2019. január 25. 21:19 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Triceratops

triceranews.jpg

A Jurassic World: Bukott birodalom kapcsán a Mattel számos dinoszaurusz figurát adott ki, döntően az új filmhez kapcsolódóan, de a korábbi filmekben fontosabb szerepet kapó fajok sem maradtak ki. Ma a Pachyrhinosaurus/Sinoceratops után egy jóval ismertebb, valamennyi Jurassic-filmben felbukkanó ceratopsida figuráját mutatom be: a Triceratops-szét.

Az egyik legismertebb, legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz egyike azon fajoknak, amely mind az 5 Jurassic-filmben szerepelt. A Jurassic Park-ban emblematikus jelenetben láthattunk egy felnőtt példányt, Az elveszett világban már egy kölyök is felbukkant egy felnőtt egyed mellett. A harmadik filmben viszont csak „cameo” jellegben, a berepülős jelenetben, felülnézetből láthattunk egy csordát.

trikes.jpg

A Jurassic World-ben a Pörgőgömb-völgyben, és a dinó-simogatóban láthattunk Triceratops-szot, utóbbi helyszínen egy kölyköt, akin még a gyerekek is lovagolhattak. A Bukott birodalomban ismét egy felnőtt és kölyök példányt láthattunk a Lockwood birtokon, de érdekességképp megemlítendő, hogy még a forgatás során készült rajongói felvételek szerint az Arcadia szállítóhajóra bepakolt állatok közt is volt egy ketrecbe modell, de végül a filmben ezt nem is nagyon láthattuk (ahogyan a szintén szállítás alatt álló Stygimoloch-ot és Stegosaurus-szt sem).

trikes_1.jpg

A Triceratops-szokat jellemzően mindegyik filmben hasonló, szürkés színben láthattuk, ez a Jurassic Park-ban sem volt másképp, de a hatalmas, 1:1-es méretarányban megépített animatronikus robot latex borítására ráragadt a hawaii vörös por, és ettől lett a filmben is látható barnás színe az állatnak. Ezt a színt adja vissza inkább a Mattel Roarivores, azaz hangot adó figurája, amely egyike annak a hétféle  kiadásnak, amelyet beszerezhetünk a Triceratops-szból, igaz, ebből három mini figura.

triceratops.jpg

A Roarivores kiadást követte időrendben is a Battle Damage változat, amely kisebb méretű, és festése is látványosan különbözik, valamint a testállás is teljesen más. Zia figurája mellé is mini figuraként juthatunk hozzá egy Triceratops-hoz, valamiért azonban ez a figura szett azonban eddig elkerülte a hazai kínálatot. A Hatch ’N Play vonalon is azon fajok egyike lett a Triceratops, amely kapott kiadást, a Battle Damage változatot megidéző színben.

Az idei évben a Jurassic World Dino Rivals vonalon is találhatunk majd legalább egy Triceratops-ot: a Dual Attack figura színében a Battle Damage figurát idézi, formában pedig annak és a Roarivores figurának a jellegzetességei fedezhetőek fel, új feature-ként azonban már a farkát is csapkodni tudja a figura.

A Roarivores vonalon megjelent figura csomagolása sok újdonságot nem tartogat, hozza a 2018-ban megszokott grafikai elemeket, nem is csoda, hiszen az egyik legelső figura volt. A nyitott dobozban a farka nélkül helyezték el a figurát, amelyet természetesen hozzácsomagoltak, de egy pattintás, és már össze is állt a figura, amelyről utána roncsolás nélkül nem is lehet eltávolítani a farokrészt.

trike04.jpg

A Triceratops a barna kétféle árnyalatában került kiadásra, a szarvak pedig csontfehér színűek. A fej, a gallér, és természetesen a szarvak is szépen, aprólékosan kidolgozottak, ahogyan a csőrszerű száj is. A dinoszaurusz bőrének textúrája is lenyűgöző, ebben még mindig nagyon jó a Mattel.

trike07.jpg

Majdnem az összes figuráról elmondható, hogy csak a festés elnagyolt, de egy filmszerű, aprólékos festési eljárás jelentősen megdobná a gyártási költségeket, így a kedvező árazástól is búcsút inthettünk volna. Ezen játékfigurák elsődleges célcsoportja továbbra is a gyerekek, akik ezt nem fogják számon kérni a Mattel-től.

trike05.jpg

Az állat hátán helyezték el, a többi hangot vagy mozgást adó figurához hasonlóan a gombot, amellyel nem csak megszólaltathatjuk a figurát, de a fejét is fel-le, öklelésre emlékeztető módon ingatja. A hang, tény és való, sokakat emlékeztethet a Tyrannosaurus rex figura hangjára, de ezt a kritikát valamennyi figura megkapja, úgy tűnik, hogy egy alap hangkészlet (a T. rex) módosításával ruházták fel  a figurákat. Talán a kritikák miatt is, de úgy tűnik, az új játékvonalon már nem lesznek hangot adó figurák, ami azért egy Indominus rex vagy Brachiosaurus figuránál nagy hiba lenne.

trike09.jpg

A fej külön nem állítható be (vagyis igen, ha nagyon körültekintően járunk el, de szinte amint újra megérintjük a figurát, vissza is áll alapállásba), nekem talán ez az egyik legnagyobb szívfájdalmam, a többi figurához hasonlóan, ahogy a hangot adó dinók esetében az állkapcsok sem pozícionálhatóak, csak gombnyomásra. Ezért is adtak ki pl. a Tyrannosaurus-ból is olyan figurát, amelynek tetszőlegesen lehet az állkapcsát beállítani, és a nyakát is. Elkalandoztam. Természetesen ennek a figurának a végtagjai - nem csak előre-hátra, de oldalirányba is mozgathatóak.

trike08.jpg

Ahogyan a filmben, úgy egymáshoz viszonyítva is a korábban már bemutatott Sinoceratops/Pachyrhinosaurus figura is arányaiban valamivel nagyobb, főleg a gallérja, mint a Triceratops, valójában azonban utóbbi lehetett a nagyobb termetű. 

tops.jpg

A Mattel számomra, és szerintem a rajongók többsége egyetért velem, ismét egy remek kiállású, szépen kidolgozott figurával lepte meg a rajongókat, elfogultság nélkül mondhatom, nem is remélhettem ilyen pazar játékfigurákat. Remélhetőleg az idei évben is, a tavalyi és az idei Dino Rivals játékvonalról is fogok tudni még bemutatni figurákat, és beszámolni a hírekről, amibpl most még nincs sok, a London Toy Fair semmi újdonságot nem tartogatott, a jövő heti nürnbergi Spielwarenmasse remélhetőleg kielégítőbb lesz a Jurassic World termékek terén.

paypal.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr614588934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2019.02.03. 21:37:35

Ma néztem videót az idei új barnás Triceratopsról és mellé rakták ezt a tavalyi vörösesbarnát. A videó megtekintése előtt bántam, hogy tavaly megvettem ezt, a megtekintés után viszont gyökeresen megváltozott a véleményem. Ez a változat a jobb. Egyrészt az új még ennél is kisebb, pedig hát ennek is nagyobbnak kellene lennie a Rexhez mérten. A festésben is szebb szerintem ez, mint az új. Valamint a fej pozíciója magasabban van, mint az új esetében, ami számomra szintén nyerőbb. A farokcsapkodós tulajdonság nem nyűgözött le az új esetében.
Összességében örülök, hogy ezt vettem meg még tavaly és nem vártam vele, minden tekintetben jobb figura és még hangot is ad ki.

Anak 2019.02.03. 21:38:17

*a sok szóismétlésért bocsesz

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.02.03. 23:11:47

@Anak: Nekem se tetszik annyira ez a Triceratops, örülök, hogy végül meglett ez a változat, már csak a hang miatt is. De, azt meg kell hagyni, azt a figurát sem csinálták megúszósra, nem csak átfestettek egy korábbi figurát. A szóismétlésre meg: ugyanmár, én nálam jóval durvább, de pl. a játékvonalra, vonalra nincs jobb magyar szavam :D
süti beállítások módosítása