2019. szeptember 16. 20:15 - Lord Picard

Jurassic World: Battle at Big Rock - Elemzés és leírás

battle.jpg

A Battle at Big Rock című rövidfilmmel megkezdődött a Jurassic World 3. részének felvezetése, és ízelítőt kaphattunk abból, mi vár ránk a hatodik Jurassic-filmben. Képek és vélemény a tovább mögött.

Először idén februárban, a new york-i  Toy Fair játékkiállításon a Mattel paneljén jelentették be, hogy a nyáron, a Halálos iramban: Hobbs & Shaw c. Universal film előtt kerül bemutatásra egy Jurassic-rövidfilm, amelyben két dinoszaurusz fog főbb szerepet kapni: egy Allosaurus és egy Nasutoceratops. Pár hónappal később előbb termékfotók formájában vethettünk pillantást a két dinoszaurusz játékfigurájára, majd a tengerentúlon egyre több játékbolt polcaira is kikerültek a dinók.

mattel_6.jpg

Össze sem téveszthető módon, a csomagoláson szerepelt az „As seen Battle at Big Rock felirat is, azaz így került leleplezésre is a rövidfilm címe. A hazai játékboltok közül egyelőre csak a JátékShop oldalán, nagyon rövid ideig voltak elérhetőek a figurák, remélhetőleg azonban hamarosan szélesebb körben is megvásárolható lesz idehaza a két figura. Időközben a Halálos iramban-franchise spin-off filmjét bemutatták, de a rövidfilm elmaradt, számos találgatás látott napvilágot a késlekedés okaként (a felfejlesztés egy tévésorozat pilot epizódjának volt a legkecsegtetőbb teória), de egész egyszerűen csak a rövidfilm utómunkálatai húzódtak el. És így került bemutatásra tegnap este (magyar idő szerint hajnalban) az FX csatornán a Jurassic World levetítése után a Battle at Big Rock címre hallgató rövidfilm!

A TELJES RÖVIDFILM

A Colin Trevorrow rendezte rövidfilm egy új, a Jurassic-filmekre szabott Universal logóval adja meg a hangulatot, a klasszikus Jurassic Park főtémájának kezdő hangjegyeire, hogy utána egy kaliforniai nemzeti park, a Big Rock táborában csatlakozzunk főszereplőinkhez: egy amerikai család épp vacsorázni készül, amikor a táborhely elcsendesedik.

Egy ceratopsida növényevő, a Nasutoceratops téved a tűzrakó helyhez, hogy a kint felejtett hűtőtáska tartalmához hozzájusson, de az óriási szarvasmarhára emlékeztető állat nincs egyedül, egy édespofa kölyök bújik meg anyja mellett, lopva el a show-t és nyerve el a kis család (és a nézők) szívét, de az idillnek hamar vége szakad...

Az erdőből ismét egy dinoszaurusz lép elő: egy kifejlett, felnőtt Allosaurus! A hatalmas ragadozó pedig a védtelen kölyköt szemeli ki zsákmányul, és bár az anya ceratopsida küzd, nem bír el egyedül az Allosaurus-szal:

Ekkor lép közbe egy hím Nasuto, hogy megvédje családját, és a két, kicsinyét védelmező dinoszaurusz már a ragadozónak is sok, amikor is hamarosan új prédát szemel ki: az emberek kicsinyét.

A lakókocsi megtámadása Az elveszett világ: Jurassic Park-ot idézi meg, de ezt a járművet az Allosaurus úgy bontja a darabokra, mint gyerekek az ajándékcsomagot a karácsonyfa alatt. Főhősünk, (akinek neve nem derült ki) bár próbálja feltartóztatni az állatot, és felesége(?) Mariana is beveti a porral oltót, az emberpár kudarcot vall.

Azaz csak vallana, amikor is a lakókocsi szomszéd által korábban tanított Gracie, a férj előző kapcsolatából született gyermeke két, számszeríjból leadott lövéssel téríti el szándékától a dinoszauruszt, aki éhesen és bosszúsan somfordál vissza az erdőbe.

vlcsnap-2019-09-16-17h27m10s917.png

A 8 perc 39 másodperces film a rövid játékidő miatt feszesen vágott, nincs idő a pihenésre, és pillanatok alatt el is reppen a játékidő, de még a vége főcím is tartogat meglepetéseket, szemelvényeket hétköznapi emberek találkozásairól a dinoszauruszokkal. Az elveszett világ taktusaira pörgő képsorok húzzák alá, amit Ian Malcolm mondott a Bukott birodalom végén: "Egy új korszak jön: ez lesz a Jurassic World".

A rövidfilmet még télen rögzítették Írországban, egy mamutfenyőkből álló erdőben, az egy heti forgatást pedig egy igen hosszúra nyúlt utómunka-folyamat követett, de most már saját szemünkkel megbizonyosodhatunk, minden egyes képkocka valódi, hollywoodi mozifilmet idéz, nem csoda, ha a Collider újságírója, aki interjút készíthetett Colin Trevorrow rendezővel, ezt maga is kiemelte.

jurassic-world-short-film-colin-trevorrow-interview.jpg

A rövidfilm által pedig most már pontos elképzelést kaptunk Trevorrow-tól arról, hogy mit várhatunk a harmadik filmben, amire ő úgy hivatkozik, hogy ez lesz az összes Jurassic-film végső, nagy konklúziója.

A rövidfilm szereplői, még ha nem is mindegyikük kapott egyáltalán nevet, hitelesen játszották el a bajba került, átlag amerikai családot, de a remek fényképezés (Larry Fong) és főképp Az elveszett világot idéző, Amie Doherty által írt zenét is külön ki kell emelni, de természetesen a dinoszauruszok megjelenése és a lenyűgöző harc a dinoszauruszok majd pedig az Allosaurus és emberek között adják a rövidfilm lényegét. És a fenyegető hangulatot, hogy mostantól, legalábbis Amerikában, bárki a dinoszauruszok útjába kerülhet. 

A Battle at Big Rock a jelek szerint a rajongók körében is sikert aratott, és mi felőlünk akár hetente készülhetnének „epizódok”, de ez a 8 és fél perces rövidfilm is több, mint 10 millió dollárba került, így olyan gyakran nem várható, hogy megörvendeztetnek ilyen filmekkel minket. Talán egy limitált mini-sorozat formájában egyszer még visszatérünk a fősodorbeli Jurassic World-öt elhagyó, "való" világba. Addig is pedig, öt mozifilm és immáron egy rövidfilm segít minket átvészelni a 2021. június 10-én érkező Jurassic World 3-ig tartó hiátust.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3215108810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2019.09.16. 21:39:43

Nekem még nem sikerült megtekintenem, még nem találtam meg a tékában, meg nem is értem még rá. De ami késik...addig el sem olvasom ezt posztot, de furdal a kíváncsiság vajon hogy tetszett neked.

Anak 2019.09.16. 22:59:02

És épp ma találtam rá erre az oldalra. Mindkét állat figurája kapható itt:
gyerekajandek.hu/?orderby=price-desc&product_cat=&post_type=product&s=jurassic

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.09.16. 23:21:13

@Anak: Wow, miért mindig akkor elérhető valami, amikor pont nincs rá keretem? :/

Remélem akkor, az előző poszthoz írt kommented alapján, sikerült megtekinteni a rövidfilmet :) Én imádtam.

Anak 2019.09.17. 17:47:04

Igen, megnéztem. Nekem vegyes érzéseim vannak ezzel a kisfilmmel. Talán emlékszel rá, hogy én A bukott birodalomért sem voltam annyira oda.
Az alaptézissel van a legnagyobb problémám, ami sajnos az előző film öröksége. Az őslények szabadon vannak. Miért?
1. A hivatalos szerveknek vagy magáncégeknek már ki kellett volna lőniük az összes kiszabadult lényt. Vagy valami beültetett génhibának kellene kifejtenie már a hatását.
2. Az emberek miért mennek táborozni olyan helyekre, ahol ponenciális veszélynek teszik ki magukat ekkora nagyvadakkal?
Szóval nekem az alapsztori (őslények szabadon) nagyon sántít és több ponton támadható. Nem vagyok érte oda.

A lakókocsis támadás tényleg Az elveszett világot idézte, de kééérem, miért pont az a konfliktust kiváltó ok, hogy egy kisgyerek (akinek nem sikerült időben befogni a száját) sírására indul be a támadás. Számomra ez roppant idegesítő volt. Ha például táborozó tinik lettek volna a középpontba állítva és nem egy család gyerekekkel, szerintem az izgalmasabb lehetett volna.
A végén pedig a helyzet megoldása sem igazán tetszett. Hogy került oda az a számszeríj?
Azért tetszettek benne bizonyos dolgok is. Az állatok remekül el voltak készítve, illetve az a porraloltós jelenet is szuper volt. A zene viszont kiemelkedő volt, de ez nem is csoda, hisz sikerült az eredeti dallamokból választani klassz darabokat némi áthangszereléssel.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.09.17. 21:12:07

@Anak: Amennyire foglalkozik pl. az amerikai kormányzat most a környezetvédelemmel, vagy a brazil kormányzat Amazóniával, úgy simán el tudom képzelni, hogy félvállról vennének egy ilyen fenyegetést, amit a vadon élő dinoszauruszok jelentenek. Akik valószínűleg egyébként különlegesen védett fajnak fognak számítani, de ez a harmadik filmre vár, hogy jobban kibontsa.

Az emberek pedig most is járnak olyan parkokba, hegyekbe, ahol rengeteg vadállat okozta veszély fenyegeti őket, idehaza azért ez nem jellemző, nincs benne a köztudatba és nincsenek is olyan veszélyes állatok, mint medve, farkas, puma, amihez Észak-Amerikában hozzászokhatnak a rendszeres túrázók.

A miért ez, és miért nem az témakörre - ez csak egy (rövid)film, nem a valóság, a forgatókönyvírók kénye-kedve, és a suspense miatt hoznak meg ilyen döntéseket, helyzeteket. Ezt én mindig is tudtam élvezni, elfogadni, és átadni magam az élménynek. Néha a való világban is nüanszokon dőlnek el sorsok. A gyerek és a dinók pedig spielbergi hagyomány, én kifejezetten hiányolnám, ha nem lenne egy gyermeki szemszög a Jurassic-filmekben.

Anak 2019.09.18. 17:34:12

Igen, az emberek most is járna a vadonba, de egy puma vagy grizzly még sem akkora mint egy emeletes ház, ráadásképp ők a természetes életterükön tartózkodnak még a fiktív USA-ban is, egy Allosaurus meg nem. Ahogy írtad is, az emberek az emlősökhöz hozzászokhattak az óriáshüllőkhöz meg nem.
Igen, ahogy írtad ezt a 3. JW filmnek kell elmesélnie, de ez a kisfilm időben a kettő között játszódik és láthatóan nem tett senki semmit a hüllők/emberek ellen/mellett.

Ser Davos 2019.09.18. 18:30:36

@Anak: A számszeríjt említették, hogy Greg adta oda neki, hogy játszon vele, aki amúgy végig aludta az egészet vagy nem tudom, ez a folyamatos trükk, hogy a nyugodt pillanatban a felsíró gyerek görgeti előre a sztorit tényleg uncsi, abban a parkban eddig nem voltak dínók, mondják is, hogy vándorolnak.
Egyébként csináltam hozzá feliratot, opensubtitlesen fent van.

Ser Davos 2019.09.18. 18:33:17

és most személyes vélemény, az Allo borzasztóan nagy, még Robertanál is nagyobb, egyébként ezen és a fentebb leírtakon kívül nem volt bajom, tetszett, most megint szaladnék és vennék...akármit.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.09.18. 19:26:06

@Anak: Nem szabad lebecsülni az amerikaiak kivagyiságát sem, illetve majd megtudjuk, remélhetőleg, hogy tényleg mi a helyzet, elszeparálják-e az állatokat, mit tesz az állatvédelem és egyébként is, hogyan figyelik meg az állatokat, a mozgásukat. Volt említve egy helységnév, Porth, de nem igazán tudom betájolni, ez hol lehet, Kaliforniában nem találok ilyen helységet, de talán ez egy elhintett információ a későbbiekre.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.09.18. 19:33:46

@Ser Davos: Először is, köszi a feliratot! Tök jó lett!

Greg, mint a többi táborlakó, valószínűleg a sarokba kuporodva vészelte át a harcot, aligha mert volna bárki a közelbe merészkedni.

Persze, vannak klisék, de ez nem mondjuk az Alien-franchise, 18-as karikával, kompromisszumokat kell kötni, premier plánba mutatni ahogy szétcincálnak egy családot nem csak a korhatár miatt lehetetlen, de a dinoszauruszok iránti szimpátiát is gyorsan agyonvágná.

Az Allosaurus valóban csöppet nagyobbnak tűnik, de legalábbis egy méretűnek Rexy-vel, de ezek az állatok nem is pontos másai az évmilliókkal ezelőtt élt állatoknak, mind hibrid, és ez a megjelenésükben, méretükben is változást eredményezhet (khm, Mosasaurus).

Örülök, hogy Colin rendezi a harmadik filmet is, és bár még a forgatást se kezdték el, de máris a 2021 utáni időszakra gondolok, biztos nem fogják lezárni véglegesen a dinók új korszakát.

Anak 2019.09.18. 21:21:50

@Ser Davos: Igen, 2. megtekintésre már én is észrevettem, hogy említésre került, apuka nem örül annak, amiért kicsi lyánya a szomszéd számszeríjával játszadozik.

@Lord Pickard: Hát hülye is lenne a Universal veszni hagyni ezt a jól teljesítő sorozatát, mikor a franchiseok időszakát éljük.

Ser Davos 2019.09.19. 15:36:03

@Lord Picard: Köszönöm az elismerő szavakat, szívesen.
Porth szerintem Portland szlengesítve, bár azt megnézném, hogy milyen ragadozó "buli" volt ott.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.09.19. 19:37:30

@Anak: Épp ezért nem is fogják. Most ugye egyszerűbbnek és olcsóbbnak tűnik a két animációs sorozat fejlesztése, de szerintem előbb-utóbb szerencsét próbálnak a tévében/online platformon is, hiszen a Halálos iramban-franchise-al együtt nincs más jövedelmező filmsorozatuk.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.09.19. 19:39:22

@Ser Davos: Lehetséges, bár akkor nem biztos, hogy th-val rövidítenék... Esetleg lehet, hogy a Lockwood birtokra gondoltak? Nem derült ki, helyileg hol is volt az a terület.
süti beállítások módosítása