2020. december 14. 19:17 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Mega Dual Attack Suchomimus

suchomimus.jpg

Gyűjteményem legújabb gyöngyszemét ugyan ajándékba kaptam egy baráttól, korábban magamtól talán nem vettem volna meg – és milyen szép figurától fosztottam meg magam eddig. Az alábbiakban következő Suchomimus figurabemutató erre a bizonyíték.Először a Jurassic Park ///-ban találkozhattunk a Jurassic-filmek világában a Spinosauridae család névadó és legnagyobb tagjával, a Spinosaurusszal, a családfa bemutatása pedig tovább bővült a Jurassic World: Bukott birodalomban, amelyben a Baryonyx bukkant fel végre a vásznon (maga a faj már 1993-ban rajta volt a Jurassic Park brossúráján, mint látogatható állat, de a filmben nem bukkant fel). 

mattelsucho.jpg

A Suchomimus a Baryonyx közelebbi rokona, mint a harmadik rész címerállatáé, ez főként a fej formában és a masszív mellső végtagok közti hasonlóságban mutatkozik meg - a kreativitásnak azonban nem szabva határt, hiszen filmes példány nem állt rendelkezésre, egy kicsit szabadon dolgozták fel az állatról szerzett ismereteket a Mattel tervezői, erről később bővebben. Ezt leszámítva, főként a figura testét nézve, mintha csak a Baryonyx felnagyított változatával állnánk szembe és ez sem véletlen: a paleontológia folyamatosan fejlődő tudámányág, a korábbi leletanyagokat folyamatosan újragondolva, kiegészítve új leletekkel, változnak a konkrét fajokról szerzett ismeretek. Ezek alapján pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy a Suchomimus ugyanazon faj felnőtt, a Baryonyx pedig a fiatal példánya.

A figura először a Mattel 2018-as Jurassic World játékvonalán jelent meg, világoskék-sárga színekben pompázva – a bevált recepten nem változtatva került elő ismét, némi módosítással, ugyanez a figura a Dino Rivals játékvonalon tavaly.

A Mega Dual Attack alvonalon megjelent figura új feature-rel és új színekben pompázik: az alapszín sárga lett, a mintázat pedig barna színű, hozzám közelebb is állnak ez a visszafogott színpaletta.

A figura fejrésze nagyon szépre sikeredett, a részletek is jól szemügyre vehetőek, hiszen elég nagy fejről beszélhetünk, különösen a szem körüli területeken látható a szép kidolgozottság. Az állat tudományos neve magyarra fordítva "krokodil utánzó", a fejet elnézve nem is lehet kérdés, honnan ered a név. Természetesen játékról lévén szó, nem került mind a 122 fog megjelenítésre.

A mellső végtagok is elég nagyok, a Baryonyxtól eltérően viszont három, egyforma méretű karomban végződnek az ujjak, nem meglepő módon, továbbra is széles körűen mozgathatóak. Amint a képeken látható, a karmok fekete színűek, akárcsak a lábon, de ez a részlet nem a Mattel-nek köszönhető: mint oly sok esetben, itt is elmaradt a karmok festése, az összhatást nagyban feldobó karomfestést a dinó előző tulajdonosának, barátomnak köszönhető. 

3hands.jpg

A lábak is, bár alapból a figurának van némi egyensúly problémája, akárcsak a Spinosaurus és Baryonyx figuráknak, érdekes, hogy más fajoktól eltérően az ő esetükben nem is növelték meg túlzottan a lábfejeket, emiatt viszont, a hosszú nyak és hosszú fej miatt is, a súlypontjuk eléggé elől van ezeknek a figuráknak.

3foot.jpg

Mint említettem, a Mattel játéktervezői némi művészi szabadságot kaptak, így a figurát egy a fej tarkórészétől a farokrészig futó tüskesort kapott, vitorlát idéző bőrlebennyel összeköttetve, ami így azért eléggé lenyűgöző külsőt parancsol a figurának.

3sail.jpg

A kettős támadósort előhívó gombokat is a taréjban rejtették el. Az első gombbal a fejét lehajtva és állkapcsait összezárja a Suchomimus, tehát harap.

3bite.jpg

A másik képességet elhívó gombot a hátsó szakaszba rejtették el, ez a Mega Dual Attack vonalra jellemző farokcsapást hivatott előhívni. 

3tail.jpg

A filmvásznon nem láthattuk a Suchomimus egyetlen példányát sem, de a Jurassic World 2015-ös ál-weboldalán felbukkant a faj, néhány lenyűgöző paleoart rajz kíséretében – ezek alapján készült el a figura is, bár a lenyűgöző színekben pompázó ábrázolást egyszerűbb formában láthattuk viszont a Mattel 2 évvel ezelőtti első kínálatában. Nem véletlenül nem tudom elengedni a témát, a park áloldalán a legtöbb paleoart képet Julius Csotonyi készítette, aki bár hazánkban született, 5 éves kora óta Kanadában nevelkedett. A művész rajzai ihlették nyilvánvalóan a Jurassic World: Evolution játék alkotóit is:

Az első figura, inverz módon adta vissza Csotonyi rajzait. A szaurusz egyébként egy emberhez viszonyítva elég nagy, de a Baryonyxhez képest is jelentősen nagyobb. 

A figura a Dino Rivals alsorozat tagjaként természetesen a maga gyűjtőkártyáját is megkapta a Mattel-től:

5card.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3616336330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2020.12.16. 13:42:43

A korábbi kék változat elég szokatlan színű volt, de azért szerettem. Nálam nem volt egyensúlyi problémája.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.12.16. 22:13:35

@Anak: Biztosan pozíció függő is az egyensúly, de nála és a Baryonyx esetében is tapasztaltam némi egyensúly zavart, utóbbinál érdekes módon az elemek kivétele úgy tűnik, megoldotta a problémát.
süti beállítások módosítása