2019. március 14. 20:42 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Jurassic Park VHS exkluzív kiadás

jpvhs.jpgA Jurassic Park lakossági megjelenése óta számos formátumon, rengeteg kiadást élt meg, a LaserDisc-től egészen a Blu-ray-ig, minden formátumon elérhető volt a film. A mai bejegyzésemben egy nagyon ötletes, VHS-DVD-BD kiadás kerül górcső alá!

Az 1993-as film annak idején a mozikban is hatalmas sikerrel futott, négy éven keresztül volt minden idők legsikeresebb filmje, és ehhez mérten, amikor a lakossági, VHS és LaserDisc megjelenésre került sor 1994-ben, hatalmas volt az érdeklődés. A VHS kazettából 21 millió példányt adtak el, csak az Egyesült Államokban! Ezt követően 2000-ben a legújabb formátumon, DVD-n is megjelent a film, sajnos arról nincs adat, összesen hány darabot adtak/adnak el, hiszen a mai napig újra- és újragyártják a lemezeket, de beszédes információ, hogy 2000-ben csupán 3 hónap alatt 900.000 példányt adtak el az USA-ban a DVD lemezből. Sajnos a Blu-ray eladásokról sincs megbízható adat, de nem kétséges, 2011 óta ezen a formátumon is szép érdeklődés mutatkozik a film iránt, folyamatos újragyártásra késztetve a forgalmazókat. 

Tavaly a film bemutatásának 25. évfordulóján, a többi filmmel együtt, immáron 4K Ultra HD Blu-ray szabványon is megvásárolható a film, külön-külön és gyűjteményes kiadásban is, sajnos hozzánk ez a változat már nem ért el.

hmv.jpg

Manapság, a nosztalgia jegyében, számos külföldi filmforgalmazó örvendezteti meg vásárlóit régebbi és új filmek/sorozatok stílusos, VHS kazettára hajazó DVD és Blu-ray kiadással. A Jurassic Park Ausztráliában és Új-Zélandon is kapott egy ilyen kiadást korábban, amelyről külön is meg fogok emlékezni, a mai bejegyzés tárgya azonban az Egyesült Királyságból érkezett.

05_15.jpg

A HMV kiadása október végén látott napvilágot, a VHS Range sorozat keretein belül, több kultikus film mellett, de a VHS kiadásnak álcázott díszdobozban a film DVD és Blu-ray kiadása kapott helyet.

01_22.jpg

Idehaza a kazetták jellemzően műanyagtokban jelentek meg, de külföldön, kiváltképp az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban azonban papírtokok rejtettek a kazettákat. A kiadás méretében és a design elemekben is a VHS korszakot idézi, erre ráerősít a VHS és a régi Universal logó is a borító front oldalán és a gerincen.

03_19.jpg

A jó minőségű, matt papírtokból húzható ki a kazettát formázó papírdoboz, amely varázslatosan visszaadja a VHS érzést.

04_16.jpg

A doboz oldalt nyitható fel, és így juthatunk hozzá a két lemezhez. A Blu-ray lemez egy karton fülön kapott helyet, és bár kívülről nem is látszódnak, az ötletes design a lemezeken is folytatódik a mágnesszalagokat idéző szitázással.

menu.jpg

A DVD lemezen 2.0-as magyar szinkron és felirat is található: ez a legelső, 2000-ben idehaza is megjelent változat, amelyen az extrák még nem kaptak feliratot, és akkoriban a Universal még saját forgalmazóin keresztül, összeurópai kiadást adott ki. Később a hazai piacon megjelent egy újabb változat, amelyen már 5.1-re keverték fel az eredeti szinkront és az extrákat is feliratozták (először a digipack-os, utána a papírtokos Trilógia kiadásokban és most már az újra kiadott sima változatoknál is ezt a mastert kapjuk itthon).

A Jurassic Park Blu-ray kiadásánál viszont hazánk már nem az összeurópai, hanem szűkebb, régiós kiadást kapott, így az angol kiadású lemezre nem is kerültünk fel, így ezen már nincs is magyar vonatkozás.

vhs.jpg

Ha a különleges kiszerelés nem lenne elég, a dobozban egy jópofa, régi időket idéző kártya és hasonló kialakítású matrica is jár a vásárlóknak, valamint egy retro stílusú, de 2018-ban a film 25. évfordulójára készített mini plakáthoz is hozzájuthatnak a rajongók.

Méretét tekintve a kiadás magassága és szélessége nem egyezik meg egy igazi VHS kazetta méreteivel, hiszen a lemezek eleve nagyobbak, mint a kazetta szélessége, de a magassága a kiadásnak már a valódi VHS-hez emlékeztet, a díszdoboz pedig magasabb mint egy átlagos DVD kiadás, kitűnik a „tömegből”.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3714688734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása