2022. szeptember 05. 23:56 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Világuralom - A box office bevételek

box_3.jpg

A végefelé közeledik a Jurassic World: Világuralom mozis pályafutása, számos országban már VOD és streaming platformon és fizikai formátumokon (DVD, Blu-ray, UHD4K) is elérhető Colin Trevorrow filmje, így elérkezett az ideje az összegzésnek, miképp teljesített a Világuralom és a Jurassic-franchise, eddig.

Észak-Amerika

Mint emlékezetes, a kedvezőtlen kritikai fogadtatás ellenére is 145 millió dollárral nyitott a film az Egyesült Államokban és Kanadában. A Universal történetben ez volt a 4. legnagyobb nyitány, csak a Jurassic World (208 millió dollár), a Jurassic World: Bukott birodalom (148 millió dollár) és a Halálos iramban 7. része (147 millió dollár) ért el nagyobb bevételt a Világuralomnál – nem sok hiányzott, hogy az első három helyen a három World-film végezzen. Nem csak a kritikai fogadtatásra fogható, hogy szép lassan a korábbi részek számai alatt maradtak a bevételi mutatók: a koronavírus-járvány új nézői szokásokat is teremtett és óvatosabbá is váltak az emberek. Ezzel együtt is, a világjárvány kirobbanása óta a harmadik rész érte el jelenleg a harmadik legnagyobb bevételt Amerikában, ami egészen pontosan:

375.png

ami 10 millió dollárral többet, mint a Jurassic Park /// teljes összbevétele! A film már az Amazon, a Vudu és a Google videótárában (VOD) is elérhető, ahogyan a stúdió saját streamingplatformján, a Peacock-on is - ráadásul itt a bővített verzió is elérhető. A film szélesebb, nemzetközi körben egészen bizonyosan érkezik a SkyShowtime platformjára, amely többek között a Peacock teljes kínálatát is magába foglalja, erről lentebb még ejtek pár szót.

Nemzetközi bevételek

Nehezebbé tette a hatalmas nyitóhétvége számszerűsítését a Világuralom kapcsán az a stúdió döntés, hogy az Egyesült Államokba később nyitott a film, mint a legtöbb piacon, de a tendencia tetten érhető volt, és mindenhol az előzmények számai alatt maradtak a mutatók.

Habár kínai szereplőt nem is vonultat fel a film (BD Wong született amerikai, habár kínai származású, de az utóbbi években számos példa mutatkozott rá, hogy a stúdiók miképp kedveznek a kínai közönségnek: a legemlékezetesebb példa a Vasember 3. részéhez köthető, amelyben a legnépszerűbb kínai színészek szerepeltek, a kínai változatban, amelyben megmentik Tony Stark szívét – ezt a bővített jelenetet csak a kínai mozikban fűzték hozzá a filmhez), a dinoszauruszokra az 1,4 milliárd lakosú Kínában is kíváncsiak: a Jurassic World-re 205 millió dollár értékben váltottak jegyet, a Bukott birodalomra viszont már 261 millió dollárt költöttek, nem csoda, ha a Universal legnagyobb kalandparkját is Kínában építette fel. A Világuralom jelen pillanatban 157 millió dollárt termelt az ázsiai országban, ami viszont olyan tekintetben is remek teljesítmény, hogy a film futását jelentősen korlátozta a Kínában nyáron berobbanó delta-variáns, s ami miatt 20-35 millió lakosú városokat vontak hetekre vesztegzár alá! 

Más, nagyobb piacokon is észrevehető volt a visszaesés, pár példa a legnagyobb piacokról:

inter.png

Ahogy ezekből a számokból is kitűnik, szoros volt a „verseny” a Bukott birodalom és a Világuralom között, több országban is nem sokkal maradtak el egymástól az eredmények, Mexikóban pedig – vélhetően a világpremiernek köszönhetően – még több pénzt is hozott a film mint elődje, és nem sokkal maradt el a Jurassic World eredményétől sem!

Csalódás viszont egyértelműen Japán, de csak a Universal illetékesei tudják az okát, miért majd két hónappal később kezdték el a film vetítését a szigetországban, akkor amikor már lassan az Egyesült Államokban jött a digitális kiadás – igaz így nem is tekinthető a japán eredmény véglegesnek, bár aligha ér el 70 millióig. Így is van még remény, hogy meglegyen az 1 milliárd dolláros összbevétel, ugyanis a Jurassic World: Világuralom jelenleg

996.png

bevétellel áll a milliárdos filmek klubjának kapujában! Ha ez a szám bukásnak számít, azt hiszem sok producer és stúdió örülne egy ilyen bukásnak…

Fontos, és egyben szomorú körülmény, még két piac kimaradása: az oroszok által, Ukrajna ellen indított háború miatt érthető okokból utóbbi országban nem igazán a filmek bemutatásával vannak elfoglalva. A Jurassic World 1,8 millió dollárt, a Bukott birodalom viszont már 2,1 millió dollárt hozott szomszédunkban - korlátozottan ugyan a Világuralom is bemutatásra került, eddig 570 ezer dolláros bevételt érve el, de ezekből az adatokból is látható, nem innen hiányoznak jelentősebb összegek. Hanem az agresszor oldaláról: Oroszországban a Jurassic World-re 2015-ben 24,5 millió dollár értékben, a folytatásra pedig 19,4 millió dollár értékben váltottak jegyet a nézők. A háború kitörése után a legtöbb, amit a nyugati országok tehettek - a fegyverutánpótláson és egyéb segélyezésen túl - az volt, hogy fel- illetve megszüntetik üzleti tevékenységüket Oroszországban, a filmstúdiók is sorra függesztették fel bemutatóikat, és azóta is távol maradnak az orosz piactól - ha ezek a milliók hiányoznak is az egy milliárdhoz, aligha bánja ezt bárki is, ha legalább ezen okból is egy kis elégedetlenség érhető el az országban...

Az eddigi eredményével a Jurassic World: Világuralom minden idők 49. legsikeresebb filmje, és az idei évben csupán a Top Gun: Maverick előzi meg (amely valószínűtlenül hatalmas sikerrel fut még mindig a mozikban, 1,421 milliárd dollárt termelve!), a Doctor Strange 2., a Thor: Szerelem és mennydörgés vagy a Batman is csak a dinoszauruszok hátát nézhetik, ráadásul a megtérülési rátájuk sem olyan impozáns: A doktor és a denevérember filmje is 200-200 millió dollárból készült, a Thor negyedik része pedig 250 millió dollárból – a Világuralom viszont „csak” 165 millió dollárt kóstált és kereken a ráfordított összeg hatszorosát termelte meg, csak a mozikban!

Magyarország

Itthon elég szépen indult a hatodik Jurassic-kaland, több mint húszezerrel több jegyet értékesítettek az első hétvégén, mint az előző két World-filmre, de később a nemzetközi tendencia érvényesült idehaza is, bár jóval szorosabban alakult az nézőszám alakulása a három film összevetésében:

worldhazai_1.jpg* még a mozikban

A 2015-ös film nézői eredményét ugyan nem érte el a Világuralom, de bevétel tekintetében mindkét elődjét túlszárnyalta a film. Ami persze az inflációnak is köszönhető, ráadásul a 4DX vetítések magasabb jegyárai is megnyomták a film eredményét, amely formátum az első film esetében még nem is állt rendelkezésre.

És most kellene szót ejtenem a hazai házimozis megjelenésről is, ha lenne ilyen... Én is többször említettem már, január óta sajnos nincs hazai kiadója a Universal filmeknek, így pedig hiába is keressük a DVD és Blu-ray lemezeket (az Ultra HD 4K kiadványok tekintetében pedig idehaza még egyetlen Jurassic-film sem jelent meg). Remélhetőleg ez a helyzet nem tart már sokáig, van némi szóbeszéd arról, hogy az ősz folyamán új filmforgalmazó lép a magyar piacra, csak remélni lehet, hogy a Universal katalóguscímeivel is. 

A streaming és VOD megjelenés marad így az egyetlen mentsvár, hogy legálisan is megtekinthessük a filmet hazánkban. Én azt mondanám, VOD megjelenésre jelenleg nagyobb is az esély, hiszen például a Telekom gyakran szerzi meg olyan filmek jogait is, amelyek egyébként az adott film stúdiójához tartozó streaming platformon is elérhetőek (pl. a Star Wars filmek vagy a Doctor Strange 2. része), így talán bízhatunk egy itteni megjelenésben. A streaming a nehezebb dió, hiszen mint fentebb említettem, az USA-ban a Peacock, és néhány más országban is elérhető SkyShowtime kínálatában található meg a film (de a tervek szerint idővel felbukkanhat pl. a Netflix-en is), de Magyarországon ez a szolgáltatás még nem aktív. Eddig a hírek 2022 második félévéről szóltak a magyar lokalizációt illetően, a legújabb hírek szerint azonban csak 2023-ban várható a szolgáltatás elindítására.

Van viszont még egy érdekes box office összevetés, amelyre érdemes pár pillantást vetni:

Franchise

Mérföldkőhöz érkezett ugyanis a Világuralommal a Jurassic Park-franchise is, hiszen a múlt héten elérte a 6 milliárd dolláros összbevételt a franchise! A hat film összesen

600_1.png

termelt, ezzel pedig a Jurassic-franchise olyan népszerű filmszériákat múlt felül, mint:

franch.png

Nem sokkal marad el az összbevételi eredmény az X-Men franchise-tól (13 film - $6,073,054,732). Még bődületesebb a Jurassic-franchise eredménye úgy, hogy a hat film átlagosan 1 milliárd dolláros bevételt ért el, ezzel pedig egyetlen franchise sem büszkélkedhet, még a Marvel vagy Star Wars filmek sem bírnak ilyen impozáns mutatóval!

Idehaza a hat film össznéző számát vettem górcső alá, és nem semmi eredményeket találtam. Szerencsére 1990 óta vezetik ezeket az adatokat itthon, így pontosan tudható, hogyan alakultak a jegyeladások:

franchiseitthon.png

Természetesen a forintosított bevételek is elérhetőek, de azok olyan tekintetben nem mérvadóak, hogy jelentős volt az infláció a 90-es évek óta, de egészen döbbenetes, hogy a Jurassic Park-ra 1993 óta majdnem 1 millió jegyet adtak el, ennyit számított, hogy nem állt rendelkezésre még internet, streaming és túl nagy kínálat sem... És ebben a számadatban még nincs is benne a 9 évvel ezelőtti, 3D-s újravetítés nézőszáma (32.700 néző), a Jurassic Park pedig még jelenleg is a hetedik legnézettebb film hazánkban, az elmúlt 32 évből! (Érdekességképp: a Star Wars: Az ébredő erő és az Avatar 1,2 millió nézőt vonzott a maga idejében a mozikban, de 1 milliónál is több nézőt vonzott a Star Wars: Baljós árnyak, a Titanic, a Harry Potter és a bölcsek köve és a Nicsak, ki beszél - igen, a rendszerváltás(?) évében, 1990-ben bődületes érdeklődés mutatkozott John Travolta vígjátékára).

Még bő 3 millió dollár hiányzik tehát, hogy a Világuralom elérje a mágikus, 1 milliárd dolláros összbevételt, ha ez bekövetkezik, amelyre ismét optimistán látok esélyt, természetesen a blogon azonnal jelzésre kerül, ahogy az is, ha VOD vagy streaming, esetleg házimozis megjelenésről akad hír. Bizakodjunk! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5217924709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zed07 2022.09.06. 20:07:34

Lehet ezt hurráoptimizmusnak is beállítani, de ha jó lett volna a film, és nem ez a csillió hibától szenvedő, teljesen elhibázott Trevorrow szörnyszülött, sokkal többet is összehozhatott volna. Szégyen ez az eredmény az előző részek ismeretében, látva a a Top Gun 2 menetelését, így még a vírushelyzetre sem fogható ez a gyenge eredmény.

Kibernetika 2022.09.09. 19:34:07

@zed07: Szörnyszülött??? Dehogy is!!! Csak alulértékeled, ahogy kb mindenki más is alulértékeli!

Majer Tamás 2022.09.10. 13:35:21

@Kibernetika:
Fejtsd ki a véleményedet, kérlek. Őszintén érdekelne, milyen értéket tudna találni ebben a filmben valaki.
Az új vonal nekem eleve nem tetszett, de az előző két filmben még mindig találtam valami apróságot, ami megfogott. Az első filmben a működő park, ami az egész filmből összesen 15 perc (tudom, mert kivágtam egybe a jeleneteit), a második részből még ennél is rövidebb ez a tartalom, csupán a sziget elpusztulása a vulkánkitörés által. De(!) mindkét filmben volt legalább valami, valami ami tetszett. Bár azóta sem néztem újra másodjára egyiket sem, de ezeket a részeket időnként visszanéztem/visszanézem.
Ebben a harmadikban azonban tényleg semmi ilyen nincs számomra. Nulla. Abszolút semmi.
Főleg ahhoz képest, hogy mit _vártam_ tőle, értékelhetetlen.

Azt hittem - mert így is kommunikálták -, hogy itt majd a dinoszauruszok minőségi jelenlétén lesz a fókusz. Ehelyett kaptunk egy totálisan idegen Bond-filmet.
Én elhiszem, hogy az autós üldözés több pénzt hoz, és csináljanak akkor ilyen filmet, nem fogom panaszolni, csak akkor ne nevezzék így, mert ez a fogyasztók megtévesztése.
Azt gondoltam, az első két film után ők is érzik az anyagi és kritikai visszejelzésekből, hogy ez az irány kudarc, és a harmadik, lezáró részre összekapják magukat - ezt is ígérték. Azt mondták, ebben a részben nem lesznek művi, hibrid dinoszauruszok (igazi fellelkesítő érzés volt, bár el azért nem feledtette az elborult agyszülemény, éppen hogy csak nem lézerszemű és a hátán jetpack-es indominus rexet és az indoraptort), és hogy soha ennyi animatroinkát még nem csináltak eddig Jurassic-filmben, mint most (örömtancot jártam - utálom a CGI-t, semmi súlya nincsen), sőt, hogy ezúttal már a tollak is megjelennek a dinoszauruszokon végre - amivel már öt(!) film volt adós a rajongók körében.
Majd kijött az eye candy prológus, és csak tovább erősítette a hitemet, hogy itt valami igazán nagy dobásra készülnek, és soha nem fordítottak még ilyen figyelmet a dinoszauruszok hiteles és tudományos szerepeltetésére.

Elmondom, mit éreztem ehelyett én:
- Egy íztelen-színtelen-szagtalan antagonistát,
- Egy raklapnyi karaktert összegereblyézve, akiknek nem hagynak elég játékidőt, és érdemben nem kezdenek velük tulajdonképpen semmit,
- Történet gyanánt mediterrán városi autósüldözést, leszakadó hídon átugratással és felrobbanó helikopter becsapódásától összedőlő toronyházzal,
- És ahol a dinoszauruszok kapják messze a legcsekélyebb figyelmet, helyette nézhetjük a totálisan érdektelen rovarokat végig a film alatt, és amikor meg is jelenik egy-egy faj pár felvillanásig, képesek voltak az animatronikára CGI skint(!) felhúzni. Istenem, miért...?? Itt már egyszerűen tényleg nem értem, mi a motiváció, nem lehet a pénzspórolásra fogni, hiszen belefektették a munkát a valós matéria fizikai megalkotásába. Tényleg ne látnák, hogy a CGI minden esetben leugrik a képernyőről? A legjobb CGI sem olyan jó, mint a legrosszabb maszkmunka és animatroinka.

Én azt hittem, hogy az első rész katonai felhasználású idomított raptorainak blődsége, az éppen csak piros köpenyt vállán nem viselő indominus rex, és a tűsarkúban futkosás után nincs lejjebb. Aztán jött a második film, és a gyerekszoba ablakán kilinccsel benyitó indorapor után tényleg azt hittem, hogy innen már nincs hova lejjebb.
És a harmadik mindennek alá helyezte magát, méghozzá azzal, hogy ebben igazán már dinoszauruszok sincsenek, csak lángoló, zuhanó repülőgép hangárjából kiugráló Tom Cruise.

Folyt. köv.

Majer Tamás 2022.09.10. 13:36:03

És nem az elborult classic-rajongó szól belőlem, én a "kánon" által kiátkozott Jurassic Park 3-at is nagyon szeretem, a Spinosaurus máig az egyik kedvenc fajom, és bár azóta ugyan már elavult módon, de az _akkori_ tudományos ismeretek szerint nagyon pontos képpel ábrázolta ezt a fajt a film. Még azt is vászonra vitték, hogy a Spinosaurus tudott úszni - ami akkor még nem volt bizonyítva, erősen vitatott téma volt, azóta beigazolódott, hogy ez az előremutató gondolat helyes volt.
És ez a lényeg. A legelső Jurassic Park, amit 30 éve forgattak, annyira aktuális és naprakész tudományos háttérrel bírt, hogy nem csupán egy sor dologban úttörő volt (a dinoszauruszok melegvérűsége, a madarakkal való kapcsolata a hüllő-mivolttal szemben, a helyes testtartás a farkukat vonszoló, lomha állatok és a felegyenesedett hátú T-Rex helyett, stb, stb), de a benne látható dolgok jelentős része még ma is(!) megállja a helyét tudományosan, azóta sem haladtuk meg. A maga korában pedig formabontó volt, hogy szakított a klisékkel és a dogmákkal.
Persze, a deinonychus a velociraptor nevét kapta a jobb csengés miatt (amik amúgy is közeli rokonok, inkább csak a méretükben különböznek), a dilophosaurust pedig némileg lecsökkentették, hogy beférjen a kocsiba (bár ugye ez nem feltétlenül hiba, minden állat kicsiként kezdi, és úgy nő meg, nem eleve kifejletten születik), és kapott filmes gallért meg fiktív méregköpést, igen. De sokkal több ezeknél az ellenpélda.
És _ezért mondom_, hogy az új filmek nem méltóak a címhez, mert nem követik ezt a szellemiséget.

Szeretném tudni, én tényleg szeretném, hogy mi az, amit nem látok meg benne. Légyszíves, mondd el Te is az álláspontodat.

Kibernetika 2022.09.10. 16:49:05

@Majer Tamás: Nekem amúgy az első meg a második JW is nagyon tetszett, és nagyon reméltem, hogy a harmadik meghozza az elvárásaimat (egyébként úgy ültem be, hogy előtte nem néztem meg egyetlen spoilert, kritikát, véleményt vagy értékelést sem, így nem igazán kötöttem konkrét mércéhez), és nekem nemcsak hogy meghozta, hanem talán még meg is ugrotta.

Különösen a Máltán játszódó rész vitt nálam eleve mindent. És összességében egy percig sem unatkoztam a filmen. Az izgalmak mellett ráadásul elég változatosak a helyszínek is (meg elég sok szereplő is van), így kicsit színesebbnek is érződött. Majdnem két és fél óra volt egyébként, de gyakorlatilag én két órának éreztem.

Az is nagyon tetszett, ahogy a JW főszereplőit és az eredeti hármast összehozták, ezzel egyesítve a szálakat. Ahogy az is, hogy Maisie (akit a Bukott birodalomban láttunk először) az eredeti hármas segítségével menekül meg (az előző résznél még nem gondoltam volna, hogy fogom őt együtt látni velük is), és csak utána jön amikor a JW két főszereplője is találkozik velük...

Maisie is egyébként megintcsak elbűvölő volt (akárcsak az előző részben). És itt néhány évvel idősebben még olyan kis belevaló, meg sportos volt (különösen akkor nézett ki sportosnak, amikor az elején biciklivel ment... éshát én eleve leginkább az ilyen stílusú lányokat szeretem...). És egyben vele együtt megintcsak megmutatkozott a "gyermeki rácsodálkozás" is.

És az akciójelenetek is kreatívak, látványosak és pörgősek voltak.

Emellett volt egy-két kisebb (már látott, de jó) üzenet is, például amikor a JP egyik főszereplője a JW egyik főszereplőjének mondja, hogy "nem érdemes rágódni a múlton, különben elsüllyedsz benne" (aki látta a filmet annak eszébe juthat, hogy miről beszélek). (én azt azért jegyzem meg, mert mostanában nekem ilyen "múltbanrágódós-problémáim" voltak arról, hogy az elmúlt pár évben a koronavírus miatt miminden nem sikerült...)

Úgyhogy nekem összegésszében nagyon-nagyon tetszett (és úgy érzem, megérte türelmesnek lenni). Konkrétan, amikor kijöttem, mentem volna be rá újra.

És még elmondanám azt is, hogy családostul néztem, és nagyon tetszett anyának meg apának (akik útálták a JW 2-t és ez a harmadik rész még kárpótolta is őket érte), illetve a testvéremnek (aki igencsak kritikus tud lenni) is. És mindanégyen mondtuk azt is, hogy amennyire kellett, meg is voltak indokolva az események. Amikor pedig láthattuk a JP logóját a film végén, amikor a T-rex elment a karikánál, amikor néztük, mindanégyünket (még egymásnak is mondtuk) kirázott a hideg.

És én miután hazaértem a moziból, az volt nálam az első (ahogy a testvéremnél is), hogy megírom az ismerőseimnek (főleg jurassic-fanoknak és látványfilm rajongóknak), hogy "nézzék meg a harmadikat, mert biztos, hogy nagyon tetszeni fog (és még kárpótolja is őket a másodikért, ha az esetleg nem tetszett nekik)!" És még a filmelemzőknek is, főleg akik nem szerették a másodikat. Ehhez képest hatalmasat csalódtam a kritikusokban és a közönségben is egyaránt.

Én most nem a JW 3-ban csalódtam, hanem a fogadtatásában. Úgy gondoltam, hogy ha már a második nem tetszett sokmindenkinek, akkor a harmadik biztosan fog (ahogy a szüleimnek is tetszett ez a rész), de hát csalódás lett a vége. De mindegy, ha ez a véleményetek, akkor mondhattok akármit.

Az biztos, hogy én még sokszor újra fogom nézni.
süti beállítások módosítása