2017. október 25. 21:44 - Lord Picard

Ami Az elveszett világ mögött van: Második fejezet

werk02.jpg

A Jurassic Park folytatásának a forgatása hosszas előkészület, és némi huzavona után 1996. októberében vette kezdetét. Ebben a bejegyzésben erről, illetve a szereposztás alakulásáról emlékezek meg.


cast01.jpgJeff Goldblum (dr. Malcolm), Richard Attenborough (Mr. Hammond), Julianne Moore (Sarah)


Jeff Goldblum, mint dr. Ian Malcolm és Richard Attenborough, mint John Hammond visszatérése örvendetes, ugyanakkor a regényekhez képest érdekes vállalkozás volt, hiszen Michael Chrichton Jurassic Park-jában a park alapítója, Hammond apró dinoszauruszok eledelévé vált, míg Malcolm minimum biztosra vehetően halott volt, de őt végül a szerző a folytatáshoz "feltámasztotta", ugyanakkor Steven Spielberg filmjében mindketten túlélték a hétvégi kiruccanást Isla Nublar szigetére. Goldblum alakítása mind a kritikusok, mind a közönség visszajelzése alapján telitalálat volt, ezért is lett a főszereplője a második kalandnak, míg Richard Attenborough már csak kisebb részt kapott a filmből. Az új, női főszerepet, dr. Sarah Harding paleontológust Julianne Moore kelthette életre. Spielberg-et már a Szökevény c. filmben nyújtott alakítása is lenyűgözte, és esélyes volt az első részből dr. Ellie Sattler szerepére is, de azt végül Laura Dern happolta el, így Moore most a második résszel vigasztalódhatott. Igaz, ő csak a rendező második választása volt, a szerepet ugyanis felajánlotta Juliette Binoche-nak is, akárcsak Ellie szerepét korábban, de a francia színésznő azzal utasította vissza, hogy "majd ha képes lesz eljátszani egy dinoszauruszt, akkor készen áll egy ilyen szerepre".

cast02.jpgArliss Howard (Mr. Ludlow), Pete Postletwhaite (Roland), Peter Stormare (Dieter)

Arliss Howard-ra (Született gyilkosok) a negatív főszerep jutott, Hammond zsugori unokaöccsének, Peter Ludlow-nak a szerepében a szigetet kiszipolyozó pénzemberként kellően ellenszenves alakítást nyújtott, amely alakítás a magyar szinkronban a néhai Józsa Imre által még szórakoztatóbb volt. Az egyik vadász, Dieter Stark szerepét a hirtelen felkapottá váló svéd színész, Peter Stormare (Fargo) kapta. Annak a jelenetsornak a végén, amely végül Dieter halálához vezet, a halálra rémült férfi idegen nyelven jajveszékel: a színész, minthogy svéd, egy hirtelen ötlettől vezérelve a vesztébe rohanva svédül szór átkokat az állatokra. Spielberg az improvizáció nagyon tetszett, ezért megtartotta azt a film vágása során. Pete Postletwhaite elismert, kiváló brit színpadi színészként már korábban a filmesek látóterébe került: az Apám nevében c. filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték, de emlékezeteset alakított az Alien harmadik részében (Végső megoldás: Halál nálunk) és ugyancsak a Spielberg által, szintén 1997-ben bemutatott Amistad-ben (amely filmben egyébként Arliss Howard is játszott).

cast03.jpgRichard Schiff (Eddie) és Vince Vaughn (Nick)

Ian-ről már az első részből tudhattuk, mindig a leendő ex-Mrs. Malcolm-ot keresi, és gyerekei is vannak. Közülök Kelly Malcolm bukkan fel a filmben, Vanessa Lee Chester alakításában. A fiatal lányt Spielberg a ma már ünnepelt, de akkoriban még a pályája legelején járó Alfonso Cuarón (a Harry Potter széria 3. epizódja, Az ember gyermeke, Gravitáció) filmjében, A kis hercegnő (A Little Princess, 1995) c. alkotásban fedezte fel magának Spielberg és a film bemutatóján megígérte Vanessa-nak, fognak még együtt dolgozni. Hammond megfigyelő csapatában még Richard Schiff (Deep Impact, majd később Az elnök emberei c. sorozat egyik főszereplője) bukkan fel Eddie Carr, a speciális eszközök szakértőjének szerepében, valamint Vince Vaughn mint a csapat dokumentaristája. Utóbbinak nem volt nehéz dolga bekerülnie a filmbe: történt, hogy Doug Liman rendező az 1996-os Bárbarátok (Swingers) c. film egyik jelenetéhez A cápa zenei főtémáját szerette volna felhasználni és ehhez Spielberg-től kellett engedélyt kérni, aki látni akarta, milyen jelenethez adja az ikonikus zenei témát. A rendező e jelenet során figyelt fel egy tehetséges fiatal, Vince Vaughn játékára, és áldását adta a zenei betét használatára, és "cserébe" Vaughn-nak külön casting nélkül felajánlotta Nick Van Owen szerepét is.

cast04.jpgVanessa Lee Chester (Kelly), Joseph Mazello (Tim) és Ariana Richards (Lex)

A film egy jelenetében további két visszatérő szereplőt köszönthettünk: Ariana Richards és Joseph Mazello, mint Lex és Tim Murpy, egy meglepetés vendégszerepre beugrottak a filmbe. Ariana később még pár szerepet vállalt, de végül otthagyta a színészi pályát és inkább a festészet felé fordult, amely műfajban nagyon tehetségesnek is bizonyult. Joseph, vagy Joe Mazello, ezután már főképp csak kisebb, egy-egy epizódos szerepet kapott filmekben, sorozatokban, mígnem 2010-ben, a Steven Spielberg és Tom Hanks produceri tevékenysége alatt elkészült The Pacific - A hős alakulat c. mini, második világháborús HBO sorozat főszerepét kapta meg, amely új lökést adott az akadozó karrierjének.

11813512_1448201405507354_1650778879625710703_n.jpgA kaliforniai forgatáson láthatatlan dinoszauruszokra vadásztak az InGen zsoldosai

Így állt össze a főszereplők listája, és 1996. szeptemberében elcsattanhatott végre az első csapó, a kaliforniai Fern Canyon-ban, és többek között az eurékiai vörösfenyvesek árnyékában. Két hétnyi kültéri forgatás után a stáb visszavonult a stúdió területére, ahol többek között a (volt) InGen dolgozókat kiszolgáló épületeket is felhúzták, melyeket a Universal Studio túráján mai napig szemrevételezhetnek a látogatók. A sziklafal peremén himbálózó lakókocsi jelenetét a stúdió parkolóházának az oldalánál vették fel. Az első részben látott Ford Explorer-ek eladásaink a számait szépen megdobta a Jurassic Park, úgyhogy a Mercedes-Benz örömmel kötelezte el magát az új részhez, többek között a csak 1997-ben piacra dobott új, M-osztály (vagy GLE-osztály) első típusából, az ML320 SUV-ből több darabot is, különböző átalakításokkal, a stáb rendelkezésére bocsájtottak, de más járműveket is láthattunk felbukkanni a filmben a német márkától. Az együttműködés a gyártóval később a negyedik epizódnál is kifizetődőnek bizonyult.

worker.jpgA munkások telepe, a mai napig megtekinthető a Universal Studios hollywoodi körutazásán

1996. októberében a stáb öt napig forgatott volna Új-Zélandon, bár korábban úgy tűnt, a teljes filmet a messzi szigetországban vehetik majd fel. Végül azonban ezt a pár napos kiruccanást is végleg elvetették és Kauai szigetén vették fel a film nyitójeleneteit. Később, A Gyűrűk Ura filmtrilógia kapcsán nyílt csak meg igazán az út Új-Zélandra a filmesek számára, a produkció kedvéért, annak rendezője, Peter Jackson egy minden igényt kielégítő stúdiót építettet fel a szigetek fővárosában, Wellington-ban.

Bár a T. rex elszabadulása jelenet San Diegóban játszódik, a filmhez ténylegesen csak a helikopteres jelenetet rögzítették a nagyvárosban, a többit a kaliforniai Burbank-ben, masszív útlezárásokkal, paravánokkal: Spielberg nem szerette volna, ha a filmvégi jelenetsor kitudódik idő előtt (érdekesség, de még a hivatalos filmkönyv is elég szellősen említi meg ezt a kis kitérőt). Bár sokak szerint Spielberg Godzillát másolta, illetve a már bejelentett, amerikai remake elől akarta kifogni a szelet, ám valójában az 1925-ös Az elveszett világ hasonló jelenete előtt tisztelgett (amelyben egy Brontosaurus lepi meg a londoniakat). A T. rex san diego-i garázdálkodása során egy szemüveges, szerencsétlen ürgét is felfal a hím Rex, aki egy üzletbe próbál berohanni: az Unlucky Bastard (szerencsétlen barom) néven kreditált fickót maga David Koepp alakította!

unlucky.jpgTalán a hím Tyrannosaurus zokon vette, hogy a csemetéjét abuzálta David Koepp a forgatókönyvében?

A film főfényképezése, akár elődjénél, hamarabb, 5 nappal a tervezett határidőn belül elkészült és végül 73 millió dolláros költségvetéssel zárult (a Jurassic Park négy évvel korábban 63 millió dollárjába került a stúdiónak).

A Jurassic Park kapcsán már említettem, hogyha Spielberg olyanokkal dolgozik, akikkel könnyen közös nevezőre jut és inspirálják egymást, akkor általában egy életre elkötelezi magát egy-egy szakember mellett, így lett állandó vágója Michael Kahn és zeneszerzője John Williams A cápa óta, és így lett a lengyel Janusz Kaminski operatőr a Schindler listája óta Spielberg "szeme". A rendező addigi pályafutása során többnyire két filmig tartott ki egy-egy operatőr mellett (Zsigmond Vilmosnak csak egy adatott meg, de amikor a magyar operatőr elnyerte az Oscar-t a közös filmjükért, a Harmadik típusú találkozásokért, a fiatal rendező állítólag megharagudott rá s többé nem dolgoztak együtt), de Kaminski-vel azóta is tart a munkakapcsolat. Az operatőr még a mai napig nem szokott le a szemcsés, kissé sötét, borúsabb ábrázolás módjáról, amely úgy tűnik, Spielberg látásmódját is remekül visszaadja. A rendezővel való munkát nehezítette, erre is a Schindler forgatása során jött rá, hogy próba nélkül, lehetőleg elsőre fel kellett venni a színészek szöveges jeleneteit, ezáltal a színészek reakciói, interakciói egymással is sokkal életszerűbbre sikeredtek, mint egy begyakorolt jelenet.

kaminski.jpgJanusz Kaminski operatőr élvezettel dolgozott közelről a dinoszauruszokkal

Természetesen nem is volt kérdés, hogy Stan Winston és csapata, valamint az ILM szakemberei is visszatérnek a filmhez. Hollywood egyik "ököl szabálya", hogyha folytatást kap egy film, az legyen nagyobb, látványosabb, és esetükben, legyen több (dinoszaurusz) is, és ezt a szabályt Spielberg-ék is tartották. Aki egyébként az Indiana Jones filmeket leszámítva, nem készített folytatást egy filmjéhez sem, azóta se. Mivel a dinoszauruszok világot megrengető újdonságát megismételni lehetetlen volt, a filmesek az állatok egyedszámának a növelésével próbálták elkápráztatni a nézőket: egy helyett két felnőtt és egy kölyök Tyrannosaurus rex, a Velociraptok száma is duplája az előző részhez képest, de láthatunk itt még egészséges, sőt, nagyon is eleven Triceratops-ot (és kicsinyét, akinek modelljét már az előző filmhez elkészítették), Stegosaurus csordát, és más szauruszokat, úgymint Pachycephalosaurust, Parasaurolophus-t (akiket, ha jól megfigyelni nem is tudtunk, de szerepeltek már az 1993-as klasszikusban is), és a film végén még repülő őslényeket, Pteranodonokat is láthatunk.

group.jpgA dinoszauruszokat létrehozó és működtető trükkstáb egy csoportképen a film ragadozóival

A T. rex-ek számát tehát megtriplázták, de Stan Winston-nék már jóval több tapasztalattal foghattak neki a szauruszok elkészítésének. A Jurassic Park-hoz épített nőstény dinoszaurusz vázát és mechanikáját meghagyták, csupán a más flóra miatt zöld árnyalatot kapott a kültakarója. Ugyanakkor a felnőtt hímet teljes egészében kellett felépíteni: az eredeti modellhez használt koponyát egészítették ki az új fej megformázásához, ugyanakkor a gyakorlat teszi a mestert: ezúttal már nem építették meg a szaurusz teljes testét, hiszen az előző filmhez is hiába építették meg az állat farkát és lábait, azokat a kamera szinte nem is mutatta, így csak combtól felfelé és rövidítve kellett megépíteni az animatronikus állatot. Amely azonban, hála az informatika fejlődésének is, ugyanolyan súlyú is lett elődjével: közel 9 tonnát nyomott, ugyanakkor több motor és több és jobb hidraulikus elem lett beépítve a Tyrannosaurus vázába, mint a 4 évvel "idősebb" nősténynél. A bébi T. rex-ből két változat épült: egy teljes egészében zárt, távirányítással vezérelt példány, a másik pedig az asztalon fekvő szaurusz, amelyet rögzítettek ahhoz, hogy el tudják rejteni a komplexebb mozgáshoz szükséges kábeleket. A 9 tonnás állatok mozgatása nem kis feladat volt, ezért okosan, eleve úgy tervezték meg velük a forgatást, hogy a díszletet építették köréjük, ezért nem nagyon kellett mozgatnia őket a stábnak.

9828fc2e1734d8e149e58a4225bd7d5d_1.jpgStan Winston stúdiójában már készülnek az animatronikus szauruszok

A csapat nem örülhetett túlságosan, hiszen a T. rex-ek első felbukkanásukkor szakadó esőben jelennek meg, de később a nőstény még egy vízfalon át is ráront hőseinkre. Ez a jelenet eredetileg a Jurassic Park-ban szerepelt volna, a könyvben szerepelt is, de a filmesek kihagyták. A dinoszaurusz az InGen zsoldoscsapat saját paleontológusát, dr. Robert Burke-ot falja fel. A karaktert a filmek dinoszaurusz szakértője, dr. Jack Horner javaslatára írta meg Spielberg, és egyértelműen az elismert paleontológus, dr. Robert Bakker vonásai fedezhetők fel rajta, már nem csak külsőleg (és nevét tekintve is), de a személyét is. Horner kérésére volt, hogy Burke-ot felfalja a T. rex. Bakker azonban nem hogy megsértődött volna, nagyon viccesnek találta a róla kialakított karikatúra karaktert, sőt, még Horner-nek is levelet írt, melyben az állt: "látod, én megmondtam, hogy ragadozó!". Bakker és Horner ugyanis évtizedek óta rivalizálnak, többi közt azzal, hogy míg Horner inkább arra hajlik, hogy a Tyrannosaurus rex dögevő volt, addig Bakker szerint csúcsragadozó volt az állat. Úgy látszik, Bakker "saját" halála ez csak megerősítette. A vizes jelenetekre is készülve, új módszerrel, az állatok bőrét már habszivacsból és szilikonból készítették, így jobb vízzáró rétegge lett felvértezve az "állat". Különös műgonddal tervezték újra a T. rex-ek koponyáját és az azt mozgató technológiát: abban a jelenetben, melyben Eddie-t kirángatja az egyikük a terepjáróból, valóban meg kellett ragadnia a szerkezetnek a színészt majd a kaszkadőrt, de Stan Winston tisztában volt vele: ezek a gépszauruszok is halálos veszélyt tudnak jelenteni egy ember számára.

thelostworld_rippedapart.jpgA hím és a nőstény T. rex együtt rontottak rá Eddie-re és kocsijára

Winston-ék és az ILM hatékonyan tudtak immáron együtt dolgozni, több bonyolult trükkfelvételt is összehoztak, egyik ennek remek példája Dieter Stark halála: az első regényben egy csapat Precomposognathus végez John Hammond-dal, de mivel ő a filmet túléli, ezért erre a jelenetre sem került sor. Ott. Az elveszett világnál azonban "újrahasznosították" az anyagot, Dieter a Composognathus-szok áldozatává válik. A hosszú jelenetsorban váltakozva bukkannak fel az épített és számítógép által előállított szauruszok, de egy-egy jeleneten belül vegyítik is őket, amelyhez Winston embereinek és az ILM trükkguruinak a közös munkája elengedhetetlenné vált.

13267888_1611376412523185_816445750251631356_n_1.jpgA film kedvéért megépített bébi és felnőtt Stegosaurus

A trükkcsapat egy bébi Stegosaurust is megépített, Julianne Moore játszhatott vele, ezért el is nevezte őt: Claire-nek. Ez volt végül az egyetlen, teljesen megépített Stegosaurus, amely főbb szerepet kapott, bár Stan Winston-ék építettek felnőtt példányt is. Ugyanúgy, ahogy Claire-t, őt is kivitték a kaliforniai forgatásra, ahol azonban Spielberg, Winston és Gary Hymes kaszkadőr-koordinátor megegyeztek, hogy nem fognak ott forgatni a felnőtt példánnyal, ugyanis különösen a tüskés farka balesetveszélyes lehet. A szauruszt visszaszállították a hollywoodi stúdióban és ugyan néhány közelit forgattak vele, végül teljes egészében számítógéppel létrehozott felnőtt egyedek kerültek a filmbe, az animatronikus állatot pedig csupán egy ketrecben bukkan fel a film során.

252475_160313317369671_4544227_n.jpgSzámos új Velociraptor modellt készítettek Stan Winston "szörnylaborjában"

Természetesen elmaradhatatlanul felbukkannak a filmben a Velociraptorok: az előző filmben három is terrorizálta a szereplőket, ezúttal viszont jóval több példány szabadul rá a túlélőkre: a filmben felbukkanó legtöbb szaurusznál (T. rex, Triceratops, Stegosaurus) láthattuk azok kicsinyeit is, és bár igaz, hogy a raptoroknál nem, de feltűnhettek végre a hím raptorok. Az új sziget és az új nem új lehetőséget is biztosított a készítők számára: a nőstényeknél kirívóbb, tigrisszerű, fekete-sárga csíkos példányokat készítettek a raptorokból, a hímek színei sokkal élénkebbek, mint a nőstényeké. Volt olyan, amelyet szinte teljes egészében megépítettek, de volt olyan példány is, amelynek csak az elülső végtagjai és a lábai látszottak, volt olyan, amelynek csak a legfelső része, feje, háta, farka. Összesen 5 példányt készítettek a raptorokból Winston trükkmesterei.

vraptors.jpg

További lenyűgöző fotók a szauruszokról és a forgatásról az alábbi galériában:

A folytatás jóval több szereplőt, helyszínt, dinoszauruszt vonultatott fel, de hála az első film során szerzett tapasztalatoknak, gördülékenyebben zajlottak az utómunkálatok is. A következő fejezetben erről, valamint a film zenéjéről, marketingjéről is szót ejtek, más egyebek mellett!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6313085968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása