosaurus esetében szerencsére a gyönyörű, természetes szürkés barna és vaj szín nagyszerűen adja vissza a Jurassic Park-ban és a Jurassic World: Bukott birodalomban látott példány megjelenését.

A figura igazán természetesen a szabadban „él”, egészen pompás látványt fest:

A Mattel elsődleges célközönsége továbbra is a gyerekek, ez tény, ahogyan az is, hogy ennyire jó minőségű, filmszerű figurát kiadni, ilyen árcímkével (körülbelül 20.000 Ft körül van a kiskereskedelmi ára külföldön), nagy elhivatottságra vall, mert simán a dupláját is megkérhetnék a Brachiosaurus árának, nagyon is megéri a filmtörténet egyik legnagyszerűbb szereplőjéért. 

Hazai megjelenésről még nem tudni, de biztató lehet, hogy a testet fedő zacskón magyarul is olvasható figyelmeztetés az apró alkatrészek miatt, igaz sok Legacy figura esetében tapasztalhattunk már hasonlót. Korábban a játékgyártó cég azt ígérte, csak az Egyesült Államokban lesz a Legacy játékvonal része a figura, azon kívül pedig a sima vonalon fogják értékesíteni, ehhez képest az USA-ban még nem is kapható, csak októberre ígérik a figurát, míg Dél-Amerikában vagy itt, Európában, egész pontosan az Egyesült Királyságban máris rendelhető, a Legacy csomagolásban.

b08.jpg

A hatalmas Brachiosaurus mellett a játékvonal olyan emlékezetes és népszerű figurái, mint például a T. rex, a Stegosaurus vagy a Triceratops is eltörpül, hát akkor mit szóljanak a raptorok? Természetesen a Jurassic Park főhősének figurája is elveszik a szelíd óriás mellett, a kis Compy pedig szinte el is tűnik.

Ha van játékfigura, amelyre minden rajongó 26 éve várt, akkor az a Brachiosaurus és John Hammond figurája. És idén a Mattel végre beteljesíti az álmokat. Az élet utat tör magának!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3015031350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2019.09.03. 19:23:51

Szép nagy darab játék és tényleg elfogadható áron van ahhoz képes, amit nyújt.
Azon viszont törhetné kicsit többet a fejét a tervezőcsapat, hogy az ilyen nagy figurák ne csak könnyen összerakhatóak legyenek, hanem könnyen szét is szedhetőek. Nekem ez az egy, ami nem tetszik benne, mint a Mosasaurus esetében is.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.09.03. 21:11:15

@Anak: Igen, igazán impozáns látvány, és gyönyörű darab.

Az összeszerelés kapcsán én csak arra tudok gondolni, mint mindig, hogy a gyerekek miatt nem szétszedhetőek elsősorban, így nagyobb eséllyel bírják a strapát is gyerekkézben. Mondjuk egy költözködésnél azért elég feltűnő jelenség lehet :))
süti beállítások módosítása