2024. október 19. 19:00 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Káoszelmélet - A második évad - Kritika

2evadkritika.jpg

Csütörtöktől megtekinthető a Netflix kínálatában a Jurassic World: Káoszelmélet második évada. Az animációs sorozat, amely az öt évadot megélt Krétakori tábor folytatása, már az első évadával egy kicsit komolyabb, sötétebb tónust kapott és ezt a hangulatot magával vitte a folytatás is. Folytatom a tovább mögött... FIGYELEM! SPOILERVESZÉLY!

Az első évad egyik igen bátor húzása, és a történet mozgatórugója volt, hogy a Nublar Hatos oknyomozó riporterré avanzsálódott egykori vloggere, Brooklynn életét vesztette egy Allosaurus által, de a gyászoló fiatalokat is veszély fenyegeti, valaki vagy valakik által...

Habár Brooklynn halála váratlan írói fordulat volt, de ahogy haladt előre a történet, érezni lehetett, hogy közel sem végleges, ellenben hellyel-közzel jól megalapozott elem volt, hogy az évad végén láthattuk a fiatal lányt, aki a bal karjának egy részét ugyan elvesztette, de életben van.

Mint az ismeretes, a Krétakori tábor szereplőit megszólaltató színészek közül Brooklynn eredeti hangja, Jenna Ortega nem tért vissza a folytatásra, hiszen ő idő közben befutott színésznő lett (a Kenji eredeti hangját adó színész pedig financiális okokból nem tért vissza). Brooklynn szerepét Kiersten Kelly vette át, aki születése óta csonka jobb kézzel él, és mutat példát sorstársainak, így könnyű belelátni, hogy az általa megszólaltatott lány is ezért szenvedett végtagcsonkolással járó sérülést.

A második évad természetesen onnan folytatódik, ahol szereplőinket hátrahagytuk: egy teherhajón, útban az ismeretlenbe, számos dinoszaurusszal a fedélzeten. A csapatból láthatóan Kenji-t mardossa még a gyász, hiszen ő nem csak a barátnőjét vesztette el, de szemtanúja volt apja erőszakos halálának is. Túl sok időnk azonban nincs vele együtt szomorkodnunk, a hajó ugyanis viharba kerül, és egy veszélyes dinoszaurusz elszabadul...

A Majungasaurus a franchise újonca, korábban még nem találkozhattunk a fajjal semmilyen formában sem. Habár rossz látási viszonyok között vehettük csak szemügyre, robosztus testfelépítése, rövid pofája semmivel sem összetéveszthető egyediséget adott neki, igaz a méretét is jelentősen megnövelték az egykor élt valódi állatnak.

Később ugyanez a példány ismét felbukkan, szintén sötét körülmények között, de azért már jobban látható. Ami viszont rendkívül tetszett, hogy bár off-screen, de kiderült, egy fajtársát már megölte a Majunga - a Madagaszkáron talált leletek alapján ugyanis elég valószínű, hogy ez a faj (jelenleg) az egyetlen dinoszauruszfaj, amelynél megfigyelhető a kannibalizmus.

vlcsnap-2024-10-17-20h02m59s582.png

Szereplőink nem csak a titokzatos Bróker kilétét szeretnék megtudni az utazás alkalmával, de küldetésük is akad: az első évad végén Bütyök/Bumpy által világra hozott tojást visszaszerezni, amely több más faj tojásával együtt egy táskában a hajón rejtőzik.

vlcsnap-2024-10-17-20h12m00s966.png

A tinik nem sokáig időznek a hajón, a mentőhajóval azt elhagyva pedig végül partot érnek, de időközben Ben felfedez a nála lévő mobiltelefonon egy, a franchise-ban újonnan megjelenő radikális csoport, a DLN (Dinosaur Liberation Now - Dinoszaurusz Függetlenségi Front) Anonymus-jellegű videóját, amelyben egy pillanatra felbukkan a halottnak hitt Brooklynn! Az egyik állandó, garantált konfliktusforrása a sorozatnak a szereplők közötti kommunikáció vagy annak hiánya, Ben ezúttal, hiába tud meg egyre többet, sőt, később írásban és videóchaten is kommunikál a lánnyal, magában tartja ezt a nem éppen jelentéktelen felfedezést.

De, még nem szaladnék ilyen előre, a második részben hőseink tehát szárazföldet érnek, és mint hamarosan kiderül, Szenegálban értek partot, Afrika nyugati partvidékén. Nagy meglepetésére a csapatnak, itt is rögtön dinoszauruszokba botlanak, három Stegosaurus-szra, így ők önként vállalva a feladatot, hogy a közeli tanyától távol tartsák őket, elterelik a hármast. Csak épp azok jó okkal voltak ott: az Mballo család tartotta őket közel magukhoz.

Hőseink itt ismerkednek meg a 14 éves Zayna-val és édesanyjával, Aminata-val, és amennyi nehézséggel szembenéztek már Darius-szék az elmúlt években, üdítő, hogy barátságos és kompetens felnőttel és segítőkész lányával találkoznak, és egy újabb "petsaurus" is megjelenik, Zayna kis kedvence, Geba, a Gallimimus, akit később elrabolnak, ahogy a már megszerzett, tojásokkal teli táskát is, így a tinik előtt újabb utazás áll: fel kell hajózniuk a folyón, a dinoszauruszok irányába.

Brooklynn pedig az évad harmadik részében megkapja a maga visszaemlékezős epizódját, amellyel helyére kerülnek a puzzle-darabkák, miért viselkedett úgy, ahogy az első évad során láthattuk a szereplőink által felidézett emlékekben. Alighanem sokak számára, így számomra is, a legmeglepőbb és egyben legjobb fordulat az volt, hogy kiderült, nem az Allosaurus csonkolta karját, sőt, az első évadban a többiek nyomában loholó Atrociraptor-triót és az őket irányító Nő a felelősek a támadásért, és egész pontosan Ghost volt az, aki súlyosan megsebesítette, a helyszínre vitetett Allosaurus pedig pont, hogy távol tartotta az Atrocikat a további vérontástól.

Ezek után Brooklynn, immáron Sydney álnéven, az első évadban megismert PVH-s (Prehisztorikus Vadvédelmi Hivatal) Ronnie támogatásával, beépül a DLN-be, hogy ő is a Bróker nyomára akadjon. A leleplezés pedig meg is történik, immáron Dubai-ban, és ezzel az évad egyik legjobb fordulata áll be...

Az Atrociraptorok első évados megjelenése óta a levegőben lógott, és a második évadban meg is jelent a Jurassic World: Világuralomban megismert Soyona Santos (Dichen Lachman megismétli szerepét, és a magyar szinkronban is ügyeltek rá, hogy az őt a filmben megszólaltató Pap Katalin vigye tovább a szerepet itt is), mint a Bróker!

vlcsnap-2024-10-17-20h56m12s155.png

Ahogy a Krétakori táborban megalapoztak a BioSyn-nek és Lewis Dodgson karakterének, igaz most a film után, de Soyona karakterét mélyíthették el az írók. Dichen Lachman alakítása nekem már a filmben is nagy kedvencem volt, a Káoszelméletben kapott több játékidővel a legjobb Jurassic-gonosztevővé vált számomra.

Az általa előadott festői elbeszélgetés, az első évadból hiányzó Red bevonásával, nagyon erős pillanatokat hozott, a két színésznő hangjátéka, az animációs tér ellenére is kimagasló volt, az elmúlt közel 10 év legizgalmasabb szekvenciája. Ezután, a Tábort idéző Darius-Kash helyzetre kevesebb eredetiség jutott, és a szokásos hollywoodi panelekre építkezett, de remélhetőleg a harmadik évadban még több közös játékidő jut Brooklynn-ra és Soyona-ra, de az évad történéseit egész biztosan nem hagyja annyiba a teljes csapat sem, akikre, különösen Kenji-re, megrendítő erővel hatott halottnak hitt társuk visszatérése.

Merthogy a szálak végül összefutnak, Soyona titkos, szenegáli telephelyén (és kiderül az is, hogy a DLN mögött is ő állt, és csupán figyelemelterelésre voltak jók az akciók, valamint így szándékosan szabadíthatták rá a dinoszauruszokat a világra) egy újabb bizarr meglepetés vár hőseinkre.

Meglepő módon, talán ebben az évadban láthattuk azonban a legkevesebb dinoszaurusz-fajt, és csupán egyetlen debütáns fajjal találkozhattunk, a Majungasaurus-szal (egy Suchomimus már az első évadban is feltűnt). Kaptunk még egy minden eddigitől eltérő külsejű és viselkedésű Gallimimus-szt, Geba-t, de találkozhattunk Parasaurolophus-szal, Stegosaurus-szal, Kentrosaurus-szal, Pachyrhinosaurus-szal, SInoceratops-szal, Brachiosaurus-szal, Monolophosaurus-szal, Dimorphodon-nal, egy tényleg röpke jelenet erejéig pedig Pteranodon-nal is, és persze az Atrociraptorokkal, valamint a flashback jelenetben az Allosaurus-szal.

Hangsúlyosan két Suchomimus jelent meg, a második példány küzdelme pedig Afrika legveszélyesebb állatával, a vízilóval kiemelkedő párharcot hozott, erre is már régóta vártak a rajongók, hogy egy modern állat és egy ősállat egymásnak feszüljön, és egyáltalán nem volt alárendelt szerepben a víziló. A Majungasaurus-sszal kevesebbet találkozhattunk, de az évad végefelé felbukkanó Baryonyx annál meglepőbb választás volt az évados "boss" szerepre.

Ugyanis egy teljesen albínó példányt kaptunk, aki az évadban megismert - és gyorsan elengedett - Dr. Sarr genetikai kísérlete nyomán szemek nélkül, de annál jobban kifejlett hallással és szaglással komoly fenyegetést jelentett Darius-székra. Sajnos, ez a legkevésbé a valóságtól elrugaszkodott genetikai kísérlet, amit eddig láthattunk a sorozatban, mert sajnos a valóságban is biztosan akadnak ilyen, gátlások nélküli genetikusok...

Az állat kommunikációja, és összeállása Red-del szintén az évad egyik fénypontja volt és egyben egy nagyon erős, para hangulatot is teremtett, láthatóan az alkotók tényleg egy kicsit idősebb korosztályt céloztak be az évad készítése során. A helyszínen látott tartályokban pedig felismerhető volt többek között egy Lystrosaurus is, amely fajjal a Világuralomban találkozhattunk először. 

Összességében, a második évad hangulata hozta azt, amit tavasszal már megtapasztalhattunk, és habár relatíve kevesebb fajjal "dolgoztak" az alkotók - és ki merték hagyni a franchise elengedhetetlen szereplőjét, a Tyrannosaurus rex-szet - a Suchomimus-szok, a víziló vs Suchomimus, az albínó Baryonyx és Soyona Santos és Red párosa, valamint Brooklynn visszatérése nagyon nagy pozitívumai az évadnak.

Egyik új szereplőnket, Zayna-t is kellő mértékben vonták be a történetbe, nem ártott a történetnek, a szokásos hangulatkeltéssel (gondolok itt a Ben-Brooklynn vonalra) és egy újabb, eltűnt a társunk filler epizóddal (Yaz) növelték a játékidőt, de különösebben Yaz és Sammy sem kapott emlékezetes szerepet, ahogyan most annyira Darius sem, a fókusz inkább Kenji-n és Brooklynn-on volt, és azért ha belegondolunk, szegény srác mennyi mindent élt át csak ebben a két évadban...

Amit rendszerint kiemelek, jó okkal, az a animáció minősége: az emberek, a tereptárgyak a megszokott minőségben láthatók, minél közelebbi egy tárgy, annál jobb az animáció, de persze a fő hangsúly továbbra is a dinoszauruszok van, és abba már a Krétakori tábor óta nem igen lehet belekötni: egyre szebb a mozgásuk, a textúrájuk az állatoknak, néhány alkalommal már-már filmes CGI-t idéző volt az animáció minősége.

Ugyanez elmondható a víz animációról: legyen szó az óceánról vagy folyóvízről, bámulatos a látvány, pedig ez a legnehezebben animálható környezet.

Most sajnálhatjuk csak igazán, hogy a Káoszelmélethez kapcsolódó Mattel játékfigurák zöméből kihagyják a magyar, sőt, az európai piac nagyját, ami különösen a Suchomimus-szok miatt nagy kár, mert mindkét színváltozat megjelent a sorozatban, és a franchise legszebb dinoszauruszai között emlegethetjük őket, remélhetőleg előbb-utóbb élő szereplős filmben is megcsodálhatjuk őket. 

Szokásos módon, a Netflix még hivatalosan nem jelentette be a harmadik évadot, de egész biztosan találkozhatunk még a srácokkal és egyre közeledünk a Világuralom történetéhez, az igazán szép átkötés az lenne, ha egy esetleges negyedik-ötödik évad már a filmtől folytatódna és megismernénk Soyona sorsát, és esetleg fel is vezethetnék a jövőre mozikba kerülő Jurassic World: Rebirth c. filmet is.

masodikevad.jpg

Addig is, most már hét évadnyi animációs Jurassic World-tartalmat nézhetünk újra a Netflix-szen, és bár az évadok (és a filmek) népszerűsége is hullámzó, kétségtelen, a Jurassic-franchise aranykorát éli, soha ilyen tartalom dömpinget nem tapasztalhattunk az elmúlt 31 évben! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6518711556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása