2023. augusztus 10. 21:00 - Lord Picard

GyerekZsibi - Különleges CollectA figurák

gyzscollecta.jpg

Épp szűk két évvel ezelőtt volt alkalmam beszélgetni Szandrával, a Gyerekzsibi.hu webshop üzemeltetőjével: itthon példátlan kínálattal találkozhatunk a Zsibi-n olyan Mattel figurákból is, amelyek máshol már régen elfogytak, de nem egy figura csak itt kapható Magyarországon. Most mégsem erről, hanem a kínálat egy különleges szegmenséről lesz szó, hiszen azért nem túl gyakori, hogy elhullott állatokról készüljenek figurák.

Habár a blogon egyértelműen hangsúlyos a Mattel Jurassic-filmekhez kapcsolódó játékfigurái, hiszen magam is gyűjtője vagyok ennek a páratlan sorozatnak, időnként a LEGO és a prémium szobrok is szóba kerülnek, így külön felüdülés, ha egy új, ráadásul a franchise-tól kicsit távolabbi vizekre evezve írhatok figurákról, főleg ha azok olyan formabontók, mint a CollectA új figurái.

Először is némi áttekintés a gyártóról: a CollectA a világ egyik legnagyobb állatfigurákat gyártó cége, több, mint 680 figurájuk jelent már meg az afrikai vadvilág állataitól kezdve a háziállatokon át az óceánok állatvilágig, és természetesen, a dinoszauruszok és más ősállatok is széles választékban találhatók meg a gyártónál. 

A dinoszauruszok esetében a műanyag és műgyanta figurák világában közkedvelt 1:40-es méretarányban készült a legtöbb figura, de akadnak gyűjtői változatok, 1:6-tól az 1:15-ös méretarányon át az 1:100-asig. Az állatok kialakításában a paleontológiai pontosság elsődleges, nem feltétlenül törekednek a Jurassic-filmekben látott változatokat utánozni, így pl. tollas T. rex-szel is találkozhatunk a kínálatban. 

Aki gyerekként, vagy épp felnőttként, vett már a kezébe egynél több dinoszaurusz figurát egyszerre, eljátszott már azzal, hogy két őslény egymásnak esik és az egyik legyőzi a másikat. Hogy a CollectA a szerepjáték elősegítése miatt alkotta-e meg az első elhullott állatról készült figuráját a gyerekek számára, vagy kifejezetten a felnőtt gyűjtők voltak a célközönség, akik különböző őskori jeleneteket kreálnak, voltaképp mindegy is, mindenképp bátor döntés volt a cégtől ilyen figurák kiadása.

Sebzett Triceratops

Így nagy merészségre vallott ez a 2012-ben megjelent figura, amely egy elpusztult Triceratops-szot ábrázol - eddig a pontig az őslényeket teljes pompájukban, fenségességükben ábrázolta nem csak a CollectA, de minden más figuragyártó is, azonban az élet elkerülhetetlen velejárója a halál, ráadásul több olyan dinoszaurusz fosszília is ismeretes, amelyeken egyértelműen látszódnak az erőszakos halál nyomai - arról nem beszélve természetesen, hogy a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtt kihaltak, tehát emberi szem sosem láthatta őket élő valójukban.

catrike.jpg

Az elpusztult, több ponton is már a ragadozók és/vagy dögevők által kikezdett tetem alapja természetesen egy korábbi figurája a CollectA-nak, de véresen realistán mutatja be azt.

Sebzett Stegosaurus

A gyűjtők körében kedvező fogadtatásra talált a realista megközelítés, így 2014-ben újabb taggal bővült a gyűjtemény: az elpusztult Stegosaurus-szal.

castego.jpg

Ez a figura is egy korábbi kiadáson alapszik, de amint az látható is, nem tűnik olyan "frissen" elpusztult példánynak, mint a Triceratops, itt már egy rosszabb állapotú tetemet állított elő a gyártó, és a halál beállta utáni idegösszehúzódás is jellegzetesebb.

Sebzett Brontosaurus

2018-ban jött el az ideje az eddigi legnagyobb dög figurának, a Brontosaurus ideje. A hatalmas sauropoda jellegéből adódóan méretben is jóval felülmúlja a másik kettőt, legalábbis a hosszú nyaka és farka miatt, de fekvésében is: míg a másik két állatot az oldalára dőlve ábrázolták, a Brontosaurus-szt sokkal inkább hason fekve illusztrálja, látványosan a másik oldalára dőlt lábbal. 

cabronto.jpg

Sokak szemöldöke viszont felszaladhatott a Brontosaurus elnevezésen: a világ egyik legismertebb elnevezése, mégis 100 éven át a tudomány nem használta az elnevezést: történt ugyanis, hogy a nagy csontháború idején, az 1870-es években számos tudós versengett egymással, ki fedez fel és azonosít minél több új dinoszaurusz-fajt, egyesek pedig odáig mentek, hogy akár a másik ásatásról származó leleteket tettek tönkre vagy ellopták azokat, de még a gyilkosságtól sem rettentek meg. Ezekben az időkben fedezték fel a Morrison-formációban az Apatosaurus fajt is, és ma már tudjuk, de tévesen, úgy gondolták, hogy a Brontosaurus is ezen faj egyede, csak 2015-ben sikerült tudományosan is meghatározni olyan eltéréseket, amelyek után a Brontosaurus elnevezés ismét tudományosan elismert lett és régi-új fajként került katalogizálásra. 

Sebzett Tyrannosaurus rex

Nem véletlenül hagytam ezt a figurát a végére, mert bár az előző előtt jelent meg, 2016-ban, a dinoszauruszok királyát is ilyen figurában látni... Igazán meglepő, és egyben hátborzongató.

A halált a rettegett T. rex-szet sem kerülhette el, habár nehéz belegondolni abba, hogy bizony ő is végezhette prédaként: persze csakis egy másik T. rex által, az ő idejében és területén nem élt olyan ragadozó, amely veszélyes lett volna számára. Hogy két Rex összecsapása pusztán a táplálékszerzés, vagy a rivalizálás céljából történhetett meg, arról aligha lesz valaha bizonyosság, de a figura láthatóan nem csak egy elhunyt "zsarnokgyík királyt" örökít meg, de egy olyat, amelyet már kikezdtek más állatok, a nyakán található harapásnyom speciel pontosan beleillik a CollectA egy korábbi, "élő" példányának a fogsorához. 

326208429_620620326740301_6151581927002405508_n.jpg

Mert természetesen ennek a figurának is az alapja egy már meglévő CollectA design, amelyet még 2015-ben adtak ki először: természetesen nem ez volt az első T. rex a gyártótól, és nem is az utolsó, de először kapott egy általuk kiadott T. rex tollazatot. És ha már tollazat, egy teljesen egyedi színpalettát kapott az állat, ráadásul első ízben vele egy időben jelent meg a kölyök T. rex figurája is, hasonló színekkel. 

carex.jpg

A CollectA jelen pillanatban tehát ezzel a négy figurával rukkolt elő a sebzett, elpusztult állatok témájában, de meglepő lenne, ha a továbbiakban nem készülnének újabb darabok, de más gyártóknál sem igen találkozni ilyen figurákkal, max. egy-egy fajról készült tetem változat, pl. a Nanmu Az elveszett világ: Jurassic Park számára épített, de végül a filmben alig vagy egyáltalán nem látható elejtett Parasaurolophus alapján készített a fajról egy egészen felkavaró figurát, hiszen a Nanmu figurái mindig is erősen realisták voltak és aprólékosan kidolgozottak, de ez jócskán meg is látszik az árcédulákon...

Ami az árcédulát illeti, a Gyerekzsibi kínálatában találhatók meg egyedül idehaza ezek a tetem figurák, és bámulatra méltó egyébként, hogy bár a legelső ilyen figura már több, mint 11 éve jelent meg, a CollectA még mindig gyártásban tartja, hiszen népszerűek ezek a figurák. Jelenleg 307-féle CollectA figura található meg a Zsibin, valamint 3 db, többféle minifigurát tartalmazó szett, azokban összesen további 34 figura vásárolható meg. 

gyerekzsibi_1.jpg

Csakúgy, mint továbbra is rengeteg olyan Mattel Jurassic figura és szett elérhető az oldalon, amelyek vagy már nem kaphatók máshol, vagy eleve soha nem is jelentek meg itthon, érdemes időnként vissza-visszatérni és áttekinteni a kínálatot továbbra is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr10018184273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása