2018. június 02. 22:39 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Magazinok

news_16.jpg

Öt nap múlva végre megtekinthetővé válik a mozikban a nyár legjobban várt filmje. A film promóciója, főleg az Egyesült Államokban töretlen, újabbnál újabb tv spotokkal csigázzák a rajongókat, melyek egyre többet mutatnak bizonyos jelenetekből, azt hiszem ezen videókat már csak a hazai premier után teszem közzé. Az elmúlt hetekben külföldön sorban jelennek meg az új könyvek, és a júniusi, filmekkel foglalkozó magazinok többsége is címlapot szentelt a filmnek. A legtöbb magazint szeretném még a nyár folyamán beszerezni, ezért részletesebben majd később foglalkozok velük, de a tovább mögött egy kis válogatás, itthonról is.

Idehaza két, az inkább populáris filmekkel foglalkozó film magazin közül a Mozimánia Cinemánia e héttől kapható. Sajnos a kiadónál úgy döntöttek, hogy a dinók helyett egy októberben(!) érkező képregény filmnek szentelik a címlapjukat, csakúgy, mint három éve (akkor a Star Wars hetedik része ütötte el Owenéket a címlaptól). Akkor is, és most is az a magyarázat, hogy nem szokták ugyanazt a filmet címlapjukra tenni, mint a másik, ugyanazon lapkiadóhoz tartozó mozimagazin, a Vox. Érdekes mód, a Bosszúállók és a Star Wars filmek esetében ez sosem jelentett problémát... 

 mozim.jpg

A Mozimánia júniusi számában legalább amiatt nagyobb elégedettség töltheti el a Jurassic-rajongókat, hogy a magazin facebook oldalán a képregényfilm mellett a Jurassic World: Bukott birodalom plakátja kapta a legtöbb szavazatot, így bekerült összehajtogatott formában a poszter a magazinba. A magazinon belül a szokványos, 5 oldalas terjedelmet szenteltek a filmnek, illetve egy két oldalas összeállítást a dinoszaurusz-témájú filmeknek, amelyet nem meglepő módon, a Jurassic-filmek uralnak. És, legalább a magazin hátsó borítóján is ott a Bukott birodalom plakátképe. 

A másik hazai mozimagazin, a Vox következő, júniusi lapszáma majd csak június 6-án, szerdán jelenik meg, borítóképet pedig majd csak hétfőn láthatunk, de a facebook oldaluk ígérete szerint egy különleges lapszámmal készülnek, remélhetőleg a Bukott birodalom kapcsán. 

lego_7.jpg

Tőlünk nyugatabbra egy Lego Jurassic World magazin is felbukkant, az első számmal, előrevetítve, hogy összesen 3-4 szám várható negyedévente belőle. Sajnos idehaza a kiadó tájékoztatása szerint nem fog megjelenni a magazin, de így sem maradunk Lego magazin nélkül! A Blocks Magyarország magazin június-júliusi lapszámában ugyanis több oldalon is foglalkoznak a Bukott birodalom készleteivel, és a címlapot is az új Rexy figura, valamint dr. Wu, Zia, Owen és Claire kapta! 

blocks.jpg

Az 1997-ben induló angol, Total Film magazin júniusi lapszáma már májusban megjelent. Ennél a magazinnál szokás, mintegy tényleg előzetes felhívás és reklámozásképp, már egy hónappal korábban megjelentetni az adott hónapra vonatkozó lapot. A magazin háromféle változatban is kapható: a standard számhoz egy 36 oldalas kis füzet jár a Jurassic Park 25. évfordulója kapcsán, egy poszterkártya és egy dinoszauruszokról szóló ebook, és természetesen terjedelmes cikk a Bukott birodalom kapcsán!

totalfilm_2.jpg

A különleges, Sainsbury áruházláncnál kapható változat ugyanezen kondíciók mellett egy eltérő borítóképű, különleges kartontokot kapott, amelynek címlapja kihajtható, és ekkor az Indoraptor hangja szólal meg! A beltartalom is több: egy dolgozói belépőkártyát is kapnak a vásárlók, természetesen a Jurassic World-höz kapcsolódóan! A lap előfizetői pedig egy exkluzív borítójú magazint találhattak postaládájukban!

magazinok.jpg

Támadnak az angolok! A következőkben ismertetett további három filmmagazin ugyanis szintén a szigetországban jelenik meg, jó pár éve már! Az 1989 óta kapható Empire magazin júliusi, nyári lapszámában a címlap egyik részét Owen és Blue kapta, de főképp Gyedpool (vagyis Deadpool) uralja azt. Három éve az Empire különleges, Indominus "által" összekarmolt kihajtható címlapot kapott, és a Total Film-nél nem kapott nagyobb figyelmet a film, úgy tűnik, most megfordították a felosztást. A Starburst magazin 1977-ben jelent meg először, és ők sem sajnálták, nem először a történetük során, címlappal megörvendeztetni a dinórajongókat. Az 1995-ben induló SFX magazin, amelynek címe is a speciális effektekre utal, júniusi száma szintén címlapon hozza a filmet. 

Mielőtt német nyelvterületre tévednék, egy kis kitérő és történelem: a Cinema magazin hallatán talán sokan felsóhajtanak, az 1975-ben indult német filmmagazint ugyanis magyarul is olvashattuk: 1992 és 2009 között 209 számot élt meg a magyar Cinema, és teljesen váratlanul szüntették meg azt. Ez azért is különösen szomorú, mert a magazin, amely javarészt természetesen a német anyalaptól vett át anyagokat, de bőven voltak eltérő címlapok és a magyar filmmel is sokat foglalkoztak, mindig kiemelt figyelmet szentelt a Jurassic Park filmeknek:

 cinema.jpg

1993 októberében egy 31 oldalas, címlapos számot kapott Steven Spielberg filmje, míg 1997-ben egy néhány oldalas előzetest követően szeptember 26 oldalt szentelt Az elveszett világnak. 2001-ben a Jurassic Park ///, amelynek már külföldön sem szenteltek nagyobb figyelmet, még mindig kiemelt helyet kapott a magazinban, egy forgatási beszámolót követően a szörnyű emléket idéző 2001 szeptemberében is több oldalt érdemelt a film. A folytatások már sosem tudjuk meg, mit tartogattak volna a lap szempontjából, bár a német magazin 2015-ös aktuális számában címlapsztorit nem is kapott a Jurassic World. 

cinema2.jpg

Idén júniusban azonban a Jurassic World: Bukott birodalom címlapot érdemlő filmmé avanzsált a Cinema-nál, és terjedelmes cikkben is foglalkoznak a filmmel, remélhetőleg hamarosan én is első kézből számolhatok be erről! 

lecran.jpg

A francia L'Écran Fantastique magazin is mindig örömmel foglalkozik a Jurassic filmek, sőt, ők idén februárban már Jurassic World-ös címlappal is jelentkeztek! Májusban pedig ismételten a film rajongóinak kedvébe jártak: egy különszámmal ünnepelték a franchise 25. születésnapját, hogy aztán júniusban ismét a Bukott birodalom kapjon főszerepet a címlapon, Owen-nel és az Indoraptorral! Azt hozzá kell tenni, a magazin többnyire két címlappal jelenik meg, de így legalább a választási lehetőséget is megadják olvasóiknak, melyik címlap tetszik nekik jobban. 

cinefex.jpg

Az amerikai Cinefex magazin 1980-as megalapítása óta jelentős szaklappá avanzsált, szemben ugyanis a fentebb taglalt magazinokkal, a 2016-ig negyedévente, azóta kéthavonta megjelenő magazin a filmkészítők szakmai szemével elemzi a filmeket, és a forgatásokat. Három évvel ezelőtt átfogó ismertető cikket kapott a Jurassic World, és biztosak lehetünk benne, hogy a várhatóan augusztusban megjelenő számban is kiemelt figyelmet kap a Bukott birodalom. Amióta a magazin negyedévente jelenik meg, ráérősebben, bővebben tudnak foglalkozni a látványfilmekkel, de emiatt nem is követik a premierdátumokat.

making.jpg

Érdekességképp, a magazin alapítója, a szakíró Don Shay írta az azóta a lapnál főszerkesztői pozíciót betöltő Jody Duncan-nel együtt a Making of Jurassic Park c. könyvet, a rajongók egyik "bibliáját", míg a Making of The Lost World: Jurassic Park-ot már csak Duncan írta. 2001-ben a harmadik rész nem kapott Making of... könyvet és a magazinnál is lecsúszott a címlapról, mert természetesen az első két filmről szóló könyv kivonatát a magazinban is megjelentették, címlapsztoriként. Ugyanakkor, Duncan terjedelmes cikket írt azért a harmadik részről, és a Jurassic World már ismét címlapot kapott, valamint Jody Duncan már negyedik alkalommal merült el egy Jurassic film elkészültében, remélhetőleg ez a hagyomány most sem fog megszakadni, augusztusban kiderül! 

A jövő heti Vox magazinra, és az említettek közül is remélhetőleg néhányra még visszatérek. Jövő héten pedig végre érkezik a film, és természetesen majd lesz spoilermentes, és később spoileres, kibeszélős kritika is a filmről! 

5nap.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6114019170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása