2016. december 07. 19:30 - Lord Picard

A Jurassic Park zenéje: 3. rész

jpcover3.jpg

8 évvel a Jurassic Park, és 4 évvel Az elveszett világ: Jurassic Park után 2001-ben visszatértek az őshüllők a filmvásznakra, a Jurassic Park harmadik részében. A film rendezését ezúttal átengedte Steven Spielberg kollégájának, Joe Johnston-nak, és így az előző két rész zenéjéért felelős John Williams is átadta a karmesteri pálcát Don Davis zeneszerzőnek, aki ekkoriban a Mátrix zenéjéért került a figyelem középpontjába. Ahogy arra számítani lehetett, Davis (feltehetően rendezői/produceri nyomásra), jócskán visszanyúlt Williams Jurassic Park-hoz írt témáihoz, hogy még inkább hasson a nosztalgiára vágyók érzelmeire, pedig az új témák is megállták helyüket.

Jurassic Park III Original Motion Picture Soundtrack

jp3ost01.jpg

A hagyományos cd-tokos kiadás igen igényesre sikerült külsőségekben, és szerencsére a filmzene is remek szórakozást nyújt. A Kirby család egy emlékezetes, családi filmes témát kapott, amit aztán volt lehetőség többször is megvariálni, de emellett döntő szerepet játszik az albumon az akciódúsabb, a zsoldosokhoz és a Spinosaurus-hoz köthető zenei motívumok, ahogyan a raptorok is jól megkülönböztethető, fenyegető főtémát kaptak, mely megidézi John Williams dallamait a raptorokat illetően. Ugyanakkor az is érdekes, hogy a filmhez képest a CD-n hosszabb, vagy épp rövidebb változatai kerültek fel a filmben elhangzott dallamoknak, illetve voltak tételek, amelyek nem kerültek fel a CD-re. Egyébként jellemző a Jurassic Park két főmotívumának használatra, hogy kissé tempósabban, feszesebben és átszerelten csendülnek fel, mint azt megszokhattuk, de ez betudható a film gyorsabb tempójának is az előzményekhez viszonyítva, hiszen a film csak 94 perces, míg az előző két rész elérte a 120 perces játékidőt is. Egy másik, számomra sokkal inkább zavaró eleme az albumnak, hogy egy betétdal zárja a score-t! Randy Newman előadásában a Big Hat, No Cuttle (szabad fordításban: Nagy kalap, nincs marha), amely tényleg elhangzik a filmben (a kocsma jelenetben, amelyben Dr. Alan Grant először találkozik a Kirby házaspárral), de nem kifejezetten ehhez a filmhez írta Newman, nyugodt szívvel lehagytam volna a cd-ről.

2001-ben a promó cd kora már véget ért, így ilyen már nem készült az albumból, legalábbis nem olyan, amilyet megszokhattunk. A kazettát illetően fényképes, fizikai bizonyítékot még nem volt szerencsém látni, de állítólag volt ilyen kiadás!

jp3ost02.jpg

Jurassic Park III Complete Motion Picture Score - Academy Promo

Ezt az erősen limitált, gyakorlatilag fellelhetetlen kiadást a zeneszerző kifejezetten a barátai számára készíttette el limitált darabszámban. A cd hanganyaga majd 80 percet tesz ki, ami ha figyelembe vesszük, hogy az egész film csupán 94 perces, figyelemreméltóan bőséges hanganyag (főképp, hogy a hivatalos album össz játékideje az 1 órát sem éri el. Jelentős eltérés a hivatalos változathoz képest az is, hogy Davis 5.1-ben rögzítette a hanganyagot, szemben a hagyományos sztereókeveréssel. Nem hivatalos változatban volt szerencsém meghallgatni egy e kiadás alapján összerakott, de még több kiadatlan számot tartalmazó dupla cd-s kiadást , és nagy kár, hogy szélesebb körben nem került kiadásra ez az anyag, mert igazán pompás és színes, gyakorlatilag lefedi az egész filmet, úgy rakták össze a tracklist-et, hogy kis túlzással mi magunk is lejátszhatnánk a film alatt. Sokkal jobban hasonlít a filmváltozatban hallott keverésre és felhasználásra ez a változat, mint a kereskedelmi forgalomban kapható CD kiadás. Az album végén pedig, néhol a filmbeli hangeffektekkel együtt, a filmben felhasznált változatok is hallhatóak.

Majd másfél évtizedig pihent a Jurassic széria, amikor is 2015 nyarán valósággal berobbant a világi folytatás, mely eget rengető sikert ért el, és a szériához visszatért egy Oscar-díjas zeneszerző is… Hogy ki, az a következő bejegyzésből kiderül!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7112031631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása