2020. május 11. 21:49 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Sound Strike Edmontosaurus

edmonto_3.jpg

A Mattel Jurassic World idén debütáló Primal Attack játékvonaláról az első termékbemutatómhoz jobb választás nem is lehetne az az Edmontosaurus figura, amelyet a továbbiakban bemutatok.

A hadrosaurida nembe tartozó Edmontosaurus bár még egyetlen Jurassic-filmben sem szerepelt, bár Az elveszett világ: Jurassic Park-ban a T. rex fészekben látható egy valószínűleg a fajhoz tartozó koponya, más formában viszont nem szerepelt a filmvásznon a dinoszaurusz a filmekben. 

tlw-ed.jpg
Felfedezése óta olyan sok Edmontosaurus maradvány került elő, hogy rendkívül pontos képet alkothattak róla a paleontológusok, és nem csak a fizikai megjelenésére gondolok, de még a táplálkozási és társas szokásaikat is alaposan tudták tanulmányozni a kutatók. A leglenyűgözőbb leletek a nevet is kapó egyedek, amelyeknél nem csak a csontok, de még a bőrük, sőt, a gyomruk tartalma is fennmaradt az utókor számára!


A „Trachodon-múmia” néven ismert példány, az ideális körülményeknek köszönhetően, oly mértékben megőrződött, hogy még az amúgy szaruból álló és épp ezért évmilliókig nem megőrződő kacsacsőr is fennmaradt, de a példány után maradó bőrlenyomatoknak hála általa lett ismert, hogy egy vékonyabb taréj húzódott végig az állat gerincén. Ennek egy része illetve a mellső végtagok sajnos a preparálás során elvesztek.


A „múmia” és a Dakota nevet viselő példány esetében hátra maradt rengeteg bőrlenyomatnak hála alaposan ismert az is, hol, milyen pikkelyek helyezkedtek el, mekkora volt a méretük, felépítésük, egészen bámulatos.

File:DMNS Edmontosaurus.png - Wikimedia Commons

És még a végére egy érdekesség: egy Edmontosaurus az „élő” példája annak, hogy kortársa, a Tyrannosaurus rex ragadozó életmódot folytatott. A denveri múzeumban kiállított példány farkának néhány csigolyája ugyanis megsérült, volt amelynek a bőr feletti csigolyatüskéje le is tört, és a nyomok egyértelműen egy nagyméretű ragadozó származnak: a majd 3 méter magasan levő farokcsigolyákat pedig csakis egy T. rex érhette el a kortárs ragadozók közül! A nyomok ráadásul arra utalnak, hogy a csontsérülések egy része gyógyulófélben volt, azaz túlélte a támadást, talán épp a farkát használta védekezésül - ugyanakkor viszont a nyomok szerint csontfertőzés is fellépett és az állat még azelőtt elpusztult, hogy teljesen felgyógyult volna!

A hosszas, de szerintem roppant érdekfeszítő fajismertető után pedig ideje, hogy közelebbről is szemrevételezzük a Mattel Primal Attack játékvonalas figuráját, az elsőt a 2020-as figurák közül, amelyet a blogon bemutatok: íme, az Sound Strike Edmontosaurus.

Az új év rendre megújult játékvonalat, designt is hordoz magában, és sok rajongóval egyetértésben én is csak azt tudom mondani: az eddigi legszebb dobozdesignt kapta a széria. A naplementés, a Jurassic World kerítéseit is tartalmazó háttér és a fekete-szürke-vörös színkombináció nagyon szemrevaló. A figura doboza nyitott, így annak eltávolítása nélkül is jól szemügyre vehető a dinoszaurusz figurája.

A faj ismert példányai 7-8 méter hosszúak voltak, de ismertek olyan leletek, amelyek alapján akár 12 méter hosszúra is megnőhetett az állat, a Mattel-nél viszont az általános méretek alapján tervezték meg a figurát. Amely nem véletlenül emlékeztet a Parasaurolophus figurájára, legalábbis testfelépítésben, főképp, mivel a két dinoszaurusz a hadrosaurida családba tartozott.

A Mattel, mivel filmes példány nem állt rendelkezésre, bármilyen formában megalkothatta volna a figurát, de szerencsére a magyar származású paleoművész, Julius T. Csotonyi munkáját használták fel, amelyet a művész még a Jurassic World, mint park áloldalára készített, és egyébként ez alapján formázták meg a Jurassic World: Evolution játékban is az Edmontosaurus alap kinézetét is. Jelentős különbség azonban, hogy míg a park oldalán taréj nélkül, a játékban és a figuránál is már taréjjal ábrázolták a dinoszauruszt, ez a legújabb paleontológia felfedezések hozadéka.

A bámulatos színek és a fej rajzolata egészen gyönyörű, a ciánkék festés, amely ráadásul csak a fejre koncentrálódik, ezáltal még inkább hangsúlyosabb a test pasztell színeivel együtt. A kacsacsőr-szerű képződmény is természetesen hangsúlyos szerepet kapott, ha már pontosan ismert annak formája a tudomány által. 

A hadrosauridák másik jellegzetessége volt, hogy az állatok képesek voltak mind 2, mind 4 lábon közlekedni – utóbbi testhelyzetben élte le valószínűleg élete nagy részét a dinoszaurusz, két hátsó lábára pedig valószínűleg akkor állt, amikor futásnak kellett eredni, a denveri lelet alapján pedig ugye volt is ki elől menekülnie… A végtagok teljes körűen mozgathatóak, ez már kötelező elvárás a Mattel figuráknál, külön öröm, hogy a hátsó lábak karmai is festést kaptak, apró, de az összképet sokban szebbé tevő részlet, amelyet néha elfelejtenek... A faj jellegzetessége miatt a mellső végtagok 90 fokos szögben is kinyithatóak, az alsó végtagok már a többi figurához hasonlóan csak kicsit pozicionálható oldal irányba. 

Az első évben kiadott figurák közül több hangot is kiadó példánnyal is találkozhattunk, viszont tavaly visszavettek ezen megjelenésekből, a Primal Attack vonalon viszont ismét jöttek/jönnek a hangot kiadó figurák, az Edmontosaurus is ehhez a Sound Strike alvonalon jelent meg, és egy új mechanizmust is kitaláltak a Mattel-nél a hangeffektek előhívására. 

head.jpg

A játékgyártó évről évre fejleszti tovább a figurákat és a hozzájuk kapcsolódó feature-öket, az Edmontosaurus esetében a gömbcsuklós kialakítású farokkal lehet fel-le és oldalirányba mozgatni a figura teljes nyakát – a többi növényevőhöz hasonlóan viszont az Edmonto szája sem mozgatható.

A lenyűgöző dinoszaurusz természetesen méretarányos a játékvonal többi szauruszával és emberfiguráival, csodálatos színei és rajzolata pedig a gyűjtemény egyik ékkövévé teszik, természetesen nem sokáig maradhatott a négy fal között sem, szerencsétlenségére viszont 65 millió év után ismét összetalálkozott nemezisével... 

0011_14.jpg

A galériában a vasárnap délutáni találkozó további képei tekinthetőek meg:

A figura nálam könnyűszerrel a képzeletbeli lista elejére ugrott a Mattel kínálatából, köszönhetően nem csak a bámulatos színeinek, de nagyfokú játszhatóságának is. Sajnos Jurassic-filmben viszont nem számíthatunk már a felbukkanására, a Jurassic World: Bukott birodalom kapcsán létrehozott ál-dinóvédelmi oldal összesítője szerint a faj kipusztult a Mt. Sibo kitörésével a Nublar-szigeten, egyetlen példányt sem sikerült megmenteni.

A játékfigurára rendkívül rövid időre bukkant fel a JátékShop oldalán, ahonnan én is beszereztem - mind itt, mind a Müller kínálatából hamar elfogyott a figura, vélhetően a világjárvány miatt most az ellátási lánc nem csak Magyarországon, de egész Európában lelassult, akadozik, de remélhetőleg lassan mind több játékbolt kínálatában bukkan fel ez a nagyon szépre sikerült játékfigura.

0014_3.jpg

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7915682212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2020.05.12. 17:15:35

Köszi az ismertető elején lévő áttekintőt. Klassz figura, nekem is tetszett, de többedmagával egyetemben óriási szerencse kell a hazai beszerezéséhez.
Viszont nem filmes, hogy-hogy mégis gyűjteménybe zsákoltad?

A leírtak alapján a 3. JW filmben, csak az 2. filmben kimentett dinoszaurusz fajok tudnak majd szerepelni a filmben?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.05.12. 19:06:00

@Anak: Annyira különleges az Edmontosaurus, már csak azért is, mert rendkívüli, leletanyagban gazdag a faj, és mindig is nagyon tetszett.

Ezért is kellett nagyon a figura, még nem filmes mivolta ellenére is, ráadásul a Mattel gyönyörű figurával örvendeztetett meg minket, már az Evolution-ban is nagyon tetszett ez az ábrázolás.

Igen, hivatalosan nincs élő példány már belőle, de ha belegondolunk, akkor T. rex-szből és Velociraptor-ból is csak egy-egy példány él a történet szerint, hivatalosan. Mert ugye bármikor dönthetnek úgy, hogy a nagy közönség számára nem ismert Isla Sorna-i evakuációt semmissé teszik, vagy kitalálnak egy jó magyarázatot, ott mégis miért élhetnek állatok, illetve onnan már nem csak a Nublar-szigetre szállítottak egyedeket... Eredetileg egyébként az Edmontosaurus-szt sem a Nublar-ra szánták, csak a Sorna-szigeten éltek a Jurassic World felépítéséig, és mostanra a vadon élő illetve az eladott példányok révén más cégek is szert tehettek a DNS állományokra, technológiára.

Ha belegondolunk, a Jurassic World 10 éves működése alatt simán lehetett olyan dolgozó, aki mondjuk időnként levette a dinoszauruszok vérét, ellopott egy-egy fiolát vagy tojást - a Jurassic World 3-ban hátha érintik ezt a témát és mégis láthatjuk a vásznon az Edmontosaurus-szt (is).

Dino boy 2020.05.13. 13:11:57

Megkérdezhetem hogy a dracorex-et honnan sikerült beszerezned?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.05.15. 20:00:49

@Dino boy: Elnézést a késlekedésért, meg kellett kérdeznem, mivel ajándékba kaptam, mostanában könnyű engem megajándékozni, nem kell túl felnőttes dolgokban gondolkodni :D

Szóval, a Dracorex egy osztrák Smyths-ből van, de még tavalyról, csak most volt születésnapom :)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.05.17. 19:52:04

@Dino boy: Egy Müllerben egy barátom nem régiben az Edmontusaurus-szt szerezte be, egyetlen darab volt és nem is hírlik, hogy máshol lett volna. Erre, most hétvégén már a Gasosaurus-szt sikerült neki beszereznie onnan, nem tudom mik ezek az egy-egy darabok... Elég rossz a Mattel disztribúciója, nem csak itthon, máshol is panaszkodnak rájuk.

A Legacy figurák is fájó pontok, ahogyan az Amber Collection figurák hiánya is (EU-n belül kezdenek szállingózni, a dobozokon pedig magyar tájékoztató is van!). Én a Legacy figurákat eBay-ről szereztem be, Alan-Ellie-Muldoon együtt jöttek, Malcolm-ot és Hammond-ot már külön-külön vettem, utóbbit viszont az Entertainment Earth-ről.

Dino boy 2020.05.18. 14:53:11

@Lord Picard: Igen én is észre vettem ezt az egy-egy figura behozatalt... Múltkor láttam egy edmontosaurust és egy crylophosaurust, de másnapra már meg is vették őket. Köszönöm a visszajelzést, majd megnézem mit tehetek legacy figura ügyileg!

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.05.19. 21:11:26

@Dino boy: Az Edmonto-t lehet én vittem el, bocsi :3 Én az új Charlie-val jártam meg, megrendeltem, pont a húsvéti hosszú hétvége előtt, azután jött az email, hogy a rendszer nem beérkezés sorrendjében osztotta ki a figurát, nekem már nem jutott, pedig mikor én rendeltem, utána még vagy egy napig kapható volt...

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.05.19. 21:13:21

@Dino boy: Nagyon szívesen, bíztam benne, hogy nálunk is jönnek majd, még magyar nyelvű tájékoztató is volt a Jeep-en, dinókon de semmi... Most pedig úgy fest, vége is a Legacy vonalnak, utoljára a tavaly nyáron megjelent Brachiosaurus jelent meg kint a Legacy játékvonal alatt.

Dino boy 2020.05.20. 15:44:05

@Lord Picard: Én a békéscsabai Müllerben néztem, ha te is akkor tényleg te vitted el

Dino boy 2020.05.20. 15:45:57

@Lord Picard: Hát emiatt örülök is és szomorú is vagyok miatta, mert így legalább többet nem kell idegeskedni azon hogy jaj honnan szerezzem be, másrészt pedig bánom mert szerintem a legacy figurák a legjobbak az összes közül, és van egy két ember/dinó ami még mehetne arra a vonalra...

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.05.20. 21:29:04

@Dino boy: Igen, az kétségtelen, hogy a rossz disztribúció miatt kész szenvedés és ráfizetés a beszerzésük... Bár pletykálnak arról, hogy jövőre még jöhet Jurassic Park-hoz köthető termék, de ez még erősen pletykaszagú, volt már ami ezekből nem jött be :/

Akkor nem én voltam, mert sajnos a környékemen nincs is Müller, az Edmonto-t a Játékshop-ból rendeltem, akkor egy kicsit megkönnyebbültem :) Most, hogy sok játékbolt is újra kinyithatta a boltjait, talán megindul a figurák terjesztése is, bizakodjunk!
süti beállítások módosítása