2019. április 02. 09:00 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Matchbox kisautók

matchboxs_1.jpg

Mióta a Jurassic World (és Park) játékainak jogai a Mattel-hez kerültek, nem panaszkodhatnak a rajongók, az akciófigurákon túl a kisebb gyermekek számára az Imaginext termékcsaládon keresztül (ami elkerülte hazánkat) adtak ki játékokat, de a Mattel alá tartozó Matchbox is belehúzott, jókora termékpalettával jelentkeztek a filmekhez kapcsolódóan. A tovább mögött a tavalyi Legacy vonalon megjelent kisautók, új, immáron nemzetközi kiadásaiból mutatok be három kisautót, saját kézből, hazai boltból! 

A Legacy játékvonal mind a Matchbox, mind a Mattel akciófiguráinál megjelent, az első három Jurassic Park film szereplőit, embereket és dinókat, valamint járműveket foglalta magába. Az Egyesült Államokban kizárólag a Target üzletlánc forgalmazza őket, nyilván jelentős pénzt fizetve az exkluzivitásért a Mattel-nek, míg az USA-n kívül sajnos jóval szűkebbek a beszerzési lehetőségek. Európában gyakorlatilag csak az angol Smyths forgalmazza őket (és nem mindent, például az embereket egyáltalán nem). Sajnos idehaza se vállalta be egy üzletlánc sem ezt a játékvonalat, csupán egy online játékbolt kínálatában található néhány figura: a Gyerekzsibi-n.

Tavaly azért a Legacy-féle Matchbox-okból egy ötös szettre sikerült szert tennem, ezt be is mutattam az alábbi bejegyzésben: Legacy Matchbox szett.

Ilyen előzmények után annál nagyobb meglepetés ért, amikor tudomásomra jutott, hogy az autó és motor modellek rendkívül gazdag kínálatával bíró Modellautók.hu oldalon az idei játékvonal, a Dino Rivals csomagolását átvevő, de immáron Legacy-mentesített, klasszikus Jurassic Park kisautókat is forgalmaznak, sok más olyan modell mellett, amelyek bár a Jurassic World filmekhez köthetőek, itthon még sem jelent meg mind!  A kisautók beérkezését követő szombat reggel órákban gyakorlatilag már alig voltak kaphatóak a Jeep-ek, Explorer-ek, Az elveszett világhoz tartozó Mercedes ML320-asból pedig már nekem se jutott. Egyelőre, ugyanis információm szerint még lesznek ezek az autók a kínálatban! Addig is, lássuk az általam rendelt három, az első két filmből származó kisautót, közelebbről.

Jeep Wrangler #12

j01_1.jpg

Dennis Nedry emlékezetes szereplője, és pénzéhsége miatt a katalizátora is volt az eredeti park elpusztulásának, még annak megnyitása előtt. A rendszergazda a látogatóközpontból egy benzines (ez mindig külön kihangsúlyozandó, mivel a park látogatóit egy elektromos, kötött pályás, környezetkímélő Ford Explorer flotta szolgálta volna ki) Jeep Wrangler volánja mögött viharzott el. Mint ismert, végül a Jeep-pel Nedry elakadt, és találkozott végzetével, egy (vagy kettő?) Dilophosaurus-szal. A Bukott birodalom kapcsán életre hívott Dinosaur Protection Group oldalon megjelent "jelentés" szerint 1994-ben rátaláltak Nedry hullájára, vagyis akkor a Jeep-re is. Az általam fordított oldalon ez a jelentés itt olvasható: Vizsgálat: a régi park.

Magát a Jeep-et már többször is kiadta a Matchbox: idehaza is kapható még mindig az a Jurassic World-ös változat, amely az új park színeit viselő Jeep-et tartalmazza, filmben azonban ilyen járművet nem láthattunk, de kiadták a bukókeretes, #18-as és #29-es számú Jeep-eket is tavaly, már a Legacy vonalon.

jeeps_1.jpg

És ezek még csak az 1:64-es, általános Matchbox kisautók, a cég nagyobb méretben, fém és műanyag változatban is piacra kerültek. Visszakanyarodva a kisebb méretű matchboxokra: tavaly év végén, idén év elején részben a Dino Rivals, részben a tavalyi, alap csomagolások design-ja alatt kiadásra kerültek a Legacy-vonaltól mentesített változatok, egy kis csavarral: ezek a kis autók már sarasak, rozsdásak, azaz olyan állapotokat kívántak ábrázolni, ahogy kinéztek a járművek a 2015-ös Jurassic World-ben és a 2018-as Bukott birodalomban. 

A bliszter látványvilága a Dino Rivals játékvonalnál tapasztalt, megújult látványelemeket tartalmazza, az aktuális Jeep grafikájával kiegészítve.

j05.jpg

A kis méret ellenére a festés igazán remek, szépen visszaadja az eredeti, 92-es Jeep Wrangler Sahara homokbézs alapszínét és vörös kiegészítő festését. 

j010.jpg

Az igényes, de egyszerűsített kialakítás miatt nincs visszapillantótükör, és a pótkerék már nem kapott piros dísztárcsát, de azt hiszem egy ekkora méretű fém modelltől kitelhetően, szépen visszaadták az eredeti Jeep-et. A #12-es számú dzsip bukókeretére egy ponyva felépítményt feszítettek ki, ezt a Matchbox-nál ezzel az áttetsző, sárga színű műanyag felépítménnyel idézték meg. A reflektorokról viszont nem feledkeztek meg!

Ford Explorer #4

e01_1.jpg

A Jeep mellett a Ford Explorer a másik, ikonikus Jurassic-jármű, amelyet, átalakítva, bárki könnyű szerrel felismeri őket (mondjuk nem nehezíti meg a dolgot a logók és feliratok). A 4-es számú túrakocsit a Jurassic Park-ban láthattuk, ezzel utaztak Hammond unokái, Lex és Tim, valamint az a "vérszívó" ügyvéd, Donald Gennaro. Miután a Tyrannosaurus rex kiszabadult, ennek az Explorer-nek rontott neki a hatamas dinoszaurusz, és miután felborította, letaszította a kifutójába. 

25 évvel később, a Bukott birodalomban épp ennek az autónak a roncsainál találja meg Owen idomított raptorát, Blue-t. Később viszont a kiömlő láva sajnos végleg elpusztítja a járművet. 

A Mattel-nél lényegesen kevesebb változat látott napvilágot az Explorer-ből, az 5-ös számú változat egy 5-ös szettben, új állapotban került kiadásra, valamint külön is megvásárolható volt a Legacy vonalról, illetve most már az új csomagolásban is. A 4-es számú változat, amely saras-rozsdás, viszont csak most, az új kiadásban vált először megvásárolhatóvá külön szerte a világban, de korábban egy ötös szettben is megjelent, a Jeep-pel, Hummer-rel, és a Jurassic World-ben látott golfkocsi és a szintén ott látott Mercedes G550 mellett (utóbbi viszont fekete fényezést kapott, holott a filmben ezüst volt). Ez a kiadás nem Legacy volt, mégis elkerülte a hazai boltokat.

Így tehát jelen bejegyzés tárgya ez a saras-rozsdás 4-es számú Explorer, amelyet nem zúztak össze, hogy még filmszerűbb legyen, szerencsére. Mivel a tavaly bemutatott Legacy szettben már szert tettem az 5-ös számúra, így már össze is állítható a klasszikus Jurassic Park jelenet (egy mini Mattel Tyrannosaurus-szal):

e013.jpg

Remélhetőleg nem ez volt az utolsó Explorer kiadás a Mattel-Matchbox konzorciumról, a rajongóknak égetően nagy szüksége lenne egy (na jó, kettő) 1:18-as Explorer-re is.

InGen Humvee

h01.jpg

Ha Jurassic Park-filmek és ikonikus járművek, akkor a fenti két modellen túl mindenkinek Az elveszett világos Mercedes ML 320-as, vagy a csuklós lakókocsi jut eszébe, illetve most már a pörgőgömb. A Hummer, az amerikai hadsereg (és szövetségeseinek) kérlelhetetlen teherhordói már több, mint három évtizede, de 1992 óta polgári forgalomban is kaphatóak (fun trivia: többek között Arnold Schwarzenegger-nek is köszönhetően, aki addig rágta a gyártó, AM General fülét, míg sikerült elérnie, hogy kereskedelmi forgalomba is hozhassák a járműveket, persze számos katonai elem elhagyásával). Ugyanazt a járművet nevezik Hummer-nek és Humvee-nek, utóbbit inkább a hadseregben, az eredeti High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle rövdítéséből (nagy mozgékonyságú többcélú kerekes jármű), a HMWWE-ből ered a kiejtés szerinti becenév.

Az InGen is a zsoldos csapatának nem is egy Hummer-t biztosított: az emelőkarokkal felszerelt Hummer egy emlékezetes jelenetben ejt csapdába egy Pachycephalosaurus-t, egy másik, szintén átalakított járműről pedig a Parasaurolophus-t fogják be, egy harmadik azonban valószínűleg csúnyán összetört, amikor ugratást követően földbe állt.

Ugyanakkor a jelen bemutató tárgyát képező Hummer sokkal inkább a Jurassic World-höz köthető: a film végén, az InGen csapatok megérkezésekor a tengerparton láthatunk egyet, a vezető és anyós oldali ajtók nélküli, terepzöld színű terepjárón az InGen logó ugyanott helyezkedik el, mint ezen Matchbox-on.

h010.jpg

A Hummer egy szépen csillogó, ezüstös festést kapott, mindenféle különösebb ismertetőjegy nélkül, a gyors A-ból B pontba eljutást szolgálta csak inkább a jármű. Aligha akad más jármű, amellyel amúgy is össze lehetne keverni ezt a robosztus járgányt.

Érdekesség viszont, szemben a Jeep-pel vagy az Explorer-rel, hogy Az elveszett világ kapcsán a Matchbox már adott ki korábban Hummer-t: 

humvee.jpg

Ez a modell viszont nem pont filmhű, mivel a filmben látott Hummer csomagterére egy vasketrecet erősítettek, amit a modellnél elhagytak, csak a befogó karokat idézték meg.

Az oldalon még most is jó pár olyan kisautó vagy épp motor elérhető, amit én máshol itthon még nem láttam, így érdemes átböngészni a kínálatot és folyamatosan figyelni az oldalt, hogy mikor érkezik újabb adag a jelenleg nem kapható modellekből. A képre kattintva elérhető az oldal, ahol a modell autók rendkívül széles választéka tekinthető és rendelhető meg, nem csak a Jurassic World kisautók vonatkozásában:
modellautok.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7914732515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása