2019. június 17. 19:45 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Legacy Collection - John Hammond

hammond.jpg

A mai napon egy igazán különleges, régóta várt figurát mutatott be a Mattel, amelyre a Jurassic Park rajongók már 26 éve vártak: a park megálmodója, John Hammond is megkapja végre a maga figuráját. Részletek, nagy felbontású képek a tovább mögött!

Amikor 1993-ban bemutatták a Jurassic Park-ot, a Universal partnerei közül az akkor már a Hasbro alá tartozó, de még önállónak látszó Kenner is rengeteg akciófigurát adott ki a film kapcsán. Csupán két főbb szereplő nem kapott akkor figurát: Lex Murphy és nagyapja, John Hammond. A lány esetében az őt alakító Ariana Richards családja nem járult hozzá, hogy kislányukról játékfigura készüljön, míg a John Hammond-ot alakító Lord Richard Attenborough maga döntött úgy, hogy nem készülhet az általa játszott karakterről műanyag akciófigura: Lord Attenborough ekkor már hatalmas tekintélyű, Oscar-díjas rendező és színész volt, az ő kérését sem hagyhatták figyelmen kívül.

A 2014 nyarán elhunyt filmlegendáról illetve az általa megformált John Hammond-ról eddig is készült számos custom, azaz saját készítésű figura, de a házi barkácsolások idejének vége: idén nyáron a Mattel egy különleges kiadásban, limitált példányszámban kiadja Mr. Hammond figuráját! Sajnos, mint azt már szinte megszokhattuk a Mattel termékeinél az elmúlt időszakban, ezúttal is van némi keserű szájíze a dolognak: a figurát ugyanis a jelek szerint csak és kizárólag az idei San Diego Comic Con-on fogják árusítani, vagy legalábbis a belépő azonosítója is szükségeltetik az előjegyzésre. A Mattel honlapján máris elérhető a figura adatlapja, és az ára: 15 dollár. Azzal viszont, hogy erősen korlátozzák a darabszámot, az ún. scalperek vagy kalmárok szeme is bizonyára felcsillant: bár belépőnként csak 5 figurát lehet vásárolni, máris lehet találni az ismert aukciós oldalon pár száz százalékos árréssel ellátott figurák hirdetéseit... 

De, nézzük is, mit fognak kapni a szerencsés vásárlók. A különleges kiadás nem csak a figurában nyilvánul meg, a körítésben is:

A figurát tartalmazó blisztert ugyanis egy, az ikonikus kapukat formázó kartondobozban helyezik el, amelynek kapuit kitárva maga a figura és kiegészítői bukkannak elő, de ahhoz, hogy ki is lehessen venni a figurát, teljesen ki kell már nyitni a dobozt. Itt jegyezendő meg: a Mattel honlapján közzétett adatlap szerint a kiadás három darab AA-s elemet is tartalmaz. A ceruzaelemek aligha a figurához vagy kiegészítőihez tartoznak, valószínűbb inkább, hogy majd maga a díszdoboz fog esetleg zenélni, ha kinyitják a kapuszárnyakat. 

gfh16_12.jpg

Maga a bliszter is a kapu körvonalait kapta, mely design erőteljesen hajaz a tavaly megjelent Legacy figurák csomagolására, de itt az egész kapumotívum kirajzolódik. 

xgfh16_10.jpg

A csomagolás hátoldalán  a film egyik sokat megidézett jelenete látható, ahogy a kis raptor kölyök kikel tojásából Mr. Hammond, Ellie és Alan gondoskodó kezei alatt, és itt egy kis szöveges ismertetőt is kapott Mr. Hammond. Most pedig lássuk magát a figurát és kiegészítőit közelebbről:

A park alapítójának, keresztapjának figurája tökéletesen adja vissza a karakter filmbéli megjelenését, a fehér nadrágtól és ingtől kezdve a szalmakalapig. A figura arcfestése is élethűen, felismerhetően adja vissza Lord Attenborough arcvonásait.

gfh16_07.jpg

Az olyan finom részletek, mint az aranyóra vagy a szemüvege sem maradt el, ahogyan természetesen a sétapálca sem, a végén a borostyánba zárt  szúnyoggal - gyönyörű részletek.

gfh16_06.jpg

A raptor keltető jelenet is megidéződik, bár maga az állványra szerelt fészek nem tökéletes replikája a filmbélinek, ahogyan a méretarányok sem, de azt hiszem ezt senki sem bánja. Számomra a kis raptor és a tojás is a Mattel Hatch ’N Play játékvonalát juttatja elsősorban eszembe.

A legtöbb rajongó - hiszen az amerikai rajongók többsége sem fog csak azért jegyet váltani a július 18 és 21-e között megrendezendő Comic Con-ra, hogy beszerezze a figurát - abban bízhat, hogy talán csak a tojáskeltető lesz exkluzív valamint a díszdoboz és később John Hammond figurája külön is megjelenhet. Ez az optimizmus mondjuk minket nem érint, hiszen idehaza nem forgalmazták a Legacy játékvonalat, holott számos dinoszaurusz és a Jeep csomagolásán is szerepelt magyar nyelvű tájékoztató, sőt, nemrég Alan figurája is feltűnt Európában, magyar nyelvű tájékoztatóval, de idehaza ezekre a figurákra sajnos azt hiszem hiába is várunk.

A Mattel üzletpolitikáját pedig továbbra sem értem, pedig olyan szépen indult tavaly az egész játékvonal: rengeteg akciófigura, Matchbox megjelent a gondozásukban, csupán a kisgyerekeknek szánt Imaginext játékfigurákat kellett nélkülöznünk, azóta viszont sajnos egyre több és több figurát kellett nélkülöznünk…

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9314899080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2019.06.17. 22:36:18

Ez aranyárban lesz mérhető. A Mattel bekaphatja...meg az európai üzletpolitikáját is.
Ellenben nem értem, ha egyszer Richard Attenborough megtiltotta, hogy figura készülhessen belőle, most miért is készülhetett? Ugyanígy Ariana Richardsszal kapcsolatban mi a helyzet? Mellesleg mindkét színészről/figuráról készült LEGO figura. Azokkal mi a helyzet?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.06.17. 22:46:51

@Anak: Hát, igen... én sem tudom már védeni a Mattel-t, türelmes voltam, de amit idén művelnek, az nagyon.... ellenszenves. Nem tudom, hány db készül, de legyen 1000, akkor keresnek rajta 15 ezret, a kalmárok meg majd 150 dollárért fogják adni, ahogy "ismerem" őket, nem értem ezt a hozzáállást a Mattel-től...

Nem tudom a személyiségi jogok hogy állnak az USA-ban, vagy itthon, de ahogy a szerzői jogok is elévülnek, talán a személyiségi jogok is, készült már Funko Pop figura is Lord Attenborough-ról, lehet a család beleegyezésével.

A Lego-nál már szerintem annyira nem felismerhetőek amúgy sem a konkrét arcvonások, ott ilyen téren talán nincs személyiségi jog illetve Ariana azóta adhatott engedélyt. Szobros, diorámás készletek is jelentek meg mostanában vagy fognak, amelyeken vagy Lex vagy Mr. Hammond is látható.
süti beállítások módosítása