2022. április 02. 19:46 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Világuralom - Betekintés a dínókonyhába

konyha.jpg

Kissé váratlanul, az idei első Fangoria magazinban bukkantak fel az első hivatalos fotók több, a Világuralomban látható animatronikus dinoszauruszról, képek és részletek a tovább mögött.

Az amerikai Fangoria magazin 1979 óta olvasható az Egyesült Államokban, egy rövid időre ugyan online volt csak elérhető a lap, de azóta visszatértek már a hagyományos nyomtatott formához. Idehaza 2004-2008 között futott a magazin magyar kiadása, de nem tudta megvetni a lábát a hazai piacon. Alapítása óta a Fangoria elsősorban a horrorfilmek szerelmeseinek szól, izgalmas, kulisszák mögé betekintő cikkekkel, de a Jurassic Park filmekkel vagy épp a Star Trek-kel is számos lapszámban foglalkoztak. Az előfizetők számára most kipostázott, de később (az USA-ban) már széles körben elérhető legújabb számban egy hat oldalas összeállítást közöltek a Jurassic World: Világuralom dinoszauruszairól.

fangoria.jpg

Nem meglepő módon, maguk az alkotók is talán a Dilophosaurus-szra lehetnek a legbüszkébbek, hiszen a fajt 1993 óta nem láttuk a filmekben, egészen mostanáig, így több képet is közöltek róla a lapban:

dilo2_4.jpg

A Jurassic Park-ban látott példányt tökéletesen megidéző új modell esetében még az olyan részletekre is figyeltek, hogy kék színű legyen az állat nyelve, ahogy az a ma élő, méregtermelő gerincesek esetében is megfigyelhető. Az egyetlen szignifikáns különbség a dupla csonttaréj színe, valószínűleg épp azért, mert míg 29 éve egy nőstény példányt, most egy díszesebb hím példányt fogunk tisztelni a dinoszauruszban:

dilo_1.png

Ezen a képen pedig más dinoszauruszokat is felfedezhetünk: a kép alján egy fiatal Stygimoloch látható ketrecbe zárva, hámot viselve, amin keresztül ki is van kötve, valószínűleg megakadályozandó a kitörését az állatnak.

dinos_2.png
A háttérben három Microceratus látható összebújva, távolabb pedig talán egy fiatalabb Dimorphodon szárnya. A kép bal alsó sarkában a Pyroraptor mereszti a szemét az olvasóra, akiről készült jobb fotó is a magazin számára:

01pyro.jpg

A csapzott, viseltes Pyroraptor egészen élethűen mutat, és nagyon aprólékosan kidolgozott modell. A Dimorphodon-ok is ismét tiszteletüket tehetik a filmben, itt épp két fiatal példányt mutattak meg:

01dimors.jpg

Fentebb láthattuk a három összebújó Microceratus-szt, ezen a képen viszont egy színesebb, valószínűleg felnőtt példányt csodálhatunk meg alaposabban, amelynek a csőr részénél ugyan kissé furán mutat a modell, amely először bukkan fel a franchise-ban, sok más társához hasonlóan. 

micro_1.png

És persze a film nagy sztárjának ígérkező Giganotosaurus sem maradhatott ki az összeállításból:

01giga.jpg

Az alkotók elmondása szerint hatalmas kihívás volt ezt a gigantikus dinoszauruszt életre kelteni, amelynek a feje egy kisautó méreteivel veszekszik. A cikkből kiderül az is, hogy összesen 14 fajból 38 modellt építettek a produkció számára, és egészen biztos vannak olyan fajok, amelyekről nem is készült animatronikus modell, mint pl. az Apatosaurus, így valószínűleg bőven 14 felett lesz a filmben felbukkanó fajok száma.

John Nolan és csapata első alkalommal dolgozik a Jurassic-franchise valamelyik filmjén, leszámítva a 2019 nyarán bemutatott Battle at Big Rock rövidfilmet, de olyan produkciókon dolgozott a John Nolan Studios, mint A Sötét Kristály vagy a Vaják, de maga Nolan és csapata több tagja már az 1999-es Dinoszauruszok, a Föld urai című, méltán népszerű dokumentumfilm-sorozaton is dolgozott. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8217796025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása