2018. január 04. 19:44 - Lord Picard

Jurassic Verdák: Játékok - Első rész

jurassicverdak2.jpg

A Jurassic Park sikerében bízva a filmstúdió a Kenner játékgyártóval állt össze, hogy a filmhez kapcsolódó figurákat, dinoszauruszokat és embereket, valamint járműveket dobjanak piacra a film alapján. Ebben a bejegyzésben ezeket a járműveket mutatom be, galériában további fotók érhetők el az adott játékról. Mivel ezek közül csak néhány van meg, hiányosan, eredeti csomagolás nélkül, így az internetről "szereztem be" a képeket.

jp1csik.jpg

Jungle Explorer

jungle01.jpg

A Kenner 1993-ban Jungle Explorer néven dobta piacra a dinoszaurusz figurái mellé a túrakocsi játék változatát. A filmbéli autó festését megidézi ugyan a jármű, minthogy gyerekjátéknak készült, jócskán mutat eltérést is, így a kocsi tetején egy kamera és egy a csomagtartóból kihajtható kilövő szerkezet is került az Explorer-re, oldalra pedig a két kilőhető rakéta tartója került. A plexitető nyitható, a kocsi orra pedig levehető, mintha csak megsérült volna egy dinoszaurusszal való találkozásban. A járműhöz figurák vagy dinoszauruszok külön voltak megvásárolhatóak. A játék elég nagy és természetesen az emberfigurák méretéhez volt szabva.

Bush Devil Tracker

jeep01.jpg

A Jeep játékváltozata is a boltok polcokra került, Bush Devil Tracker fantázianéven. Hasonlóan az Explorer-hez, ez a változat sem pontos mása a filmbéli Jeep-eknek. A jármű ajtajai lemaradtak, viszont érdekesség, hogy a vezető melletti ülés oldalra kihúzható, ezt a megoldást a 4 évvel későbbi filmfolytatásban meg is valósították az ezüstvásznon! Játékhoz híven, kilövő és dinoszaurusz befogó szerkezet is került a járműre.

Capture Copter

copter00.jpg

Ez a játékszett egyáltalán nem alapul egyetlen, filmben látható járműre semm ahogyan a további járművek sem: a dinoszaurusz befogó helikopter, az elmaradhatatlan rakétakilövővel felvértezve került kiadásra. Azon túl, hogy a helikopter teljesen a fantázia szülötte, a leszállótalpak elhelyezése miatt is megéri a figyelmet, mert a valóságban ilyenre még nem láttam példát. A gép alján elhelyezett szerkezetből egy háló is kivehető, amivel a befogott dinoszaurusz szállítható.

Jungle Runner

runner01.JPG

A hatalmas sikerű első játékszéria után a Kenner a második szériában további dinoszauruszokat, járműveket, embereket dobott piacra. Ez a jármű egy katonai quad, az elmaradhatatlan kilövő és tároló szerkezettel.

Strike Cycle

copter03_1.jpg

Ezen a fantázianéven egy motorkerékpárt dobtak piacra, a már szokványosnak nevezhető kiegészítőkkel együtt. A szett Evil Raider’s alcím alatt került a boltok polcaira.

Capture Cruiser

capture01.jpg

Egy újabb terepjáró is készült, melynek elején a hálós befogó szerkezet emlékeztet arra, amit egy Hummer-en láthattunk viszont Az elveszett világban, a filmvásznon. Sem a Runner, sem a motor és a Cruiser nem szerepelt egyetlen filmben sem, vélhetően a tervezési fázisban elkaszált rajzfilm sorozatban szerepeltek volna ezek a járművek, és azoknak a terveibe a Kenner már belepillanthatott.

jp2csik.jpg

Ground Tracker

jp2tracker01_1.jpg

A rengeteg Az elveszett világhoz kiadott jármű közül ez a filmbéli Mercedes ML 320 S alapján készült játék az egyik legnépszerűbb a gyűjtők körében. A terepfestés és a Mercedes stílusjegyei mellett azonban természetesen rengeteg olyan "kütyü" került az autóra, amellyel a gyerekek fantáziára bízva üldözhették a dinókat.

Humvee

humvee03.jpg

A Jurassic Park filmekhez készült akciójátékok közül valószínűleg a befogók Humvee-jének játékszettje a legfilmszerűbb. A filmben látott járművet elég pontosan mintázták meg, oldalról a befogók külön, oldalra kitolható kosárban, középen a dinoszauruszt „kilövő” emberke kapott helyett. A filmmel ellentétben egy kis utánfutón kapott helyet a két befogó kar, amely természetesen kapcsolható a Humvee elejéhez is.

Mobile Command Center

busz01.jpg

Az elveszett világ játékszettek közül a megfigyelő csapat mobil parancsnoki központja a legnagyobb, legkomplexebb, de méreteiben is csak az első filmhez készült Command Compund szett nagyobb talán nála. A szett a lakókocsira és pótkocsira külön is szétszedhető, hét kerítés darab mellett a busz tetején egy teleszkópos daru dinó-befogó egységgel, a busz eleje pedig sérülést imitálva lebontható. A pótkocsis rész oldala lenyitható és hozzáférhető válik a mobil kutató központ és vizsgálóasztal. Emellett hangot is ad ki a játék illetve jár hozzá egy exkluzív Kelly Malcolm akciófigura, amely, minthogy gyerekeket formál meg, kisebb is, mint a felnőtt figurák. Az egész busz nagyon filmszerű, igazán remek darabja a Kenner-féle játékszetteknek és a gyűjtők egyik Szent Grálja.

Net Trapper

trapper01_1.jpg

Ez a jármű a befogó csapat jeep-jeire hasonlít erőteljesen, a festését leszámítva, és nem is olyan részletes kidolgozású. Ahogyan azt az első résznél is megszokhattuk, rakétakilövő erre a járműre is rákerült, és ahogy a filmben, a vezető melletti ülés oldalra kitolható, de nem úgy és nem olyan mértékben, mint a filmben, vagy, ami meglepő, mint az első részhez megjelent Bush Devil Tracker-hez képest.

Dino-Snare Dirtbike

copter03_2.jpg

A filmben is láthattunk motorokat, no persze, nem olyan extrákkal felvértezve, mint ez a játékszett.  A motorral dinoszaurusz befogó egység is jár, valamint egy Carter akciófigura (a filmben ő az a dél-amerikai fickó, aki Roland helyettesével, Dieter-rel együtt akciózott a jeep-pel és akit később a hím T. rex kilapított).

High Hide

high001.jpg

Hogy mi ez? Magasles, lehet róla lesni vagy leesni.  A játékszett a filmbéli magasles egyszerűsített verziója, amely remek szórakozást nyújthat a vele játszóknak. A szetthez Nick van Owen akciófigura is járt, igaz, a legtöbb emberfigurához hasonlóan, ő sem filmszerű.

 

Glider Pack

glider01.jpg

Ez a szett a filmben végül nem szereplő sárkányrepülős befogók alapján készült, bár, érdekes, hogy Ian Malcom figurája járt mellé, holott a filmben az InGen emberei használták volna a szerkezetet.

Dino Auto Restraint Transport

dart001.jpg

Ez a szett, rövidítve D.A.R.T., egyáltalán nem alapul a film egyetlen járművén se. Ez a furcsa, platós motor kisebb dinoszauruszok szállítására alkalmatos jármű, Roland Tembo akciófigurával együtt.

jp3csik_1.jpg

A harmadik részben szignifikáns jármű nem szerepel ugyan, talán csak a kishajó, azért a gyerekekre (és a nyereségre) tekintettel számos járművet gyártott, a Hasbro. A Kenner ugyanis már az 1998-as, Az elveszett világhoz kapcsolódó Chaos Effect játékszéria kapcsán is csekély bevételt könyvelhetett el, ami miatt törölték is a már megjelenés előtt álló The Night Hunter nevű szériát. A Kenner-t legnagyobb riválisa, a Hasbro felvásárolta, az alkalmazottak többségét elbocsájtották, többek között a Jurassic Park játékok tervezőit, készítőit, ezért is üt el a filmhez készült emberek, dinoszauruszok, és járművek színvonala és designja a korábbiakétól.

Raptor Motorcycle Pursuit

jp3motor01_1.jpg

Ebben a játékszettben egy motorkerékpár található Alan Grant figurája és egy Velociraptor mellett. A motorkerékpáron a már elmaradhatatlan rakétakilövő kapott helyet, de a hátsó csomagtartót lenyomva (a raptor által) a motor ledobja vezetőjét!

All Terrain Dino Trapper

jp3all01.jpeg

Erről a terepjáróról sem maradhatott le a rakétakilövő, de azon túl az állatok befogására szolgáló szerkezet (amely hasonlatos a második rész Humvee-jéhez, vagy az első filmhez kiadott Capture Cruiser-hez) található a jármű elején. A szetthez Billy Brennan akciófigura is jár.

Air Heli-Sabre Marine Copter

jp3heli01.jpg

A harmadik rész fináléjában ugyan katonai, bocsánat, haditengerészeti helikopterek kaptak szerepet, a Hasbro egy kisebb, katonai helikoptert formált meg a film játékaihoz, egy pilótával kiegészítve.

jwcsik_1.jpgA Jurassic World-höz külön járműt nem adott ki a Hasbro, de különféle, dinoszauruszokkal közös játékszettekben néhány jármű megjelent, amelyek már méretben is jelentősen kisebbek, mint a korábbi járműveket, ugyanakkor az utolsó szettet leszámítva a film egy-egy jelenetét idézik meg.

Indominus Rex vs Gyrospere és Indominus Rex vs Ankylosaurus

jwirex01_1.jpg

Az egyik játékszettben csak az Indominus Rex, a másikban egy Ankylosaurus is helyet kapott, valamint egy pörgőgömb. Ehhez jár ugyan ember figura, a biztonsági szolgálat (ACU) egy tagja, de maga a gömb nem teljesen olyan, mint a filmben, a tetején egy korongot kilövő szerkezet került elhelyezésre.

Pteranodon vs Helicopter

jwheli01_1.jpg

Ebben a szettben egy Pteranodon és egy helikopter kapott szerepet, egy ACU figurával együtt. A helikopterről elmaradhatatlan a rakétakilövő szerkezet, de legalább a film egyik jelenetét eleveníti fel a Pteranodon és helikopter "párosa".

Mosasaurus vs Submarine

jwmosa01.png

A Mosasaurus is kapott „társat” egy, a filmben nem látható mini tengeralattjáró és búvár személyében. Szerény véleményem szerint, talán ez a legpofásabb szett, itt a legszebb az ősállat kialakítása is, de a jármű is jópofa, ötletes, és egy pletyka szerint, lehet hogy láthatunk is hasonló járművet az idén érkező folytatásban!

Más játékgyártók is jelentkeztek járműveket megidéző kiadásokkal a filmek kapcsán, valamint a filmek közötti időkben is indultak más játéksorozatok, külön bejegyzésben róluk is lesz még szó a blogon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8313550271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása