2017. január 14. 19:04 - Lord Picard

A filmek - Egyéb kiadások

egyeb.jpg

Amikor a filmek különböző formátumainak kiadásait bemutató sorozatom utolsó részét terveztem, úgy hittem, kevés mutogatni valóm lesz, de tévedtem. Az alábbi bejegyzésben a Laser Disc kiadások mellett egy már elfeledett, de mai napig létező formátumra is akadtam.

Jurassic Park - Letterbox Edition Laser Disc

ld01.jpg

A Laser Disc kissé idegenül hat itthon, hiszen tudomásom szerint, hozzánk ez a technológia már el sem jutott. A VHS utódjául szánták, de a drága lejátszók és a nagy helyet igénylő tárolás miatt még elterjedése előtt gyakorlatilag kipusztult a formátum: a DVD gyorsan leváltotta. A filmek optikai lemezen kerültek kiadásra, de nem a ma hagyományos cd méretben (mint a cd mellett a dvd és blu-ray lemez), hanem bakelit lemez méretű cd-ken tárolták a filmeket. A kevés tárkapacitás miatt a filmek több lemez helyet foglaltak, a Jurassic Park általam is birtokolt, Letterbox kiadása 2 lemezen, 4 oldalon található, ugyanis a lemezek szitázását nem kaptak, mivel mindkét oldaluk írható. A letterbox azt jelenti, hogy a film képaránya 4:3-as, azaz alul-felül és oldalról is levágták a képet, hogy a televíziók képernyőjét teljesen betöltse a film.

ld02.jpg

The Lost World: Jurassic Park - Widescreen Edition Laser Disc

ld03.jpg

1997-ben Az elveszett világ is megkapta a maga lézerlemezes kiadását, amely az előzővel szemben már nem kihajtogathatós, masszív kiadás, de a papírtok, amely a 2 lemezt rejti, eléggé szép, hogy erről elterelje a gondolatokat. A folytatás azonban már csak 3 oldalon jelent meg, a 2. lemez 2. oldala ugyanis üres, elfért 3 oldalra a film, és a végére egy rövidke Így készült videó is felfért. A film widescreen azaz szélesvásznú kiadású, azaz alul felül fekete sáv látható hagyományos tévé készülékeken, de oldalt teljes kép látható.

ld04.jpg

Jurassic Park - Limited Fossil Edition Laser Disc

ld05.jpg

Hasonlóan, akár a videókazetta esetében is, a Jurassic Park Laser Disc-en is kapott egy ún. Fossil Edition kiadást, amely azt jelenti, hogy egy vastag, kartontokban található, amely egyedi, csontvázas mintázatú. Emellett a kiadványban egy kísérőfüzet is helyet kapott, hogy hogy nem, ugyanaz (csak más kialakításban), mint a limitált táskás VHS kiadás füzete.

Jurassic Park - Widescreen Edition Laser Disc

letterwide.jpg

Természetesen, gondolva a már komolyabb rendszerrel bíró házimozisokra és a már ekkor is, horribilis áron, kapható 16:9-es televízió tulajdonosokra, a film kijött szélesvásznú kiadásban is. A jobb oldalon látható egy hevenyészett szemléltető kép, a 4:3-as és 16:9-es képarányról, azaz a letterbox és a widescreen közötti különbségekről. A letterbox képarányt a piros keret, a widescreen-t a zöld keret határolja. 

Making of Jurassic Park Laser Disc

ld006.jpg

Mint az akkori idők legsikeresebb filmje, a Jurassic Park megérdemelte azt a jogot is, hogy a film készítéséről is külön Laser Disc anyagot jelentessen meg a Universal. Az egy lemez két oldalán található extrák elméletileg ugyanazok, amelyek később a dvd-re is felkerültek.

A Jurassic Park 2001-es megjelenésére a Laser Disc lemezek rövidke korszakának leáldozott, így már nem is jelent meg ezen az adathordozón.

De nem a Laser Disc volt az egyetlen átmenet a VHS és DVD között: hazánkban is, főképp újságmellékletként olcsó és nem túl jelentős filmekkel, elérhetővé váltak a VCD-k azaz a Video CD-k. A VHS-nél már jobb, de a DVD-nél még rosszabb felbontást és csupán sztereo, 2.0-ás hangcsatornát biztosító VCD azonban, még, nem egy letűnt technológia: a mai napig jelennek meg filmek ezen a formátumon, az olyan szegény régiókban és országokban mint India vagy az Indonéz szigetvilág, mivel ezen szegény vidékeken a VCD még megfizethető, de a DVD (úgy, hogy kihasználják a formátum nyújtotta lehetőségeket) már túl drága. A filmek jellemzően 2 CD-n kaptak helyet.

Jurassic Park filmek VCD-n

Az, hogy mindhárom film megjelent ezen a formátumon, nem meglepetés számomra, az annál inkább, hogy milyen széles a kínálat: ugyanis nem csak a megszokott, filmposzteres borítóval, de a frissített, VHS-ekhez, DVD-khez, sőt, a Blu-ray-ekhez készített borítójú VCD is megjelentek, a trilógia utoljára 2011-ben, a BD-s borítóval. Annál is meglepőbb felfedezés volt a 2015-ös Jurassic World VCD kiadása, mert bizony, ilyen is van. Az alábbi kiadások jellemzően India, Indonézia és Ázsia más, szegényebb régióiban terjedt el, és mai napig is élő technológia. A szegénység miatt ugyanis több millió háztartásban még a DVD rendszert sem tudták megvalósítani. A filmeken jellemzően nincs szinkron, az eredeti angol hang mellett felirattal látták el a cd-ket, amelyekből kettő kell, hogy elférjenek rajta a film. Eleinte persze, a dvd el nem terjedéséig, még Németországban is volt kapható VCD, hazai kiadásról azonban nem tudok, úgy tűnik ezt a technológiát is átugrottuk a Jurassic filmek esetén (mert pl. napilap újságmellékleteként volt Sherlock Holmes sorozat is VCD-n). Technikailag a VHS és DVD között helyezkedett el a kép és hangminőség, de nem volt jobb, mint a Laser Disc. Általában hagyományos CD tokos kiadás mellett papír feknis változatok is kerültek forgalomba. Lássuk is őket:

vcd01c.jpg

vcd02.jpg

vcd01.jpg

vcd01a.jpg

vcd02a.jpg

vcd03.jpg

(Az OLX logó senkit ne zavarjon meg, a nálunk a jófogás.hu által bekebelezett OLX több országban is jelen van még)

vcd01b.jpg

vcd02b.jpg

vcd03b.jpg

A fentebb látható kiadások már a 2011-ben megjelent Blu-ray változatok borítóit kapta meg, de az igazán döbbenetes felfedezést csak ezután tettem, a 2015-ös Jurassic World VCD változata is elérhető:

vcd04b.jpg

Az alábbi képen még néhány féle változat, sajnos nagyon sok kiadásról nem igazán találni használható fotót sem. Az elveszett világ szemlátomást nagyobb kiadása is a VCD-t rejti magában, de egy DVD nagyságú díszdobozban.

vcd.jpg

És, azt hiszem, ezzel tényleg vége a filmek különböző formátumon történő bemutatásának. A következőkben más érdekességekkel várom az olvasóimat! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3212125881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása