2022. május 26. 08:00 - Lord Picard

D-14

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2517838793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2022.05.26. 14:12:55

Addig is amíg a filmre várunk egy ajánlás.
Május 23-án jelent meg Sir David Attenborough legújabb-ezúttal dinoszauruszokkal foglalkozó- sorozata Prehistoric Planet címmel, hivatalosan az Apple kínálatában.

www.youtube.com/watch?v=vnoNeMlNeD0

A régi Walking with Dinosaurs sorozathoz hasonlatos, de akár tekinthetnénk az Világuralom Előszavának Előszójaként is, csak hosszabban.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.05.26. 20:13:24

@Anak: Egészen ámulatba ejtő a sorozat, kár, hogy máris az utolsó rész jön, sok-sok órán át tudnám még nézni. Amellett, hogy sosem néztek ki ilyen jól a dinoszauruszok természetfilmben, nagyon tetszik, hogy milyen viselkedésformákat mutatnak meg, tudományosan alátámasztva (minden rész után 4-5 perces ilyen videók vannak).

Külön ízt ad a sorozatnak ugye, hogy Lord Richard Attenborough öccse, Sir David Attenborough narrálja a látottakat.

Anak 2022.05.28. 16:07:56

Már korábban is zavart, hogy a húsevők ábrázolásának esetében nem egységes az elképzelés arról, hogy volt-e egyes ragadozó fajoknak ajkaik vagy sem. A JW filmekben legfigyelemreméltóbban a Tyrannosaurusnál látható, hogy a felső fogsor folyamatosan látszik, akkor is ha az állat összezárja az állkapcsait. Ebben a tudományos sorozatban pedig ennek ellenkezője.
Gondolom utóbbi hatásosabb, halivúdiasabb megjelenés miatt van, előbbi lehet a tudományosabb megközelítés.
De valóban így van? Nektek amúgy melyik az elfogadottabb "látványterv"?

Anak 2022.05.28. 16:09:07

izé, vagyishogy a JW-s a filmesebb, coolabb megjelenítés (az előbb pont fordítva írtam)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.05.28. 16:25:09

@Anak: Nekem, aki a Jurassic Park hatására lettem dinoszaurusz imádó, természetesen a filmes megjelenés tetszik jobban, de... Chrichton regényében és a filmekben is kiemelik, hogy ezek a filmes állatok csak az emberek elvárásainak megfelelő "vidámpark" szörnyek, nem igazi dinoszauruszok.

Amennyire nem rajongtam a tollas dinoszauruszok elképzeléséért, talán a nem túl erős CGI miatt, sokáig nem tetszett, de az, ahogy a Prehistoric Planet-ben ábrázolták őket, az gyönyörű volt, és teljesen hihető is. Nyilván a paleontológusok is abból dolgoznak, amiből tudnak, vannak lenyűgöző bőrlenyomatok, mumifikált dinoszaurusz tetemek, amelyek sokban segítik a tudományos ábrázolást, de ez kevés fajnál mondható csak el.

Sokkal tovább is el tudtam volna még nézni ezt a sorozatot, remélem lesz még folytatása, és látunk még ilyen lenyűgöző animációkat.
süti beállítások módosítása