2017. október 19. 19:41 - Lord Picard

A Jurassic Park után: Negyedik fejezet

werkcsik4.jpg

Igen, tudom. Már az elején elszúrtam a cikksorozat címét, ebbe nem gondoltam bele, legközelebb korrigálom... A rekordokat döntő bevételi eredmények után a Universal nem sokat várt, és tárt karokkal várta a folytatást, de még előtte azért a Jurassic Park kapcsán is maximumra pörgették a felhajtást. Ebben a fejezetben erről és érdekességekről lesz szó a jövőre a 25. születésnapját ünneplő filmről.

KALANDPARKOK

Már 1990-ben, a film jogainak megszerzése után elkezdték tervezni, és végül 1996. június 21-én nyílt meg a Universal Studios Hollywood kalandparkban a Jurassic Park: The Ride, egy vízi túrával összekötött szórakoztató látványosság. Az 580 méter hosszú kalandtúrát egy 26 méter magas vízesés zárja, de addig is, a filmből ismert szauruszok bűvölik el, vagy rémisztik meg az utasokat. Az utazás narrátora maga John Hammond, azaz Richard Attenborough. A látványosság megnyitóján maga Steven Spielberg, Jeff Goldblum, Joseph Mazzello és Ariana Richards avatták fel a túrát, de mielőtt a vízesést elérték volna, Spielberg kiszállt a járműből, a nagy rémisztgető nem merte bevállalni a szédítő magasságból való zuhanást! Ezzel mondjuk nincs egyedül, de én aligha szállhatnék ki, és egye fene, be is vállalnám a szabadesét, ha egyszer eljutok oda. A látványosságot, mely a mai napig az egyik legnépszerűbb elem a kalandparkban, 2016-ban újították fel.

fej401.jpgA hollywoodi Jurassic Park: The Ride-ot maga Spielberg és Jeff Goldblum nyitották meg.
Eleinte az egyetlen Jurassic látványosság maga a vízi túra volt.

Az Islands of Adventure (A kalandok szigete) témapark 1999-ben nyitotta meg kapuit a floridai Orlando-ba. Az összes Universal park közül itt volt található a legtöbb Jurassic Park témájú látványosság, sajnos, csak múlt időben, mert azóta volt olyan rész, amelyet már bezártak. A Jurassic Park szekciót mintegy megkoronázza a hatalmas látogatóközpont, amely nem véletlenül lehet ismerős, felidézi a filmbéli látogatóközpontot. Az épületben valódi, kiállított csontvázak mellett és oktatóközpont mellett ajándékboltba is betérhet a megfáradt látogató, ahol csupa, kifejezetten a park számára gyártott ereklyékkel vértezheti fel magát. A parkban megtekinthető az EXP05-ös számú Ford Explorer is, melyet a film forgatásán is használtak.

fej402.jpgAz orlandói szórakoztató központ körvonalai ismerősek lehetnek...

A bezárt látványosság a Triceratops Encounters (Triceratops találkozás), majd átkeresztelve a Triceratops Discovery Trail (Triceratops felfedező út) volt. Az 1999-es nyitást követően először 2005-ben, a szükséges karbantartások elvégzése miatt zárták le a látványosságot, majd 2010-től egy-egy időszakra megnyitották, hol az egyik, hol a másik elnevezés alatt, míg 2012-ben a park vezetősége a végső bezárás mellett döntött. Pedig, a látogatók egy életnagyságú, 9 méter hosszú, 3 méter magas Triceratops-al találkozhattak és figyelhették őt, amint az "orvosok" rutinvizsgálatokat végeznek az állaton (valójában 3 Triceratops-ot gyártottak a park számára, ezeket váltogatták). A látványosság egy mellékösvényről volt megközelíthető, az elmúlt időkben pedig több videóblogger is, különösebb akadály nélkül, bejutott az elhagyatott kifutóhoz, így örökítve meg azt az utókornak.

fej403.jpgA Triceratops látványosságot hirdető kőtömb a mai napig megtekinthető, de már a dinoszaurusz adatai vannak rajta kifüggesztve.

A The Ride gyakorlatilag ugyanaz, mint az eredeti, és a további parkokban megépített vízi túra, csak az elnevezése más: Jurassic Park River Adventures név alatt fut, a fiatalabb korosztály viszont felülhet a Pteranodon Flyers-re, egy lassú, az egész Jurassic Park részleget "körberepülő" látványosságra, amelyet korlátozott lehetőségei miatt 140 centiméternél magasabb látogató nem is használhat. Továbbá a tematikus park területén eredeti, a filmekben használt autókkal is találkozhatnak a rajongók, egy-egy Ford Explorer, Jeep Wrangler és a második részben látott Mercedes ML 320 S terepjáró mellett fotózkodhatnak a látogatók. Ha nem az őket "őrző" szauruszokkal teszik azt, egy Spinosaurus és egy Tyrannosaurus rex is megbűjt a növényzetben! A járműveket váltogatják, a többi parkhoz hasonlóan, időnként egy-egy Jurassic Park-os vagy Az elveszett világ: Jurassic Park-hoz épített Jeep is kigurul az állatokhoz.

fej404.jpgA Spinosaurus egy Ford Explorer-t, a T. rex egy, a forgatáson használt Mercedes-t őrzi.

2001 márciusában nyílt meg a Universal Studios Japan, amely a szigetország egyik leglátogatottabb szórakoztató központjává is vált rövid időn belül. A japánok is megkapták az eredeti Jurassic Park: The Ride-ot, apróbb módosításokkal. 2015 októberében jelentették be a park vezetői, hogy Flying Dinosaur néven új látványosságal bővül a park repeortárja, és 2016 márciusában már fogadta is az első látogatókat az új hullámvasút, amely természetesen Jurassic Park tematikájú, legmagasabb pontja 46 méter, a legnagyobb zuhanást pedig 38 méterről indítják. A park egyik nevezetessége még, az orlandói-hoz hasonlatosan, hogy a filmben használt autók replikái is megtekinthetők.

fej405.jpg

A Universal Studios Singapore 2011-ben nyitotta meg a kapuit. A szingapúri városállamban található Universal park bőséggel kiszolgálja a Jurassic Park rajongók igényeit. Az itteni Jurassic Park látványosságokat rendszerint Az elveszett világ nevével kötik össze.

fej406.jpg

A hagyományos vízi túrát itt is megtaláljuk, Rapid Adventures név alatt, de a Canopy Flyer elnevezésű szórakoztató egység is ismerős lehet, az orlandói Pteranodon Flyers "testvére". Az Amber Rock Limb (Borostyán sziklamászás) azonban új látványosság, a bátrabbak egy ásatásra emlékeztető sziklafalra is felmászhatnak, ezt a látványosságot könnyű szívvel kihagynám, tériszonnyal nem ajánlatos. Ugyancsak a gyerekek számára használható a Dino Soarin', egy könnyedebb hullámvasútas szórakoztatás. A látogatók két ajándékboltba és két étterembe is elmehetnek, melyek természetesen stílusukban is a Jurassic Park-ot idézik.

Remélhetőleg a Universal most már az európai rajongókat is előbb-utóbb megörvendezteti egy kalandparkkal!

Az alábbi galériában egyéb, a parkokban készült fotókat gyűjtöttem ki:

A film hatalmas sikere után a játékfigura eladások is több, mint fantasztikusak voltak, ezért 1994-ben már meg is jelent a második széria belőlük. Olyan sokféle akciófigurát, járművet, dinoszauruszt vásárolhattak a rajongók, hogy külön bejegyzést, cikksorozatot érdemel. Nem csak játékfigurák, társasjátékok, digitális játékok, számos könyv, és egyéb, a szalvétától a a ruhaneműkön át a mindennapos használati cikkekig, rengeteg mindenre került rá a Jurassic Park logója, úgyhogy ezek bemutatása mindenképp külön bejegyzést érdemel.

coll.jpgSajnos nem saját gyűjtemény, de elképesztő mennyiségű figura került piacra a filmekhez is,
és időközönként, kísérő film nélkül is dobtak piacra játékokat.

ÉRDEKESSÉGEK

Lehetne a bakikat is felemlegetni, de, a Jurassic Park filmek oly kedvesek nekem, hogy soha nem is szenteltem külön figyelmet ezek összegyűjtésére, számontartására. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Szóval, sokkal érdekesebb dolgokkal folytatom:

* Jeff Goldblum és Laura Dern karakterei nyíltan flörtölnek egymással, ezek után nem is csoda, hogy ők ketten összejöttek, el is jegyezték egymást, de végül a színészpár két év múlva szakított.

* Ian Malcom a forgatókönyv szerint ugyanúgy kiszáll a kocsiból és gyáván elfut, miután a T. rex megtámadta a másik autót, mint Gennaro, de Jeff Goldblum meggyőzte Spielberg-et, hogy vegyék bele azt is, hogy valójában ő is próbálja a Rex figyelmét elterelni, ezáltal hősiesebben ábrázolni a figurát.

* A beteg Triceratops jelenet anélkül ér véget, hogy megtudnánk, mi okozta a betegség tüneteit. Azonban vélhetően leforgatták azt a jelenetet, amelyben egy rövid magyarázatot kaptunk volna, hiszen fotó is maradt fent a jelenetről és szerepelt a forgatókönyvben, ahogyan a regényben is. Igaz, Chrichton művében beteg Stegosaurus-al találkoznak a látogatók, de ők, akárcsak a Triceratops-ok, nem tudták megfelelően megrágni a táplálékukat, ezért ún. zúzaköveket nyeltek le a növények fogyasztása közben. A történet szerint, amelyre Tim világít rá, a veszélyes gyöngyfüzérfa tövében is találnak ilyen köveket, vagyis így kerülhetett, a kövekről, a mérgező bokor termése az állat emésztőrendszerébe.

fej407.jpgVélhetően Ellie és Alan annak örül, hogy sikerült megoldani a Triceratops rejtélyes megbetegedésének okát,
míg a másik képen Ellie magyarázza Tim-nek az okokat.

* A film forgatása után, valamennyi szereplő kapott egy Steven Spielberg által dedikált velociraptor makettet. Ariana Richards úgy tette azt ki otthonában, mintha csak a bejárati ajtót vigyázná, Jeff Goldblum kiemelt helyen, dédelgetett emlékként őrzi a makettet. Laura Dern a fia szobájába tette ki, az ágya mellé, és egy ideig meg is fértek egymást mellett, de mikor a fia nagyobb lett és egyszer rettenetesen megijedt a raptortól, Dern-nek el kellett rakni a modellt a sufniba. Azóta már a nappalijában őrzi az ereklyét.

fej408.jpgEleinte Laura Dern fiának szobáját díszítette, de azóta a nappali éke ez az eredeti Stan Winston makett a színésznő otthonában.

* Habár a mérget köpő Dilophosaurus ikonikus alakja lett a popkultúrának, valójában semmi bizonyíték, hogy képes lett volna erre, sőt, a gallérjára sincs semmilyen tudomány bizonyíték, de Michael Chrichton ötletét örömmel megtartotta Spielberg. A koponyáján húzódó, dupla kinövés viszont valódi tulajdonsága, ahogyan az is, bár a filmben ezt nem emelték ki külön, de nagyon keskeny állkapoccsal rendelkezett a dinoszaurusz.

* Ahogyan már a regényben is, úgy a filmben is, kissé kikozmetikázták a raptorokat. A valódi velociraptorok termetre jóval kisebbek voltak, mint a filmben látottak, az író és aztán a trükkstáb is, a filmbéli raptorokhoz a Deinonynchus nevű fajt vette alapul. Miután a filmet bemutatták, 1993 nyarán Utah államban felfedezték a Utahraptort, melynek jellemzői nagyon hasonlatosak a filmbeli raptorokra, mire Stan Winston így reagált: "Mi megcsináltuk, mielőtt felfedezték volna!"

* A dinoszauruszok a két órás játékidőből csupán 15 percet töltenek a vásznon: 9 percben Stan Winston robotszauruszai, 6 percben az ILM digitális állatai láthatóak.

* A trükkcsapat egy éven át készítette a szauruszokat, többek között egy teljesen mozgatható kölyök Triceratops-ot is építettek, az egyik jelenethez, melyben Lex lovagolja meg az állatot. Spielberg az utolsó pillanatban azonban törölte a jelenetet, úgy érezte, rossz hatással lett volna az egész film dinamikájára. A kölyköt felhasználták Az elveszett világhoz, az ötletet magát pedig megvalósították a Jurassic World-ben.

fej409.jpgA kölyök Triceratops-ot eredetileg a Jurassic Park-ba szánták, de végül a jelenetet kivágták a filmből,
ám a kölyök a második részben már felbukkant.

* A jelenetben, melyben az ajándékbolt kínálatát láthatjuk, a filmhez ténylegesen elkészült termékeket láthattuk, pólók, plüss állatok, uzsonnás dobozok. Még Don Shay és Jody Duncan Making of Jurassic Park c. könyvét is kitették a polcra, igaz, más borítóval, mint végül megjelent.

* Steven Spielberg a fizetségeként, a rendezésért és az egyéb, kereskedelmi jogokból befolyó bevételekből, 250 millió dollárt tehetett zsebre! Ez a legtöbb pénz, amit a rendező a karrierje során egy filmért kapott!

* Spielberg még a forgatás kezdetével is hajlandó volt egy kicsit várakozni, hiszen a John Hammond-ot alakító Richard Attenborough új rendezésének, a Chaplin-nek az utómunkálatait felügyelte, míg Sam Neill még a Családi fényképek c. filmet forgatta. Aki csupán egyetlen hétvégét tölthetett pihenéssel: az új-zélandi színész ennek a filmnek a forgatásának végeztével, a hétvégét leszámítva, már a Jurassic Park-ot forgatta.

fej410.jpgJohn Hammond és Robert Downey Jr. mint Chaplin, az azonos című film forgatásán.
Sam Neill pedig az Angelica Huston-nal forgatott Családi fényképek után egyből belevetette magát a Jurassic Park forgatásába.

Chrichton a paleontológus Alan Grant figuráját Jack Horner-ről mintázta, aki szorosan együttműködött a filmesekkel, nem csak mint tanácsadó, de a szerepre való felkészülés részeként Sam Neill-t el is vitte egy montanai ásatásra, míg Ariana Richards gyakornokként segítette őt egy ásatáson 1994 nyarán. Egy másik paleontológus, Horner egyik szakmai vetélytársa, Robert Bakker is segítette a filmeseket, őt Tim meg is említi Alan-nek név szerint.

* Mint azt már az első fejezetben is írtam, Harrison Ford-nak is felkínálták Alan szerepét, de nem vállalta el. Akkor viszont kimaradt, így most pótlom, de a film előkészületeinek egy korai szakaszában Sir Sean Connery-nek is felkínálták John Hammond szerepét, amit ő visszautasított. Így viszont, nem valósult meg egy újabb, "apa-fia" találkozó: Connery játszotta Ford apját az Indy-széria harmadik, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag c. filmjében. Ford egyébként sosem nézte meg végig a Jurassic Park-ot, mivel bántotta, hogy visszautasította a szerepet.

* A könyv sikere után olyan színésznők jelentkeztek Ellie szerepére, mint Sandra Bullock, Gwyneth Paltrow, Julianne Moore, Helen Hunt, Teri Hatcher, Elizabeth Hurley, és Sherilyn Fenn, s bár részt is vettek meghallgatáson, Spielberg a kezdetektől Laura Dern-el akart dolgozni. Julianne Moore később a folytatásban, Az elveszett világban viszont megkapta dr. Sarah Harding szerepét.

* Alan-ék lakókocsijában, a hűtőn érdekes újságkivágásokat találni, melyek a címeikben igen viccesre sikerültek: Egy földönkívüli ellopta az arcomat! Dinoszauruszok a Marson!

fej411.jpg

* Érdekes egybeesés, de a hurrikán sújtotta Kauai-ról a stábot kimentő repülőgépet Fred Sorenson vezette. Őt történetesen pedig sokan ismerhetjük: ő játszotta Jock-ot, a pilótát, az első Indiana Jones filmben, Az elveszett frigyláda fosztogatóiban mikor a dühös bennszülöttek elől repülőgépen menekül a professzor.

* A túrakocsik narrátora, az Amerika-szerte ünnepelt színész, Richard Kiley, úgy a könyvben, mint a filmben. Ezzel ő volt az első olyan személy, akit egy könyvben is "alkalmaztak" és aztán a belőle készült filmben el is "játszotta" a szerepet.

* Hammond sétapálcájának a végén egy borostyánba zárt szúnyogot láthatunk. Az őt alakító Richard Attenborough öccse, a neves természettudós és filmes, Sir David Attenborough maga is hatalmas borostyán gyűjteménnyel rendelkezik, melyekben mindenféle állat maradványa megfigyelhető.

david.jpg

* Habár a hűtőtartályokon olvasható a Brontosaurus neve is, amikor Nedry ellopja a DNS mintájukat, a film idején már elfogadott tény volt, hogy nem létezett ilyen szaurusz, felfedezői tévesen azonosították ismeretlen fajként a leleteit, és a már felfedezett Apatosaurus-hoz sorolták a maradványokat, de mire erre a felfedezésre jutottak, a Brontosaurus név beépült a köztudatba. 2015 tavaszán azonban angol és portugál kutatók megállapították, hogy igenis jogosan kategorizálták a leleteket egy új fajhoz, így immár hivatalosan is, igaz az Apatosaurus család tagjaként, de önálló fajként ismét elismert a Brontosaurus.

A Jurassic Park elkészültének körülményeit és utóhatásait taglaló rész ezennel, egy időre, lezárult. Azonban, mint ahogyan ígértem, külön a dinoszauruszokról (a többi film szauruszaival együtt), valamint a filmzenéről és a játékokról és egyéb termékekről és még sok minden másról lesz szó az oldalon, sokáig lesz még a Bukott birodalom premierje! Természetesen, a folytatások is megkapják a magukét, azaz az Így készült... (vagy inkább átnevezett) cikksorozatot.

A bejegyzésekben a magyar és angol Wikipedia, IMdB oldalakon túl, Don Shay és Jody Duncan: The Making of Jurassic Park c. könyvét, valamint a filmhez készült werk filmeket vettem alapul, forrásul, ahogyan a fotókat is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6013031024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

studkell 2017.10.20. 21:23:02

"3 méter magas Triceratops-al találkozhattak"

"Igaz, Chrichton művében beteg Stegosaurus-al találkoznak a látogatók,"

Laura Dern-el

Triceratops-szal, stegosaurus-szal, Laura Dern-nel. Nincs és soha nem is volt -al, -el rag a magyarban, csak teljesen hasonuló -val, -vel rag. Nagyon terjed ez a hülyeség, még egy ilyen zseniális blogon is. Baromi jó, összeszedett posztok, köszi szépen, sokat fogom olvasgatni.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2017.10.22. 19:51:54

@studkell: Köszönöm :) Most már odafigyelek, igen, ezek tényleg ordas hibák... Igyekszem most már négy szemmel is átolvasni a bejegyzéseket előtte :) Remélem még sok tartalmas bejegyzéssel szolgálhatok!
süti beállítások módosítása