2023. október 30. 22:17 - Lord Picard

Könyvbemutató - Jurassic Park: The Ultimate Visual History

jpuvh_1.jpg

A Jurassic Park: The Ultimate Visual History könyv egy hiánypótló, minden Jurassic Park-rajongó számára kötelező kiadvány, rengeteg érdekességgel, részletesen vezeti végig az olvasót, hogyan is készült a Jurassic Park-trilógia, és milyen marketinggel támogatták meg a filmeket.

Az Insight Editions könyvkiadó 2001-es megalapítása óta számos franchise jogait szerezte meg és rendkívül informatív, illusztrációkban és fotókban gazdag könyveket jelentetett meg. A Harry Potter-franchise kapcsán 18 kiadvánnyal jelentkeztek eddig, részletes útmutatókon át külön könyvet szentelek a filmek plakátjainak, különböző varázslatoknak, de külön 9 olyan könyv is megjelent, amelyekből különböző figurák építhetők össze. Hasonlóan gazdag a kiadó kínálata a Star Wars, a Star Trek, a Supernatural, a Fringe - A rejtély, a Prison Break, a Vissza a jövőbe-trilógia vagy a Die Hard-filmek és sorozatok kapcsán, ráadásul a legtöbb cím esetében külön-külön még szakácskönyvet is szenteltek a témáknak. Ami igazán fantasztikus, hogy majd mindegyik franchise kapcsán találhatunk olyan könyveket, amelyeket úgy írtak meg és úgy is szerkesztettek, mintha azok az adott univerzumból származnának.

insighteditions.jpg

A kiadó pedig sokak örömére, a Jurassic-franchise jogait is megszerezve, már számos gyönyörű kiadványt adott ki, ezek első darabja a most bemutatandó könyv, amelyet James Mottram szerkesztett. És rögtön egy magyarázat: a könyvön a Titan Books kiadó neve olvasható: az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon ez a kiadó terjeszti az Insight kiadványait, tartalmát tekintve teljesen megegyezik természetesen az összes könyvvel ezek a kiadások is. A most bemutatásra kerülő kiadvány is az Egyesült Királyságból érkezett. 

A masszív könyv borítója egy olyan concept art alapján készült, amely még a film elkészülte előtt született, de a könyv kedvéért, immáron a szereplők castingját figyelembe véve, új formában került a könyv keménytáblás borítójára, összesen pedig 252 oldalon ismerhetjük meg a trilógia készítését.

A könyv előszavát maga Sam Neill írta, de Laura Dern is megosztja gondolatait, míg a könyv utószavát már Jeff Goldblum szerezte.

Az első fejezet, nem meglepő módon, a Jurassic Park-ról szól, attól a pillanattól, hogy Michael Crichton elkezdte írni a regényét, egészen a film bemutatásáig részletesen, informatívan mutatja be a film készültét, rengeteg concept art-tal, a forgatásról készült és a filmből való fotókon keresztül.

Ez a könyv egyben legterjedelmesebb fejezete, hiszen az első lépések, a történet, az arculat megtervezésén túl először kellett élethű dinoszauruszokat és a számítógépek segítségével "élő" őslényeket kreálni. Izgalmas folyamat lehetett, amelyet jól átad a könyv - amelynek nyelvezete szerencsére nem túl szakmai, így haladó szinten is élvezhetők és érthetők a leírtak. 

Már ezek az információk és gazdag illusztrációk is önmagában nagy megelégedéssel tölthet el minden rajongót, de számos csodálatos melléklet található a könyvben, amelyeket ki is vehetünk, így többek között akad itt képeslap, belépőkártya, a brossúra másolata, vagy épp a Mr. DNS animációból származó egy áttetsző fólián egy képkocka - igazán kézzel foghatóvá válik így az, amiről olvashatunk is a könyvben. 

brochure.gif

Az elmúlt 30 évben számos könyv, újság, werkfilm foglalkozott már a Jurassic Park és folytatásai elkészültével, de így is találhatunk olyan fotókat a könyvben, amelyeket eddig korábban nem publikáltak, vagy legalábbis széles körben nem terjedtek el.

A második fejezet Az elveszett világ: Jurassic Park kapcsán is hasonlóan részletes információkkal találkozhatunk, és itt is akadnak gyönyörű, kivehető extra tartalmak.

Ami viszont különösen kecsegtető a könyv kapcsán, az a harmadik fejezet, amely a Jurassic Park ///-ról szól, hiszen míg az első két film esetében annak idején külön-külön is jelentek meg Making of-könyvek, a harmadik rész jóval kisebb publikációt kapott.

Nem csoda, hogy úgy lenyűgöztek az itt található, soha nem látott minőségű csodálatos fotók pl. a Spinosaurus-szról és az ő összecsapásáról a Tyrannosaurus rex-szel:

A könyv negyedik fejezete egy kicsit talán lehetett volna hosszabb is de egyben szerintem ideális kedvcsináló is.

A The Jurassic Legacy ugyanis a Jurassic Park-filmek hatásáról, a hozzájuk kapcsolódó elképesztő mennyiségű merch termékekből ad ízelítőt, úgymint használati cikkek, játékfigurák, de a képregényekről és videójátékokról is olvashatunk. A Jurassic Park: The Ride készültéről is kapunk némi információt - nagy kár, hogy mára ezt a látványosságot már nem találhatjuk meg Los Angeles-ben, felváltotta a Jurassic World: The Ride.

Ami pedig a kedvcsinálást illeti, szerintem ez a fejezet is megmutatja, hogy bőven egy egész könyvet lehetne szentelni a Jurassic-franchise merch termékeiről, a Jurassic Park megjelenéséig csak a Star Wars-filmek kapcsán tapasztalhattunk addig ilyen irdatlan mennyiségű terméket.

kenner.gif

A Kenner-figurákról egy kis ízelítőt egy külön kis mellékletben kapunk. 

Az egész könyv nagyon élvezetesen, olvasmányosan íródott, és számos felvétel más kiadványokban még nem publikált, de különösen a kivehető kis mellékletek, kiegészítők azok, amelyek sokat dobnak a színvonalon. Nagy kár, hogy magyar nyelven nem olvashatjuk el ezt a temérdek izgalmas információt, de mint már említettem, angolul is igen olvasmányos a könyv szövege, a képek pedig magukért beszélnek.

A könyvet az Amazon vagy épp a magyar Enbook.hu oldalról is beszerezhetjük, hamarosan pedig részletesebb bemutatás érkezik a könyv folytatásáról is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr618240547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása