2023. január 14. 23:00 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Világuralom - A Matchboxok

matchbox.jpg

A Jurassic World: Világuralom kapcsán nem csak akciófigurák érkeztek a Mattel-től, vagy Barbie kiegészítők, de természetesen a cég égisze alá tartozó Matchbox is kitett magáért. Néhány járművet pedig most közelebbről is bemutatok, de szó lesz más járművekről is.

A Matchbox nem kevesebb, mint 24, Világuralom grafikával ellátott, egy darabos blisztert szentelt a filmnek 2022-ben. Közöttük vannak teljesen új modellek - legalábbis a Jurassic-franchise-on belül -, de újra csomagolt, korábbi kiadások is. Ezeken kívül négy darab, két darabos (jellemzően valamilyen befogó jármű és egy-egy dinoszaurusz figura) és öt darab, 5 db-os csomagolás is. Igaz ez utóbbi két kategóriában főleg a korábbi járművekkel egészültek ki a szettek, de akad 2022-es jármű vagy épp dinoszaurusz is közöttük - e kétféle sorozat közül az egyik itthon is elérhető, erről bővebben a bejegyzés végén.

Először is kezdem a meglévő járműveim bemutatását, a Világuralomban látott járművekkel:

'19 Jeep Gladiator

19jeepa.jpg

A 2020-ban, a forgatásról készült fotókon gyakran felbukkant több, a filmbéli Biosyn által használatos, 2019-es Jeep Gladiator terepjáró is. Végül a filmben annyira markáns szerepet nem kapott a jármű (amelyet a kanadai, havas tájon is lefotóztak, de végül azon a helyszínen nem láttunk Gladiatort a kész filmben). 

Minthogy azért kisebb, csupán 1:64-es méretarányú játékmodellről beszélhetünk, olyan finom részletek nem feltétlenül stimmelnek vagy pontosak, mint a különböző méretű és formájú felszerelések pontos ábrázolása - a pontatlanság viszont annak is betudható, hogy a modell tervezésekor még más látványtervek álltak a Matchbox rendelkezésére, mint amik végül megépültek a film kedvéért. 

A jármű alap, bézs színe, a fekete, a szürke és csipetnyi vörös szín viszont elég pontos, viszont a Biosyn nem túl bonyolult logója helyett a Jurassic World logója került az első ajtókra. A kisautóból készült nagyobb, 1:18-as méretarányú modell is, igaz az távirányítós változat. 

71ni3q0xecl.jpg

Rapid Rescue Copter

helia.jpg

Érthetetlen módon - ezidáig - a filmben fontos szerepet, no és igen látványos akciójelenetet kapó Fairchild C-119G teherszállító repülőgép (Kayla gépe) nem kapott ugyan megjelenést a Matchbox-tól, de a film közepén és végén is felbukkanó különleges helikoptert szerencsére megkaptuk:

A helikopter alapja egy Eurocopter EC135 típusú helikopter, egy elég széleskörűen bevethető típus, gyakorlatilag nincs olyan szakterület, ahol ne lenne bevethető, hazánkban a légimentők használják a típust. A filmbéli változat esetében azonban kissé felturbózták a járművet, és két plusz hajtóművet kapott, amellyel gyorsabban és zökkenőmentesebben kivitelezhető a vízszintes repülés.

Ugyan a fantázia szülöttje a gép, a Matchbox eléggé szépen és pontosan modellezte le azt. Akárcsak a Gladiator esetében, a kopterről is készült a hagyományos akciófigura sorra, 1:18-as méretarányban. Sajnos sem ez, sem a fentebbi távirányítós jármű nem jelent meg itthon.

s-l1600_26.jpg

'18 Jeep Wrangler

18jeepa.jpg

A mai bemutató kakukktojása egy újabb Jeep, amely azonban egyáltalán nem bukkant fel a filmben, mégis, kihagyhatatlan darabnak tűnt, hiszen ez a jármű konkrétan a legendás Wrangler modellek legújabb generációja.

Minthogy nem is lehet filmszerű, nincs is viszonyítási alapunk, de önmagában is csodásan fest - ráadásul a Bukott birodalom idején megjelenő modellel fantasztikus reklámot készítettek Jeff Goldblum és Rexy közreműködésével!

'93 Jeep Wrangler #10

10jeepa.jpg

Jeep-ből sosem elég: a Jurassic Park ikonikus járműve az idén 30 éves filmben háromféle változatban is szerepelt: a hagyományos bukókeretes, a vászontetős és egy merevítés nélküli változat. Ez utóbbi 10-es számú járművet használta Robert Muldoon (és még korábban a beteg Triceratops-szot vizsgáló Dr. Harding is), amikor a T. rex kifutóhoz hajtottak Ellie-vel, és így ezt is veszi üldözőbe később Rexy.

A 2019-es változathoz hasonlóan, sárral szennyezett az új megjelenés is, ugyanakkor nem pontosan ugyanúgy. Érdekesség, de 2019 után a Jeep márka ünneplésére újra kiadták a 10-es számú terepjárót, az viszont patyolattiszta.

A Matchbox már 2019-ben kiadta ezt a változatot, amelyet akkor még nem szereztem be, de ezúttal már kihagyhatatlan vétel volt, főleg hogy ennek a hagyományos akciófigura sorhoz illő, 1:18-as változata idén érkezik. 

legacy.png

Most már egész szép kis kínálat áll rendelkezésre a Jeep-ekből:

'93 Ford Explorer #4

forda.jpg

A Jeep-eknél talán csak a látogatók túráján bevetett Ford Explorer-ek ismertebbek a Jurassic Park kapcsán. A járműről már 2018-ban is készült modell, kétféle számozással: a 04-es és az 05-ös. 

Hasonlóan az előző 10-es Jeephez, ez a változat is először 2019-ben jelent meg, és a filmbéli jármű összetört változata - nem túl gyakori, hogy a Matchbox törött autómodelleket gyártson, tudtommal, de nem tévedtek nagyot, amikor ennek a gyártásába fogtak, hiszen így könnyedén kirakható a film ikonikus jelenete is. 

Az autó igazán viszont a tetején állítva fest különösen jól, a következő pár képen az ép 04-essel hasonlítottam össze:

Akárcsak az előző modell, ebből az apró modellből is készül 1:18-as változat, amely valamikor az idei évben fog megjelenni - 2021-ben a rajongók legnagyobb örömére, elkészült a teljesen épp változat is az Explorer-ből, amely szintén a 04-es számot kapta, ahogy természetesen az összetört is.

crash.png

5pack_1.jpg

Én ezeket a modelleket tartottam a legfontosabbnak beszerezni a tavalyi bőségből, de mint a bevezetőben is említettem, ennél jóval több modell kapható: Owen-ék Jeep Wagoner-je, vagy a Nasutoceratops kölyköt mentő Claire-ék Ford Van-je is megjelent, ahogyan az ember- és dinókölyökrabló Delacourt Ford F-150 pickup-ja is. Az Owen által "kölcsönvett" krosszmotor is megjelent, Speed Striker Motorbike címszó alatt (a filmbéli járgány egy Montesa 4Ride). Ahogy a helikopternél, úgy a motorkerékpárnál is tarthatatlan a hagyományos 1:64-es méretarány. Ebből is készült egyébként a hagyományos játékvonalra szánt nagyobb változat.

14ek.jpg

A Mattel 1:18-as méretarányú akciófiguráihoz megjelent egy szintén csak a fantázia szülte, filmben fel nem bukkanó befogó járgány, amelynek természetesen elkészült az 1:64-es modellje is. Ezeken túl pedig a korábbi filmekből ismert járművek, Jeep-ek, Ford-ok, Mercedes-ek vagy épp a pörgőgömb, Hummer is megjelent újra.  

Az 5-ös szettek a korábbiakhoz képest annyiban jelentenek újdonságot, hogy csak négy jármű és egy dinoszaurusz kapott benne helyet. Minthogy ilyen szettel nem rendelkezek, biztosra nem mondhatom, de valószínűleg a Mattel által a minifigurák sorában kiadott dinoszauruszok kaptak helyet a kiadásokban:

5ospakkok.png

Négy darab, dinó-befogó egység jelent meg már négy évvel ezelőtt is, ezeket újították fel, ami többnyire a bliszter kicserélését jelentette, de pl. a Quetzalcoatlus és a Giganotosaurus is helyet kapott egy-egy szettben.

haul.jpg

A most bemutatott öt járműből négyet is sikerült a Manóshop webáruházból megrendelnem, ezek most mind el is érhetők még mindig, de úgy találtam, hogy hazai játékboltban a befogós járművek is csak itt szerepelnek a kínálatban! Sok minden más egyéb mellett. 

manoshop.jpg

Ha játékautókról van szó, akkor általában elsőre az embereknek a Matchbox és nagy riválisa, a Hot Wheels jut eszébe. Utóbbi márkát 55 évvel ezelőtt épp előbbi riválisának szánták az amerikai alapítói: ma már talán kevésbé ismert tény, de a Hot Wheels-t a Mattel alapította! A gyorsabb kerekekkel tervezett kisautók rögtön nagy népszerűségre is tettek szert, de a rivalizálás csak 1997-ig tartott: akkor ugyanis a Mattel felvásárolta a Matchbox-ot birtokló céget, így most már házon belül versenghetnek a két márka tervezőcsapatai.

Ugyan többnyire fantáziaszülte, vagy hot rod járgányok készülnek ma már a Hot Wheels-nél, egyes franchise-oknál úgy nevezett karakterjárművek is készülnek, a Jurassic World filmek kapcsán pedig már négy éve is megjelentek a dinók által ihletett autók. Ezekből néhány újra megjelent most, de a Giganotosaurus, vagy Beta is kapott saját járgányt.

hotwheelsc.jpg

De nem csak ezek a karakterjárgányok gördültek ki ebből a gyárból, bár erősen limitált mennyiségben és terjesztésben, de 2022-ben valódi járművek kaptak egyedi hátlapot és festést a Pop Culture Dash szériában:

hotwheels.jpg

Rendkívül ötletes módon, a járművek oldalaira egy-egy ikonikus dinoszaurusz grafikája került - természetesen egy kivételtől eltekintve, egyiket se keressük a filmben: a T. rex-sznek szánt jármű ugyanis egy Mercedes-Benz Unimog U 1300 L pontosan olyan, mint amilyet a Jurassic World-ben láthattunk. Ez a jármű viszont annyira jól sikerült, hogy szintén a tavalyi évben, a Car Culture Retro Entertainment vonalon külön is megjelent, immáron a 2015-ös filmben látott festéssel:

unimogu1300.png

Érdekes, de ez a fajta változat sokkal jobban sikerült, mint az ugyanezen járművet megörökítő Matchbox változat!

Azt, hogy az idei évben mit tartogat számunkra a Matchbox, nem tudni, bár eléggé kimerítették a filmes lehetőségeket, gyakorlatilag most már a hat filmből álló franchise-t teljesen lefedik a járművek, a Jurassic Park ///-ból egy repülőgép vagy egy motorcsónak vagy a kishajó kerülhetne még esetleg kiadásra, és hiányzik Simon Masrani magánhelikoptere is. Valószínűleg nem tévedek nagyot, ha azt mondom, a rajongók leginkább Az elveszett világban látott Mercedes-Benz ML 320-as terepjárókat vagy a hatalmas kutatójárművet szeretnék már a polcukon tudni, 1:18-as méretarányban. Meglátjuk mit tartogat számunkra az előttünk álló 11 és fél hónap!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7418025764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása