2018. december 31. 19:00 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Év végi összegzés

2018.jpg

A 2018-as esztendő nagyon izgalmas és mozgalmas év volt a Jurassic Park-filmek rajongói számára, hiszen bemutatták a filmszéria ötödik részét, a Jurassic World: Bukott birodalmat. A megszokottnál sötétebb hangvitel ellenére, szép sikert ért a film az amerikai, nemzetközi és magyar piacon is, és egy rendkívül erős termékkínálat kísérte a filmet.

A Bukott birodalom 2018. június 7-én kezdte meg Európában és így hazánkban is mozis pályafutását. Eredetileg az európai premiert is az amerikai vetítések kezdetéhez közel tartották volna, de a bemutatót előbbre hozták, köszönhetően az oroszországi labdarúgó világbajnokságnak, míg az USA-ban megmaradhatott a június 22-i premier, mivel az amerikai válogatott ki sem jutott a világeseményre, így nézettségi harcot sem kellett vívnia a dinoszauruszoknak.

jurassic-world-t-rex.jpg

A két premierdátum közötti különbség miatt a Bukott birodalom meg sem próbálhatta a Jurassic World három évvel korábbi nyitó hétvégi eredményét megismételni. Colin Trevorrow a franchise-t feltámasztó filmje hatalmasat szólt,  az észak-amerikai piacon (USA és Kanada) 208.8 millió dolláros nyitó hétvégét produkált a film, és ezt magába foglalva, globálisan 524.4 millió dollár értékben váltottak jegyet a filmre. Mára már egyik adat sem rekord, de a júniusi, és a teljes nyári időszakot tekintve még mindig a legsikeresebb bemutatónak számít a Jurassic World (a legutóbbi Bosszúállók film, vagy a többi, a Jurassic World-öt megelőző film nem a nyárinak számító, május-augusztus időszakban kerültek bemutatásra). A Jurassic World végül Észak-Amerikában 652.2 millió dollárt, nemzetközi vizeken pedig 1.019 millió dollárt termelt, azaz összesen 1.671.713.208 millió dollár, amely teljesítménnyel mindmáig az 5. legsikeresebb film a világon az összbevételét tekintve! Egy ilyen eredmény után kellett a folytatásnak helyt állnia.

A Bukott birodalom premierje tehát ezen babérokra nem törhetett, de szégyent sem szenvedett: nemzetközileg 150.9 millió dollárt ért el a film egyetlen hétvége alatt, jóval kevesebb piacon, míg két héttel később Észak-Amerikában 204.7 millió dollárt (vagyis alig maradt el a Jurassic World 208.8 millió dolláros bevételétől), de a kevésbé kedvező kritikai visszhangok miatt a különbség folyamatosan nőtt a két film bevételi adatai között.

jurassic_world_fallen_kingdom_indoraptor_16_by_giuseppedirosso-dcmga1x.jpg

J.A. Bayona filmje végül odahaza 416.7 millió dollárral zárt, amellyel a 23. legsikeresebb film lett a kontinensen (a Jurassic World jelenleg a 6. ezen a listán a maga 652.2 millió dollárjával). míg az összbevétele a filmnek végül

1.304.944.060 dollár

lett, ami az egész 2018-as esztendőt tekintve a harmadik legjobb eredmény, csak a Marvel-Disney konszern két filmje, a Bosszúállók: Végtelen háború és a Fekete Párduc előzték meg, utóbbi úgy 40 millió dollárral gyűjtött egyébként többet. Az összesített listán, melyen a Jurassic World az 5. az 1671 milliójával, a 12. helyet foglalja el a Bukott birodalom, és már esélytelen, hogy más, 2018-as film megelőzze.

2482_tp2_00080r.jpg

A sötétebb hangulat, és a két helyszínes, a ritmust meg-megtörő cselekmény is láthatólag kevésbé tetszett a rajongóknak, így vélhetően ebből tanulva, egységesebb lesz a folytatás történetvezetése és kevésbé komor, ugyanakkor mindenképp érdekes és bátor húzás volt a várt kalandfilmes sémát a gótikus horror elemeivel vegyíteni, és fél évvel a bemutatót követően talán most már sokaknál más a film megítélése is. 

Sajnos arra vonatkozóan megbízható, kézzel fogható statisztikai adatok még nem ismertek, hogy digitálisan, DVD és Blu-ray adathordozón eddig milyen mutatókkal rendelkezik a film. Sajnos arról sincsenek információk, hogy a film promóciójához kapcsolt merchandise piacon a Universal partnerei által gyártott és forgalmazott termékek milyen eredménnyel zárták az évet, amely termékeknek sajnos ismét csak töredéke jutott el hazánkba, bár még mindig ténylegesen több, mint a Jurassic World kapcsán.

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_797810_904bedb1-0085-41fe-95b8-646ef2a0dbc5_1.jpg

Ugyan pénzügyi jelentésekben nem vagyok jártas, de laikusként a Mattel harmadik negyedéves jelentése roppant pozitív, és évek óta nem látott növekedési pályára állt a vállalatcsoport, remélhetőleg nagyrészt a Jurassic World játékoknak köszönhetően. Erre utal az a iparági, még nem kommunikált hír is, hogy állítólag hosszú évek együttműködése után a Mattel és a DC (képregény kiadó, Batman, Superman és Aquaman otthona) közötti szerződés nem kerül meghosszabbításra, hogy a cég több figyelmet szentelhessen meglévő lincensz partnereire, így a Universal-ra a Jurassic World játékvonal kapcsán.  

mattel_3.jpg

A Jurassic Hungary blogon az idei esztendőben ez a 108. bejegyzés, összesen pedig 175 bejegyzés készült. Köszönöm szépen az egész éves figyelmet, és a tartalmas észrevételeket, hozzászólásokat is, igyekszek 2019-ben is beszámolni a Jurassic-filmekkel kapcsolatos hírekről, és remélhetőleg néhány hasznos fejlesztésre is sor kerül a bloggal kapcsolatban, és természetesen a termékbemutatók sem maradnak el.

Sikerekben gazdag, békés,
Boldog Új Évet Kívánok
minden kedves Olvasómnak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr614525704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása