2020. szeptember 18. 20:03 - Lord Picard

Jurassic World: Krétakori tábor - Az első évad

elsoevad.jpg
A mai napon végre elérhetővé vált a Netflix kínálatában a Jurassic World: Krétakori tábor (Camp Cretaceous), az első Jurassic-sorozat, ami történetesen animációs ugyan, de teljes értékű darabja lett a franchise-nak. A tovább mögött SPOILERMENTESEN a látottakról.

Tavaly nyáron jelentették be a Netflix és a DreamWorks Animation közös projektjét, amely után nagyobb csend következett, de a Mattel a sorozathoz kapcsolódó figurái, majd a nyáron végre közreadott első, teljes értékű előzetes után már minden rajongó felvéshette a naptárába a premier dátumot: 2020. szeptember 18.

00_2.jpg

A két Jurassic World film nagy sikere után ezúttal egy animációs sorozattal bővítették ki, de előkészítés alatt áll egy élő szereplős sorozat is. Igaz, a Krétakori tábort csak stílusa különbözteti meg egy élőszereplős sorozattól: a 8 részes első évad a Jurassic-filmek által felállított szabályrendszeren és hangulaton alapszik, egységes univerzumba helyezve a történetet.

A hat főszereplő tini élete lehetőségét kapja, ilyen-olyan úton, hogy elsőként vehessenek részt a már 10 éve működő Jurassic World park legújabb attrakciójának, a Krétakori tábornak az első turnusán: a dinórajongó Darius, a gazdag családból származó VIP-vendég, Kenji, a vlogger Brooklynn, a tanyasi Sammy, az atléta Yaz és a félénk könyvmoly, Ben. Van, aki kissé fájdalmas szívvel lép a szigetre, bár idővel mindegyik gyerek motivációjáról és családi hátteréről többet tudunk meg: akad aki valamely szülőjéhez szeretne közelebb kerülni vagy félelmeit legyőzni, míg mást a hírnév hajhászása hozza Isla Nublar-ra, megint másnak pedig eleget kell tennie a szponzori kötelezettségeinek. Idővel mind a hat szereplő árnyaltabb, de legfőképp, szimpatikusabb lesz, a kezdeti (jellem)hibáik, tévedéseik és az ezen való túllendülésük pedig egységgé, családdá kovácsolják őket egy katasztrofális időben. 

A sorozat ugyanis a 2015-ös mozifilm idejében játszódik, bár azért nem vágunk rögtön a dolgok sűrűjébe, egy kicsit mi is jobban megismerhetjük a tábort, az új attrakciókat és Dr. Wu laborjába is betekintést kapunk (és egy újabb réteget kap a tudós alakja is) - az Indominus rex elszabadulása és ámokfutása viszont egy csapással a túlélésért való küzdelmet hozza el a gyerekeknek, nem mintha korábban már nem néztek volna farkasszemett egy-egy példánnyal - remekül prezentálva a filmek mondanivalóját is, miszerint könnyen félvállról veszik egyesek a dinoszauruszok erejét és természetét. Eddig ha gyerekek kerültek veszélybe, a felnőttekre számíthattak, Darius-éknak viszont egyedül kell szembenézniük a veszélyes szigetlakókkal. Nem sok segítségre számíthatnak, bár a két táborvezető, Roxie és Dave is megkapja a maga játékidejét és történetét, az egész sorozat hangsúlya a hat tinin van. A jól megírt történetnek is hála a nyolcszor 24 perces epizódok elrepülnek, együttesen pedig egy teljes értékű film élményét teszik ki.

Természetesen hatalmas hangsúlyt helyeztek a dinoszauruszokra: az Indominus rex felbukkanása, agressziója nem meglepetés a filmet ismerőknek, de olyan, eddig kevés játékidőt kapó fajok is nagyobb szerephez jutnak, mint a Carnotaurus vagy a Sinoceratops. A rajongókat az első képkockák megjelenése óta megosztotta a Parasaurolophus-szok új tulajdonsága, a bioluminencia - bár én ezen nem aggódtam, de megnyugtató módon rendezték el a dolgot. Természetesen kiemelt szerep jut Bumpy-nak, illetve most már tudjuk a hivatalos magyar nevét: Bütyöknek is: már az első képek alapján elnyerte a rajongótábor szívét a kis Ankylosaurus kölyök. A másik, főbb szerepet, ha már a játékfiguráját is ellátták külön névvel, nem meglepő módon a Carnotaurus, azaz Toro kapta: a fajjal először csak a Jurasic World: Bukott birodalomban találkozhattunk, ezúttal jóval több játékidő és szerep jutott a félelmetes ragadozónak.

A dinoszauruszok animációja egészen pazarul sikerült, és többségük elég komoly kihívás elé is állítja a szereplőinket, folyamatosan menekülésre késztetve őket. Nagyon részletes és élettel teli valamennyiük ábrázolása, a hangjuk pedig, a remek hangkeverésnek hála sem tér el az eddig megszokottaktól, megtartva a filmek által felállított szabályrendszert, a zenéről nem is szólva - a 8 részes első évad minden pillanatán tetten érhető a Jurassic-filmek DNS-e. Steven Spielberg, az egyik executive producer, azon kérése tehát Zack Stentz-hez, a sorozat készítőjéhez, hogy ne legyen túl gyerekes a sorozat, értő fülekre talált, és épp ezért egyáltalán nem egy mélység nélküli rajzfilmet kapunk a képernyő elé ülve: az Amblin-filmek jó hagyományait követve a tetteknek súlyos következményei lehetnek és olykor kellően drámai a hangvitel is. A Krétakori tábor - egyaránt ajánlható gyerekeknek és felnőtteknek, és a rajongók máris tűkön ülve várhatják a jövő érkező második évadot.

sla.jpg

A magyar szinkronról és a sorozatról bővebben kicsit később számolok be, mert ehhez még egyszer el kell látogatnom a Krétakori táborba... 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9216206160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2020.09.21. 21:18:41

Én ma fejeztem be a sorozatot, ami a végére messze felülmúlta az elvárásaimat és hatalmas pozitív meglepetésként éltem meg, mert nem sok jóra számítottam ezzel az animációs verzióval.
Szerintem az expozíció kicsit hosszúra nyúlt, és itt volt néhány dolog, ami nem tetszett (őrök hiánya leginkább), így kb a sorozat felénél járunk már, amikor tényleg elkezdődik a futás meg a sikítás. A történet innen már elég haladós és egyszerű, amolyan JP filmekre jellemző módon túl kell élni az A pontból B pontba jutást.
A gyerekszereplők végre az első nagyfilm óta nem irritálóak (bár ott Lex is az volt) és mivel ők vannak fókuszban sokkal több idő van az ő megismerésükre, jellemfejlődésükre. Messze érdekesebb karaktereke, mint a JW film testvérpárja. Ez is egy pozitívum. Az a tény, hogy a polkorrektség jegyében minden gyerkőc egy nációt képvisel, ma már szinte kötelező elem.
Az akciók nagyon rendben vannak és meg kell valljam nem gondoltam volna, hogy a filmkészítők bevállalnak néhány halálesetet is (bár vér nélkül persze). Kimondottan tetszett, hogy láthattunk olyan eseményeket is más szemszögből, mint ami a 2015-ös filmben történt.
Kimondottam várni fogom a 2. évadot. Kíváncsi vagyok hány évadot szánnak a sorozatnak és hogy ki akarják-e tolni a gyerekek történetét a Bukott birodalom idejéig?
Most így hirtelen ennyi.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.09.22. 20:07:10

@Anak: Először is, nagyon örülök, hogy tetszett! Én eleve pozitívan álltam a projekthez, és bár én pont, hogy nem vagyok animációs - az elmúlt 10 évből talán ha 3 animációs filmet láttam, sorozatot még kevesebbet -, nem voltak fenntartásaim az előzetesek láttán sem.

Az őrök hiánya szembetűnő volt, de szerintem erre is utalt Roxie, amikor nem érte el Claire-t: vissza-visszatérő elem a parkok esetében a hanyagság. Én kifejezetten örültem, hogy a békeidőkből is kaptunk játékperceket, sőt, én nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar veszélybe fognak kerülni a kölykök.

A gyerekszereplőket én is nagyon megkedveltem, több szempontból is klasszikus sztereotípiák, de szimpatikusak lettek mind, főleg Darius és Kenji.

Nekem a Pteranodon-támadás volt abszolút a csúcs, ahogy felépítették az egészet, majd a támadás... Nagyon komolyan megírt és meganimált jelenetsor volt.

Két évadnál többre nem számítanék, hiszen azért a hat tini családja nem hiszem, hogy ölbe tett kézzel várakozna, és a Mantah Corp. sem, a Netflix-nél ráadásul gyakran 2 évadosak csak a sorozatok, de abban sem vagyok biztos, hogy mindig is két évaddal terveztek és nem csak a vírus miatti csúszások miatt vették ketté... Bővebben a héten még mindezekről írok, illetve majd be fogom szerezni az angol nyelvű novellát és képregényt is, hátha azokból is kiderül még ez-az...

Anak 2020.09.26. 17:29:51

A bestmarkt oldalán elérhető Toro figurája, DE ennek tényleg ennyi a fogyasztói ára? Nekem nagyon elszállt "hiéna" árnak tűnik ez a 16E Ft-os árszínvonal.
www.bestmarkt.hu/mattel-jurassic-world-control-n-conquer-carnotaurus-toro-dinoszaurusz-figura-p628671

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.09.26. 21:30:16

@Anak: Nem hinném, mivel elektronikus és nagyobb is, mint a 2018-as kiadás, plusz az infláció, reális árnak tűnik, angoloknál is 40 font körüli az átlag ára sajnos, de a Bestmarkt, mivel azt hiszem nem is hazai a raktára, mindig kicsit tesz is az árra, megérdeklődtem most, hogy Müllerben mennyi, amint választ kapok rá, írom is.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.09.26. 23:07:42

@Anak: 15 ezer körülre mondják az árát a Müller kínálatában is. :/

Anak 2020.09.27. 12:11:11

Hm...felkötni a bugyogót!
Mondjuk nem terveztem a beszerzését, jó lesz a régi is.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.09.28. 19:31:28

@Anak: A sorozatig én is így voltam, de Toro lett annyira kreatív és jellegzetes példány, és a figurája is kellőképpen idézi meg, hogy nálam végül felkerült a beszerzendők listájára :)
süti beállítások módosítása