2016. december 19. 21:23 - Lord Picard

A filmek - VHS kiadások

vhsalap.jpg

Ideje, hogy lassan sorba vegyem, milyen kiadásokban tehették/tehetik magukévá a rajongók az eddig elkészült 4 filmet. Először is kezdjük a videokazetta, vagyis VHS kiadásokkal.

Jurassic Park (1993)

vhs00.jpg

A film VHS kiadására 1994. október 4-én került sor szerte a világon, többek között hazánkban is. A filmet nem lehetett megvásárolni, arra csupán 1997. augusztusában, egy hónappal a folytatás mozikba kerülése előtt volt lehetőség. A kazettán a film 4:3-as képaránnyal szerepelt, amely a szabvány képarány volt a VHS kiadásokon. A filmet egyébként 1195-ben mutatták be először az Egyesült Államokban a televízióban, az NBC-n műsorra tűzött filmet 68 millióan, az éppen tévézők mintegy 35 %-a látta, ilyen nagy nézettséget a tévében azóta sem produkált mozifilm az Államokban. A film VHS kiadása pedig a formátum történetének 5. legtöbb példányban elkelt kiadása volt. 

Az elveszett világ: Jurassic Park (1997)

vhs01.jpg

Az elveszett világ VHS megjelenésére hazánkban konkrét dátummal nem tudok szolgálni, de aligha követte a világpremiert, mivel az USA-ban 1997. november 4-én került kiadásra (miután júniusban bemutatták a mozik), míg nálunk eleve szeptemberben került mozikba. Karácsonyi ajándékként kaptam meg, de arra már nem emlékszek, hogy 1997 vagy 1998 karácsonyán, de valószínűleg az utóbbin.

Jurassic Park III (2001)

vhs02a.jpg

A harmadik rész VHS kiadására már egyidejűleg került sor a DVD kiadással 2001. decemberében. Ekkoriban a VHS kora erősen leáldozóban volt a DVD-nek köszönhetően, hazánkban az utolsó VHS megjelenésre valamikor 2005-2006-ban került sor, így a 2015-ös Jurassic World-nek már esélye sem volt erre a megjelenésre. Azonban, a birtokomban levő hagyományos VHS megjelenéseken kívül itthon és a nagy világban is volt még néhány féle megjelenés...

Jurassic Park Coffret VHS Edition

vhs02.jpg

Ez a különleges változat hazánkban nem jelent meg. A legelső, limitált Jurassic Park díszdoboz tartalma régiónként eltért. Volt, ahol a film VHS kazettáját rejtette a bőrönd, volt, ahol a Making of Jurassic Park kazettát. Továbbá a kiadás tartalma volt egy nagyon informatív, nagy méretű spirál füzet, érdekes információkkal a DNS-ről és dinoszauruszokról, valamint egy széthajtható térkép és a film plakátja. Ezek mellett még egy "belépőkártya" és egy karóra és a film zenéje CD-n is része volt a gyűjteménynek. A hozzám nem régiben került díszdobozban Az elveszett világ színfalak mögötti bemutatását tartalmazó német kazetta került, sajnos azonban a belépőkártya, a karóra és a plakát már nem volt része.

Making of kazetták

vhs05.jpg

Mind az első, mind a második rész kapott Így készült... kazettát, a dvd-kről jól ismert videókkal. A jobb szélen pedig egy limitált, fosszília kiadás nevet viselő kiadás látható, Angliából, ez a teljes filmet tartalmazta. 

Gyűjtői kiadások

vhs06.jpg

Az első két rész kapott egy gyűjtői kiadást is az ezredfordulón, ezen kiadások (amelyek a bal szélen láthatóak) hazánkban is kaphatóak voltak. Mivel sajnos nincs meg, és még kezemben sem volt, ezért nyilatkozni sem tudok róla, de állítólag ezeken a kazettákon a filmek már szélesvásznú, 16:9-es képarányban voltak megtalálhatóak. Amikor pedig 2000-ben végre megjelent az első két film DVD-n is, akkor újra kiadásra kerültek a kazetták is és ezúttal a filmekkel egybe csomagolva az Így készült... kazettákat is megvásárolhatták a rajongók. A díszdobozok látványvilága a dvd kiadásokét követte. 

Gyűjteményes kiadások

vhs07.jpg

Több féle változatban, borítóval jelentek meg az első két részt magába foglaló 2 kazettás kiadások szerte a világon, de persze maguk a filmek is egyes országokban a többitől eltérő borítót kapott. Trilógia kiadásról csak egyről tudok, francia nyelvterületről, ez látható a kép jobb szélén. A harmadik rész már a haldokló formátum alkonyán jelent meg, ezért a különlegesebb kiadások már a DVD formátum privilégiumává váltak. 

A DVD változatok összegzése és bemutatása, lévén többféle kiadásban jelentek meg, itthon is, egy nagyobb lélegzetű cikket igényelnek. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2212056229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása