2017. november 02. 20:38 - Lord Picard

Ami Az elveszett világ mögött van: Negyedik fejezet

werk04.jpg

Az elveszett világ ugyan remekül kezdett az amerikai mozikban, később a lelkesedés és a nem a legjobb kritikák hatására nem tudott felérni a Jurassic Park sikeréhez. Pedig a stúdió mindent megtett, döbbenetes összegeket költöttek marketingre!

A Universal Pictures egészen elképesztő, 250 millió dolláros marketing költséget biztosított a film számára! Ezeket az adatokat nem szokás nyilvánosságra hozni, és e film esetében is csak idén derült ki, hogy ennyi pénzt költöttek a partnerszerződésekre és a film reklámozására, és ez egészen döbbenetes adat. Igaz, elég hamar sokat vissza is hozott a film, a Fox televízió kereken 80 millió dollárt fizetett a stúdiónak, hogy náluk kerülhessen először bemutatásra a film 1998. november 1-én a televízióban. Amely ráadásul, hosszabb is lett, mint a moziváltozat, ugyanis a tévés változatban kettő, kivágott jelenet is szerepelt: az InGen igazgatótanácsa és Roland és Ajay karaktereinek a bevezető jelenete is bemutatásra került a Fox műsorán! Azóta csak elvétve akadnak amerikai és angol tévés vetítések, amelyek ezt a bővített változatot adnák. Ez a két változat szerepel a dvd és Blu-ray kiadások extrái között, de a film részeként egyik formátumon sem. További kimaradt jelenetekről és erről a kettőről bővebben az alábbi cikkben írtam: Kimaradt jelenetek: Az elveszett világ.

deleted_1.jpgA két, korai televíziós változatokban szereplő jelenetek egy-egy kockája: az egyikben Peter Ludlow röviden felvázolja az InGen igazgatótanácsának a Sorna-szigeten megsérült kislány esetét és leváltatja a vállalat éléről nagybátyját, John Hammond-ot, míg a másikban a vadászkísérő Ajay régi vadásztársát, Roland-et keresi fel Afrikában egy igen különleges felkérés kapcsán

A filmesek fontos partnert szerzetek a Mercedes-Benz autóipari nagyvállalat "személyében" is: a németek több ML 320 S típusú SUV-t is a filmesek rendelkezésére bocsájtottak, amelyeket három változatban is átalakítottak, de más típusú járművük is szerepelt a filmben. Az ML 320-at, ami egyébként egy új kocsiosztály, az M-osztály első darabja lett, először a filmesek használhatták, a típust csak a forgatások után kezdték el árusítani, jelentős reklámkampánnyal összekötve a filmet és a Mercedes-t.

merci.jpgA Mercedes autógyár kiemelt szponzora lett a filmeknek, új terepjárójukból több példányt is biztosítottak a forgatásra

1997-ben, az egyik legelső hollywoodi filmként, Az elveszett világ számára egy sok érdekes információval ellátott website-ot is készítettek, amely, bámulatos módon, a mai napig elérhető az alábbi linken: The Lost World: Jurassic Park. A hackerek figyelmét is gyorsan felkeltette a website, egy 16 éves diák feltörte azt, és lecserélte a film logóját az alábbi, inkább vicces mint sértő logóra:

duck.jpgA kacsa világ: Jurassic pocsolya logója fogadta egy ideig az oldalra látogatókat

Az első részhez hasonlóan, ismét a Kenner márka égisze alatt adták ki a lenyűgöző új játékfigurákat, szetteket, de a Matchbox, az MB (Milton Bradley), a Burger King is az élen álltak a film promóciójában. A Jurassic Park-hoz hasonlóan a figurák ismét nagyon jól fogytak, ezért volt második széria is, sőt, 1998-ban új játékszériát indítottak: a Chaos Effect-es figurák többségének az esetében igen vad színekre átfestett szauruszukat és járműveket kínáltak. Jó okkal, ugyanis a tervek között szerepelt egy rajzfilmsorozat, ugyanezen címmel, amelyből végül nem lett semmi.

kenner.jpgA Kenner rengeteg dinoszaurusszal, ember és jármű figurával kísérte a filmet

Természetesen filmes könyvek, képregények is jelentek meg a film kapcsán, hazánkban is, sőt, még sok minden más, amit csak el lehet képzelni! Ezekről és a figurákról a 4 részt lefedő cikksorozat után írok még bővebben!

filmek.jpgLaser Disc, kazetták, dvd és Blu-ray-ek, minden lehetséges formátumban megjelent már a film

A film kazettán és Laser Disc-en 1997 októberében jelent meg, és nagy sikert aratott, kazettán együtt is kapható volt az első résszel. Laser Disc-en az elsőtől eltérően, külön Így készült kiadvány nem jelent meg, egy Behind the Scenes című werkfilm azonban a film végét követően szerepelt a jelenetek között. Ugyanakkor kazettán még megjelent külön is ez a werkfilm, több nyelven is. Első alkalommal dvd-n, csak 2000-ben jelent meg, a Jurassic Park-hoz hasonlóan és közös kiadásba is volt a két filmnek. 2001-ben már a harmadik résszel közös kiadásban is elérhetővé vált, Blu-rayen pedig 2011-ben jelentek meg trilógiaként a filmek majd külön-külön is. Az idei 20 éves jubileumra nem készültek külön a Universal-nál sajnos, sem díszdobozos kiadás, sem másféle módon nem emlékeztek meg róla. 3D-s felkonvertálásról sincs szó, és minthogy a 3D egyre inkább kikopik az otthonokból (a nagy televízió gyártók még tavaly leálltak az új 3D-s televíziók gyártásával), nincs is rá esély, hogy a film egy újabb dimenzióban nyújtson izgalmas perceket. Hazánkban sajnos nincs információm, mikor jelent meg kazettán a film, de akár csak az első résznél, 2000 környékén kijött Az elveszett világból is egy gyűjtői VHS változat is! DVD-n és Blu-ray-en idehaza egyszerre jelent már meg a Jurassic Park-kal.

zenek.jpgAz elveszett világ filmzenéje egy különleges változatban jelent meg a boltok polcain, az alsó sor első képén szereplő hagyományos CD-tokos változat csak a gyűjtői, deluxe DVD kiadásban volt elérhető. Mellette a bővített változat borítója, illetve Michael Giacchino videójátékhoz írt zenéjének a borítója látható

A film zenéje kazettán és CD-n is elérhető volt, utóbbit egy forradalminak szánt, újrafelhasznált papírból készült, diorámává kihajtogatható kiadásban jelentették meg, de a csomagolás nem vált elterjedté és gyorsan el is használódott. Érdekesség, de a mai napig nem jelent meg a film zenéje hagyományos CD-tokos kiadásban, csak a 2000-ben megjelent, egészen gyönyörű Deluxe Edition díszdobozhoz készült ilyen kiadás, a dvd-k borítójára hasonlító borítóval, akárcsak az első résznél. A zene vinyl lemezen (vagy ahogyan, helytelenül elterjedt, bakelit lemezen), egyáltalán nem jelent meg, és sajnos a kerek évforduló alkalmára, a Jurassic Park-hoz hasonlóan, a Mondo cég sem adta ki hanglemezen John Williams score-ját. 2016-ban, limitált, 5000 darabos példányszámban a La La Land Records megjelentette az eredeti, teljes kotta alapján újra felvett, a korábbi változathoz képest jelentősen hosszabb zenei anyagot a Jurassic Park-kal közösen. A zenéhez kapcsolódik egy igazi kuriózum: egy pályakezdő zeneszerzőt, bizonyos Michael Giacchino-t kérték fel a film alapján készült videojáték zenéjének a megkomponálásra. Az ifjú komponista dallamai annyira elnyerték a játékot (is) gyártó DreamWorks vezetőjének, magának Steven Spielberg-nek a tetszését, hogy addig rendkívül szokatlan módon, de szorgalmazta, hogy nagy zenekarral vegyék fel a zenét, amelyet aztán meg is jelentettek CD-n. Giacchino pedig hatalmas lépéseket tett további játékok zenéjének a komponálása mellett, hogy előbb a televízióban (Alias és Lost c. sorozatok által), majd a mozivásznon is felcsendülhessenek dallamai, számos Disney rajz- és mozifilm esetén foglalkoztatták őt. Az elmúlt években ő felelt az újragondolt Star Trek filmek zenéjéért is, de legutóbb már egy Star Wars mozifilm, a Zsivány Egyes során is megcsillogtathatta tudását, és szerény véleményem szerint, példaképe, John Williams nyomdokaiba lépett, teljesen megérdemelten. A dinoszauruszok világa sem kerülte el a pályafutása további szakaszában: Az elveszettek földje (Land of the Lost, 2009) mellett 2015-ben őt kérték fel a Jurassic Park negyedik részének, a Jurassic World-nek a zenéjének megalkotására, amelyben még a videojátékhoz írt zenéjét is megidézte. A pazar eredmény után nem meglepő, hogy a jövőre mozikba kerülő ötödik rész, a Bukott birodalom kapcsán is őt kérték fel. 

Utólag már Steven Spielberg is elismerte, jóval sötétebb, komorabb lett a film hangulata, mint azt szerette volna, valószínűleg a Schindler listája volt még rá hatással. A kritikusokat és rajongókat megosztotta a film, de a maga idejében a hatodik legsikeresebb filmmé küzdötte fel magát (ma már a 125. a legsikeresebb filmek összbevételi listáján), és a Universal nem is várt sokáig a folytatás bejelentésével... A folytatásban a sokak által a legkevésbé kedvelt harmadik részről szóló cikksorozat veszi kezdetét!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6913147294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása