2019. április 17. 23:54 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Mattel - Visszatekintés - Első rész

mattel_5.jpg

A napokban múlt egy éve, hogy hivatalosan is elkezdték árulni világszerte a Mattel-csoport Jurassic World játékfiguráit, termékeit. A jogokat még 2017 nyarán elnyerő nagyvállalat az elmúlt egy évben rengeteg, csaknem a korábbi filmekhez kiadott összes figurának számával megegyező mennyiségű figurát dobott piacra. Legújabb bejegyzéseimben, végre, összegzem a tavalyi évi megjelenéseket, illetve az eddig ismert, idei, Dino Rivals vonalról. Reméljük az elkövetkező év is ilyen termékeny lesz a Mattel részéről. A képes visszatekintés a tovább mögött veszi kezdetét.

A Mattel filozófiája a kezdetektől az volt a Jurassic World figurák kapcsán, hogy a lehető legtöbb dinoszauruszt, embert és járművet egymáshoz viszonyítva, egy méretarányba dobják piacra, ezzel is a célközönséget, a gyerekeket megtanítani, mekkorák is voltak a dinoszauruszok. Mindegy is, melyik dinoszauruszt vásárolja meg az ember, az biztos, hogy valami mozgatható rajta: ragadozóknak az állkapcsuk, de többnyire valamennyi dinoszaurusznak a végtagjai is mozgathatók, de természetesen az emberek is több ponton artikulálhatóak. 

Az Attack Pack sorozatban a kis termetű dinoszauruszok kerültek kiadásra, a Jurassic-filmek legismertebb szauruszaival, mint a Velociraptor, Dilophosaurus, Gallimimus, de nézzük is meg őket:

att1.jpg

att2.jpg

att3.jpg

A figurákat később összecsomagolták, egyszer Owen-nel is, a válogatásokban pedig többnyire az alap figuráktól nagyban eltérő festéssel jelentek meg a dinók.

attmul.jpg

A Story Pack kiadásokban a Bukott birodalom egy-egy jelenetét adták vissza a résztvevőkkel, Claire viszont ebben az esetben nem egy őshüllő társat, hanem egy pörgőgömböt kapott maga mellé. 

story.jpg

A méretarányok megtartására törekedve jelentek meg a nagyobb testű dinoszauruszok, mint a Jurassic-filmek ikonikus sztárja, Rexy elektronikus figurája, vagy az Indoraptor több ponton is mozgatható változata, amelyet ősszel követett az elektronikus változat, a hazai boltokat viszont elkerülte a Ptera-drone, sajnálatos módon. Azt még azért meg kell jegyezni, hogy a két Indoraptor nem feltétlenül pontosan méretarányos a többi figurához képest, kicsit nagyobb az emberekhez és más dinoszauruszokhoz képest, mint a filmben.

big1.jpg

Természetesen a dinoszauruszok mellett a film két főszereplője is kapott akciófigurát, Owen rögtön kettőt is elsőre, de járulékos veszteségként az InGen katonáit is harcba küldhetik a vásárlók a dinók ellen.

hum1.jpg

Később további három szereplő is megjelent, és egy újabb Owen figura is. Maisie kiadása egy igazán jópofa, "toyception" azaz játék-a-játékban kiegészítőt is kapott, a kislány Mattel-es T. rex játékfigurájával.

hum2.jpg

A játékvonal nagy sztárjai voltak illetve még mindig azok, a hangot adó, Roarivores figurák. A fentebb bemutatott Rexy és Indoraptor figura is hangot adós, de nyolc, közepes termetű állat került kiadásra ezen a játékvonalon, csodás kidolgozásban, de ez igazából majd minden Mattel-saurus-ról elmondható. A figurák nem csak hangot adnak ki, de az állkapcsukat is mozgatják a ragadozók, a növényevők pedig a fejüket ingatják, az Ankylosaurus viszont a farkát lengeti, a Pteranodon pedig a szárnyait csapkodja. Minden dinoszaurusz a rá legjellemzőbb tulajdonságát mutatja be.

roa1.jpg
roa2.jpg

Három nagyobb termetű szaurusz jelent meg az Action Attack vonalon: ugyan hangot nem adnak ki, de a két ragadozó az állkapcsát csattogtatja, a Stegosaurus pedig a farkát csapkodja gombnyomásra.

act.jpg

Két igazán termetes figurát is kiadott a Mattel: a Mosasaurus, az élethű gumi borítással az alap játékvonalhoz passzol méretarányát tekintve, a Colossal T. rex viszont jóval nagyobb léptékben készült, de egy ikonikus szereplőről van szó és alighanem az egyik legnépszerűbb figuráról a gyártótól. Ez a hatalmas dinoszaurusz volt egyébként a legelső Mattel-es Jurassic World figurám, így különösen fontos szerepet tölt be számomra.

big2.jpg

A Jurassic-filmekhez legalább annyira hozzátartoznak az egyedi, emlékezetes járművek, mint az állatok maguk. Az első film egyik ilyen ikonikus járgánya volt a Jeep Wrangler, kapott is szerepet a Jeep a 2015-ös Jurassic World-ben is. A Mattel-nél, illetve egész pontosan a hozzájuk tartozó Matchbox-nál rengeteg kisautó jelent meg, de a nagyobb járművek is a legendás kisautó gyártó cég égisze alatt jelentek meg. 

veh1.jpg

veh2.jpg

Mint az más játékvonalaknál is gyakran megesik, a Mattel nem minden termékét szánta széles körű forgalmazásra, régi partnerüknek, a Toys'R'Us áruházláncnak szánták a Destruct-A-Saurs játékvonalat. A dinoszauruszok egy nagy (Dimetrodon) és egy kicsi (Microceratus) kivételével más szettekben már előfordultak, de a vonal érdekessége az, hogy a nagy dinók állkapcsában és a szállító ketrecekben mágnes van, így képes szétbontani azokat a figura. 

des1.jpg

A Tyrannosaurus rex először egy másik vonalon bukkant fel, róla lentebb ejtek még szót, viszont a figura mellé egy transzformátor állomás kapott helyet, míg a Pteranodon figura egy helikoptert. Az áruházlánc hónapokkal a megjelenések előtt azonban csődöt jelentett, a nekik szánt játékkészletek Mexikóban és Dél-Amerikában kerültek forgalmazásra, illetve egy rendkívül rövid ideig az Amazon-on keresztül is elérhető volt pár szett. A Stiggy a laborban szett már egyáltalán nem jelent meg sehol sem.

des2.jpg

A harci sérült dinoszauruszokat felvonultató Batte Damage vonal az Egyesült Államokban a Walmart üzletlánc exkluzív címe volt, mifelénk eleinte pedig csak a Müller-ben voltak elérhetők. Köztük ekkor jelentek meg olyan dinók is, amelyek másik vonalon (ekkor) még nem, de pl. a Triceratops vagy a Pachycephalosaurus nem is ugyanaz a figura, mint más vonalon.

bd1.jpg

A Bukott birodalom csúcspontján fontos szerepet kapó ceratopsida koponya csak ebben a szettben került kiadásra, ahogyan a Monolophosaurus is, és nálunk csak ebben a formában jelent meg ez a fajta T. rex figura is, amely kisebb, mint az elektronikus változat. A Colossal T. rex figurája pedig nem csak a harci sérülések felfestésében különbözik az alap figurától, ugyanis ez a változat hangot is ad!

bd2.jpg

Méretarányait tekintve ezek a dinoszauruszok vagy Owen és motorja is méretarányos a többi figurához képest, de a felhúzó szerkezet miatt azért jelentősen más kialakításúak is egyben. A zöld Velociraptor nem először bukkan fel a játékvonalon, nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy a Bukott birodalom egy korábbi előkészületi fázisában szerepelhetett volna egy ilyen Velociraptor is a filmben.

rru.jpg

A világot meghódító slime-ot, amelynek elterjedéséért a Mattel-t tehetjük "felelőssé", ezen a játékvonalon sem tudták kihagyni, de az integrálásuk különösen jól sikerült az újracsomagolt dinók mellett: a két kisebb szettben a Jurassic Park ///-ban látotthoz hasonló tartályokba kell tölteni a trutyit, amely aztán ki is folyatható, míg a Baryonyx szettben, amelyhez némi díszlet és egy hangjától megfosztott dinoszauruszt is kapunk, a lávát helyettesíti a slime. Sajnos ezek a szettek a hazai játékboltokat elkerülték.

slime_1.jpg

Alighanem világszerte az egyik legfájóbb pontja a Mattel Jurassic World-ös vonalának a Legacy Collection névre hallgató leágazása: az első három film főszereplőit, dinoszauruszait és a Jeep-et is magába foglaló kiadások ugyanis az amerikai Target exkluzív termékei, túl sok helyen nem is lehet őket kapni máshol sem, bár az embereket leszámítva az angol Smyths-nél beszerezhetőek többnyire a figurák.

leg1.jpg

A Velociraptor Az elveszett világot idézi meg festésében, ugró készséget először a figura a Story Pack-es Blue -ként kapott. A Pachycephalosaurus nem azonos a Batte Damage figurával, ahogyan a Gallimimus ezen változata sem, a kölyök T. rex pedig csak innen elérhető.

leg2.jpg

A T. rex figurája a Battle Damage vonalon később újra fel lett használva, de itt jelent meg először, míg a Spinosaurus pedig csak itt. A harmadik rész sztárját egyébként beszélik, hogy idén is kiadják, a szélesebb körben elérhető Battle Damage vonalon!

leg3.jpg

A Mattel-hez tartozó S.T.E.M. kiadásában három ismert dinoszaurusz csontvázát is kiadták, ötletes módon kiállító talapzattal, mintha csak Lockwood birtokán járnánk.

fss.jpg

A Tyrannosaurus rex itt is különcködik, hiszen a világ alighanem legismertebb őshüllője két oktató készletben is helyet kapott. A csontvázát a fenti hárommal ellentétben gipszből kell kivésni a gyerekeknek (és rajongó felnőtteknek), ez a fajta játékélmény már évek óta más gyártóknál is elérhető. Az alap játékvonalról viszont kölcsönöztek egy teljes T. rex figurát is, amely azonban kissé darabos: a külső részeket itt-ott eltávolítva ugyanis a dinoszaurusz belső szervei, csontváza és izmai is feltárulnak, egy kulccsal pedig mozgathatóak is egyes részei. Igazán színvonalas kiadás.

kit.jpg

A méretarányokat immár figyelmen kívül hagyva, négy dinoszaurusz tojásból kikelő változata is kapható, egyik kölyök cukibb, mint a másik!

hnp.jpg

Úgymond alap, egyszerű figurának szánták ezeket a 12 inches figurákat, amelyek festésükben újdonságot nem tartogatnak, talán csak a barna Velociraptor, amely az első film Big One-ját hivatott megjeleníteni. A dinóknak csak a végtagjai és farkaik mozgathatók, és azért a festésük sem lett részletesebb a nagyobb méret ellenére, Owen viszont kidolgozottabbra sikerült a kisebb méretű változatánál. 

bas.jpg

Rengeteg, nagyon sok mini dinoszauruszt is kiadtak, hol 15 figurát tartalmazó csomagolásban, hol kis, zárt zacskókban (de voltak olyan országok, ahol a kis csomagok is ablakosak voltak), Legacy és Battle Damage változatban is. A kis méretük ellenére a legtöbb dinoszaurusznak azért mozgatható valamije: vagy a végtagjaik, vagy az állkapcsuk. Ezen a vonalon megjelent olyan dinoszaurusz is, mint az Apatosaurus vagy a Brachiosaurus, bár utóbbira már nem kell sokat várnunk 1:18-as méretben sem!

mini.jpg

Négyféle maszk segítségével, valamint Blue kézfejeivel, a gyerekek akár maguk is kedvencük bőrébe bújhattak: a dobozos Blue fej pedig hangot is kiad, valamint a szemét is mozgatja! 

msk_1.jpg

A legkisebbekre is gondolva, aranyos plüss figurák is kerültek kiadásra, köztük egy igazán nagy Blue-val!

plsh.jpg

Biztosan akadt kimaradó figura, a kisebb Matchbox járműveket és készleteket, valamint a hazai kínálatot teljes egészében elkerülő Imaginext termékcsaládot egy külön bejegyzésben fogom megemlíteni, ahogyan a Mattel idei évi, Dino Rivals játékvonalát is! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4414772354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2019.05.02. 21:15:13

Hogy ehhez a poszthoz is hozzászóljak, tegyünk egy kis számvetést, miből mi lett meg:
Attack pack 1: 5-ből 5 figura
Attack pack 2: 4-ből 0 figura
Attack pack 3: 3-ból 2 figura
Attack pack multipack: 5-ből 0
Story pack: 3-ból 1
Nagyobb dínók: 4-ből 3
Emberek 1: 5-ből 2
Emberek 2: 4-ből 0
Roarivores 1: 4-ből 4
Roarivores 2: 2-ből 2
Roarivores 3: 2-ből 2
Action attack: 3-ból 3
Nagyobb dínók: 2-ből 1

A listán innentől lejjebb pedig már semmi, csak pár Matchbox. Hát ennyi.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.05.02. 22:55:14

@Anak: Nekem őket sikerült megszereznem. Próbáltam a számomra legemlékezetesebb és legfőképp, a filmekben szereplő dinoszauruszokat összegyűjteni, de sajnos azért akadnak hiányosságok.

Attack 1: 5-ből 2
Attack 2: 4-ből 1
Attack 3: 3-ból semmi
De a Multi Pack-okból van egy 1 db Gallimimus-om

Story Pack: 3-ból 1

Nagyobb dinók: 4-ből 2

Emberek 1: 5-ből 1
Emberek 2: 4-ből 1

Roarivores 1: 4-ből 2
Roarivores 2: 2-ből semmi
Roarivores 3: 2-ből 2

Action Attack: 3-ból 1

Nagyobb dinók: 2-ből 2

Battle Damage: 8-ból 1

Legacy emberek: 4-ből 3

Legacy dinók: 6-ból 1

Legacy egyebek: 4-ből 2 (Spino és Jeep)

Hatch 'N Play: 4-ből 1

Alap figurák: 6-ból 1

Illetve néhány Matchbox szintén megvan.
süti beállítások módosítása