2019. augusztus 17. 23:40 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Jurassic Park - Platina gyűjtemény

platina.jpg

A Jurassic Park a Universal valaha volt egyik legsikeresebb filmje, és egyik legfőbb húzócíme is a stúdiónak, a Jurassic World-nek és folytatásainak köszönhetően pedig valódi brand-dé nőtte ki magát. A 90-es években még csak VHS-en (de nem is egy kiadásban), 2000 óta viszont már számos DVD kiadás közül választhattak a rajongók, sőt, azóta Blu-ray-en és 3D Blu-ray-en is napvilágot látott a film. Idehaza pedig ismét egy új kiadást élt meg a film DVD-n és Blu-ray-en egyaránt, előbbi változatot mutatom be a mai bejegyzésemben.

A Universal stúdiónak a DVD korszak kezdete óta volt saját házimozis forgalmazója a hazai piacon, kivonulások óta pedig a jogok pár évente gazdát cserélnek, így most épp ismét új forgalmazóhoz kerültek a Universal-filmek, így a Jurassic-jogok is. Ez a cég a lengyel Filmostrada, kiadványainak hazai terjesztését pedig a Cinemix Kft-n keresztül a hazai piacon már régóta tevékenykedő Pro Video látja el – a hírek szerint. Rögtön kezdésképp pedig egy új kiadványsorozatot is indítottak, Platina gyűjtemény címmel.

A jelek szerint a Platina gyűjteményen belül a Universal nagy húzócímei, mint az E.T., a Cápa, a  Schindler listája, a Gladiátor, a Robin Hood (2010) vagy az Apollo 13 illetve az olyan újabb filmek, mint A legsötétebb óra, A dán lány, Lady Bird és még jó pár másik cím jelent meg, DVD-n és Blu-rayen. Igaz, vannak címek amelyek csak az egyik formátumon kerültek újrakiadásra. A DVD változatok, ha minden igaz, papírfeknit vagyis úgynevezett O-ringet kaptak, de a jelek szerint ezzel is csak régebbi filmeket tiszteltek meg, a Blu-ray változatok viszont már csak sima műanyagtokban jelentek meg.

És el is érkeztünk jelen bejegyzés tárgyához, Steven Spielberg 1993-as filmklasszikusához, a Jurassic Park-hoz illetve annak DVD változatához, amit most első kézből tudok bemutatni.

A kiadvány egy masszív O-ringet kapott, amely, a sorozat neve kötelez, ezüstösen, platina-szerűen csillog, igazán igényes matéria. A csillogó hatás a fekni hátoldalán is folytatódik, és mint a borító elején a logó, a hátoldalon is monokróm színek jellemzik az egyébként színes logót és képeket.

A fekni alul-felül nyitott, innen az O-ring elnevezés is, mivel körbeöleli a papírtok a DVD tokot. Itt a borító már hófehér, de más különbség nem fedezhető fel.

jp06_2.jpg

A jó minőségű műanyagtokban a  DVD lemez található, amelynek specifikáció teljesen megegyeznek a 2005 óta újra és újra kiadásra került DVD változattal, azaz a magyar és angol hang is 5.1-es keverésű, az extrák pedig magyar feliratosak. A 2004-es, digipack kialakítású gyűjteményes kiadásig az első két Jurassic-film extrái nem voltak elérhetőek magyar felirattal. A lemez címkéje sem esett át változtatáson, azon fel is található, hogy 2004-es készítésű, már ami magát a masztert illeti. 

A DVD kép- és hangminősége sem változott a korábbi, 2004-es kiadáshoz képest, persze, a Blu-ray szabvány nyújtotta felbontással nem versenyezhet, de a maga kategóriájában a Jurassic Park-ké volt mindig is az egyik legszebb képminőség DVD-n.

A Blu-ray változat annyiban különbözik, hogy nem kapott O-ringet, illetve a lemez technikai paraméterei sem változtak a korábbi kiadásokhoz képest, azaz a magyar hang 5.1 DTS keverést, az angol hang pedig 7.1-es DTS-HD hangkeverést kapott, valamint a DVD-n is fellelhető és a plusz, csak ezen a formátumon megjelenő extrák nem kaptak magyar feliratot.

Mind a DVD, mind a Blu-ray változaton tehát nagyszerű keverést kapott a magyar szinkron, ami annak fényében is figyelemre méltó, hogy az első kiadásokon még 2.1-es hangkeveréssel látott napvilágot a ma már klasszikusnak számító szinkron, és igen, azért lehet érezni a hangkeverésen, hogy egy több, mint két és fél évtizedes szinkronról beszélünk.

Jelen tudomásom szerint, mivel a ProVideo saját webshopja fejlesztés miatt idén már nem lesz elérhető, a kiadványok csak a Media Markt üzleteiben és webáruházában érhetőek el, a Platina gyűjtemény további címei a banner-re kattintva meg is tekinthetőek a Media Markt oldalán:

mmjp.jpg

A sorozatban több olyan filmet is találunk, amelynek készültek folytatásai, a Jurassic Park mellett, gondolok itt a Cápára vagy a Vissza a jövőbe c. filmre. Jelen állás szerint azonban egyik film folytatása sem fog megjelenni a sorozaton belül, de önmagukban ezek a kiadások is szerintem megérik a pénzüket, főleg, hogy a Blu-ray újrakiadások esetében több olyan filmet is köszönthetünk, amelyeket évek óta nem adtak ki itthon, hiánycikknek számítottak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7715013964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása