2017. november 21. 20:54 - Lord Picard

A Jurassic World világa: Első fejezet

werk4alap1.jpg

A Jurassic Park /// után hosszas vajúdás előzte meg a Jurassic World elkészültét, erről szólt a Jurassic World elkészültét taglaló cikksorozatom nulladik, bevezető fejezete. Most lássuk, hogyan jutott el a zöld jelzésig a filmterv.

2011 nyarán derült ki, hogy Spielberg már két alkalommal találkozott Mark Protosevich íróval, hogy kidolgozzanak egy történetet a negyedik Jurassic Park filmre. Nem sokkal ezután a San Diego-ban megrendezésre került Comic Con-on Spielberg megerősítette, hogy valóban dolgozik egy íróval a folytatáson, és remélhetőleg 2-3 éven belül, valószínűleg 2013 nyarán már a mozikba is kerülhet a film. A rendező októberben abban a reményben kezdte el új filmje, a Lincoln forgatását, hogy annak befejeztéig Protosevich is befejezete a forgatókönyvet. Az író két történettel is előállt, de sem Spielberg, sem Kathleen Kennedy producer tetszését nem nyerték el azok.

1franks.jpgAz Amblin alapítói, a házaspár Frank Marshall és Kathleen Kennedy, valamint Steven Spielberg

2012 januárban érkezett az első hivatalos hír Kennedy-től, hogy megkezdték a forgatókönyv írását, zöld utat kapott a projekt. Bár Spielberg a rendezést nem vállalta, producerként felügyelte a munkálatokat. Bár mégis Protosevich-csel kezdtek neki a forgatókönyvnek, nyár elején bejelentették, hogy A majmok bolygója filmek újraélesztéséért felelős Rick Jaffa és Amanda Silver vették át a forgatókönyvírást. Ezután nagy csend borult a projektre, egészen 2013 januárjáig.

Ekkor a Universal Pictures hivatalosan is bejelentette, hogy a filmet 3D-ben fogják forgatni és bejelentették a bemutatódátumot is: 2014 június 13-át. Ugyanakkor az is közlésre került, hogy Kathleen Kennedy nem vesz részt a produkcióban. A producer asszony ugyanis előző évben vette át George Lucas-tól a Lucasfilm elnöki tisztét és vezényelte le a cég eladását a Disney-nek, amikor is rögtön hat új Star Wars filmet jelentettek be. Ebből az első, új trilógia nyitófilmjét (VII. Rész: Az ébredő erő) előkészületei miatt volt kénytelen Kennedy visszalépni, de a helyére vezető producerként Frank Marshall került, aki, ha még nem említettem volna, történetesen Kathleen férje! Tavasszal egy lousiana-i stúdió megerősítette azokat a híreket, hogy 2013 április-novembere között, nem részletezett filmforgatás miatt a baton rouge-i komplexumukat bérbe vette a Universal.

1colin2.jpgColin Trevorrow, a negyedik rész rendezője és a film egyik új főszereplője, Kék

Kennedy Brad Bird-öt (A hihetetlenc család 1-2, L'ecsó) szemelte ki a rendezői posztra, de ő nem volt elérhető a Holnapolisz (Tomorrowland) forgatása miatt, ugyanakkor Bird volt az. aki a filmesek figyelmébe ajánlotta a fiatal tehetséget, Colin Trevorrow-ot. Ezek után a producer házaspár rögtön meg is nézte Trevorrow egyetlen játékfilmjét, a Kockázatos túrát (Safety Not Guaranteed, 2012), és Marshall-t lenyűgözte a kis költségvetésű szerzői film, ezért februárban Marshall és Spielberg együtt ültek le Trevorrow-val a film kapcsán. Miután a producerek megegyeztek Trevorrow-val, márciusban be is jelentették őt a film rendezőjének. A rendező elolvasta Jaffa és Silver forgatókönyvét, de nem volt túl elégedett vele, továbbá már csak alig egy év volt a tervezett premierig, és bár Hawaii-ra is ellátogatott forgatási helyszíneket keresve, sejthető volt, hogy nem lesz tartható a premier dátum. Egyébként Spielberg-ék még Trevorrow érkezése előtt felfigyeltek a spanyol Juan Antonio Bayona-ra és akkori új filmjére, a Lehetetlen-re (The Impossible, 2012), és felkérték a rendezői posztra, de a fiatal filmes visszautasította, mondván nem maradna elég idő már a produkció előkészítésére és minőségi munka végzésére. Azóta már tudjuk, a Jurassic World folytatását már Bayona vezényelte le... A népes stábhoz csatlakozott időközben Patrick Crowley, mint producer, aki ugyanezen státuszában már együtt dolgozott Frank Marshall-lal a Matt Damon főszereplésével készült három Bourne-mozin, illetve a Damon mentes Bourne filmen is. Crowley egyébként civilben repülésoktató, és a filmben is láthattuk, ő volt Simon Masrani oktatója!

1pat.jpgPatrick Crowley producer maga is repülésoktató, jobbra pedig Derek Connolly forgatókönyvíró

Miután tehát a forgatókönyvvel nem volt elégedett, Trevorrow kérte, hogy író társával, Derek Connolly-val hagyj írhassák át a forgatókönyvet, mondván, ha filmre vinné Jaffa-ék forgatókönyvét, az "rossz film lesz, rossz munkát fogok végezni, mert magam sem értem". Néhány hét alatt meg is írták az első vázlatukat, amely bár tetszett a Universal-nak, de sokkal nagyobb léptékű lett minden, amit terveztek, ezért bejelentették májusban, hogy a jövő évi premiert előre nem meghatározott időpontra elhalasztják, hogy elég idő legyen a produkciót előkészíteni, és Trevorrow-éknak is több idő jutott, hogy finomítsák a forgatókönyvüket. Sam Neill ekkoriban lenyilatkozta, hogy nem valószínű, hogy részt vesz a filmben, mivel úgy tudja, egy teljes újragondolása lesz a film a Jurassic Park-nak, mindent a nulláról kezdenek. 2013 nyarán végül bejelentették, hogy 2015 júniusa a kitűzött céldátum, és Trevorrow maga nyugtatott meg mindenkit, hogy a film 20 évvel a Jurassic Park-béli események után játszódik, tehát folytatás és nem remake lesz a negyedik rész. Ugyanebben a hónapban láttak napvilágot olyan találgatások, hogy a film középpontjába egy már régóta működő dinoszaurusz-park lesz.

1logo.jpgAz első hivatalos logó, amellyel bejelentették a film címét

2013. szeptember 10-én a Universal bejelentette, a film címe Jurassic World lesz, és 2015. június 12.-ére tűzték ki a bemutató dátumát. Trevorrow ragaszkodott a címhez, hogy a korábbi részektől kicsit eltérőbb legyen, és amúgy is szerencsétlen lenne, ha a Jurassic Park-ban történtek után bárki is ugyanezen a néven nyitna parkot (és ezzel el is szólta magát a teljes egészében működő parkról). A film operatőrének John Schwartzmann-t (A szikla, Armageddon, Vágta) kérték fel, aki arról ismert filmes körökben, hogy nagyszerűen képes együtt dolgozni a Kodak digitális és a Panavision hagyományos kameráival, és erre a fajta megközelítésre, színvilágra volt szüksége a filmnek, hogy a korábbi részek színvilágát is megtartsák.

1frames.jpgEgy szemléltető összehasonlítás, mivel lett volna kevesebb a film, ha a hagyományos képarányok egyikét alkalmazzák

A stáb úgy döntött, 2.00:1-es képarányban rögzítik a filmet, ami szokatlan, (1.78:1 az átlagos képarány) de azért erre esett a készítők választása, mert ebben a képarányban lehetett a dinoszauruszokat és embereket közös jelenetbe a legjobban megjeleníteni, anélkül hogy lelógna a képről valamelyikük, ráadásul ez a képarány áll a legközelebb az IMAX mozik 1.9:1-es képarányához. A forgatáshoz Stanley Kubrick legendás filmjének, a 2001: Űrodüsszeia forgatásán használt egyik kameráját is megkapta a stáb. 2014. februárjában bejelentették, hogy a Legendary filmstúdió is beszáll a film készítésébe, 20%-át állva a költségvetésnek, továbbá a China Film Group is szerepet vállal a készítésből.

A forgatókönyvet illetően Spielberg a Jaffa-Silver páros számára három irányt adott meg: legyen egy működő park a filmben, legyen egy karakter, aki dinoszauruszokat képez ki és mindenképp szerepelnie kell egy olyan, gyilkos dinoszaurusznak, amely megszökik és megállíthatatlan. Jaffa-ék a történet nyitányát Kínába helyezték, ahol egy paleontológusnő új dinoszaurusz leleit egy ellenséges cég megszerzi, és a tudós a két fiával együtt az egykori Jurassic Park-ig követi a nyomukat. Ez volt az a tervezet, amely nem nyerte Trevorrow tetszését és Conolly-val a forgatókönyv átírásába fogtak. 2013 nyarán a két filmes segítséget kapott David Koepp-tól, aki az első két Jurassic Park film forgatókönyvét írta és aki a Jurassic Park /// történetének alakításába is besegített.

1park.jpgAz új park korai látványterve

Trevorrow később egy interjúban elárulta, Ian Malcom Jurassic Park-béli monológja ("...De a tudás nem a sajátjuk, így felelősséget sem vállalnak érte. Lángelmék vállaira álltak, hogy minél gyorsabban elérjenek valamit. És még nem is tudták, hogy mi az, de, de máris szabadalmaztatták. Bedugták egy kis reklámszatyorba és most árulják. Eladó! Eladó!") inspirálta arra, hogy kíméletlenül a nézők arcába tolják a termékmegjelenítéseket, és még a filmben is ejtettek erről szót. A rendező minden korábbi forgatókönyv-tervezetet elolvasott, és tetszett neki John Sayles bátorsága és brutalitása a dinoszaurusz-ember hibridekről, de legfőképp a mondanivalóról, hogy mára az emberiség szinte bármire képes lehet, olyan szintű technikai fejlődés ment végbe ha csak az elmúlt 20 évet is nézzük. A raptorok intelligenciáján és felhasználásán sokat finomítottak a korábbi tervekhez képest, Owen Grady, a raptorokat kiképző egykori katonatiszt alakját pedig olyan állatidomárok ihlették, akik napjainkban oroszlánokkal, tigrisekkel dolgoznak.

Sok új karaktert is írtak Jaffa-ékhoz képest, Trevorrow felelt Vic Hoskins, Simon Masrani és dr. Henry Wu karakteréért, Conolly pedig a női szereplőkért és a gyerekekért. Azt az elképzelést is átdolgozták, hogy Owen a kezdettől fogva támogatja a militarizált raptorok ötletét. Trevorrow szerint "bárki, aki ezzel egyetért, az egyértelműen őrült, gonosz ember lehet csak". A testvérpár karaktere is azért kerültek bele a filmbe, hogy az ő, főleg Gray szemén keresztül, csodálattal vegyes izgalommal elevenedjen meg a park a nézők szeme előtt is. Azt is megvizsgálták, hogy milyen dramaturgiailag elfogadható ötletből lehetne korábbi szereplőket beleírni a forgatókönyvbe, és Henry Wu karaktere tűnt az egyetlen ilyennek, hiszen eleve ő volt a felelős a dinoszauruszok feltámasztásáért Hammond keze alatt. Ugyan idillikus lett volna, ha Alan, Ellie és Ian is visszatérnek, de a rendező úgy gondolta, csakis erőltetett módon lehetne őket visszacsempészni a szigetre, hiszen karaktereik kézzel-lábbal tiltakoznának ez ellen.

1indo.jpgAz Indominus rex korai látványterve, illetve a Stegoceratops, ahogy a filmben szerepelt volna

Nagy kérdés volt, milyen új, pusztító dinoszauruszt jelenítsenek meg a filmben. Jaffa-ék a Malusaurus-t választották, amelyet bár teljesen valóságosnak írtak le, valójában kitalált faj, és Trevorrow tiszteletbe kívánta tartani a korábbi filmek iránymutatását, és nem akarta átverni nézőit egy sosem létezett faj feltalálásával. Így született meg a genetikailag módosított Indominus rex. A Jurassic Park-ban a kezdetek óta hibrid, élő állatok DNS-ével kiegészített dinoszauruszok éltek, így egy genetikailag megtervezett szaurusz ötlete nem is volt olyan vad elképzelés. Eredetileg egy másik hibrid, a Stegosaurus és a Triceratops kereszteződéséből létrehozott Stegoceratops is szerepelt a forgatókönyvben, de végül Trevorrow ezt a részt dobta, mikor a saját fia győzte meg arról, hogy elveszne az Indominus félelmetes egyedülállósága, ha más hibrid is élne a parkban.

1tlw.jpgA velociraptorok elől menekülő motoros figuráját már a második filmben is szerepeltette volna Spielberg

Spielberg már 2005-ben előállt a (Crichton második könyvéből) raptorok elől menekülő vadász(ok) elképzeléssel, és Trevorrow-ék nem is hagyták ki, annyit módosítva, hogy Owen együtt motorozik velük, és nem előlük menekül. Az Indominus álcázó készsége sem egyedülálló a Jurassic Park történetében, a második regényben, Az elveszett világban hasonló képességgel rendelkeztek a Carnotaurus-ok (igaz, csak éjjel).

Trevorrow nem győzte hangsúlyozni, ami még a mai napig sem jutott el mindenkihez, hogy a Jurassic World nem remake-je, feldolgozása, de nem is a közvetlen folytatása a Jurassic Park-nak, hanem, egy harmadik útra lépett, a nagy előd modern újragondolását szerette volna, tisztelve és vissza is utalva az első filmre. Ugyan a második és harmadik rész történetét Trevorrow nem tartotta relevánsnak, hiszen másik szigeten játszódtak, azokat a rendező szerint ugyanúgy a filmes kánon részeként kell kezelni. Trevorrow ötlete volt a Mosasaurus látványos etetőshow-ja, amely nagyon tetszett Spielberg-nek is, de ő javasolta, hogy az etetés után a nézőket a vízszint alá is levigyék. Ugyancsak Spielberg javaslatára lett a park része a pörgőgömbös látványtúra is.

A forgatókönyvet végül 2013. szeptemberében jóváhagyták, megkezdődhetett az előkészítés a gyártásra és a színészek kiválasztása. Erről és a forgatási munkálatokról fog szólni a következő fejezet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr113344839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása