2018. június 11. 21:21 - Lord Picard

Jurassic Newsworld - Bevételfigyelő #1

01_9.jpg

A Jurassic World: Bukott birodalom megosztó első hétvégén van túl. És épp a mai napon számolhatok erről be, ami jelentős nap, hiszen... Ma 25 éves a Jurassic Park!

25.jpg

1993. június 11. A mozi történeti dátum, amikor a Jurassic Park-ot bemutatták az amerikai mozikban. Egy új korszak kezdete, ami után a számítógépes effektek lévén már olyan történeteket tudtak elmesélni a filmesek, amelyekről előtte álmodni sem mertek. Steven Spielberg már a film előtt is hatalmas népszerűségnek és hírnévnek örvendett, de filmje olyan hatalmas sikert aratott, amelyet még addig ő sem nagyon tapasztalhatott már akkor sem rövid karrierje során (és azóta is a Jurassic Park a legsikeresebb filmje). Most, 25 év elteltével a mozikban a filmszéria ötödik része, aligha remélhette ezt előzetesen bárki, hogy öt film, és több milliárd dollárnyi bevétel fogja fenntartani a film népszerűségét 2018-ban. 

35050948_1831656990226331_1565603677761175552_n.jpg

Ez a látványterv akár a Bukott birodalomhoz is készülhetett volna, pedig szó sincs róla! Ez a kép ugyanis 1991-ben készült, amikor a Jurassic Park még az előkészítési fázisban járt, és csak egy évvel később fogtak neki a film forgatásának! Az eddig sosem látott jelenet szerint Alan, Lex és Tim a látogatóközpont felé tartva egy lávamezővel találja magát szembe, nem elhanyagolva a tényt, hogy Isla Nublar-on egy szunnyadó vulkán van! Bár végül az amúgy sem fontos jelenetből egy képkockát nem forgattak le, majd 30 évvel később mégis a láva elől menekülő dinoszauruszokkal és emberekkel vannak tele világszerte a mozivásznak!

NEMZETKÖZI BEVÉTEL:
150.900.000 dollár
.

A Jurassic World: Bukott birodalom mindenhol uralta a bevételi listákat az elmúlt hétvégén, már ahol megkezdte a mozis pályafutását a film. A dinók iránti rajongás és érdeklődés nem sokat enyhült az eltelt három évben, és a masszív, talán kicsit túlpörgött marketing is megtette, amit megköveteltek tőle a Universal és a Legendary fejesei. Az eredmény persze könnyűszerrel lefitymálható teljesítmény lenne, és a felületesebb kritikusok talán meg is teszik, hiszen a Jurassic World három évvel ezelőtt 316 milliós nemzetközi nyitóhétvégét produkált, ám, van itt egy nem elhanyagolható különbség. Abba most ne menjünk bele, hogy a negyedik Jurassic-filmnek a sajtója jobb volt, és az emberek ki voltak éhezve 14 év alatt egy jó dinoszauruszos filmre, de ennek semmi köze ez esetben a bevételekhez.

indor.jpg

Három évvel ezelőtt ugyanis 60 nemzetközi piacon nyitott a film (Észak-Amerikában is, ami azonban hazai bevételnek számított), míg a Bukott birodalom most csak 48 országban került most bemutatásra. Kimaradt Kína is: a népköztársaság eleve szigorúan szabályozza, évente hány külföldi film kerülhet a mozikba, és a dömpinget elkerülve (Bosszúállók 3. és Solo), egy héttel később, június 15-én kerül csak bemutatásra a film. Ez most azért is fontos, mert a Jurassic World 99 millió dollárt szedett össze első hétvégéjén a világ legnépesebb országában! Elemzők máris 100 millió dollár körüli bevételt várnak ezen a piacon, az első hétvégén!

Box office elemzőknek köszönhetően, a most már pontosnak tekinthető adatok alapján azt is tudjuk, hogy ugyanarra a 48 országra vetítve a Jurassic World három éve 156 milliót produkált, ami egyáltalán nem tekinthető jelentős különbségnek, sőt! Az is valószínű azonban, hogy Amerikában a 208 milliós nyitóhétvége nem várható, hogy megdől, hiszen két hét hosszú idő, és sajnos máris vannak alternatív források a film beszerzését illetően, illetve ezúttal a fogadtatás is kicsit hűvösebb.

owen_3.jpgAhogyan Kéknek, úgy a nézőknek sem tudott megálljt parancsolni Owen

Egyébként 15 országban nyitott minden idők legnagyobb hétvégi eredményével a Bukott birodalom, míg az alábbi országokban, az egész franchise-t tekintve, a legmagasabban nyitott az ötödik Jurassic-film: Észtország, Izland, Hollandia, Spanyolország, Törökország, Ukrajna, Hong Kong, India, Korea (abszolút rekord, egy film sem nyitott ott még ilyen jól), Mongólia, Tajvan, Thaiföld és Vietnám. Sok más országban pedig általánosan dobogós helyen van a film a nyitó hétvégék szempontjából, pazar teljesítmény! Észak-Koreában közel 30 millió dolláros bevétel keletkezett, abszolút rekord, az Egyesült Királyságban közel 20, a német és francia piacról pedig 9 és 10 milliós bevételre tett szert a film, míg a rendező szülőhazájából, Spanyolországból is 9,5 millió dolláros bevételt eredményezett az hétvége során, ez új rekord arra fele is! 

Ó, és kihagytam egy országot, a franchise történetének legnagyobb nyitásából: Magyarországot! Soha nálunk nem néztek meg annyian egy Jurassic-filmet sem az első hétvégén, mint a Bukott birodalom! Három éve 122 ezer ember tódult az első hétvégén a mozikba, most viszont 127 ezren váltottak jegyet! Ez számszerűleg 705 ezer amerikai dollárt jelent a kasszába.  Az általános visszaesés ellenére a Jurassic World 480 ezres nézőszáma azért remélhetőleg meglesz, de a 400 ezerrel is valószínűleg az év végi dobogón végez a Bukott birodalom.

Csak érdekességképen: a Jurassic Park körülbelül 970 ezres nézőszámot produkált hazánkban (beleértve a 3D-s újravetítés 33 ezres nézőszámát), Az elveszett világ: Jurassic Park pedig 750 ezret, természetesen összesen! A második részt 175 ezren látták az első hétvégén, ezt a hazai rekordot közel másfél évtizedig őrizte a film! Sajnos a harmadik rész nézettségéről nincs hiteles adatom, a Jurassic World pedig, mint fentebb említettem, 480 ezres nézettséggel zárt. Az online elérhetőség és sok minden más alapjaiban megváltoztatta a filmnézési szokásokat, de bátran kijelenthető: a magyarok mindig is szerették a Jurassic Park franchise-t.

rexy2_1.jpgRexy 25 év után is uralja a vásznakat

A héten tehát felkészül az Amerika utáni legnagyobbnak tartott piac, Kína. Addig is, a héten még remélhetőleg tudok egy új, egészen különleges szerzeményről beszámolni, illetve figyelem a híreket és egy tervezett harmadik megtekintés után egy kibeszélő jellegű posztot is remélhetőleg el tudok indítani. Addig is, irány a mozi! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1314041726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása