2018. június 06. 20:17 - Lord Picard

Jurassic World: Bukott birodalom - Spoilermentes beszámoló

logos.jpg

A MoziStar és az IGN oldalak jóvoltából, és a UIP-Duna Film nélkül ez sem jöhetett volna létre, rajongó társammal a mai nap folyamán alkalmam volt megtekinteni a Jurassic World: Bukott birodalom sajtóvetítését az Aréna Pláza-beli Cinema City IMAX termében, 3D-ben. A tovább mögött a friss benyomások, érzelmek, szigorúan spoilermentesen!

Amikor Michael Chrichton regénye, a Jurassic Park 1990-ben megjelent az Egyesült Államokban, valósággal letarolta a könyvpiacot, és Steven Spielberg már a könyv ismerete nélkül is a megfilmesítésről álmodozott. 28 évvel ezelőtt, vagy  a film tekintetében 25 évvel ezelőtt, nem lehetett még sejteni, hogy 2018-ban még láthatjuk Isla Nublar-t, és a dinoszauruszok ilyen szinten a pop kultúra részei lesznek.

01_8.jpg

A Jurassic World három évvel ezelőtti elképesztő közönségsikere után nem lehetett kérdés, hogy elkészül a folytatás, sőt, már 2015-ben egy új trilógia nyitányaként kezelte a filmet az akkori rendező és forgatókönyvíró (aki íróként és producerként a Bukott birodalom elkészültéből is kivette a részét), Colin Trevorrow.

A történet

A film, egy rövid, de annál izgalmasabb kitérővel, hova tovább, a legjobb Jurassic Park nyitójelenetet követően három évvel a Jurassic World után veszi fel a vonalat: az Indominus rex elszabadulása okozta káoszt követően az Isla Nublar-on másodjára felépített park is lassan az enyészeté válik. Az egykori parkigazgató, Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) most lelkes dinóvédőként próbálja megmenteni a szigeten magukra hagyott dinoszauruszokat: a sziget északi részén szunnyadó vulkán, a Mt. Sibo az aktivitás jeleit mutatja, és egy olyan láncolat indul be, ami egészen biztosan a sziget és a dinók pusztulásával jár. Az emberiség, és a felelős szervek, akik tehetnének a szauruszokért elfordítják a fejüket, de Claire segítségére egy megnyerő fiatalember, Eli Mills (Rafe Spall) siet: ő és a mögötte álló titokzatos pénzember, Benjamin Lockwood (James Cromwell) hajlandóak finanszírozni Claire mentőakcióját, de egy valamihez ragaszkodnak, és ehhez a visszavonultan élő Owen Grady (Chris Pratt) segítsége kell.

02_8.jpg

A film premisszája egy nem túl bonyolult, de részleteiben aprólékosan kidolgozott alap problémából indul: a dinók, amelyeknek egyszer már megvolt a maguk ideje, de a természet kihalásra ítélte őket, az emberi beavatkozásnak köszönhetően ismét élnek, de újra a kihalás veszélye fenyegeti őket, és a dinók emberekkel való nem túl fényes rövid története okán nem sokan lelkendeznek megmenteni őket. A jegyünk áráért azonban két filmet kapunk: egy izgalmas, rendkívül látványos kalandfilmet a forrongó Nublar-szigeten, olyan csúcsjelenettel, amelyet bármelyik blockbuster film megirigyelne (és a fináléra tartogatna), de ekkor még hátra van a film fele: egy sötétebb, zárt helyszínen játszódó kamara horror veszi kezdetét.

jurassic_world_fallen_kingdom_indoraptor_2_by_giuseppedirosso-dcb26m5.jpg

A spanyol rendező, Juan Antonio Bayona, akinek nevéhez a lenyűgözően sokkoló A lehetetlen című katasztrófafilm mellett az európai horrorfilmek egyik legjobbika, az Árvaház fűződik és nem viccelt, amikor azt nyilatkozta: valóban mind az Árvaháznak, mind az Alien-nek és persze a  Jurassic Park-nak a stlíusjegyei köszönnek vissza a kész filmből.

A háttérben

A készítők már három éve ígéretet tettek a rajongóknak: a következő alkalommal több, a valóságban megépített animatronikus dinoszauruszt láthatunk majd a vásznon, híven a korábbi filmekhez. Neal Scanlan irányítása alatt számos, lenyűgözően élethű állatot építettek meg, de a CGI terén is három év alatt már nagy fejlődés zajlott le. A filmzenét illetően ismét Michael Giacchino-t üdvözölhetjük, és ahogyan Az elveszett világ esetében John Williams, úgy Giacchino is mert eltávolodni az előző film kottájától. A dinoszauruszok lenyűgözőek, ismét az az érzése az embernek, hogy valódi, élő állatokat lát az ezüstvásznon.

blue2_6.jpg

Kedvenceink, Rexy és Kék már valódi személyiségjegyekkel van felruházva, régi ismerősként köszönthetjük őket a vásznon. Isla Nublar királynője, akit már a Jurassic Park-ból ismerhetünk, ezúttal jóval több játékidőt kapott, annyi, amennyit T. rex Az elveszett világ óta nem kapott. A két csúcsragadozó mellett olyan, gyakori mellékszereplőket láthatunk a filmben, mint Ankylosaurus, Apatosaurus, Brachiosaurus, Gallimimus, Stegosaurus, Triceratops, hogy csak a legismertebbeket említsem, de olyan eddig nem látott fajok is felbukkannak, mint a Sinoceratops vagy a Stygimoloch (garantáltan közönség kedvenc lesz). A nagy ragadozók rajongói tobzódhatnak: nem csak Rexy képviseli őket, de végre Jurassic-filmben is felbukkan az Allosaurus vagy a Carnotaurus. A legnagyobb hangsúlyt azonban nyilván az új hibrid faj, az Indoraptor. A félelmetes állat, amelynek elődjével, az Indominus Rex-szel ellentétben nem T. rex, hanem Velociraptor az alap DNS-e, tökéletes gyilkológép, és az eddigi legfélelmetesebb állat a franchise történetében. Meg tudták tehát ugrani a Jurassic World által felállított szintet. 

A szereplők

Ha egy film stáblistáján Chris Pratt nevét láthatjuk, már látatlanban is tudhatjuk: humorban és öntelt beszólásokban nem lesz hiány, és ezt a Bukott birodalom sem cáfolja meg, ugyanakkor Pratt-nek, és a többi szereplőnek, ezúttal több drámaibb jelenet jut. A Bryce Dallas Howard által alakított Claire Dearing viszont nagyobb jellemfejlődésen ment keresztül: a folyton menekülő, idegesítő menedzserből egy már-már Dian Fossey elhivatottságát idéző karakterré avanzsált. Meg kell állapítanom, Pratt és Howard között működik a kémia, csak úgy forr a levegő ismét kettejük között!

cast1.jpg

B.D. Wong talán most sem kapott több jelenetet, mint Dr. Henry Wu az előző felvonásban, de érezhetően a készítőknek van céljuk még vele. A Jurassic-újoncok közül a legtöbb játékidőt Rafe Spall tenyérbe mászó Eli Mills-e kapja, és valószínűleg nem véletlenül jut róla az ember eszébe Az elveszett világ Peter Ludlow-ja. James Cromwell egy élő legenda, aki akár egyetlen jelenetben is képes több százalékponttal megemelni bárminek a színvonalát, Benjamin Lockwood-ként pedig a jóságos nagypapa szerepet mintha csak direkt ráírták volna. Geraldine Chaplin, a legenda, Charlie Chaplin lánya ugyan nemzetközi karriert nem tudott befutni, de választott hazájában, Spanyolországban kedvelt és sokat foglalkoztatott színésznő, és J.A. Bayona kabala színésze: a rendező minden filmjében szán Chaplin-nek egy-egy kisebb-nagyobb szerepet.

Claire oldalán bukkan fel Zia Rodriguez (Daniella Pineda) és Franklin Webb (Justice Smith), akik a Dinóvédők Csoport munkatársaiként látogatnak el a szigetre. Mindkét karakter és az őket alakító színészek jól illeszkednek a filmbe és az összképbe. Nincs Jurassic-film gyerekszereplő nélkül, így most sem, az újonc Isabella Sermon pedig, mint Benjamin Lockwood unokája, Maise igazán elbűvölő, és a gyermeki rácsodálkozás hiányozna is a Jurassic-filmekből. Remélem mindhármukat viszont láthatjuk még, akár a franchise-on belül, vagy más szerepekben. 

cast2_1.jpg

Természetesen Jeff Goldblum-ot sem hagyhatom ki, de aki látott akár csak egy filmet tőle, hova tovább a Jurassic Park-ot és folytatását, az tudja mire számíthat: a hórihorgas színész olyan jelenléttel bír a vásznon, amely minden mást elhomályosít. Öröm volt nézni Ian Malcolm szerepében látni, a készítők pedig, akár csak a Jurassic World esetében, ismét Michael Chrichton eredeti regényéhez nyúltak Malcolm szövegeit illetően. Ted Levine zsoldosa, Wheatley jó eséllyel pályázik a legnagyobb gazember szerepére a franchise történetében, régen láttam ilyen utálatos karaktert, de ez nagyban köszönhető az őt remekül alakító Levine-nek, és magyar hangjának. 

Magyar változat

A film szinkronja remekül sikerült, nyilván a fordításról az eredeti ismerete nélkül nyilatkozni nem tudok, de Speier Dávid a tőle elvárt profizmussal szövegezte a filmet magyar nyelvre, ahogy tette azt Az elveszett világ óta minden epizód esetében. A három, az előző filmből visszatérő szereplő hangja természetesen nem változott, az új szereplőket megszólaltató színészeink pedig a tőlük megszokott profizmust hozzák, Barbinek Péter álmából is tudja azt az álnok, önelégült gazember hanghordozást hozni, amit már sokszor bizonyított, ezúttal Ted Levine-t magyarítva. Szerencsére Szabó Sipos Barnabást sem kell nélkülöznünk, ő szólaltatja meg harmadjára is Jeff Goldblum-ot a Jurassic-filmekben, ez miatt még mindig nagyon boldog vagyok, hiszen jeles színművészünk pár évig bojkottálta a magyar szinkront, szerencsére ennek az önkéntes száműzetésnek már vége. James Cromwell állandó magyar hangja, Szokolay Ottó egészségügyi állapota miatt sajnos már két éve visszavonult a szinkrontól, és ami akkor még csak időlegesnek tűnt, sajnos mostanra megmásíthatatlan, kiváló színészünk életének 81. évében május 27-én elhunyt, nyugodjék békében!

ÖSSZEGZÉS

A filmről, konkrétum említése nélkül, de őszintén "csak" annyit tudok mondani, hogy egy igazán fantáziadús, látványos, ötletes kalandfilm, amely a korábbi filmeket is meg-megidézi, tiszteletben tartja, de nem erőltetett módon, hogy aztán a saját útjára lépjen, biztosítva a franchise jövőjét. Azokra, akik gyerekkoruk óta (mint én), vagy nem is olyan régóta, de szeretik ezeket az állatokat, és a filmeket, egy igazi érzelmi hullámvasút vár. Nem bírtam nem széles vigyorral fogadni a T. rex, vagy ahogy mi hívjuk, Rexy minden egyes vásznon töltött percét, viszont olykor az a fránya 3D szemüveg is elpárásodott... A holnapi újranézésig pedig újra és újra felidézem ezt a két órát, amelyet kedvenceim között tölthettem.

indoraptor_2.jpg

Százalékos vagy egyéb értékelésre nincs szükség, a Jurassic World világa ismét elkápráztatott, meglepett, és felidézte a gyermekkoromat. És még fogja is párszor, amíg a házimozis megjelenésre várok. Addig is pedig, mindenkinek, aki szereti a dinókat, vagy csak egy látványos, izgalmas két órára vágynak, irány a moziba be!  És, ne rohanjon ki senki a film vége főcíme alatt, mert még utána egy kis extra jelenet is várja a nézőket!

A széles körű premierig pedig...
1nap.jpg

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8414028382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress_ 2018.06.10. 09:35:29

Nekem nagyon tetszett! "Ütős", ez a jó szó rá. Izgalmas és látványos. Egy pillanatnyi üresjárat sincs benne. Véginyomják az egészet.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2018.06.10. 18:08:13

@Jericho 1: Nagyon örülök neki! 10-ből 9 ismerősömnek tetszett, és nem csak rajongóknak. Az is tisztán látszik, hogy ez az általad is említett tempó lehet, hogy túl gyors. Megosztó, az tény, de messze menően az egyik legjobb Jurassic film, és méltó folytatás. A következő három évet megint nehéz lesz kivárni :)

Anak 2018.06.11. 19:41:49

Tegnap én is megtekintettem. Számomra óriási csalódás volt és bárcsak tudnék találni benne szerethető elemeket, de abból elég kevés van. Borzasztó, hogy mennyire nem volt forgatókönyve a filmnek. Végülis dínós kalandfilmnek úgyahogy elmegy, de a méltó folytatás kategóriától nagyon-nagyon messze van.

Innentől SPOILEResen:

Már a kezdő képsorok felb@szták az agyamat és megadták az alaphangulatot
Adva van az elhagyatott Mosasaurus medence. Logikátlanság 1. minek építettek egy óriás kaput a nyílt óceánnal szomszédosan a mesterséges tó oldalán? A tengervíz bejutását máshogy is meg lehetett volna oldani. Így aztán egyetlen célja az, hogy valamikor jól kikerüljön a veszélyes állat a nyílt óceánra, ami meg is történik.
Logikátlanság 2. A mini tengeralattjárónak miért a kapu kinyitásával kell bejutnia a nyílt óceán felől a medencébe? Volt helikopterjük a fosztogatóknak és a tengeralattjáró sem volt egy túl nagy darab, simán belógathatták volna egyből a tóba is őket.
A film első felében a parkban vagyunk és átéljük a vulkánkitörést, de olyan rohamléptekben, hogy nincs időnk megcsodálni a park régi és új állatait. A főszereplőkről annyira tudjuk, hogy főszereplők, hogy egy percig nem tudunk izgulni a sorsukért, mert tudjuk nem eshet bántódásuk. Legalábbis a jó oldalon állók közül. Owen bénulásos jelenete a lávával meg, hogyismondjam...én nem szeretnék ilyen kínos pillanatokat átélni még egy JP filmben...egyáltalán miért hagyták ott a többiek, semmi nem indokolta, hogy a sorsára hagyják.

További nyűgjeim:
Az egyik, hogy véleményem szerint, aki a két nagy előzetest látta, az látta a film összes érdekes és izgalmas jelenetét, illetve a fordulatokat is. A marketingcsapatnak innen is egy pacsi, semmi újdonság nem maradt a filmre. Gondolok itt a Rex vs Carno, Baryonyx vs Claire & Franklin, Indo vs.Blue, Mosasaurus & Rex vs. kötélhágcsón függő fickó, Owen patthelyzetben a zsoldosokkal vs Indo jelenetekre. Mindent ellőttek, senkiért nem lehetett izgulni.

A film során kiderül, hogy az egész mentőakció inkább egy mentőaukció akart lenni, mert a dínókat úgy hiszik jó pénzért el lehet adni. Legfőképpen fegyvernek, mint pl az Indoraptort. Könyörgöm, már az előző részében is milyen könnyen leszedték RPG-vel a raptorokat és ha kicsit is végiggondolja valaki, teljesen alkalmatlanok ilyen jellegő feladatokra a ragadozó saurusok. Ez az egész alaptézis-amire a film fel van fűzve- egy baromság. Turistalátványosságon kívül nem nagyon van értelme az egész dínóhacacárénak.

A másik, hogy egyes karakterek olyan ostobán viselkedtek, hogy az egyszerűen elképzelhetetlen. Gondolok itt arra, hogy ok a NAGY vadásznak volt ez a foggyűjtős szenvedélye (amit mellesleg elég érintőlegesen mutattak csak be), erre a fószer bemegy a legveszélyesebb gyilkológépnek titulált lény mellé, csak úgy fogakat gyűjteni. Igaz, hogy belelőtt pár nyugtatót az állatba, de az mégsem hatott. Meg is lett az eredménye. Az Indo meg szépen kisétál a nyitva hajtott KISKAPUN, ami a KETRECÉN van!!! ÁÁhh.
A másik Maisie karaktere. A kislány szegény be van szarva, mert rájön, hogy egyedül maradt, összetalálkozik 2 számára vadidegennel, akik azzal tudják megnyugtatni, hogy mesélnek neki sztorikat A raptorról. Ööööö, ez szerintetek életszerű? Nagyonnem. Egyébként Maisie egészen jó volt mindaddig, amíg nem fogócskázott az Indoval, de mit csinál? Bebújik az ágyba, de csak éppenhogy. Az ellen nem véd! Aztán később Owen is csatlakozik.
Nameghogy a kislány megtudja, hogy ő is egy klón, és alig döbbenti meg ez a hír. Igaz egy 7-8 évestől nem várhatjuk el, hogy rögtön felfogja/értse, de ez az egész sztoriszál annyira hülyén van tálalva, hogy...nem is tudom leírni, megfogalmazni.
Aztán ott van a nagy morális kérdés, hogy ki szabad-e engedni a lényeket a kontinensre meg elszaporodnak és Jurassic World lesz, ezen moralizálnak vagy mennyit mire a kislány eldönti a dolgot. Kérdem én, mennyi idő levadászni az állatokat? Hogyan szaporodhatnának, ha csak 1-1 példány jut ki minden fajból? Gondolom ez már nem a hibás béka DNS-es állomány, amely önállóan is tud tojásokat rakni.

Mi zavart még? Claire miért nem volt börtönben a film elején? Ha elindulok egy hajóval egy szigetről, miért nem csukom fel a hátsó rámpát indulás előtt? Azért, hogy akiket hátrahagytam szépen beugrathassanak?

Azért, hogy pár pozitívumot is említsek: tetszett a pörgőgömbös csobbanásos jelenet, ahogy mi nézők is be voltunk zárva a két szereplővel a folyamatosan alámerülő cuccban. Tetszett és szomorú volt ahogy a sérült Bracihosaurust utolérte az elkerülhetetlen végzete.
Indoraptor a tetőn, háttérben a telihold és elüvölti magát. Itt még a zene is nagyon klappolt. Tetszett ahogy a kiállított Triceratops koponyát a végére bevonták az eseményekbe.

Nah, egyelőre ennyit tudok most leírni, talán később még előjön több dolog is. Többször moziban szerintem nem nézem meg, de azért idehaza igen, csak azt sajnálom, hogy nagyon nehéz lesz szeretnem a jövőben ezt a filmet. Azért nem egy Utolsó jedi, de elég mítoszromboló.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2018.06.11. 20:19:16

@Anak: Őszintén nagyon sajnálom, mivel mondhatom, törzsolvasóm vagy, és emiatt (is), tényleg nagyon sajnálom, hogy nem vagy elégedett a filmmel :( Eléggé megosztó, annyi szent, sokan, akik szerették a Jurassic World-öt, nem tetszik nekik, míg azok, akik a 4. részt nem szerették, a Bukott birodalmat éljenezik. Ki érti ezt?

SPOILER! SPOILERES VÁLASZ!

Igen, lehet, hogy a nyitójelenetet feláldozták a logika oltárán, de, egyrészt láthattuk, nem volt épp kedélyes idő a szigeten, talán előtte-utána-alatta komolyabb, napok óta tartó trópusi vihar tombolt ott, azért nem kockáztatták meg a tengeralattjáró ilyesfajta vízbe bocsátását, amit te is írsz, de nem az első, és nem az utolsó eset lenne a Jurassic Park-filmek történetében, amikor a logikátlanság vezet egy-egy lenyűgöző képi eseményhez. Ez a filmipar. Egyébként, elvileg nem a nyílt óceánba, hanem egy csatornába vezet a medence és csak úgy az óceánba.

Azért az eddigi filmekben is hőseink elég jól megúsztak minden rázós jelenetet (T. rex a sátorban stb.). A lávás résszel egyetértek, teljesen felesleges volt (mindazonáltal, a rossz fiúkat nem érdekelte Owen, Zia meg nyilván örült, hogy őt még nem puffantották le, nem hogy még Owen-ért agitáljon).

A marketinget sajnos tényleg eltolták, túl sok mindent mutattak meg :/ A kevesebb több lett volna, ilyen hibát még egyszer nem véthetnek, remélem ebből tanulnak a következő filmre.

Most jön a bonyolultabb kérdés: harcászati szempontból miért lenne hasznos egy falkányi Velociraptor? Egyrészt, egy csatamezőn eléggé nagy félelemfaktort adhatnak az ellenség fele, de akár azt is, hogy az ellenség ledöbben: Jé egy dinó! És már arcában is a ragadozó. Hoskins az előző filmben elég jól elmagyarázta az érveit, miért lenne hasznos ilyen szempontból a raptor. Állatokat a mai napig használnak harcászati célokra, sajnos. A gyógyszer ipar számára valóban logikusabb lenne őket "alkalmazni".

Wheatley, a nagy vadász - undorító egy fazon. Nem ismerek sok vadászt, de nyilván sokaknál megvan a trófea szerzés extrém példája, és hát a fejüket Wheatley még sem vehette, hiszen élve kellettek a dinók, így inkább gyökér módjára a fogukat húzta. Ugyanakkor, ő csak egy katona volt, nyilván fogalma se volt arról, hogy az Indoraptor nem is egy sima dinó, hanem egy brutális hibrid. Joggal hihette, hogy két nyugtató hatással volt rá, holott előtte Kéket se állította meg ennyi. A becserkészése utána, az Indoraptor által, az egyik legparádésabb jelenet szerintem. Az egész Indoraptor nálam egyértelműen üti az Indominus rex-szet, sokkal vagányabb és fenyegetőbb! Az ajtó meg kellett a ketrecre, csak nem születhetett meg ott :D

Maise - az egyik legjobb gyerekszereplő, talán a legjobb a Jurassic Park óta. Stresszhelyzetben nyilván nem úgy viselkedik egy gyerek, egy ilyen hírre, mint egy felnőtt ember, de az Indoraptorral a háta mögött lehet egy felnőtt sem állna le átértékelni az életét. Egyébként ez a téma, ezt régóta vártam már, nyilvánvaló volt, hogy egyszer eljutunk ehhez a kérdéskörhöz.

A kiengedett szauruszok: Owen és Claire elsősorban a közeli kisvárost félthették, ha oda beszabadul pár ragadozó, azért tud ott elég komoly bajokat okozni, mielőtt levadásznák őket, érthető, ha nem akarták vállalni ennek a morális kockázatát. Nem nagyon tudtam megfigyelni, de pl. a Compyk-ból is több példány volt, valószínűleg a többi állatból is, illetve abból kiindulva, hogy volt Triceratops kicsiny is, úgy fest, a szigete az állatok mégis szaporodtak. Az Allosaurus is egy fiatal példány, talán már a szigeten született. És belőle is több volt, egyet szabadon engedtek, egy másikat pedig, amelyet eladtak, már kamionra raktak. És egyébként, vélhetően nem csak egy raktárrész volt, ahol tartották a dinókat, mert Rexy sem volt ott a többivel, őt máshonnan engedték ki.

A hajó rámpájának felvonása pedig a katasztrófa árnyékában, kevésbé tűnt elsődlegesnek az Arcadia kapitányának, minthogy percekig még ott várakozzanak. És a suspense, persze, aligha akad ma olyan film, ahol ne találkoznánk ilyen megoldásokkal.

A Brachiosaurus jelenet, pedig ha rágondolok még mindig libabőr és szomorúság... Az biztos, hogy mind a vulkán sztori, mind az aukciós, földrészes sztori megérdemelt volna egy-egy filmet, de legalábbis több játékidőt kaphatott volna a sziget...

Még eszembe jutott valami Maise kapcsán: korábban láthatta Claire-t, hogy bizalmi viszonyt ápol a nagyapjával, Owen-t pedig a raptorokkal láthatta, szóval nagyjából tudhatta, kik ők, és Owenhez bújt oda, tehát "ismerte" azért már őt.

Remélem azért egy újabb megtekintés után te is pozitívabban éled meg a filmet. :)

Anak 2018.06.11. 21:12:11

Még 1 kérdés, amit nem értettem. A film világában ugye Nublar mellett ott van még az Öt halál. Miért nem lehetett átszállítani a Nublaron lévő állat állomámányt az 5 másik sziget egyikére? Mi van Sornával? Ezt akár bármelyik filmbéli állam megtehette volna így a kecske is megmaradt volna és a káposzta is megmarad.
Én sokkal többet szerettem volna a szigeten tölteni, mint a szárazföldön. Az elveszett világnak is jobban bírom az első kétharmadát, a várospusztítós részt sosem kedveltem igazán.

Anak 2018.06.11. 21:29:28

Én szerettem az előző filmet és most figyelj én a JP3-at is szeretem a legvégétől eltekintve (hangosbemondós fószer és katonák a parton).
Nekem az Indominus jobban bejött, mint az Indoraptor. Egyszerűen nem mutattak meg utóbbi szuperképességeiből sokat. A rex, átverte a felügyelőket, álcázta magát a környezetében, kommunikált a raptorokkal...egyszerűen többet tudott felmutatni azokból a dolgokból, amikkel jellemezték is. Az Indoraptor pedig még ki sem tudta szimatolni a 3 főszereplőti, mikor a Tricerakoponya körül bújocskáztak, egymástól alig távolságra. A további fejlesztéseit (lézerkövetés, támadás parancsra) viszont nem tudta előnyére fordítani, Claire pedig kihasználta az adódó alkalmat.

Mi jutott még eszembe? Owen miért kapcsolta ki a tárlat környékén a világítást? Semmi előnye nem származhatott belőle, hogy sötétben botorkálnak egy fekete színű ragadozóval szemben.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2018.06.11. 21:35:45

@Anak: A viral marketing oldal, amelyet én fordítottam magyarra, (dinovedelmicsoport, ennyit írj a keresőbe, nem tudom linkelni) némiképp választ ad a kérdésre: a Sorna-szigeten, egy nem részletezett esemény, de valószínűleg az InGen által végzett ellenőrizetlen kísérletezés során felborult a szigeten élő állatok közti ökoszisztéma, nyilván a Spinosaurus-nak köszönhetően, ezért amikor Masrani megálmodta az új parkot, a Sorna-szigeten még élő állatokat átszállíttatta a Nublar-ra. Tehát, az a sziget sajnos nem megoldás, és láthattuk, a film története szerint, a hatóságok nem sokat tesznek értük.

A mai világban azért élő, lélegző, óriási erőt kifejtő dinoszauruszokat aligha mernének befogadni, az afrikai elefántok, és sok más lenyűgöző modern (és létező) állat a kipusztulás szélén táncol, de csak a jogi csatározások zajlanak.

Abban azért reménykedem, hogy esetleg nem csak mint kivágott jelenetek, hanem egy bővített változat keretein belül talán pár kimaradt jelenet, főleg a szigetről, visszakerülne a filmbe, már ha van ilyen.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2018.06.11. 21:49:56

@Anak: Én is szeretem mindegyik részt, de én, azt hiszem lehet mondani, hardcore rajongó vagyok :)

Egyáltalán nem volt rossz az Indominus, több játékidő, nagyobb fenyegetés jutott neki, de ez az Indoraptor még jobban tetszett, félelmetes volt, és éppen ő miatta, pl. az olasz médiahatóság még cenzúrázta is a filmet (mikor elkapja Wheatley-t)! Nem sokat láthattuk, mire képes, illetve gondolom Wu direkt ki is hagyott olyan géneket, amelyek pl. azt segítették volna, hogy úgy a környezetébe olvadjon, mint az Indominus. Illetve, ugye kellett nekik eleve az Indominus DNS-e, tehát Wu is még tovább akart kísérletezni, és a filmben is elhangzik, az Indoraptor prototípus csupán.

Owen azzal, hogy lekapcsolta a fényeket, nyilván elsősorban a maguk helyzetét próbálta megkönnyíteni, hiszen ha az Indoraptor lent van, elég hamar kiszúrta volna őket a kivilágított díszletekben, de igaz, a sötétség által ő is jobban el tudott rejtőzni.

Anak 2018.06.12. 18:56:21

Egyébként számomra Henry Wu tűnt a legizgalmasabb karakternek a filmben, kár, hogy nyúlfarknyi szerepe volt csak. Kíváncsi vagyok mit terveznek még vele. Külön tetszett, hogy rövid jelenléte ellenére picit árnyalták a figurát. Nem egy velejéig romlott, elvetemült, pénzhajhász tudósnak tüntették fel, mint az előző filmben. A félkész Indoraptort ő csak bemutatásra szánta, jelenlegi formájában nagyon is veszélyesnek és nem eladható terméknek/állatnak. Ez némi felelősségtudatot sejtet.
Vagy legalábbis számomra.

Anak 2018.06.12. 19:30:52

Hidd el én is nagyon sajnálom, hogy nem igazán tetszett a film, mert nagyon vártam. Én egy filmben nem a hibákat szoktam keresni, vagy legalábbis nem szoktak zavarni ennyire, ha a filmet összességében jónak találom. A JW1 ennek tökéletes példája, azon nagyon jól szórakoztam, pedig abban is volt sok baromság.
Ettől függetlenül továbbra is követem blogod.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2018.06.13. 21:50:51

@Anak: Wu további szerepére én is nagyon kíváncsi vagyok. Bizonyára Trevorrow jó előre eltervezte az ő sorsát, és a harmadik World-ben teljesíti be ezt az utat. Egy olyasmi halált el tudok neki képzelni, mint a regényben... De, egészen szépen árnyalták, és kiteljesedett a karakter is.

Köszönöm a további bizalmat :) Én bízok benne, hogy egy újbóli megtekintés, akár moziban, akár otthon, majd esetleg pozitívabb eredménnyel zárul. Én köszönöm az őszinteséget, és meg is értem a keserűséget, tényleg csak remélni tudom, hogy most okozott neked utoljára csalódást egy Jurassic-film.
süti beállítások módosítása