2017. január 19. 21:13 - Lord Picard

Kimaradt jelenetek: Az elveszett világ

tlwcsik.jpg

A Jurassic Park-al ellentétben Az elveszett világ DVD és Blu-ray kiadásaira is felkerült két, hosszabb kimaradt jelenet, de mellettük még számos, mozgóképen nem ismert jelenetet kivágtak és töröltek a film végső vágása során. Ahogy az előző rész esetében is, úgy Az elveszett világnál is promóciós célokra bátran felhasználtak törölt jelenetek állóképeit.

Az alábbi két jelenet szerepel az eredeti forgatókönyvön alapuló képregényben is. A SyFy csatorna egy esetben leadta a filmet az alábbi két kivágott jelenettel kibővítve is a filmet, de home videós kiadásban nem szerepel egyetlen kiadáson sem ez a két jelenet a filmben.

Az igazgatótanács

tlw01_1.jpg

Peter Ludlow (Arliss Howard) ebben a jelenetben azt ecseteli az InGen igazgatótanácsának, hogy mekkora költségekkel járt Ray Arnold, Robert Muldoon és Donald Gennaro családjait elhallgattatni (a Jurassic Park áldozatai, a vétkes Nedry családjának nyilván egy fityinget nem fizettek), hogy ne álljanak a nyilvánosság elé szeretteik halálát illetően. A jelenetben Ludlow még ecseteli, hogy mekkora költségekkel járt a nublar-szigeti építmények elbontása és a szabadon kószáló állatok ártalmatlanítása, valamint beszámol arról is, hogy nem régiben egy hajókázó brit család gyermeke szenvedett súlyos sérüléseket a B helyszínen azaz a Sorna szigeten. Ezek után megszavaztatja az igazgatótanáccsal, hogy leváltsák a vállalat éléről saját nagybátyját, John Hammond-ot (Sir Richard Attenborough).

Roland és Ajay bemutatása

tlw02_1.jpg

Ez a jelenet azután szerepelt volna, hogy Ian Malcolm (Jeff Goldblum) találkozott Hammond-dal (Sir Richard Attenborough) annak otthonában. A jelenet két új karakter mélyebb megismerését szolgálta volna: Roland Tembo (Pete Postletwhite) és Ajay Sidhu kapott volna mélyebb jellemvonást. Ebből kiderült volna, hogy Roland és Ajay régen együtt vadásztak, de Roland belefásult a vadászatba, a gazdag ügyfelek kísérgetésébe és hogy egyre több állatfaj veszélyeztetett, ezért nem vadászhatóak. Ezután, amikor meglátja, hogy egy pincérnőt zaklatnak részeg turisták, Roland megmérkőzik egyikükkel, csupán fél kézzel lenyomva őt. Ezek után Ajay beavatja, hogy egy gazdag ügyfél egy olyan trófea megszerzéséért bérelné fel őket, amelyről eddig még csak nem is álmodhatott Roland, mire az értetlenkedik, hiszen nincs olyan élő állat a trófeagyűjteményébe, amelyet még ne ejtett volna el.

Elrendezés

tlw03_1.jpg

A kivágott jelenetben, amely azelőtt játszódott volna, hogy Sarah (Julianne Moore) után indulna a csapat, azt láthattuk volna, amint a csapat elfoglalja a táborhelyet a kocsikkal és Eddy Carr (Richard Schiff) rögtönzött technikai bemutatót tart a magukkal hozott cuccokról, míg Nick van Owen (Vince Vaughn) elrendezi a fotós cuccait.

Menekülés a Stego-k elől

tlw04.jpg
Ez a jelenet szerepelt az előzetesben is, amikor is Sarah és a többiek futva menekülnek a Stegosaurus találkozás helyszínéről, és Sarah még lelkendezik is, milyen csodálatos volt.

Sarah és Ian

tlw05.jpg
Hosszabb lett volna az út, vissza a táborba a Stegosaurus támadás után, amelyből többet megtudtunk volna arról, hogy Sarah és Ian miként is ismerkedtek meg a Jurassic Park eseményei után.

A bébi Rex lábtörése

tlw06.jpg
A film forgatókönyvírója, David Koepp különösen sajnálta, hogy ezt a jelenetet végül ki kellett vágni, mert segített volna mélyebben elmerülni Roland és Ludlow figurájának a lelki világába. A jelenetben a két különböző társadalmi helyzetből jövő férfi az eltérő szemléletüket ütköztették meg a világról, ám a részeg Ludlow egyszer csak megijed egy zajtól, hátrahököl, de sajnos egyenesen a kikötözött bébi Tyrannosaurus rex lábára lép és fel is botlik benne. E baleset következtében törött el a kicsi Rex lába. A leforgatott jelenetről ismert egyetlen fotó egy amolyan mobil diavetítő egyik kockájáról vált ismerté.

Betörés a táborba

tlw07.jpg
Hosszabb jelenetsorban láthattuk volna, amint miután Sarah ismertette a terveiket, a nő és Nick betörnek a betakarítók táborába, megrongálják járműveik üzemanyagcsöveit és dokumentálják az elzárt állatok körülményeit. Az elvágott üzemanyagcsövek megmagyarázzák azt is, miért is történt hatalmas robbanás a táborban később.

Magasles támadás

tlw08.jpg
Miután a Tyrannosaurus rex szülők visszakapták a bébi rex-et, a szülők megvizsgálják Eddie magaslesét (amelyben többen is vannak) és meg is támadják azt. Ezen jelenet storyboard formájában fennmaradt, nem forgatták le.

Ian elvenné Sarah-t?

A jelenetben a sátorban Kelly (Vanessa Lee Chester) arról faggatja apját, Ian-t, hogy mit tervez hosszútávon Sarah-val, esetleg elveszi? De a beszélgetés félbeszakad, amikor Sarah is megjelenik a sátorban.

Roland-et megtámadja a T. rex

A képregényben szerepel az a jelenet, amelyben, amikor Roland kábítólövedékkel próbálja ártalmatlanná tenni a T. rex-et, az állat félig bekapja őt, és látszólag vége. Később azonban, miután Sarah-ék már a helikopteren ülnek, felfedezik, hogy egy elkábított T. rex mellett áll Ludlow és Roland, aki ezek szerint túlélte a támadást és mégis hatott a kábító lövedék. Az ellentmondást valószínűleg az okozza, hogy a képregény készítése folyamán egy korai forgatókönyv változatban még szerepelhetett Roland halála, de a képregény később megrajzolásra került részénél már egy módosított forgatókönyvet kapott az író és rajzoló, amelyben már Roland megtámadása nem szerepelt.

A T. rex kiszabadulása

tlw010.jpg

Ebben a jelenetben hosszabban láthattuk volna, amint a rex elhagyja a kikötőt. A vizuális effektekért felelős ILM a felvett jelenetek rajzokkal kiegészített látványtervét elkészítette a jelenetnek, de végül rövidebb verzió készült el a filmhez.

A T. rex Benjamin szobájában

tlw011.jpg


A film 1996-os forgatókönyv változatában még szerepelt a jelenet, amelyben a T. rex betöri a kisfiú, Benjamin szobájának ablakát és megszaglássza őt és a szüleit, majd odébb áll. Sokáig nem volt bizonyíték arra, hogy felvették volna a jelenetet, amikor is 2014-ben megjelent egy fotó a Twitter-en, amely igazolta, hogy a jelenetet mégis elkészült, de végül kivágták. A képen a Rex egy stábtaggal pózol (vagy a fickó pózol a Rex-el, ahogy nézzük).

Három féle befejezés

Három féle változat is ismert a film befejezését illetően, mielőtt a mozikban is látott verziót készítették volna el. Az egyikben Ian és Sarah is azon a hajón tartózkodik, amelyen hazaszállítják a T. rexet és kicsinyét a Sorna-szigetre. Egy másik változatban, amely a sorna-szigeti épületkomplexumnál zajlik, Velociraptorok és Pteranodonok küzdöttek volna meg egymással, míg a főszereplőket időközben kimenekítik. Ezután a film Hammond temetésével ért volna véget, ahol Ian dicshimnuszt zeng a férfiről. Ebben a változatban a közvélemény nem tud a dinoszauruszok létezéséről, de végül a rendező, Steven Spielberg a san diego-i incidenst választotta befejezésnek, azzal a különbséggel, hogy Sarah és Ian már a saját lakásán a tévét nézve látja a dinoszauruszok hazaszállítását (Spielberg-el kiegészülve, aki szintén a kanapén ült és pattogatott kukoricát majszolt, a tévé képernyőjének visszatükröződése elárulta őt).

Mamenchisaurusok

A Mamenchisaurusok a Stegosaurus támadás helyszínén bukkantak volna fel. Két egyed párzása közben a Stegosaurusok elől menekülő emberek megijesztik őket és ők is rohanni kezdenek. A jelenetet törölték ugyan, de később egy Mamenchisaurust láthatunk, amint a lábai között slalomozik egy motoros a begyűjtés során.
 
Bővített raptor támadás

tlw012.jpgtlw09.jpg
A jelenet a magas fűben való menekülés kibővített változata lett volna. Amint a rémült vadászok berohannak a magas fűbe, van aki egy magasabb szikláról sárkányrepülővel menekülne, amikor is hirtelen a Pteranodon-ok is megtámadják a menekülőket, Ajay-t is egy ilyen állat tépte volna szét. Ezután szerepelt volna az a jelenet is, hogy a túlélőkért érkező egyik helikoptert Pteranodon-ok támadnak meg, a helikopter pilótáját a csőrét a kabinüvegen átszúrva öli meg egy Pteranodon. Ez a jelenet csak látványterv formájában maradt fenn, de felhasználták az ötletet a Jurassic World-ben, de már a harmadik részben is szerepelt volna.

A következő részben tehát érkezik a Jurassic Park 3. és a film elveszett jelenetei. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7312139177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása