2018. június 04. 22:12 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Bevétel figyelő

watch.jpg

Három évvel ezelőtt 14 évnyi hiátus ért véget, amikor bemutatták a Jurassic World-öt, a Jurassic Park filmszéria negyedik részét. A kor elvárásait kielégítő látvány és történetvezetés hatalmas sikert aratott világszerte, ami jócskán meglepte még a box office elemzőket. Most, a Bukott birodalom kapcsán az elemzők becsléseiről lesz szó, de előtte egy kis összegzés az eddigi filmek mozis bevételeiről.

A park megnyitja kapuit

jp_1.jpg

1993 június 11. Ezen a napon mutatták be az Egyesült Államokban Michael Chrichton, három évvel korábban megjelent, és azonnal bestseller sikert elérő könyvének filmváltozatát, a Jurassic Park-ot. A Steven Spielberg rendezésében készült családi filmben olyan színészek kaptak szerepet, mint Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum és Richard Attenborough. Mind ismert nevek voltak, de nem a legnagyobb sztárok, igaz, a film sokkal inkább szólt a dinoszauruszokról, ezért is utasították vissza a felkínált szerepeket olyan sztárok, mint Harrison Ford vagy Sean Connery. A Universal Pictures 63 millió dolláros, jelentősnek mondható költségvetést biztosított Spielberg számára, aki egy héttel hamarabb fejezte be végül a filmet, mint azt tervezték. A stúdió bízott a filmben, 65 millió dolláros, a költségvetésnél is nagyobb összeget költöttek kampányra, ami maximálisan kifizetődött! Nyitó hétvégéjén a film 47 millió dolláros bevételt könyvelhetett el, és végül az Egyesült Államokban 357 millió dolláros bevételt könyvelhetett el, ennél többet akkoriban csak a szintén Spielberg rendezte E.T. tudott felmutatni.

jup1.jpg

A nemzetközi bevételekkel együtt összesen a fim 987 millió dolláros bevétellel zárt, ami abszolút új rekord volt, és nagyon kevés hiányzott, hogy a filmtörténelem első 1 milliárdos filmje legyen. A rendkívül kedvező kritikák, a szemet kápráztató, semmihez sem fogható speciális effektek örökre megváltoztatták a filmipart. 2013-ban a 20. évforduló alkalmából aprólékosan felkonvertálták a filmet 3D-re, és limitált ideig, csak kevés mozivásznon, de ismét műsorukra tűzhették a mozik a Jurassic Park-ot. Az újra bemutató által további 43 millió dolláros bevételt könyvelhettek a film bevételeihez, amivel végül átlépte az álomhatárt, jelen pillanatban 1 milliárd 29 millió dolláros bevételével a 28. legnagyobb bevételt elérő film a mozi történetében.

Az elveszett világban

tlw.jpg

A Jurassic Park hatalmas sikere egyet jelentett azzal, hogy el kell készíteni a film folytatását. Habár Spielberg vonakodott a rendezéstől, és Michael Chrichton sem lelkesedett az ötletért, hogy megírja karrierje első (és egyben utolsó) folytatását, a Universal vezetői végül elégedetten dőlhettek hátra. Az 1997 május 23-án mozikba kerülő Az elveszett világ: Jurassic Park magában hordozta minden folytatás manifesztumát: nagyobb, gyorsabb, drágább. Jeff Goldblum maradt, és egy kicsit Richard Attenborough, és olyan feltörekvő színészek kaptak szerepet a filmben, mint az azóta Oscar-díjat nyert Julianne Moore, vagy Vince Vaughn. A stúdió 10 millió dollárral, összesen 73 millió dollárt biztosított a végül csak Spielberg rendezésében készülő filmnek. Sajnos arra vonatkozóan nincs adatom, mely filmek marketing kampányára költötték a legnagyobb összegeket, de egész biztos, hogy Top 10-es a második Jurassic Park film e téren: nem kevesebb, mint 270 millió dolláros kampányt kapott a film.

jup2.jpg

A kevésbé jó kritikák, és az újdonság varázsa egy szolidabb bevételi mutatót jelentett a filmnek: bár a nyitóhétvége még minden rekordot megdöntött (72 millió dollárnál egy hétvégén csak 4 évvel később, a Harry Potter széria első része tudott többet), de hamarabb is pártoltak el a nézők a filmtől, így végül az USA-ban 229 millió dollárral, a nemzetközi bevételekkel együtt 618 millió dollárnál állt meg a film. Bukásról tehát egyáltalán nem beszélhetünk és a Universal kedvét sem szegte a visszafogottabb szereplés…

A harmadik kaland

jp3_3.jpg

A Jurassic Park III-ban, még ha Spielberg már tényleg átengedte a rendezést Joe Johnston-nak, töretlen volt a bizodalom, és az előző résznél is többet, 93 millió dolláros büdzsét kapott. A rengeteg probléma és átírások a forgatókönyvön vittek el rengeteg pénzt, hiszen hiába építettek hatalmas díszleteket, mire a forgatásra került a sor, jócskán megrövidültek a jelenetek, amelyek a hatalmas díszletekben játszódtak. Ezúttal Sam Neill tért vissza az első filmből főszerepben, míg Laura Dern csupán egy vendégszerepet kapott, Téa Leoni, William H. Macy és Alessandro Nivola pedig szintén főbb szerepet kaptak. 2001 július 18-án (az eddigi legkésőbbi időpontban) rajtolt el a film a tengerentúlon, és bár a nyitó hétvégén még többet is kasszírozott, mint a legelső rész (50 millió dollárt), a kedvezőtlenebb kritikák és a már közönybe forduló dinó imádat végül egy szerény, 386 millió dolláros összbevételt eredményezett. 

jup3.jpg

Ebből az Egyesült Államok 181 millióval vette ki a részét, tehát ott még sikeresnek is mondható a film, és csak pont a nyitóhétvége összegével maradt el Az elveszett világtól. Sajnos nem ismert a marketing költség, de egészen biztosan nem fordítottak rá annyit, mint az előző rész esetében. A Universal mindenesetre leszűrte a tanulságot: ideje szünetet tartani.

Jurassic világ

jw_3.jpg

Hosszas út vezetett odáig, hogy 14 évvel később a mozikba kerülhessen a széria negyedik epizódja, a Jurassic World. Időközben számtalanszor merültek fel olyan pletykák, hogy a Universal egy folytatáson, vagy egy reboot-ban gondolkozik, szerencsére a borzalmasnak ígérkező humán-dinó hibrideket is megúsztuk. Amikor 2013-ban bejelentették a következő év nyarára tervezett negyedik mozifilmet, az inkább tűnt egy kis felhajtásnak a Jurassic Park 3D-s újra bemutatása körül, de végül az egyfilmes Colin Trevorrow vezényletével, Spielberg felügyelete mellett, leforgatták a Jurassic World-öt, és minden korábbi becslést messze felülmúlt.

jup4.jpg

A szereposztást tekintve mindenképp egy nagy nevet kellett választani egy ekkora kihagyással folytatódó franchise tekintetében: Chris Pratt aláírásakor még be sem mutatták A galaxis őrzőit, amellyel megalapozta a sztárságát, míg Bryce Dallas Howard töretlenül játszott, kisebb szerepekben korábban is. A filmre költött marketing kampány összege sajnos nem ismert, és a teljes büdzséről is csak két adat ismert, egyes szaklapok 129, mások 150 millió dollár körülire taksálják a forgatási költségeket. Az elemzők általánosan 115 millió dolláros nyitó hétvégét jósoltak a filmnek az Egyesült Államokban, ami végül nem igazán fedte a valóságot: 208,8 millió dolláros első hétvégéje megdöbbentette a szakértőket, minden várakozást messze felülmúlt! Azóta csak két számozott Star Wars (a 7. és 8. rész), valamint a nemrég mozikba került Bosszúállók: Végtelen háború ért el nagyobb bevételt egy hétvége alatt az USA-ban. A nemzetközi bevételekkel együtt 525.5 millió dolláros bevételt ért el a negyedik rész: fél évig tartotta rekordját, azóta is csak három film előzte meg ebben a mutatóban. Az USA-ban végül 652 milliónál állt meg a bevétel, ez jelenleg az ötödik legnagyobb bevételnek számít. A külföldi piacokkal együtt 1.671 millió dolláros eredménye döbbenetes, az első két rész sem tudott összesen ekkora bevételre szert tenni! Ezzel minden idők 5. legsikeresebb filmje a Jurassic World.

Bukott paradicsom

jwfk_1.jpg

A Jurassic World folytatása gyorsan zöld utat kapott ekkora sikerek után (a széria hatodik részét pedig még a forgatás alatt bejelentették!), és Juan Antonio Bayona rendezésében három nap múlva a moziban élvezhetjük a filmet. Sajnos a film költségvetése nem ismert, de a producerek kategorikusan cáfolták azokat a 2016-os híreket, miszerint 260 millió dolláros költségvetéssel forogna a film.

jup5.jpg

Az elemzők, az előzetes jegyeladások és az érdeklődés alapján 140-150 millió dolláros első hétvégét prognosztizálnak a Bukott birodalom alcímet kapó ötödik résznek. A kedvező kritikák és a szájhagyomány természetesen ennél nagyobb összeget is eredményezhetnek, az pedig csak most, a hamarosan közzé tehető kritikák és a néző reakcióktól függ, hogy végül milyen nyitó hétvégére lesz képes a film. Addig is, most hétvégén a nemzetközi piacokon megmutathat a film az erejét, hiszen nem csak idehaza, de rengeteg más országban, többek között az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban is most kerül bemutatásra a film, sőt, az elmúlt években jelentős piaccá vált Kínában is egy héttel hamarabb, a jövő héten kerül mozikba a film. Három éve Kínában 228 millió dolláros végeredménnyel zárt a Jurassic World, ami a hatalmas piacon az előkelőnek számító 23. helyre volt elég, jelenleg. Ezzel együtt, már előre borítékolhatóak a negatív szalagcímek, miképp nem sikerült a Bukott birodalomnak az akkor rekordot jelentő 525 millió dolláros első hétvégét megközelítenie, ami nem csoda, hiszen a két legjelentősebb piacon egy, illetve két hetes csúszással mutatják csak be a filmet.

jw6.jpg

A folytatást illetően nagyon aggódnunk nem kell, hiszen 2021 június 11-ére már van kitűzött premierünk, mindenesetre a Universal döntése, miszerint két héttel előbbre hozta a film premierjét az európai piacon, csak később fog eldőlni, okos döntés volt-e. A hírek szerint a stúdió azért döntött így, mert a jövő héten kezdődő oroszországi labdarúgó világbajnokság jelentős konkurenciát fog jelenteni, míg az Egyesült Államokban olyan nagy érdeklődésre nem tart számot ez a sportesemény, kiváltképp, mert ki sem jutott a világbajnokságra az amerikai válogatott.

Egy biztos: egy jó darabig komoly ellenfele nem lesz a filmnek, az új Star Wars film elmaradó bevételei pedig szintén pozitív hatást gyakorolhatnak a Bukott birodalomra, hiszen így elég idő telik el a legutóbbi, döbbenetes sikerfilm, a Bosszúállók harmadik része óta, hogy ismét tömegeket mozgasson meg egy film. Előzetes vélemény, spoilermentes kritika itt az oldalon akár szerda este kikerülhet, ugyanis van szerencsém a filmet a szerdai sajtóvetítésen, még a délelőtti órákban megtekinteni, IMAX teremben. Az állak mindenesetre bekészítve.

3nap.jpg

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr614023846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2018.06.06. 20:29:18

Remélem jól érezted magad a filmen. Kíváncsi leszek az élménybeszámolódra, hiszen nagyjából február óta folyamatosan nyomon követem a várakozásodat, ami az enyémhez hasonló mértékű.

A Solo filmet viszont itt is megvédem, mert anyagilag ugyan messze elmarad a várakozásoktól, de mint lelkes Csillagok háborúja rajongó, ennek a filmnek sikerült elfeledtetnie azt a keserű ízt, amit a nagy bevételt hozó, ám számomra tartalmilag keserves Utolsó jediknek sikerült okoznia.
süti beállítások módosítása