2022. július 11. 20:46 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: És most mi következik?

whatnext.jpg

A Jurassic World: Világuralom tovább hódít a mozikban, időközben pedig folytatódik a franchise-hoz kapcsolódó merch termékek zuhatagja, a tovább mögött könyvekről, kirakókról és sok minden másról lesz szó.

Tavaly jelent meg James Mottram könyve, amely a Jurassic Park-trilógia elkészítésének történetét mutatta be 256 oldalon, mindenféle jópofa kiegészítővel - az erről a könyvről szóló bemutatóm pedig hamarosan elkészül. Már tavaly tudtuk, hogy a World-filmek kapcsán is kiadásra kerül a szerzőtől egy újabb könyv, a napokban pedig a borítóképet is bemutatták:

jwuvh.jpg

A Jurassic World: The Ultimate Visual History jelenlegi ismereteink szerint szintén 256 oldalon mutatják be a Jurassic World-filmek készítését, de nem csak a filmekről, a Krétakori táborról és a videójátékokról, játékokról, kalandparkokról is lesz szó a könyvben, amely valamikor szeptember-október környékén jelenik meg. 

Júniusban, nem idehaza, jelent meg a Maisie Lockwood Adventures #1: Off the Grid című ifjúsági regény, amely  a Bukott birodalomban megismert Maisie kalandjait mutatja be a dinókkal körülvett vidéken, még a Világuralom eseményei előtt, többek között jobban kibontva azt, miképp éli meg, hogy ő "csak" egy klón.

maisie.png

Az ifjúsági regény folytatása, a The Yosemite Six szeptember 27-én jelenik meg. Remélhetőleg Tess Sharpe könyveit a hazai kiadók is felfedezik és fordítandónak ítélik, főleg, hogy az itthon szintén nem megjelenő Evolution of Claire regényt is ő szerezte és remekül bemutatta Claire Dearing-et, úgy, ahogy a filmekben, a szűkös játékidő miatt, esély sem volt.

Az idén húszéves La-La Land Records lemezkiadó a sorozat- és filmzenék világában hamar nagy űrt töltött be: a kiadó elsődlegesen jól ismert filmek és TV sorozatok zenéjét istápolja, de nem csak egyszerűen újra kiadva azokat. Többnyire a filmzenék hivatalos albumain található zenei tételek nem fedik le a teljes filmet, rövidítve, sokszor egy-egy tételt kihagyva jelennek meg. A La-La Land Records viszont a bővített, kiadatlan zenei anyagokra specializálódott, lehetőség szerint digitálisan felújítva az eredeti stúdió felvételeket felhasználva, ahol csak lehetséges, vagy pedig szimfonikus zenekarral újra rögzítve azokat, és egyúttal tökéletes hangminőségbe kikeverve.

jurassic_parklllcd_1409.jpg

Hat évvel ezelőtt jelentették meg a 4 lemezes The John Williams Jurassic Park Collection kiadást, amely az első két, John Williams által komponált filmzenét soha nem hallott tételekkel kibővítve, 5000 darabos példányszámban prezentálta. A 2-2 CD-n a Jurassic Park majdnem 92 perc hosszúságú zenei játékidőt kapott, Az elveszett világ: Jurassic Park pedig közel 120 percet! A gyönyörű kiadvány hamar hiánycikk lett a kiadónál, az eBayen azonban - aranyáron - még mindig kifogható egy-egy eladó példány. A kiadó most úgy döntött, új megjelenéssel tiszteleg a Jurassic Park előtt, máris megrendelhető a kiadó honlapján a szintén 5000 darabban gyártott Limited Edition:

jplimited.png

Egyelőre annyi tudható, hogy az előző kiadáshoz járó, igencsak vaskos, 56 oldalas kísérőfüzet felét, 28 oldalas bookletet kapunk, valószínűleg némileg újraszerkesztve, de a lényeg, persze maga az album. Amely nem pontosan az előző kiadásból kivett két korong hanganyagát tartalmazza. A második CD egy az egyben az eredeti, 1993-ban megjelent filmzenei albumot tartalmazza, 73 percben, egy bonusz trackkel. Az első lemezen viszont a hat évvel ezelőtti kiadásnál már felhasznált új (vagyis a filmben bekevert, de hivatalosan sosem kiadott) vagy kibővített zenei tételeket kapjuk meg, a film cselekményének sorrendjébe rendezve, majd 78 percben. Részletesebben pedig pár hét múlva már én is be tudok számolni erről a remeknek ígérkező kiadványról. És aligha kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megelőlegezzem: Az elveszett világ hasonló, 2 CD-s kiadására is számíthatunk hamarosan.

Nemcsak a Mattel szerezte meg a játékjogokat, de a kisebb, ausztrál Toymonster International is évek óta birtokolja a Jurassic World jogokat és nagy sikerű játéksorozatot, a Captivz-t építették ki a franchise kapcsán. A slimeot rejtő tojások aprólékosan kidolgozott, filmszerű kis figurákat tartalmaznak, de kapható óriás tojás kiadás is, kis színezővel és más kiegészítőkkel, valamint az alap figuráknál nagyobb és jobban kidolgozott figurákkal. Eddig külföldön voltak csak kaphatók a cég termékei, de az elmúlt hetekben Magyarországon is, a Müller kínálatában bukkantak fel a tojások, amelyek a Clash Edition szériás figurákat tartalmazza, amelyek között az első 5 film dinoszauruszai találhatók meg:

 captivz.jpg

Az elmúlt években ugyancsak kapható volt néhány Clementoni-féle puzzle idehaza is, és a Világuralom kapcsán is már vásárolható puzzle, de a Krétakori táborhoz kapcsolódóan is többféle méretű és grafikájú kirakó áll rendelkezésre, többek között a puzzle.hu webáruházban, ahol megtalálható a Ravensburger komolyabb, 1000 darabos, a Jurassic Park előtt tisztelgő kirakója is:

A napokban Spanyolországban, a Burger King gyorsétterem-lánc is élesítette, kissé megkésve, a Világuralomhoz kapcsolódó gyerekmenüt: 

A King Jr. menühöz természetesen egy papírdoboz jár, és zsákbamacskaszerűen 8-féle, gumiból készült kis játék is lapul az ajándék tasakban. Reméljük egyszer hazánkba is eljutnak ez a menü kínálat. 

A héten már várható némi termékbemutató is, és meglátjuk, mi mindent tartogat még a hét, péntektől pedig már a Világuralom elérhető lesz - az Egyesült Államokban - streaming platformon is, a Vudu.com oldalán, talán idehaza is felbukkanhat hamarosan a film valamelyik platformon. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5517879733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polpetti 2022.07.11. 22:07:22

Tudom, hogy eddig egyik filmből sem csináltak regényt, de ebből úgy elolvasnám a könyvet! Talán pont azért, mert érzetre elég sok minden kimaradt a filmből, amit mondjuk egy regényben tök jól lehetne pótolni szerintem. Ilyenről nincs véletlenül híred?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.07.11. 22:57:50

@polpetti: Sajnos nincs ilyenről információm, megjelent - mondanom se kell - külföldön már a film novella változata, de ha jól tudom, nem sokkal többet írnak le ott, mint amit láttunk a filmben. Sajnos az angolom nem elég jól, hogy élvezetesen tudjam olvasni az ilyen könyveket, de ha lesz róla kivonat, azt el fogom olvasni.

Anak 2022.07.12. 21:19:57

A 4 lemezes zenei CD gondolom idehaza nem lesz elérhető. Egyáltalán Mo-n van még olyan hely, ahol lehet kapni zenei albumokat?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.07.12. 21:45:26

@Anak: Hat éve jelent meg és akkoriban elég hamar el is adták azt az 5000 darabot - persze csomót azért vettek meg, hogy utána dupla-tripla áron adhassák el eBayen :( A legolcsóbb amit most találtam, az is 100 ezer forint... és 60 dollárért adták hat éve....

Biztosan van még hazai üzlet is, online egész biztosan, a MediaMarkt is árusít még CD-t (egyébként 1-2 éve Angliában évtizedek után először több vinyl lemezt adtak el mint CD-t!), de pl. a La La Landtől lehet közvetlenül is rendelni, magyar címre.
süti beállítások módosítása