2020. április 29. 22:55 - Lord Picard

In Memoriam... Irrfan Khan

khan_1.jpg

A mai nap nagy veszteség írta Bollywood és Hollywood világát, 53 évesen elhunyt a Jurassic Word-ből is ismert Irrfan Khan, indiai színész. Mai bejegyzésemben az életútjáról emlékezek meg. 

A színész Sahabzade Irfan Ali Khan néven látta meg a napvilágot 1967. január 07-én, az indiai Jaipur-ban, abroncskereskedő szülők gyermekeként. Ugyan ígéretes krikett játékosnak bizonyult fiatalon, nem lett első osztályú játékos, ugyanis anyagilag nem győzte volna a rengeteg utazást, így 1984-ben Új-Delhiben iratkozott be egy drámaiskolába.

001_24.jpg

Ugyan az 1988-as Salaam Bombay! című nagysikerű, Oscar-jelölt filmben egy kisebb szerepet már kapott, egészen többnyire hazai, hindi filmekben és sorozatokban bukkant fel és vált sokat foglalkoztatott színésszé. 

002_23.jpg

A nagy áttörést a 2001-ben bemutatott A harcos (The Warrior) című film hozta el: a legtöbb hindi filmmel ellentétben rövidnek számít a maga 83 percével, alakításának és a remek rendezésnek hála is nagy sikert aratott, még a Brit Filmakadémiától (BAFTA) is elnyerte az Alexander Korda Award-ot is elnyerte mint Legjobb brit film (mert bár hindi nyelven forgott, de a Brit Nemzetközösség tagja az egykori brit gyarmat, így indulhatott ebben a kategóriában). Csupán azért nem indíthatták a britek a filmet a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában az Oscar-on, mert nem angolul forgott.

003_24.jpg 

Az első igazán komoly bollywoodi szerepét a Rog című filmben kapta 2005-ben, míg 2007-ben Wes Anderson konkrétan egy kisebb szerepet írt Khan-nak az Utazás Darjeelingbe (The Darjeeling Limited) című filmjéhez. A következő évben pedig már Danny Boyle 8 Oscar-díjat nyert filmjében, a Gettómilliomos-ban (Slumdog Millionaire) kapott emlékezetes, komolyabb szerepet, és innentől gyakrabban kapott felkérést hollywoodi filmekbe is, de számos filmben és sorozatban játszott ezután is hazájában.

005b_1.jpg

2012 alighanem a színész egyik legmozgalmasabb éve volt: ebben az évben A csodálatos Pókemberben (The Amazing Spider-Man) kapott nagyobb szerepet, és már harmadik alkalommal nyerte el a legrangosabb hindi díjat, a Filmfare Awards-ot mint Legjobb színész a Paan Singh Tomar c. film címszerepéért.

004_14.jpg 
Egyik legismertebb és legnagyobb szerepét is ebben az évben alakította, Ang Lee csodálatos filmjében, a Pi életé-ben (Life of Pi) c. filmben ő játszotta a címszereplő felnőttkori énjét, a történet mesélőjét, a film pedig 4 Oscar-díjat nyert.

005_14.jpg 
A következő évben az Ezerízű szerelem (The Lunchbox) című hindi film nagy nemzetközi sikert is aratott, és végre az abszolút főszerepet játszhatta Irrfan Khan is a romantikus alkotásban.

006_13.jpg 
Számomra, számunkra azonban egyértelmű, hogy legemlékezetesebb alakítását a 2015-ben bemutatott Jurassic World-ben nyújtotta. Maga a színész árulta el egy interjúban, hogy 1993-ban nem volt pénze arra, hogy moziban nézze meg a Jurassic Park-ot, 22 évvel később viszont már ő játszotta az új park milliárdos tulajdonosát, Simon Masrani-t.

007_19.jpg 
Abban pedig a rajongók és a kritikusok is egyetértenek, Irrfan Khan alakítása magasan emeli a film színvonalát, én magam mindig is sajnáltam, hogy elvesztettük a karaktert a film során, és most már sajnos többé nem is láthatjuk…

008_12.jpg 
De nem csak a filmben láthattuk és hallhattuk az indiai színészt Simon Masrani-ként: nem megszokott ugyan, de a Lego Jurassic World videójátékban a Jurassic World-öt feldolgozó részekben a film eredeti szereplői szólaltatták meg a karaktereket, így Irrfan Khan is, ahogyan a szintén 2015-ös Lego Dimensions videójátékban is megszólaltatta Simon Masrani-t. 

009_7.jpg
2016-ban a Jurassic World-beli partnerének, Bryce Dallas Howard apjának, Ron Howard-nak a filmjében, az Inferno-ban láthattunk ismét hollywoodi filmben, amely a harmadik Robert Langdon film volt Tom Hanks főszereplésével (A Da Vinci-kód és az Angyalok és Démonok után), és amelyet javarészt Magyarországon forgattak. A film ugyan nem aratott akkora sikert, mint remélték, Irrfan Khan játékára ezúttal sem lehetett panasz. Ekkor érte az a megtiszteltetés, hogy egy hollywoodi film több plakátjára is felkerült az arcképmása, sőt, saját karakterplakátot kapott, ez az alábbi linken található meg: Inferno - Irrfan Khan.

0010_9.jpg

Ezt követte 2017-ben a Hindi Medium c. filmje, amely akkoriban minden idők legsikeresebb indiai mozija lett az országban, Khan pedig valósággal lubickolt a szatíra főszerepében és negyedik alkalommal is elnyerte a Filmfare Awards díjat. Csak ebben az évben 4 hindi és egy nemzetközi filmben játszott főbb szerepet.

0011_12.jpg

Négy nagyobb és egy rövidfilm szerep találta meg őt 2018-ban is, a Puzzle c. amerikai film nálunk is bemutatásra került, megkapó filmdráma. Sikerei csúcsán jött a drámai diagnózis ebben az évben, amelyről maga a színész is írt 2018 márciusában a twitter-en: rákos, neuroendokrin tumort fedeztek fel nála.

Hosszadalmas kezelések következtek, többnyire Londonban, a színész pedig hatalmas harcot vívott a szörnyű korral, és végül úgy tűnt, megnyerte a csatát, 2019-ben viszont egyetlen rövidfilm főszerepét tudta csak vállalni.

0012_14.jpg

Utolsó filmjét az Angrezi Medium-ot még le tudták forgatni, idén márciusban debütált Indiában, nem sokkal azelőtt, hogy az országban is bevezették a koronavírus miatti lezárásokat. A film a 2017-es Hindi Medium, a színész legnagyobb indiai sikerének folytatása és egyben karrierjében az egyetlen folytatásfilm.

A 149 színészi kredittel bíró Irrfan Khan ugyan a lezárások miatt már nem dolgozhatott, több filmben is szerepelt volna még, amikor a tegnapi nap folyamán érkeztek az első hírek arról, hogy súlyos állapotban került kórházba Mumbay-ban, vastagbél fertőzéssel, csupán négy nappal azután, hogy elveszítette édesanyját, akinek temetésén nem is vehetett részt, nagy bánatára. 

Irrfan Khan végül nem sokkal kórházba kerülése után, 53 évesen itt hagyta a földi világot... Régóta ő volt a legsikeresebb színész, aki egyaránt meghódította Bollywood és Hollywood filmvilágát, egyfajta kapocsként szolgált a két világ között, hiánya nagyon fájó lesz, legfőképp feleségének és két fiának.

0000.jpgFeleségével, Sutapa Sikdar-ral és két fiával, Babil-lal és Ayan-nal idén márciusban

Nyugodjék békében Mr. Khan és köszönjük a sok felejthetetlen alakítást, emlékét megőrizzük! 

irrfankhan.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6315648810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása