2022. július 04. 18:35 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Világuralom - A negyedik hétvége

4th.jpg

Lassan egy hónap telt el azóta, hogy mozikba került a hatodik Jurassic-film, a Jurassic World-trilógia záródarabja. A Világuralom megosztó kritikái főképp az Egyesült Államokon kívül okoztak nagy visszaesést a bevételekben, de hazájában és Magyarországon is, elég jól szerepelt negyedik hétvégéjén Colin Trevorrow filmje. Bevételi eredmények a tovább mögött.

A Disney-féle Lightyear eléggé leszerepelt, főképp az igazságtalan támadások okán, de az animációs műfajra van igény, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a héten debütált a mozikban, a szintén Universal által forgalmazott, Minyonok - Gru színre lép, a Minyon-franchise hatodik egész estés mozifilmje 108 millió dolláros nyitánnyal hódította el az első helyet (és franchise-on belül a második legjobb nyitást produkálta). Továbbra is meglepően erősen szerepel a Top Gun: Maverick 25,5 milliós hétvégét tudhat maga mögött, a héten pedig a film elérte globálisan az 1 milliárd dolláros bevételt is, amellyel a vasárnap 60. születésnapját ünneplő Tom Cruise karrierjének első milliárdos bevételű darabjává vált! Az Elvis-nek jutott a harmadik hely 19 millió dollárral és elérkeztünk a lista negyedik helyezettjéhez...

movie_1.jpg

Amely természetesen nem más, mint a Jurassic World: Világuralom. Ezen a hétvégén a film

15.png

bevételt termelt, amellyel együtt a film már

331.png

bevételnél jár Észak-Amerikában, 25 nap alatt, amellyel máris a Universal történetének 9. legsikeresebb filmje a kontinensen, és ennél is feljebb kúszhat még, már csak 1-2 millió dollár választja el a 8. helytől (Minyonok), utána pedig a Halálos iramban 7. részének 353 milliós bevétele ami biztosan elérhető. Az 5. és 6. helyen A kiskedvencek titkos élete és a Gru 2 áll, 368 millióval, csupán 300.000 dolláros különbséggel, ez a végösszeg még úgy elérhető, ha esetleg a mozikba küldenék a film bővített változatát később. 

int4th.jpg

A Bukott birodalom amerikai eredményeihez képest nem nagy a lemaradás, Juan Antonio Bayona filmje 25 nap után 363 milliós bevételnél járt Észak-Amerikában, ez csak 30 millió dolláros különbség, még a 4. hétvége adatai is szinte azonosak! Ilyen lefutással akár még a 380 milliós összbevétel elérése sem lehet azért lehetetlen a filmnek. 

Nemzetközi szinten viszont jócskán visszaesett az érdeklődés a Bukott birodalomhoz képest, megmaradt a kb. 170 milliós különbség a két film között, mivel

492.png

az eddigi bevétel a nemzetközi piacról. Ez az eredmény, nem győzöm hangsúlyozni, csak a franchise-on belül számít csalódásnak, az összbevétel viszont már

828.png

amivel már bőven a 2022-es esztendő harmadik legsikeresebb filmje a Világuralom: a Doctor Strange második kalandjának eredményéhez még 120 millió dollár hiányzik, ez már aligha elérhető cél, ahogyan a Top Gun második részének eredménye sem, mert ahhoz már 250 millió hiányzik. A héten debütál a negyedik önálló Thor-film a Marvel-től, és a Minyonok folytatása is csak most kezdte meg pályafutását, de utánuk már csak az Avatar 2. része okozhat a toplista élén változást. Úgy látszik az idei év főképp a második részekről szól.

Itthon továbbra is nagynak mondható az érdeklődés a film iránt, de a negyedik hétvégén már nem sikerült megtartani az első helyet: a Minyonok 2. (80 739 néző) szerezték meg az első helyet a hazai mozikban, de a második hely, négy hét után, egyáltalán nem szégyenletes eredmény: 19 463 ember választotta a Jurassic World harmadik részét.

hun4.png

A bevétel, amit elért itthon a film a múlt hétvégén, és már közel 320 ezer néző váltott jegyet a filmre négy hét alatt , és így fest összehasonlítva ez az eredmény az előző két film negyedik hétvégéjéhez viszonyítva:

hungary_2.jpg

Összességében tehát elmondható, a Világuralom azért igen szép eredményeket ért el, bár főleg az Amerikán kívüli piacról nem sikerült annyi embert megmozgatnia, mint a Bukott birodalomnak, bár még továbbra sem mutatták be a filmet például Japánban. Legközelebb úgy egy hónap múlva, a japán nyitóhétvégét követően nézek rá a bevételekre és lehet nagyjából végeredményről beszámolni, bár ha a Universal követi a trendeket, azért a bővített változatot is megjáratják egy kicsit legalább az amerikai mozikban. 

Júliusban a blog is visszaáll elsősorban a figurabemutatókra, de várható filmzenei kritika is (a vártnál később jelenik meg CD-n a filmzene, mint azt előzetesen tudni lehetett) még és három hét múlva itt a San Diego Comic Con is!

Az amerikai és nemzetközi bevételi adatok forrása: The-Numbers.com
A hazai adatokat pedig a Filmforgalmazók Egyesületének oldala szolgáltatta: filmforgalmazok.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8617874301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polpetti 2022.07.07. 21:15:36

Szia! Írsz a bővített változat bemutatásának lehetőségéről. Szerinted van erre esély? Történt ilyen korábban? Külföldi bemutatókból a hónap végén még hátra van Japánk, ahol a FK 76 millió dollárt szedett össze. Hátha... :)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.07.07. 21:56:01

@polpetti: USA-ban mindenképpen, ott pl. még szeptemberben (elvileg) újra mozikba kerül a Pókember - Nincs hazaút pár perccel hosszabb változata, pedig már rég megjelent a film streamingen és mindenféle adathordozón, de pár milliót ezzel még le lehet akasztani, remélem a Universal is így fogja gondolni. Hogy magyar vetítés lenne-e ezekből? Azt sajnos kétlem...

Ha azt vesszük, hogy mindenhol azért csökkent az érdeklődés, ráadásul itt elég sok idő is eltelik a japánok számára, épp a minap már HD minőségben is sajnos felkerült a film netre, örülne szerintem a Universal annak is, ha a felét hozná a Bukott birodalom eredményéből a Világuralom.
süti beállítások módosítása