2018. február 05. 17:30 - Lord Picard

Jurassic World: Bukott birodalom - #2 előzetes

elemzes.jpg

Eljött végre a várva várt nap, két hónappal az első előzetes után az 52. Super Bowl kezdete előtt közvetlenül, kiemelt helyet kapva debütált a televízióban, majd az interneten a Jurassic World: Bukott birodalom elképesztő előzetese. Ahogyan korábban ígértem, most egy kis "elemzéssel" jelentkezem a látottakról. 

Nem lehet elégszer látni, így kezdetnek, újra itt a magyar szinkronos előzetes:

Most pedig időrendi sorrendben lássuk, mit is láttunk!

A jól ismert, közkedvelt Jurassic Park főtéma, baljós, egyenesen félelmetes feldolgozása jól érzékelteti, hogy Juan Antonio Bayona révén milyen új, félelmetes réteget kapott a franchise. Az Indoraptor felbukkanása (az ölőkarom kopogtatása, akárcsak 25 év abban a bizonyos konyhában), és ahogy lassan odalopódzik a halálra rémült Maisie (Brooke Norbury) ágyához... Nagyon félelmetes! Úgy tűnik a filmeseknek sikerült kitalálni, az előző filmben felbukkant (és kinyírt?) Indominus nyomvonalán haladva milyen új rettenetet voltak képesek kitalálni, velőt rázó.

A Universal és a Legendary logói után az első előzetesből jól ismert képsorokat kapunk: az Isla Nublaron található tűzhányó kitörése az egész sziget élővilágának pusztulását vetíti elő, és Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) és munkatársai a Dinosaur Protection Group-nál, Owen-nel (Chris Pratt) kiegészítve próbálják a dinoszauruszokat kimenekíteni. Új képsorként láthatjuk, amint egy helikopterrel feltehetően egy Baryonyx-ot vagy Suchomimus-t menekítenek ki légi úton. 

A Brachiosaurus-jelenet, Claire szövegével, miszerint valóságos csoda a dinoszauruszokkal való első találkozás, illetve a kameranézet is, mikor feltekintenek a Brachiosaurus-ra, egy szép utalás a Jurassic Park-ra. A következő jelenetsorban egy szintén már látott jelenet köszön vissza: Claire és fiatal munkatársa, Franklin Webb (Justice Smith) egy Baryonyx-szal néz farkasszemet, miközben a régi állomást a lávafolyam éri el.

Owen és Blue egymásra találása, valamint a pörgőgömbös menekülés a felrobbanó tűzhányó elől szintén már ismerős, utána azonban kiderül, hogy Blue-nak orvosi ellátásra van szüksége:

Míg Owen nyugtatja Blue-t, addig Zia Rodriguez (Daniella Pineda), Claire egy másik munkatársa, paleo-állatorvos(!) veszi kezelésbe a sérült(?) Velociraptort.

Feltűnik végre a film egy új szereplője, a Peter Ludlow-magasságokba törő aljas Eli Mills (Rafe Spall), aki a nekünk háttal álló, még ismeretlen személyt alakító Toby Jones-nak beszél a park és a sziget pusztulásáról, míg viszontláthatjuk Rexy-t a Carnotaurus legyőzése után, míg Claire egy teherautóval próbál elmenekülni, aminek vélhetően nem lesz jó vége, és egy nagyot pottyannak a vízbe. Direkt hagytam is személyes kedvencemet külön képsorozaton megmutatni:

Remélhetőleg a sziget királynője nem éppen a vízbe pottyanó teherautón tartózkodik. Mindenesetre ahogy a magához térő zsarnokgyíkkirály állkapcsai közt menekül Owen, az máris a Jurassic-filmek egyik legmenőbb jelenetének ígérkezik! 

Úgy tűnik, a dinoszauruszok szigetről való kimenekítése során Claire-éket csúnyán átverik, és így kerülünk át a Lockwood birtokra (melynek tulajdonosát, Benjamin Lockwood-ot, a színészveterán James Cromwell alakításában most sem láthatjuk), ahol Toby Jones karaktere épp aukcióra bocsájtja az Indoraptort!

Itt visszatérünk az előzetes elejéhez, amikor is Maisie szobájában immáron Owen is felfedezi a félelmetes ragadozót, de nincs egyedül! Blue ismét a segítségére siet és neki ront a nála jóval nagyobb állatnak!

Gyors egymásutánban láthatjuk, amint Claire immáron az előző filmmel ellentétben jóval jelentősebb fegyvert markol, Rexy egy helikopter után üvölt, majd egy dinoszaurusz készül épp valakit elkapni (nem egyértelmű, hogy milyen faj, talán a Baryonyx), és az állatok elszabadulnak, míg az Indoraptor kimutatja foga fehérjét Wheatley-re (Ted Levine), bár az állat bőrszíne világosabbnak tűnik, de ne feledjük, az Indominus is képes volt megváltoztatni a bőrszínét.

Az előzetes utolsó pillanataiban láthatóan Maisie halálra rémül, egy Pteranodon elragadja az egyik rosszfiút, míg egy másikat Owen-ék szeme láttára ragad el egy ragadozó dinoszaurusz! A Lockwood birtokon nem túlzás azt állítani, elszabadul a pokol!

vlcsnap-2018-02-05-12h23m25s054.png

A filmre június 7-től válthatunk jegyet, és a UIP-Duna Film jóvoltából ismét rettenetesen gyorsan megkaptuk a szinkronizált verziót, készültek ők is erre az előzetesre, le a kalappal előttük! A film tehát bővelkedni fog akciójelenetekben, kalandokban és félelmetes részekben egyaránt, ezúttal nagyon is indokoltnak tűnik a 12 éven aluliak számára csak szülői felügyelettel ajánlott besorolás!

A másfél perces előzetes jó ritmusú, jól összevágott, sok mindent csak egy pillanatra mutató előzetes. A klasszikus főtéma ilyen fajta felhasználása pedig egy félelmetesebb tónust ad az amúgy nagyon szép dallamnak. Az előzetessel egy időben feléledt Claire filmbéli, dinoszaurusz mentő csoportjának oldala is, erről valószínűleg holnap készül bejegyzés. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6513636232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2018.02.07. 18:30:23

Nekem az eredeti Jurassic Park zenei téma ilyetén való megváltoztatása egyáltalán nem jött be, bántólag hat. Nyenyere.
Meg kell valljam az sem igazán nyerte el a tetszésemet, hogy tulajdonképpen 2 különböző zsánerű sztorivonalat gyömöszölnek bele egy filmbe. A film eleje a kalandfilmes vonalat követi, míg a második fele inkább az ijesztgetős horrort tárja elénk. Ez egyelőre nem tetszik, de lehet jó lesz. Az biztos, hogy számomra nem jó ómen, hogy az Elveszett világ esetében hasonlóan megbontott film 2. szakaszát (Tyranno tombol a városban) nem nagyon kedvelem.

Anak 2018.02.07. 18:53:20

Valamint kár hogy ellövik az előzetesben az Indoraptoros jelenet megoldását. Jön Kék raptor és megoldja. Ezt én nem raktam volna bele az előzetesbe, ahogyan azt a jelenetet sem, amikor a Tyranno elkapja Carnotaurust. Ezen jelenetek megoldásait a filmnek kellett volna elmesélnie. Így miért fogunk izgulni?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2018.02.09. 18:16:09

@Anak: Az utóbbira reagálva: lesz itt még izgalom szerintem :)) Például kétlem, hogy Kék egyedül intézné el az Indoraptort, már ha elintézik... És az is látható a T. rex vs Carno jelenetnél, hogy nem ölte meg (legalábbis az előzetesben) a Carnot, még :) Odafigyelnek azért erre, hogy ne lássuk a teljes képet és a jelenetek kifutását.
süti beállítások módosítása