2022. július 29. 08:00 - Lord Picard

Jurassic World: Krétakori tábor - Az ötödik évad - Kritika

otodik.jpgVégre bemutatásra került a Netflix-en a Jurassic World: Krétakori tábor animációs sorozat befejező, ötödik évada. A két év alatt, amióta csak elindult a sorozat, sokak szívéhez nőtt a hat táborozó és néhány dinoszaurusz, az utolsó, minden eddiginél hosszabb, 12 részes évad pedig megnyugtatóan zárja le a történetüket. Hogy én miképp láttam az évadot, és hogy még mire számíthatunk, arról a tovább mögött.

Az ötödik évad cselekménye pontosan ott folytatódik, ahol a negyedik évad véget ért: felbukkant a színen Kenji édesapja, Daniel Kon, aki mint kiderült, a sok aljasság mögött álló Mantah Corp. vezetője... 

A hat srác, Darius, Ben, Kenji, Brookylnn, Yaz és Sammy az eddig elkészült 37 részben elég árnyalatot kaptak és karakterfejlődést - amolyan főszereplőként persze Darius kimagaslik közülük. Kenji is végre megkapja a maga, elég komoly történetszálát, hiszen elhidegült apját cseppet sem a jószándék vezérli, és amíg a többiek ezt hamar fel is ismerik, a srác őrlődik az apja és barátai között és ez a kettőség meghatározó is lesz az évadban.

Az előző évadban megismert Kash a dinoszauruszokat távirányíthatóvá tevő chipjeivel járul hozzá, hogy Daniel Kon üzletiterve megvalósuljon: fizetős vendégek és sportfogadók előtt eresszenek össze dinoszauruszokat, ráadásul potenciális befektetők is felbukkannak a színen: elég ellenszenvesek ahhoz, hogy rövid időn belül már drukkoljunk azért, hogy dínóeledelként végezzék.

Az ő szálukat és Kash-t is meglepően hamar elintézik, Dr. Mae Turner is a háttérbe szorul, és amíg a többi gyerek a dinoszauruszok szabadságáért küzd, Kenji az apjával visszatér a már fél éve elhagyatottan álló Isla Nublar-ra, még egyszer, utoljára.

Az alkotók idevezetik őket, épp akkor, amikor végre felbukkan az első évad óta nem látott táborvezető-páros, Dave és Roxie, akik nincsenek is egyedül: Brandon-t kísérik a szigetre, Darius bátyját! 

A kitérő Isla Nublaron remek lehetőséget ad a készítőknek is visszatérni néhány olyan helyszínre, ahol a sorozat első három évada játszódott, de még inkább szolgálta ez a visszatérés azt, hogy megnyugtatóan rendezzék néhány közönségkedvenc dinoszaurusz sorsát, hiszen az ötödik évad története még mindig csak 2016-ban játszódik, mintegy két évvel a Nublar-szigetet elpusztító Mt. Sibo vulkán kitörése előtt. Bumpy, az Ankylosaurus és Toro, a Carnotaurus még ha utóbbi inkább volt ellenfél az első két évadban, ilyesmódon pedig happy endet kap, még ha az odavezető út azért nem lesz ennyire egyszerű.

Ezen a ponton bukkan fel egy szereplő a nem egészen két hónapja bemutatott Jurassic World: Világuralomból: Lewis Dodgson, a BioSyn vezetője, a Mantah Corp. féle chipek iránt érdeklődő befektetőként! És habár a filmben láthattuk is, hogy használt az ő cége is mikrochipeket a dinoszauruszokban, valószínűleg csak ellopták a terveket, az üzlet ugyanis befuccsol, de ez a szál a fő összekötőkapocs a film és a sorozat között. És lehet szeretni, vagy utálni a drónokat, BRAD-eket, az elvitathatatlan, hogy ezek azok a sztorielemek (és a Világuralom génmódosított sáskái) amelyek igenis crichtoni húzások, ő több, mint valószínű, hogy büszke lenne rájuk, hiszen mindig is foglalkoztatták a tudomány legújabb vívmányai és azok nem rendeltetésszerű, ezáltal az emberekre veszélyt jelentő felhasználását. 

Ami a többi srácot illeti: a dínók védelméért harcba szálló Darius és Brooklynn együtt próbálják feldolgozni a csalódottságukat Kenji-ben, míg az első évadban még félénk, nem túl talpraesett Ben, akiből aztán rettenthetetlen dzsungelharcos lett, már szerelmi tanácsadóként is funkciónál: segít Yaz érzéseit tisztázni Sammy iránt. A korábbi évadokban lassan, de érezhetően ebbe az irányba kibontakozó szerelmi szál pedig egy örökérvényű üzenet: a szerelem mindenkié, a két lány egymásra találása - pláne egy olyan életveszélyes helyzetben, mint az övék - semmivel sem kevesebb, mint Kenji és Brooklynn kapcsolata. 

Az előző évadban legtöbb zavart okozó BRAD-ek és BRAD-X-ek ezúttal a háttérbe szorultak, sőt, a történet egy adott pontjától szinte már jelen sincsenek, és ismét "csak" a dinóké a főszerep. Ezen a téren pedig nem lehet okunk a panaszra, habár ebben a 12 részben csupán egyetlen új faj mutatkozott be, és a játékideje elenyésző, az Indominus-hoz, a Scorpios-okhoz vagy Toro-hoz képest, kellőképp emlékezetes pillanatokat köszönhetünk a vízi ragadozónak, kettőre növelve a Jurassic-franchise vízi őslényeinek számát. 

És háttérbe szorul az előző évadban bemutatkozó három kölyök is: Petárda, a Brachiosaurus-bébi és a hibrid-ikrek, Angyal és Lázadó, a SinoSpino kölykök, de Pierce, a Kentrosaurus története sem tartogat már újdonságot. Ellenben a hozzám hasonlóan nagy T. rex rajongók örvendezhetnek csak igazán, mert ők ketten még több játékidőt, és megindító, nyugodt jelenetet kaptak. Big és Little Eatie (Nagy Hami és Kis Hami), igazolva, hogy ők is csak állatok és nem szörnyek, 

A negyedik évadban tértek vissza a franchise-ba közel harminc év után a közkedvelt Dilophosaurus-szok is, akik ismét csapatokba verődve fokozzák a veszélyt, ráadásul nem csak a titkos szigeten, de a Nublar-on is - ha már az első két Jurassic World film megfeledkezett róluk. Itt és hozzájuk kapcsolódik a Jurassic Park-ban Dennis Nedry által hátrahagyott Barbasol flakon is, amelyet még Dodgson adott át neki 1993-ban (és tény, kissé megmosolyogtatóan bárgyún) és köt ki ismét az ő kezében, amit aztán  pedig a Világuralomban láthattunk viszont.

Kash két "fogdmeg", névtelen Velociraptora, a Jurassic Park ///-ból visszatérő (de régi hangját elhagyó) Spinosaurus és a Nublar-szigetről áthozott Limbo, a Baryonyx-trió tagja is sok fejfájást okoz még hőseinknek. Míg az évad elején csak ízelítőt kaptunk a dinóharcokból, ahol lezajlott a Jurassic Park /// ikonikus összecsapásának "visszavágója" is, csak ínycsiklandó falat: a finálé epikus összecsapások sorozatának, amikor is az emberek által irányított ragadozók küzdenek meg a titkos szigeten élő dinoszauruszokkal, annyi párharcot hozva, mint az összes eddigi évad hozott, összesen.

Habár a néhány új szereplő sorsa nem több, mint ízletes állateledel, és a főbb szereplőket is védi a plot armor, néha azért elég hihetetlen kalamajkákból kisegítve őket, a sorozatnak köszönhetően mégis tartalmasan bővült tovább a Jurassic-univerzum, számos ismert és nem annyira ismert faj kapott lényegesebb több játékpercet, mint a filmekben, és elvitathatatlan, a dinoszaurusz animációk minősége átlagon felüli, de minden máson is tetten érhető, hogy mennyit fejlődött a technológia két év alatt, és ami fontosabb, milyen hamar lehetett kötődni a srácokhoz, és ötletesen tovább gondolva a Jurassic World-ben látott park történeteit.

Most már 49 epizódot számlál a Krétakori tábor, több, mint 1000 perccel bővítve a Jurassic-univerzumot, és ami talán a készítőket is meglepte, elég jó kritikai visszhang mellett. Az alkotók, többek között a showrunner Scott Kreamer egyértelműen a sorozat befejezéséről beszél, hiszen az utolsó epizód mintegy másfél-két éves időugrásával ott hagyjuk hátra szereplőinket, ahol a Bukott birodalom is véget ért. Azt is a készítő árulta el, hogy habár a sorozat mellett állt producerként Colin Trevorrow, Frank Marshall és Steven Spielberg is, nem szóltak bele a munkájukba, és csak kisebb iránymutatásokat kaptak, hogyan fonják a szereplők sorsát. Az is kiderült, hogy eredetileg, és ez azért érezhető is, három évaddal tervezték a sorozatot, de a koronavírus-járvány miatt több, mint egy évvel elhalasztott Világuralom által hagyott űrt betölteni kívánandó, tovább folytatták a sorozatot - de a készítők szerint maradtak ötletek a tarsulyokban, amelyeket még nem használtak fel...

És örökre semmiképp sem kell búcsút intenünk a gyerekeknek, hiszen, habár még hivatalos bemutatódátum és játékhossz nem ismert, ősszel még legalább egy, interaktív epizód felkerül a Netflix-szre, ahol a Kaland-Játék-Kockázat szellemében, de immáron a távirányító segítségével, kell hőseinket terelgetni!

vlcsnap-2022-07-28-22h40m22s884.png

Egyelőre nagy hiányosság, reméljük már nem sokáig, hogy nem került még kiadásra Leo Birenberg zeneszerző által szerzett filmzene, pedig mostanra a sorozat saját témája, és egyes jelenetek alá ügyesen bele-belecsempészett John Williams és Michael Giacchino taktusok külön meghallgatása is kívánatos lenne egy (de inkább több) albumon.

dvd.png

Ami pedig a sorozat házimozi terjesztését illeti, a külföldi rajongók örvendezhetnek, mivel idén már kiadásra került DVD formátumban a sorozat első három évada, egybecsomagolva! És aligha kell sokat várni a 4-5. évad megjelenésére és mind az 5 évadot magába foglaló kiadásra. Ez alighanem annak köszönhető, hogy a sorozat nem kizárólag a Netflix tulajdona, hanem a Universal Studios-é, ők pedig terjeszthetik a sorozat más platformon is. Arra azért ne számítsunk, hogy más streaming szolgáltató kínálatában felbukkan a sorozat, de idehaza sem csak ott érhető el a sorozat: december óta a Minimax tűzi műsorára a sorozatot, a harmadik évad épp nemrég debütált is a mesecsatornán. 

netmax.jpg

A teljes sorozat pedig továbbra is elérhető a Netflix műsorán, és bizonyára a Mattel is tartogat még néhány emlékezetes figurát a gyűjtők számára. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5317892497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása