2020. június 15. 20:28 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Jurassic World: Dominion - Az újrakezdés küszöbén

jwd_4.jpg

Hosszú hiátus után körvonalazódni látszik, mikor és hogyan folytatódhat a Jurassic World: Dominion forgatása az Egyesült Királyságban – ezek egy része még csak találgatás, de sajnos van realitása is. Részletek az újrakezdésről a tovább mögött:

A Deadline, és annak nyomán a JurassicOutpost számolt be a leállított forgatás legújabb fejleményeiről. A legfontosabb hír mindenképpen az, hogy a tervek szerint július 6-án kezdődhet meg a Jurassic World: Dominion újraindított forgatása a londoni Pinewood stúdióban!

A jövő héttől kezdődően a Universal, a Pinewood és az egészségügyi szakemberek előkészítik a stúdiót a forgatásra, a díszleteket, eszközöket elhelyezik, fertőtlenítik és kialakításra kerül 150 kézi fertőtlenítő állomás is,  tisztálkodó kabinokkal és hatvan további illemhelyiség felállítását tervezik a stúdió területén, emellett pedig éjszakánként fertőtlenítő pára (köd-) felhővel fogják elárasztani a stúdiót. Természetesen a forgatási helyszíneken orvosok és egészségügyi személyzet is folyamatosan a stáb rendelkezésére fog állni, a stúdió 5 millió dollárt (másfél milliárd forintot) szán kizárólag a védekezésre.  A biztonsági előírások másik sarkalatos pontja a védekezésnek az is, hogy minden embernek, aki nem a kamera előtt szerepel, maszkot kell hordani a forgatás aatt, illetve 1800 terelő táblával és a stúdió zónákra osztásával kívánják elkülöníteni a stábtagokat egymástól és a szereplőktől.  

What does Disney's Pinewood deal mean for Marvel, Bond and British ...

További, szigorúbb vagy enyhébb, biztonsági intézkedések bevezetéséről az orvosi csapat fog dönteni, addig is viszont senki nem léphet be a stúdióba, amíg nem ellenőrizték a test hőmérsékletét, és mindenki egyedi azonosításra alkalmas papír karszalagot kap, amely alapján nyomon követhető lesz, hogy tényleg mindenki átesett-e a kötelező ellenőrzésen.

A Universal Pictures szoros együttműködésben áll a Brit Film Tanáccsal és az amerikai szakszervezetekkel annak érdekében, hogy a Dominion forgatása megfeleljen a biztonsági előírásoknak, sőt, túl is teljesítik azokat. A Deadline-nak sikerült a Universal egyik executive producerét is megszólaltatnia az intézkedések kapcsán:

„A terv az, hogy július elején forgathassunk.”

„Bárki, aki tüneteket produkál, a hazaküldése előtt elkülönítünk, meg szeretnénk bizonyosodni arról, hogy biztonságos munkakörnyezetet teremtünk és betartjuk a protokollt. A legfontosabb most nem a költségvetés, hanem: a biztonság. Az orvosi csapatunk iránymutatást fog adni és bízunk benne, hogy a stúdió felosztása, a szereplők és a stáb elkülönítése, az érintkezések pontos nyomon követésének köszönhetően, ha némi késéssel is, de tovább tudunk haladni a gyártással

A filmen dolgozó, nem brit állampolgárok, szereplők hamarosan visszatérnek az Egyesült Királyságba, a meg nem nevezett executive producer szerint Colin Trevorrow rendező „nagy szerepet játszik a szereplők és a stáb összehívásán, a szervezésben, beszerzésekben”. Nyilvánvalóan sokan aggódnak egy olyan országba visszatérni, amelyet súlyosan érintett a Covid-járvány, de a beszámolók szerint nagyon optimisták a folytatást illetően az érintettek. Chris Pratt és Bryce Dallas Howard rövidesen a szigetországba utazik, hogy utána az ország előírásainak megfelelően két hetes karantént letöltse, természetesen a forgatások megkezdése előtt őket és a teljes stábot fogják tesztelni koronavírusra - és a teszteléseket egészen a forgatás befejezéséig fenn fogják tartani.

A gyors visszatérés annak is köszönhető, hogy a Universal biztosítása változás nélkül fennáll, nem szigorítottak rajta, ráadásul a Pinewood Studios a leállás ellenére is megfizettette a bérleti és egyéb díjakat, így a Universal-nak pláne érdekében állt mihamarabb visszatérni a gyártáshoz.

A fő kérdés az, a három hónapos csúszás mennyiben fogja befolyásolni az eredetileg kitűzött premierdátumot? A producer szerint „némi késésben” vannak, de azt most még nem lehet megmondani, ez mennyiben befolyásolja a kész filmet vagy a bemutatás dátumát.

evo_2.jpgCsak remélni lehet, hogy a legtöbb praktikus effektet megtartják a filmesek

Mint ismert, a filmben számos animatronikus dinoszaurusz szerepelt volna, ezek működtetése pedig több embert igényel, a kérdés, hogy vajon vállalják-e a nagy létszámot a forgatáson, vagy a stábtagok csökkentése miatt végül digitális effektekre cserélik-e le a dinoszauruszokat? Sajnos fenn áll a veszélye, főleg ha tartani kívánják a 2021. június 11-i dátumot, hogy teljesen lecserélik a már eddig leforgatott anyagokban is a robotokat VFX állatokra.

A JurassicOutpost szerzői több VFX szakembert is megkérdeztek, és sajnos az az egyöntetű vélemény, hogy az eredetileg sok díszlet, rengeteg kellék és animatronikus dinoszaurusz között forgatni tervezett filmet, a rendkívül szűkös határidők közepette (ha csak nem dönt végül a Universal a premier halasztásáról) lehetetlen lesz elkészíteni az eredeti tervek szerint, és nem csak a dinoszauruszokat, de még a helyszíneket is esetenként CGI háttér és VFX effektek válthatják fel. Az sem tisztázott, vajon a Kanadában rögzített felvételeket maradéktalanul fel tudják-e használni? Ha lett is volna igény az újraforgatásra, erről bizonyosan lemond Colin Trevorrow, illetve ki tudja, hónapok múlva Kanada (vagy épp az Egyesült Királyság) hol fog tartani a vírus elleni harcban?

Persze, az animatronikus dinoszauruszok VFX lényekre való lecserélése most még csak spekuláció, de sajnos reális forgatókönyvnek tűnik. És ha már forgatókönyvet említettem: valószínűleg a leállás alatt Colin Trevorrow és Emily Carmichael már így is átdolgozták a szkriptet, valószínűleg már nem ugyanazt a filmet fogjuk látni, legyen akármikor is a premier, amilyet eredetileg Trevorrow elképzelt. Talán még előnyére is válhat a szövegkönyvnek a finomhangolás, ha volt rá egyáltalán szükség...

casting_2.jpg

A forgatásról persze így valószínűleg még kevesebb információ fog majd kiszivárogni, mert szigorúbb lesz az ellenőrzés, de ezzel szerintem minden rajongó kiegyezik, csak újra láthassuk a mozivásznakon a Jurassic-filmek hőseit: Rexy-t, Blue-t és természetesen Alan Grant-et (Sam Neill), Ellie Sattler-t (Laura Dern), Ian Malcolm-ot (Jeff Goldblum), Owen Grady-t (Chris Pratt), Claire Dearing-et (Bryce Dallas Howard) és a többi visszatérő és új szereplőt! 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8015811584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dino boy 2020.06.16. 09:18:10

Nem értem egyébként hogy miért nem teszik át későbbre a premiert, és akkor mindent letudnának forgatni. Ha mondjuk augusztusban jönne ki, szerintem az sem lenne gond, mert legalább akkor minden benne lenne.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.06.16. 19:31:13

@Dino boy: Igen, augusztus még pont ideális lenne, mert jelenleg úgy fest, hogy augusztus 6 és 20 között nem is lesz premier, ráadásul augusztus 8-án érne véget a jövő évre halasztott olimpia is. A június 11-i premiernek már így is bezavar, hogy a labdarúgó EB-t is ugye egy évvel elhalasztották.

A Bukott birodalom forgatását is februárban kezdték, július elején fejezték be 2017-ben, majdnem egy teljes év volt az utó-munkára. Ami még a Dominion malmára hajthatja a vizet, hogy minden csúszik, így valószínűleg több szakember is várakozhat a háttérben, esetleg már a forgatás alatt elkezdhetik az effektek készítését. Bizonyára a Universal és Trevorrow is arra törekszik, hogy a lehető legkevésbé látszódjon meg a filmen a sietség, és mindent megvalósítsanak, amit eredetileg elterveztek.

Dino boy 2020.06.17. 11:11:27

@Lord Picard: Igazából nekem teljesen mindegy hogy mikor lesz a premier, csak legyen benne egy dilophosaurus

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.06.17. 19:23:16

@Dino boy: Én most már hajlok arra, hogy tényleg inkább késsen pár hónapot a film, de készüljön el úgy, ahogy tervezték. Dilophosaurus-t pedig most már tényleg tehetnének bele :)
süti beállítások módosítása