2022. február 08. 21:06 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Közeleg az első előzetes!

coming.jpg

Habár végül a várakozásokkal ellentétben, a meglévő három TV spot mellé nem érkezett újabb a téli olimpia kapcsán, a vasárnap esti Super Bowl-ra megérkezhet az első, a filmhez kapcsolódó előzetes. Erről és a rajongók és a Mattel között elmérgesedő viszonyról írok a tovább mögött.

A Super Bowl, amelyet idén már 56. alkalommal rendeznek meg, nem csak az év, de sokszor az évtized vagy akár minden idők legnézettebb sporteseménye, nem csak az Egyesült Államokban, de világszerte is. A televíziós közvetítésekért már nincs is nagy verseny az USA-ban, ugyanis ha egyetlen csatorna szerezni meg évekre a jogokra, indokolatlanul nagy előnyhöz jutna, így már egy jó ideje rotálódik a négy nagy csatorna (ABC, NBC, CBS, Fox) között a közvetítés joga. Habár 2022-ben nem az NBC következne, ők adnak otthont rendszeresen a nyári és téli olimpiai közvetítéseknek is az USA-ban, így megegyeztek a cserében a most soron következő csatornával, hogy mind az ötkarikás játékok mind az amerikai futballdöntő egy csatornán lehessen idén.

sblwi.jpg

A hatalmas nézettségnek hála pedig évről évre növekszik a játék közbeni reklámblokkok ára - 2018-ban 5,2 millió dollárt, idén viszont már 6,5 millió dollárt kell leszurkolni egy 30 másodperces reklámért. Nem csoda, hogy a reklámozók a legnagyobb sztárokkal, több millió dollárt költve készülnek az eseményre, mára külön műfajjá váltak a Super Bowl reklámok. Nyilvánvalóan a filmstúdióknak is le kell szurkolniuk a 6,5 milliót, vagy időarányosan annyit, amilyen hosszú spotot vásárolnak, de emiatt is kivételes helyzetben van a Universal, hiszen az NBC-vel egy cégernyő alá tartoznak, így csak egyik zsebből a másikba vándorolnak a költségek. Ennek hála pedig bőven megengedhetik maguknak a hosszabb előzeteseket is: a Bukott birodalom kapcsán 95 másodperces anyagot kaptunk négy évvel ezelőtt. 

Hogy a Világuralom, amely hagyományos értelemben véve még nem kapott előzetest, hány percet kap, az még kérdéses - könnyen lehet, hogy eleve egy rövidebb előzetes kerül a tv adásba és ezzel egyidejűleg egy hosszabb a közösségi oldalakra. Colin Trevorrow az alábbi fotóval csigázza a rajongókat az előzetesre, de nem lenne példa nélküli, ha a döntőig kapnánk egy valódi teaser videót is az előzeteshez.

dominion.jpeg

Nem is jöhetne jobbkor az előzetes, hiszen napokkal ezelőtt a rajongók és a Mattel között igencsak elmérgesedett a helyzet. Történt, hogy nem is olyan régen egy brazil webshopon árusítani is kezdtek három új, Basic játékvonalra kiadott figurát: a Pyroraptor, az Atrociraptor és a Pteranodon figuráját sokan meg is vásárolták - és szinte ezzel egy időben az amerikai Toywiz.com oldal is árusítani kezdte őket.

Nem meglepő módon, ezt követően a rajongók körében nagy népszerűségnek örvendő, első számú figura- és termékbemutató oldal, a Collect Jurassic oldalt igazgató Tim is megrendelte és bemutatta a három figurát egy videóban, miután kézhez kapta azokat. Ekkor kezdődtek a problémák is, ugyanis a Mattel a szerzői jogok megsértése miatt jelentette az oldal Instagram profilját, amelyet a szolgáltató törölt is, ezt követően pedig a Youtube-ról töröltették az ominózus videót, míg Tim jobbnak látta, ha a saját weboldalát felfüggeszti. 

collect.jpeg

Rosszabbul járt a szintén népszerű Andy's Dinosaur Review Youtube csatorna, habár ezen a csatornán magam nem is láttam bemutató videót ezekről a figurákról, az Ázsiában felbukkant első figurákról ő is beszámolt. Így a hétvégén a Youtube jelezte is számára, hogy egy héten belül az egész csatornát törlik - közel 19 ezer feliratkozóval és több, mint 6 milliós nézettséggel együtt... A legfrissebb hírek szerint a videómegosztó oldal képviselői még felveszik vele a kapcsolatot, miközben a szintén roppant nagy nézettségű BestInSlot csatornát is már figyelmeztette a Youtube a napokban - 762 ezer feliratkozó, több, mint 350 milliós össznézettség után. 

andy_2.jpg
A feljelentőkben pedig egy a közös: a Mattel. A cég, amelynek termékeit ez a blog is már négy éve reklámozza ingyen, ellenszolgáltatás nélkül. Miért is alakult ki ez a helyzet? Nyilvánvalóan a Jurassic World: Világuralom játékfigurái még embargó alatt állnak, a hírek szerint április 17-étől lehetne az első figurákat megvásárolni, az viszont már nem a vásárló dolga, felelőssége, hogy az adott figura, amelyért fizetett, vajon embargó alatt áll-e vagy sem? Az elmúlt hetekben számos figuráról szivárogtak ki képek, erről eleinte én is beszámoltam, de azért mostanában már csak olyan termékképeket osztottam meg én is, amelyeket bárki megtekinthet egy-egy játékbolt termékoldalán - ilyenkor szerencsés, hogy a magyar piacra minden késve érkezik meg eleve.

A roppant népszerű (3,45 millió feliratkozóval, 2,3 milliárdos megtekintéssel bíró) TheGamingBeaver sem hagyhatta szó nélkül az eseteket:

A Jurassic-közösség számos tagja, videósok, bloggerek is kiállnak Andy és Tim mellett, ez a blog csak egy apró porszem, de sorsközösséget érzek ezekkel a rajongókkal, így egyelőre a már meglévő Mattel figuráimról tervezett termékbemutatókat is elhalasztom, és nem is fogok feltétlenül beszámolni a legújabb figurákról - ha csak azok tényleg nem egy termékoldalról származó fotók, információk, de talán az első előzetes után eleve kevésbé lesznek ezek is spoileresek. Ez még a jövő zenéje, remélhetőleg lesz addig is sok minden más érdekesség, egy könyvről hamarosan olvasható is lesz egy hosszabb bemutató.

Laura Legends rendkívül korrekt, összefoglaló videója (angolul):

Apropó, ha már spoilerek: nem lett volna meglepő, ha a Universal Pictures sérelmezné, hogy a film szempontjából spoileres tartalmak kerültek ki (habár akkor nem április 17-étől lehetne őket árusítani), ezt még inkább meg is érteném, de a Mattel... Eleve a figurákat már árusító oldalak hibáztak (azóta el is távolították a termékeket az oldalukról, bár, érdekesség, de nyújtható Pyroraptor figurákkal már teli vannak az amerikai játékboltok), a Jurassic-rajongók, akik megvették és lelkesen videót készítettek, reklámozták az adott figurákat semmi törvénytelent nem tettek, számos példa volt rá a múltban is, nem csak a Mattel és a Jurassic World, de más játékgyártók és franchise-ok esetében előfordultak hasonló esetek, amelyek következmény nélkül maradtak. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Greg A. (@dinoscream3232) által megosztott bejegyzés

Tényleg csak remélni tudom, hogy a közelgő előzetes és persze a Mattel utólagos belátása alapján rendeződnek a viszonyok, az biztos, hogy a négy év alatt felépített megbecsülését néhány nap alatt pusztította el a cég... És addig is, a legtöbb, ami tehető, hogy a Mattel (és mint a fő tulajdonos, de ez esetben teljesen ártalmatlan Universal) közösségi médiafelületein a rajongók kifejezik a véleményüket...

FRISSÍTÉS: Úgy tűnik, Tim, a Collect Jurassic tulajdonosa visszaállította oldalát, de az Instagram fiókjának vélhetően annyi. Remélhetőleg Andy csatornája is megmenekül, és ez a kis csörte lezárul hamarosan 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4517315258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dino boy 2022.02.08. 21:22:06

Tényleg nem értem a Mattel-t, éveken keresztül csak jókat mondtak róluk, erre tiltják őket minden szó nélkül.... Remélem a jövőben összeszedni magát a cég, mert ha így folytatja, akkor a rajongók elég szépen megfogják utálni... (Hozzáteszem, hogy én az utóbbi időben is elég negatívan álltam hozzájuk, mivel sokkal gyengébbek a figurák mint pár évvel korábban....) Azért jó látni, hogy a fandome ilyen szempontból erős és összetartó, ha már máskor ölik egymást, ezt tényleg jó látni! ^^

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.02.08. 21:25:53

@Dino boy: Ha van pozitív hozadéka az egésznek, az tényleg az összezáró fandome, de bár ne lenne szükség rá. Én fele, harmadannyi energiát sem tudok fektetni a blogba, mint Tim és Andy a csatornáikra, oldalaikra (valószínűleg ő nekik anyagilag is megéri, teljesen jogosan a megtekintés számok után), de átérzem a helyzetüket és szörnyű lehet ez most nekik is.

Ha felveszik a kapcsolatot velük a Mattel-től, hogy srácok, ezt ne, akkor szerintem teljesen korrekt módon eljárva, azonnal le is vették volna a kifogásolt tartalmakat - de így eljárni, ráadásul úgy, hogy azóta is síri csendben vannak, irtják a kommenteket, nagyon nem korrekt tőlük...
süti beállítások módosítása